Προς το περιεχόμενο

Τις πταίει? Πρόβλημα με καλωδίωση + συνδεσμολογία.


Πέτρος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αντιγράφω εδώ από γειτονικό forum.

Χτες:

Βάζω εδώ το post, αφού έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνει και τη Nova και τις ενέργειές της.

Αν ταιριάζει περισσότερο αλλού, όπως κριθεί.

Λοιπόν:

Είχα μπει σε νέο οροφοδιαμέρισμα, 12-15 ετών, είχα καταλήξει γενικά στο σετάρισμα του δικτύου και του Internet στο σπίτι (modem-router, το H168N, σε δωμάτιο με ethernet σε υπολογιστή και σε ένα Power line το οποίο μοίραζε ασύρματα από το υπόλοιπο σπίτι στις συσκευές).

Λόγω προβληματικής εσωτερικής καλωδίωσης στο διαμέρισμα, στο δωμάτιο είχα 60κάτι attainable με 45-46 σύνδεση τελικά (πόσο overhead έχει, πια) ενώ στην κεντρική του σπιτιού 80κάτι με καρφωτό 50ρι προφανώς (αλλά με μεγάλο θέμα στο διαμοιρασμό μέσω του powerline λόγω 3 φασικού κλπ).

Εκεί που είχα ησυχάσει, με έφαγε σήμερα κι έφερα σπίτι ένα φίλο ηλεκτρολόγο (κανονικό, διπλωματούχο) και αρχίσαμε μαζί το ψάξε/ξήλωνε για να κερδίσω κι αυτά τα 3-4 που μου έλειπαν (κι ενδεχομένως να δούμε πως θα βελτιωθεί η συνολική κατάσταση για κάποιο πιθανό 100ρι).

Ε, άμα βρω αυτόν που έκανε την εγκατάσταση στην πολυκατοικία, τον έγδαρα!

Στον κατανεμητή φτάνει το ζεύγος του "οτέ" κι από εκεί (για κάθε διαμέρισμα) φεύγουν 3 ζεύγη (προφανώς μόνο το ένα συνδεδεμένο). Αυτό το συγκεκριμένο, το έχω βρει και μαρκάρει στην κεντρική του σπιτιού καιρό τώρα.

Στην κεντρική, όμως, υπάρχουν συνολικά άλλα έξι (6) ζεύγη...δύο (πρέπει) να είναι αυτά που έρχονται επίσης από τον κατανεμητή και τα άλλα τέσσερα? Εδώ σας θέλω...

Στο σπίτι υπάρχουν άλλες 3 πρίζες, σε διάφορα δωμάτια (δωμάτιο υπολογιστή-ΔΥ, υπνοδωμάτιο 1-Υ1, υπνοδωμάτιο 2-Υ2). Ε, σε κάθε μία από αυτές, δεν έρχεται 1 ζεύγος...έρχονται 4!

Κάποια από αυτά, όσο μπορέσαμε να τα ψάξουμε, δεν έρχονται καν από την κεντρική πρίζα...ενώνουν εσωτερικά τις πρίζες σε ζεύγη. Όλα αυτά τα ζεύγη, γενικά, είναι ενωμένα όλα μαζί σε αρμαθιά στην κάθε πρίζα και δίνουν ότι σήμα δίνουν.

Οι υπόλοιπες ενώσεις/διακλαδώσεις αυτών, δεν καταφέραμε να βρούμε που δ.λο είναι. Τα "βραχυκυκλώματα" που γίνονται εν τω μεταξύ, είναι τέτοια που όταν αρχίσαμε να αφήνουμε το κάθε καλώδιο στον αέρα (κυριολεκτικά...γυμνό κάθε καλώδιο, σε μια άκρη) "καθαρό" σήμα στη διαδρομή κατανεμητής-κεντρική-ΔΥ βρήκαμε μετά από 1+ ώρα, οπότε και είδα 80+ attainable και καθαρό 50ρι πλέον και εκεί. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, ήταν όλα τα καλώδια παντού (εκτός από την πρίζα στο Υ1 η οποία δεν είναι προσβάσιμη προς το παρόν) να μείνουν στον αέρα και το ζεύγος από τον κατανεμητή να ενωθεί απευθείας στο ζεύγος που έρχεται στο ΔΥ.

Ωραία, χάρηκα, τον έδιωξα γιατί είχε και δουλειές και πήγα με την ευκαιρία να πάρω δύο διπλές πρίζες να αντικαταστήσω τις "μαμά" με τα χαζοκουμπώματα για τα καλώδια που είχα. Γυρίζω, μονώνω πλέον τα γυμνά καλώδια (ένα προς ένα, ξεχωριστά), τα κλείνω μέσα στις πρίζες-κουτιά (χωρίς να συνδέσω τίποτα στο Υ2 και τίποτε άλλο γενικά από τη διαδρομή που περιέγραψα), τσεκάρω στο ΔΥ μόλις βάζω εκεί την πρίζα, 80/50, όλα καλά.

Πάω στην κεντρική, μονώνω κι εκεί όλα τα υπόλοιπα/άχρηστα ζεύγη και πάω πια να βάλω το συνολικό πράμα στην πρίζα για να έχω και τηλέφωνο...τα συνδέω, και μπουμ!

Τηλέφωνο δεν έχω (δεν έχω τόνο), και νετ στο ΔΥ, πάλι χώμα (50/30 κι όλο και χειρότερο σε κάθε μια από τις διάφορες δοκιμές). Στο τέλος, μπούκωσε το router από το βάλε-βγάλε και έπεσε στα 40/27, συγχρονισμένο μεν αλλά χωρίς να έχω internet.

Με τα πολλά, ξήλωμα πάλι όλα, και πρίζα μόνο στο ζεύγος από κατανεμητή στην κεντρική...δεν έχω τηλέφωνο.

Βάζω εκεί το router, πάλι 40/27. Παίρνω 4νετ, ευτυχώς 0 αναμονή, βλέπει ο άνθρωπος πως όντως έχει θέμα το router, μου προτείνει reset (είχα ήδη κάνει), το παλεύει, μου δίνει νέους κωδικούς (αφού πλέον δεν έπαιρνε αυτόματα τις ρυθμίσεις), συνδέεται.

Δίνει βλάβη για τηλέφωνο, δίνει βλάβη για το χαμηλό συγχρονισμό, μου εξηγεί τη διαδικασία κι ακόμα περιμένω (από τις 2 το μεσημέρι) να με πάρουν για ραντεβού για έλεγχο.

Στο μεταξύ, κάνω εγώ επανεκκίνηση, πιάνει (στην κεντρική, πάντα) 65/47 (από 80+/50, εκεί). Το αφήνω να "καραμελώσει" 4 ώρες, φεύγω, επιστρέφω, το βρίσκω συγχρονισμένο μεν αλλά χωρίς πρόσβαση στο νετ και με τη γραμμή με ατελείωτα errors (αλλά το led του νετ, πράσινο).

Μετά από λίγο, κοκκινίζει, πρασινίζει, έχω νετ, χωρίς αποσυγχρονισμό.

Λέω, ας το πάω μέσα, ας βάλω το ζεύγος του κατανεμητή στην πρίζα τη διπλή (τηλέφωνο γιοκ) και στη συνέχεια ας γεφυρώσω προς την άλλη πρίζα της διπλής και από εκεί ας στείλω μέσα, να δω τι γίνεται...50/37 πάλι, το κέρατο.

Το έχω αφήσει έτσι, να λειτουργεί όπως λειτουργεί, να έχω ένα υποτυπώδες δίκτυο γενικά.

Να πω, ότι όλες οι δοκιμές έγιναν χωρίς άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο ρεύμα του ρουτερ (πολύμπριζα, powerline κλπ), όλα καθαρά.

Να πω, ότι δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στην εσωτερική...ήθελε αρχικά να έχει για 3 γραμμές ξεχωριστές δρομολογήσεις, τις έφτιαξε, και μετά ανακάλυψε πως 3 διαφορετικές γραμμές δεν θα είχε ποτέ και αντί να τις βάλει όλες σε μία από τον κατανεμητή με κάποια γέφυρα/splitter έκανε εσωτερικές γεφυρώσεις, κάπου στους τοίχους? Υπάρχει κάτι που κανείς δεν έχει καταλάβει (κάπου κρυμμένη ξεχωριστή γραμμή για συναγερμό?).

Τηλέφωνο, γιατί δεν έχω? Ο συγχρονισμός με τα καλώδια μόνο στην κεντρική από κατανεμητή, γιατί έχει πέσει? Ξετινάχτηκε η καμπίνα? Πιθανότατα ο φίλος μου θα έρθει πάλι αύριο πρωί (σταυροκοπιόταν ο άθεος με αυτά που είδε και με αυτά που του είπα μετά), να δούμε αν θα βρούμε καθαρές γραμμές-συνδέσεις.

Η 4νετ, φταίει λιγότερο από όλους αυτή τη στιγμή (με εξαίρεση την αναμονή για τεχνικό...αν πάρει αύριο, αν μπορεί Παρασκευή, αν βρει έξω τι γίνεται...).

Πείτε κάτι (πέρα από το "τί ήθελες ρε $##@% και το πείραξες αφού ουσιαστικά ήσουν μια χαρά?"...δεν ήμουν...είχα απώλειες σήματος στα ασύρματα, σα να πάγωνε ορισμένες φορές. παρά τα φίλτρα κλπ, όταν μιλούσα σταθερό είχα αστάθεια στο νετ -ping spikes σε online παιγνίδια κλπ, ήθελα να γυρίσω σε fastpath και δεν ήθελα να χάσω άλλα 3-4-5 Mbps), plz.

Νεότερα, σήμερα: Θα έχεις internet, αλλά θα είναι σα να μην έχεις (τηλέφωνο, δεν θα έχεις).

Παραμένει ουσιαστικά ίδια η κατάσταση. Το router στο ΔΥ το βράδυ έκανε μόνο του επανεκκίνηση, πήγε 55/45, αλλά με ατελείωτα errors (φαίνεται κι από την ώρα που χρειάζεται για να συγχρονίσει...κοντά 3'), και συχνά-πυκνά απλά η σύνδεση έχει κολλήσει και δεν έχω πρακτικά πρόσβαση. Σήμερα του έκανα εγώ μία, έπεσε πάλι 45/30, τουλάχιστον λίγο πιο σταθερό (λίγο).

Τεχνικός της Nova, αύριο μεσημέρι.

Μόλις τώρα (11:20):
Άνοιξα και την πρίζα στο Υ1, εκεί έρχονται δύο ζεύγη, κι αυτά εννοείται ενωμένα μεταξύ τους. Τα ξηλώνω κι αυτά.

Συνεχίζει η διαδικασία με full error saturation στο router, το οποίο από ένα σημείο και μετά είτε χάνει τη σύνδεση και την ξαναβρίσκει είτε αποσυγχρονίζει εντελώς κλπ.

Επεξ/σία από Πέτρος
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

47 λεπτά πριν, poulinos είπε

ο οποιος ειναι?

Ξήλωσα τα πάντα, βρήκα όλες τις βασικές διαδρομές (από το ΔΥ στα 2 υπνοδωμάτια, όπως και το τί συνδέει τί), και με αυτά στον αέρα, ένωσα πάλι όλα τα καλώδια στην κεντρική, πήρα τόνο, ξανακοίταξα ποιό ζεύγος μου δίνει (για κάποιο λόγο το μπλε είχε αλλάξει - είχα μονόπολο από ότι έμαθα) τηλέφωνο+νετ, και αφού απομόνωσα τα υπόλοιπα έχω πλέον καθαρό ζεύγος από κατανεμητή μέχρι το ΔΥ με 130 attainable και καρφωμένο 50ρι εννοείται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
On 07/10/2019 at 00:57, Πέτρος said:

Ξήλωσα τα πάντα, βρήκα όλες τις βασικές διαδρομές (από το ΔΥ στα 2 υπνοδωμάτια, όπως και το τί συνδέει τί), και με αυτά στον αέρα, ένωσα πάλι όλα τα καλώδια στην κεντρική, πήρα τόνο, ξανακοίταξα ποιό ζεύγος μου δίνει (για κάποιο λόγο το μπλε είχε αλλάξει - είχα μονόπολο από ότι έμαθα) τηλέφωνο+νετ, και αφού απομόνωσα τα υπόλοιπα έχω πλέον καθαρό ζεύγος από κατανεμητή μέχρι το ΔΥ με 130 attainable και καρφωμένο 50ρι εννοείται.

αν καποιος πιανουν τα χερια του και εχει ενα δυο βασικα εργαλεια(πολυμετρο,γεννητρια ηχητικου και ακουστικου σηματος) τοτε το πιο απλο ειναι αυτο που εκανες.βγαζεις τα παντα στον αερα και μετα αρχιζεις και τα ενωνεις ενα ενα και τα σημειωνεις ωστε να ξερεις που πηγαινει που, να ξερεις ποσο πιανει σε καθε πριζακι ,να ξερεις αμα κατι δεν παιζει ή σου κανει προβληματα πχ (Low sync) κτλ.απλα θελει να ξερεις λιγο και να εχεις και τα εργαλεια.και βεβαια στο vdsl να μην υπαρχουν bridte taps.

https://www.cyta.com.cy/mp/informational/support/files/wiring-guide-for-broadband_GR.pdf

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...