Προς το περιεχόμενο

Ερωτήσεις για Cloud Infrastructure


nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πιθανότατα αυτό το θέμα ξεφεύγει αρκετά από την γκάμα ενδιαφερόντων του φόρουμ, από την άλλη πλευρά ποτέ δεν ξέρεις, δηλαδή μπορεί να συλλέξω καλές απαντήσεις και απόψεις.

Η περίπτωση που θέλω να φέρω στη συζήτηση, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει αναπτύξει ένα εσωτερικό cloud infrastructure με VMware, περιορισμένος όμως στις δωρεάν άδειες λόγω περιορισμένων εσόδων. Ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία μιας χούφτας ατόμων (40+ όχι τίποτα νεαροί) πριν αρκετά χρόνια, αναμόρφωσε το υλικό που προϋπήρχε προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους του καλύτερα και να αυξήσει και την διαθεσιμότητα. Η υποστήριξη από το ΔΣ ελάχιστη ως μηδαμινή.

Για αυτούς τους λόγους και για άλλους δεν υπάρχει ουσιαστική ευελιξία στη διαχείριση, να βλέπω μέχρι και να βγαίνουν τεφτέρια για να μετρήσει ο admin πόσα θα κόψει από δω για να δώσει από κει για να φτιαχτεί μια VM καινούργια.

Μολονότι κι εγώ βετεράνος λίγο που το έψαξα βρήκα ότι το openstack θα μπορούσε να είναι καλύτερη λύση, αλλά όπως και σε μένα, τους ήταν άγνωστο σε σχέση με το VMware.

Αυτό που έχω καταλάβει όμως, αν και μπορεί να μην έχω καταλάβει καλά, είναι πως το openstack μπορεί να "καθίσει" πάνω σε μια έτοιμη υποδομή VMware, γενικά να "καθίσει" πάνω σε υποδομή με ποικίλους τρόπους ανάπτυξης των εικονικών μηχανών, ώστε να αναλάβεις τη διαχείριση όλης της "ζούγκλας" από τα εργαλεία του openstack.

Ισχύει αυτό; Δηλαδή έχω καταλάβει καλά, ή άλλα 'ντ' άλλων;

Κι αν ισχύει, από πού ξεκινάω να βρω tutorials για να κάνουμε αυτή την μετάβαση από τα εργαλεία του VMware στα εργαλεία του openstack?

 

Υ.Γ. Το θέμα, αν θέλετε, προσφέρεται και στα άλλα μέλη σαν "ενότητα" με θέμα τα cloud infrastructures και να κάνουν ερωτήσεις δικές τους άσχετες με το θέμα το δικό μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στον κόσμο του Corporate Infrastructure, ακόμα και για τις μικρότερες λύσεις να μιλούσαμε, ο όγκος του documentation που πρέπει να διαβάσεις για να μάθεις τα βασικά για οποιοδήποτε εργαλείο είναι τεράστιος. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, μόνο για να υλοποιήσεις ένα Symantec Cloud Security, που επι της ουσίας είναι είναι ένα Cloud Messaging Gateway, πρέπει να διαβάσεις 200 σελίδες. Δεν μπορείς πια να μπεις σε ένα site, να διαβάσεις ένα how to 20 βημάτων και να πεις οτι είσαι έτοιμος να φτιάξεις κάτι ειδικά αν πρόκειται για virtualization. Για μένα, καλύτερα δες στο site του Openstack τι επιλογές υπάρχουν για training και certifications. Έτσι θα ξεκινήσεις για την θεωρία και με την τριβή θα αποκτήσεις και την εμπειρία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ψάχνεις για δωρεάν Virtualization Engine ή εργαλείο διαχείρισης; Έχει διαφορά μεγάλη. Η Microsoft έχει δωρεάν το Hyper-V Server 2019 και το Windows Admin Center. 

https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-hyper-v-server-2019

Θα χρειαστείς και άδειες Windows αν έχεις Windows Servers , όπως ακριβώς και στο VMWare. Αν έχεις Linux Servers είναι τελείως δωρεάν. Τώρα για τα εργαλεία διαχείρισης μπορείτε να κάνετε τα απλά αλλά για Self Service, ChargeBack , Fabric Management κτλ θα πρέπει να δώσετε κάτι , είτε για υπηρεσίες είτε για το λογισμικό. 

To να μάθεις Openstack ή το να αγοράσεις VCenter ή VMM είναι αρκετά δύσκολο. Γενικά θεωρώ πως οι ανάγκες σας είναι Limited και βασισμένες σε Legacy virtualization. Κοινώς , φτιάξε ένα VM και άστο εκεί. Άντε να πάρεις και ένα Backup. 

 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@giotis1982 Θα έλεγα ότι χρειάζομαι εργαλείο διαχείρισης. Η δουλειά "φτιάχνω την VM, την αφήνω στο host και της παίρνω backup κάθε τόσο" είναι η παρούσα κατάσταση. Μια κινητικότητα εικονικών μηχανών host σε host γίνεται, όπου τους είναι πανομοιότυπη η CPU. Θέμα έχουμε συνήθως με την προσθήκη μηχανών, ποιος host τη χωράει, από πού να βγάλω κλπ. Τέτοιες δουλειές γίνονται με "τεφτέρι" και λες μήπως το openstack ή κάτι άλλο σε διευκολύνει στην διαχείριση - και μόνο π.χ. να ελέγχει τους περιορισμούς είναι ανακούφιση. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ακόμη κανονικά στημένα μηχανήματα χωρίς VM host και θες να τα ενσωματώσεις ενιαία σε ένα διαχειριστικό εργαλείο.

Οτιδήποτε απαιτεί χρήματα βγαίνει αυτομάτως από την συζήτηση, οι συνθήκες είναι φέτος τα έχεις του χρόνου δεν ξέρεις.

@zx1234r Δεν θα έλεγα ότι έχω βρει το εισαγωγικό βιβλίο των 200 σελίδων που θα με πάει από το νουμπά στον καλούτσικο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...