Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

όπως λέει και ο κούκος ( ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη :) ) ο κανονισμός έχει φτιαχτεί για κάποιο λόγο.

η οπτική πρέπει να φτάσει μέχρι το διαμέρισμα.

Σκέψου σε λίγο καιρό ότι θα αλλάξουν τα ρούτερ των παρόχων και θα έχουν ενσωματωμένη θύρα για να κουμπώνει η οπτική ίνα πάνω. Κάνεις μια δουλειά σήμερα με προοπτική να μην ξανα κάνεις τις ίδιες δουλειές πάλι σε λίγα χρόνια.

• Thanks 1
  • Απαντ. 3,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
20 ώρες πριν, st@kas είπε

καλησπέρα !

Μένω στον 2ο όροφο σε τριώροφη οικογενειακή πολυκατοικία και έχω κάνει αίτηση για FTTH. Αυτό που με απασχολεί είναι το εξής:
Μπορεί να τοποθετηθεί το ONT στο κλιμακοστάσιο και από εκεί να φύγει καλώδιο Ethernet προς το router μου (AVM 7590) που βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα;

Σημειώνω ότι ήδη υπάρχει περασμένο UTP από το κλιμακοστάσιο μέχρι το router, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να κουμπώσει εκεί το ONT και να συνεχίσει η σύνδεση.

Έχει κανείς εμπειρία με αντίστοιχη εγκατάσταση; Επιτρέπεται/προτείνεται να μπει το ONT εκτός διαμερίσματος ή καλύτερα να μπει μέσα;

Το ΟΝΤ θα συνδεθεί στην πρίζα του διαμερίσματός σου.

Και η πρίζα αυτή θα τοποθετηθεί μέσα στο διαμέρισμά σου, θες δε θες.

Όταν στο μέλλον αγοράσεις fiber router μe ενσωματωμένο ONT απλά καταργείς το ONT που έχεις τώρα και το συνδέεις κατευθείαν στην πρίζα.

• Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, nikthanos είπε

Σκέψου σε λίγο καιρό ότι θα αλλάξουν τα ρούτερ των παρόχων και θα έχουν ενσωματωμένη θύρα για να κουμπώνει η οπτική ίνα πάνω.

Είναι βέβαιο αυτό; Από πού το γνωρίζεις;  Πριν λίγο καιρό (νομίζω 1 χρόνο) δεν είχαν υποχρεωθεί να αφήνουν το ΟΝΤ σε όποιον το επιθυμεί; Πριν λίγες μέρες αναβάθμισα την 500άρα γραμμή της Cosmote σε 1000άρα και δεν είχαν κανένα απολύτως θέμα να κρατήσω το ΟΝΤ με το δικό μου αγορασμένο ρούτερ και να ΜΗΝ βάλω το All-in-one Fritz 5530 της Cosmote.

• Super Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, nikthanos said:

Σκέψου σε λίγο καιρό ότι θα αλλάξουν τα ρούτερ των παρόχων και θα έχουν ενσωματωμένη θύρα για να κουμπώνει η οπτική ίνα πάνω.

Από την άλλη ευτυχώς υπάρχει κανονισμός ΕΕΤΤ που υποχρεώνει τους παρόχους να δίνουν σε όσους θέλουν ξεχωριστό ΟΝΤ.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, georgeole είπε

Είναι βέβαιο αυτό; Από πού το γνωρίζεις;  Πριν λίγο καιρό (νομίζω 1 χρόνο) δεν είχαν υποχρεωθεί να αφήνουν το ΟΝΤ σε όποιον το επιθυμεί; Πριν λίγες μέρες αναβάθμισα την 500άρα γραμμή της Cosmote σε 1000άρα και δεν είχαν κανένα απολύτως θέμα να κρατήσω το ΟΝΤ με το δικό μου αγορασμένο ρούτερ και να ΜΗΝ βάλω το All-in-one Fritz 5530 της Cosmote.

δεν ξέρω κάτι σίγουρα, απλά ελπίζω :)

Δημοσ.

Καλησπερα. Νοικιασα προσφατα σπιτι στη Πετρουπολη.Το σπιτι εχει εγκατασταση οπτικης ινας (μου το επιβεβαιωσε ο ιδιοκτητης και ειδα και τα κουτια εντως του σπιτιου της Cosmote συγκεκριμενα.) Εχετε να μου προτεινετε ποια εταιρια να επιλεξω και ποια να απορριψω??? Υποψιν μεχρι 300αρα θα ημουν μια χαρα νομιζω. Δεν εχω αλλη γραμμη αρα μιλαμε για νεα συνδεση! ευχαριστω!

Δημοσ.

Η Ιναλαν μου ειπε πως δεν χρειαζεται αδεια απ την πολυκατοικια και οτι τα περναει απ εξω. Κανουν καμια συνδεση της προκοπης? Αν το μερος που θελω να βαλω το ρουτερ ομως δεν ειναι κοντα στον εξωτερικο τοιχο τι γινεται?

Δημοσ.

Η ίνα από το floor box προς το διαμέρισμα είναι δυνατόν να περάσει με ατσάλινα μέσα από τη σωλήνωση του χαλκού ή είναι τόσο λεπτή και ευαίσθητη που θα σπάσει;

• Super Moderators
Δημοσ.
4 hours ago, Spyrito33 said:

Καλησπερα. Νοικιασα προσφατα σπιτι στη Πετρουπολη.Το σπιτι εχει εγκατασταση οπτικης ινας (μου το επιβεβαιωσε ο ιδιοκτητης και ειδα και τα κουτια εντως του σπιτιου της Cosmote συγκεκριμενα.) Εχετε να μου προτεινετε ποια εταιρια να επιλεξω και ποια να απορριψω??? Υποψιν μεχρι 300αρα θα ημουν μια χαρα νομιζω. Δεν εχω αλλη γραμμη αρα μιλαμε για νεα συνδεση! ευχαριστω!

Αρκετοί προτείνουν ανάλογα τον πάροχο πρόβασης, δλδ αυτόν που έχει κάνει τα έργα στην περιοχή. Φαίνεται στο χάρτη ποιος FTTH GOV

Προφανώς τσεκάρεις και τιμές ή αν έχεις και κινητή ή TV για συνδυαστικές προσφορές.

3 hours ago, paulchro said:

Η Ιναλαν μου ειπε πως δεν χρειαζεται αδεια απ την πολυκατοικια και οτι τα περναει απ εξω. Κανουν καμια συνδεση της προκοπης? Αν το μερος που θελω να βαλω το ρουτερ ομως δεν ειναι κοντα στον εξωτερικο τοιχο τι γινεται?

Καλύτερα ρώτα στο pinned topic της Inalan που θα το δουν περισσότεροι συνδρομητές της.

17 minutes ago, popopo said:

Η ίνα από το floor box προς το διαμέρισμα είναι δυνατόν να περάσει με ατσάλινα μέσα από τη σωλήνωση του χαλκού ή είναι τόσο λεπτή και ευαίσθητη που θα σπάσει;

Δεν είναι αδύνατο, αλλά δύσκολο, οπότε δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν οι εργολάβοι του παρόχου.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, popopo είπε

μπορεί να περάσει, είναι δύσκολο αν υπάρχει ήδη καλώδιο μέσα, θα πρέπει να βγει και να μπεί πάλι και το καλώδιο ή να μπει καινούριο καλώδιο,. Αν υπάρχουν κουτιά διακλάδωσης θα πρέπει να ανοιχτούν και να περαστεί βήμα βήμα.

Τη δουλειά θα πρέπει να την κάνεις εσύ με δικό σου ηλεκτρολόγο, το συνεργείο  του παρόχου δεν κάνει τέτοιες δουλειες.

Δημοσ.
54 minutes ago, nikthanos said:

μπορεί να περάσει, είναι δύσκολο αν υπάρχει ήδη καλώδιο μέσα, θα πρέπει να βγει και να μπεί πάλι και το καλώδιο ή να μπει καινούριο καλώδιο,. Αν υπάρχουν κουτιά διακλάδωσης θα πρέπει να ανοιχτούν και να περαστεί βήμα βήμα.

Τη δουλειά θα πρέπει να την κάνεις εσύ με δικό σου ηλεκτρολόγο, το συνεργείο  του παρόχου δεν κάνει τέτοιες δουλειες.

Εγώ όμως επιτρέπεται να απλώσω οπτική από την πρίζα έως το floor box;

Υπάρχουν προδιαγραφές της ίνας; Και έστω ότι το κάνω, μετά έρχεται ο πάροχος και απλώς συνδέει την ίνα σε floor box και εσωτερική πρίζα; Θα το δεχτεί;

Δημοσ.

λογικά θα το δεχτεί, αφού η ίνα είναι βάσει προδιαγραφών και αφού του έχεις κάνει τη δουλειά την περισσότερη.

Εγώ το έκανα αυτό σε ιδιόκτητη διπλοκατοικία, έκανα όλες τις εσωτερικές οπτικές από το κεντρικό σημείο του οικοπέδου αφού είχα συνεννοηθεί με τον μηχανικό της εταιρίας μέχρι τα 2 διαμερίσματα. Ηρθαν οι τεχνικοί και έκαναν τις κολλήσεις στις οπτικές μόνο.

Οπτική ίνα πήρα προδιαγραφές από εδώ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΣΕ ΝΕΟΑΝΑΓΕΙΡΟΜΕΝΟ Ή ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ

Απαιτείται η εγκατάσταση ενός καλωδίου single mode (SM), εσωτερικής χρήσης, G657 A1/A2

• Thanks 2
Δημοσ.
6 hours ago, nikthanos said:

λογικά θα το δεχτεί, αφού η ίνα είναι βάσει προδιαγραφών και αφού του έχεις κάνει τη δουλειά την περισσότερη.

Εγώ το έκανα αυτό σε ιδιόκτητη διπλοκατοικία, έκανα όλες τις εσωτερικές οπτικές από το κεντρικό σημείο του οικοπέδου αφού είχα συνεννοηθεί με τον μηχανικό της εταιρίας μέχρι τα 2 διαμερίσματα. Ηρθαν οι τεχνικοί και έκαναν τις κολλήσεις στις οπτικές μόνο.

Οπτική ίνα πήρα προδιαγραφές από εδώ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΣΕ ΝΕΟΑΝΑΓΕΙΡΟΜΕΝΟ Ή ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ

Απαιτείται η εγκατάσταση ενός καλωδίου single mode (SM), εσωτερικής χρήσης, G657 A1/A2

Διαβάζω ότι προτείνεται και μια εφεδρεία, οπότε αυτό θα μου κάνει λογικά;

Δημοσ.
Στις 8/9/2025 στις 9:00 ΜΜ, mandragoraSCR είπε

περιπου 5 μερες μετα την καταγγελια ηρθε η cosmote και εκανε την συνδεση! 
φοβερα θελουν τελικα

@camel555 αν ακομα περιμενεις προχωρα σε καταγγελια

Καλημέρα και καλορίζικη η νέα σύνδεση! Έχεις δίκιο με την καταγγελία, ομολογουμένως δεν το σκέφτηκα καν. Τελικά μετά από άπειρα τηλέφωνα, περιμένω το συνεργείο σήμερα, 65+ μέρες μετά την αίτηση.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...