Eleni77643 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Καλησπέρα σας. Τον Δεκέμβριο απεβίωσε ο πατέρας μου. Έχουμε κάποια μικρά κτήματα στην επαρχία και δύο σπίτια στην Αθήνα. Τον κληρονομούμε η μητέρα μου εγώ και η αδερφή μου. Επειδή δεν βρίσκαμε την διαθήκη του δηλώσαμε ότι δεν υπήρχε. Στο εξάμηνο ζήτησα παράταση για αποδοχή κληρονομιάς η οποία λήγει τέλος Σεπτεμβρίου. Πήγα σε συμβολαιογράφο ώστε να κάνουμε αποδοχή και διανομή. Βλέποντας τα χαρτιά μου είπε ότι δεν υπάρχουν τοπογραφικά παρά μόνο για το ένα σπίτι και ότι πρέπει να γίνουν για όλα. Δηλαδή μιλάμε για 8 κτήματα μεγέθους από 100 εως 1000 τετραγωνικά στο μέγεθος τους. Επειδή δούλευαν πολλά άτομα στο γραφείο μια είπε ότι ίσως δεν χρειάζεται τοπογραφικά επειδή είναι κάτω από 4 στρέμματα. Μου εξήγησαν ότι τα τοπογραφικά χρειάζονται για την διανομή και για πώληση όχι την αποδοχή. Μετά τους είπα ότι έχω διαθήκη που βρήκα αργότερα.μου είπαν πως αν την υποβάλλω παίρνω παράταση και κάνουμε μόνο αποδοχή οπότε γλυτώνουμε την διανομή το κόστος της οποίας είναι υπέρογκο. Αλλά πάλι θα χρειαστούν τοπογραφικά γιατί θέλουμε να τα πουλήσουμε κάποια. Επίσης μου αύξησαν το κόστος της αμοιβής τους 300 ευρώ επειδή θα αναγράφουν και τα τοπογραφικά. Γνωρίζουμε τι ισχύει για όλα αυτά;και ειδικά αν χρειάζονται τελικά τοπογραφικά για τόσο μικρά χωράφια (εκτός σχεδίου με λίγες ελιές); Επίσης είναι φυσιολογικό τόση αύξηση για την αναγραφή των τοπογραφικών στην αποδοχή; μήπως να τους κάνω παζάρι σε αυτό;; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
NikosKallithea Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δηλαδη αν ηταν 10 στρεματα χρειάζεται τοπογραφικό το 500 μετρα οχι Εχει καμια λογικη αυτο που λες Σαφώς και θέλεις τοπογραφικά αν δεν υπάρχουν
Eleni77643 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Και αυτό που ανέφερε η μία ότι αν είναι μέχρι 4 στρέμματα δεν θέλει;; μήπως ισχύει; αυτό θέλω να δω. Δηλαδή αν είναι 10 χωράφια των 100 τετραγωνικών θα πρέπει να κάνω για όλα; Μιλάμε για πολλά λεφτά για άνευ αξίας χωράφια. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μερική αποδοχή;πχ μόνο τα σπίτια;
Βασίλης_29 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Δεν νομίζω οτι υπάρχει απαλλαγή για 4 στρέμματα. Η δουλειά του τοπογραφικού είναι να απεικονίζει την ακριβή θέση του ακινήτου με σωστές συντεταγμένες γεωγραφικά και γεωχωρικά ως προς τα άλλα ακίνητα και τις ιδιοκτησίες ούτως ώστε ο καθένας να γνωρίζει την θέση του, τα μεγέθη, αποστάσεις και τι υπάρχει που για να αποφευχθούν συχνά μελλοντικά προβλήματα όπως "ο γείτονας δήλωσε το χωράφι του/οικόπεδο του και βλέπω οτι μπαίνει μέσα στο δικό μου" ή αντιστρόφως, οπότε το αν είναι 1 τμ ή 1 στρέμμα δεν νομίζω οτι αλλάζει κάτι. Δυστυχώς όσοι έχουμε ιδιόκτητο ακίνητο δεν γλιτώνουμε αυτόν τον βραχνά σχεδίων εγγράφων και πιστοποιητικών που αν δεν τα έχουμε τότε πρέπει να πληρωθεί κάποιος μηχανικός, να αποτανθείς σε τοπογράφους και να ζητήσεις προσφορές. Ακόμα και να το αποφύγεις τώρα δεν θα το αποφύγεις μελλοντικά, κτηματολόγια, πώλησης και άλλα. Επεξ/σία 13 Σεπτεμβρίου 2019 από Βασίλης_29
kanesaxo Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Εάν τα 10 γεωτεμάχια ειναι σε κάποια Οριστική/Συμπληρωματική διανομή (αναδασμό αμφιβάλλω) και έχουν αριθμό κτηματολογικού πίνακα και τίτλο, τότε ΔΕΝ χρειάζονται τοπογραφικα στην αποδοχη κληρνομίας. Μόνον αναφορα σε αριθμό και εμβαδόν. ΟΜΩΣ αν ειναι ιδιοκτησίες του τύπου "απο εδώ εως εδω ως κεινη τη πετρα εκεινη την ελια" τοτε, ναι, τοπογραφικά. Εύκολη δουλειά ειναι για το συνάδελφο, δε θα σου βγεί πολλά, αν ειναι κοντά μεταξύ τους και σε "ευκολο" μέρος. Εάν δεν αξιζει η γή, κάνε αποδοχή μόνο τα οικόπεδα με τα κτίσματα. (παλι θελει τοπογραφικο εκει). (νομιζω γινετια τμηματική αποδοχή, ΑΝ θυμάμαι καλά).
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2019 Ελένη καλησπέρα, Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εσύ θες, γρήγορα να κάνεις μόνο την αποδοχή κληρονομιάς, να πληρώσεις το φόρο που σου αναλογεί και μετά να πουλήσεις μερικά. Δεν θα μπω σε νομικούς όρους, για να κάνεις αποδοχή κληρονομιάς, μπορείς και χωρίς τοπογραφικά. Όμως, σήμερα με το κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία βαίνουν προς κατάργηση και όποια πώληση, θα γίνεται μέσω των κτηματολογικών γραφείων. Λογικό κατά τη γνώμη μου. Για να προβείς όμως σε πώληση, θα πρέπει να καταθέσεις χαρτιά ότι έχεις κάνει κτηματολόγιο. Προϋπόθεση είναι στο κτηματολόγιο να έχεις κάνει τοπογραφικό για κάθε κομμάτι, πως αλλιώς θα αποδείξεις ότι εκεί βρίσκεται, με αυτούς συνορεύει και τόσα τ.μ είναι; Μπορείς να είχαμε συνηθίσει "στο περίπου", αλλά τώρα με το κτηματολόγιο όλα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Εγώ βρίσκομαι στο εξωτερικό, αλλά το τρέξιμο που έχουμε ρίξει για το κτηματολόγιο στην Ελλάδα, είναι απίστευτο. Όμως έπρεπε να γίνει. Με εκτίμηση, Δημήτρης
Eleni77643 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2019 Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Κάπου διάβασα ότι θέλουν τοπογραφικά για πώληση μόνο όσα είναι εντός σχεδίου οικισμού. Τα άλλα όχι. Γνωρίζετε αν ισχύει αυτό;;
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2019 Ελενη, Με όλη την καλή διάθεση, το κάπου διάβασα, κάποιος μου είπε, κάτι άκουσα, θα αποδειχθεί πολύ ακριβό. Για να πουλήσεις, πρέπει να πας στο νέο υποθηκοφυλακείο που λέγεται υπηρεσία κτηματογράφησης. Εκεί, θα έπρεπε ήδη (αν όχι, πρέπει να το κάνεις), να έχεις καταθέσει, συμβόλαια, τοπογραφικό τουλάχιστον. Πως θα έρθει ο άλλος να αγοράσει κάτι που δεν θα ξέρει πως είναι τουλάχιστον σε ένα σχέδιο; Πως διασφαλίζεται αύριο κάποιος άλλος να του πει "είσαι 5 μέτρα μέσα στο δικό μου κτήμα...". Με εκτίμηση, Δημήτρης
kanesaxo Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2019 11 ώρες πριν, Eleni77643 είπε Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Κάπου διάβασα ότι θέλουν τοπογραφικά για πώληση μόνο όσα είναι εντός σχεδίου οικισμού. Τα άλλα όχι. Γνωρίζετε αν ισχύει αυτό;; όχι δεν ισχύει. Οπως σου ξανάπα, στις περιπτώσεις που ανέφερα οι αποδοχες κληρονομίας δεν απαιτούν τοπογραφικά. Οι πωλήσεις, γονικές παροχές κτλ, απαιτούν σε κάθε περίπτωση.
dtzgr Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 13/9/2019 στις 8:58 ΜΜ, kanesaxo είπε Εάν δεν αξιζει η γή, κάνε αποδοχή μόνο τα οικόπεδα με τα κτίσματα. (παλι θελει τοπογραφικο εκει). (νομιζω γινετια τμηματική αποδοχή, ΑΝ θυμάμαι καλά). Δεν υπάρχει τμηματική αποδοχή. Στην κληρονομιά είναι όλο το μερίδιο (και τα φιλέτα και τα χρέπια, ακόμα και τα χρέη) ή τίποτα. Δεν μπορείς να διαλέξεις τι θέλεις και τα άλλα να πεις δεν τα θέλεις. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου 2019 από dtzgr
Eleni77643 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2019 Ισχύει ότι αν στην αποδοχή γραφτούν πχ σε ένα οικόπεδο κάποια τετραγωνικά και αργότερα για κάποια πώληση χρειαστεί τοπογραφικο το οποίο δείχνει διαφορετικά τετράγωνικα πρέπει να γίνει αποδοχή παλιναπο την αρχή δικαιωμένη;άρα θα δωθουν τα ίδια χρήματα ξανά για την σύνταξη της αποδοχής μετά λόγω διόρθωσης;;
GREGORYMO Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, Eleni77643 είπε Ισχύει ότι αν στην αποδοχή γραφτούν πχ σε ένα οικόπεδο κάποια τετραγωνικά και αργότερα για κάποια πώληση χρειαστεί τοπογραφικο το οποίο δείχνει διαφορετικά τετράγωνικα πρέπει να γίνει αποδοχή παλιναπο την αρχή δικαιωμένη;άρα θα δωθουν τα ίδια χρήματα ξανά για την σύνταξη της αποδοχής μετά λόγω διόρθωσης;; Ναι, ΙΣΧΥΕΙ ! (Συν το προστιμο) Η άλλη λύση είναι να το δηλώσεις ΛΙΓΟ παραπάνω. Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2019 από GREGORYMO Συμπληρώμα
SB_1957 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2019 1 ώρα πριν, Eleni77643 είπε Ισχύει ότι αν στην αποδοχή γραφτούν πχ σε ένα οικόπεδο κάποια τετραγωνικά και αργότερα για κάποια πώληση χρειαστεί τοπογραφικο το οποίο δείχνει διαφορετικά τετράγωνικα πρέπει να γίνει αποδοχή παλιναπο την αρχή δικαιωμένη;άρα θα δωθουν τα ίδια χρήματα ξανά για την σύνταξη της αποδοχής μετά λόγω διόρθωσης;; Λες ότι υπάρχει διαθήκη. Στην διαθήκη πώς αναφέρονται? Στην περιοχή στην οποία βρίσκονται τα χωράφια και το σπίτι έχει γίνει κτηματογράφηση ή γίνεται τώρα?
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2019 Καλησπέρα! Δεν θέλω να ανοίξω άλλο thread, αν θα μπορούσα να είχα μία σαφή απάντηση σχετικά με το κτηματολόγιο. Αν έχεις το 50% οικίας, δηλωμένης οικίας στο κτηματολόγιο και οι άλλοι που έχουν το υπόλοιπο, είτε δεν ζουν, είτε δεν ενδιαφέρονται να κάνουν ούτε κουβέντα, τότε τι γίνεται; Μόνο εγώ έχω δηλώσει το σπίτι, οι υπόλοιποι ούτε αποδοχή, ούτε κτηματολόγιο ούτε θέλουν να ακούσουν για αυτό. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Τώρα που πέρασε η προθεσμία, θα έχω το κράτος στο άλλο μερίδιο; Πως γίνεται να ζητήσω και το υπόλοιπο 50% (σημείωση: με τους συγκληρονόμους δεν βγαίνει καμία άκρη, ούτε για συζήτηση).
geomos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2019 6 λεπτά πριν, Dimitris_UK είπε Καλησπέρα! Δεν θέλω να ανοίξω άλλο thread, αν θα μπορούσα να είχα μία σαφή απάντηση σχετικά με το κτηματολόγιο. Αν έχεις το 50% οικίας, δηλωμένης οικίας στο κτηματολόγιο και οι άλλοι που έχουν το υπόλοιπο, είτε δεν ζουν, είτε δεν ενδιαφέρονται να κάνουν ούτε κουβέντα, τότε τι γίνεται; Μόνο εγώ έχω δηλώσει το σπίτι, οι υπόλοιποι ούτε αποδοχή, ούτε κτηματολόγιο ούτε θέλουν να ακούσουν για αυτό. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Τώρα που πέρασε η προθεσμία, θα έχω το κράτος στο άλλο μερίδιο; Πως γίνεται να ζητήσω και το υπόλοιπο 50% (σημείωση: με τους συγκληρονόμους δεν βγαίνει καμία άκρη, ούτε για συζήτηση). Οι συγγενείς κάναν αποποίηση? Αν όχι έχουν κάνει αποδοχή και δεν το ξέρουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα