Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

πολυ ομορφη η πιτσουλα! ισως ξεφυγε στο ψησιμο για τα γουστα μου βεβαια για 1-2 λεπτα.

εμενα γενικα μου αρεσει το τυρι απλα να λιωνει και ισα ισα να ξεκιναει να ροδιζει. εγω βεβαια βαζω και μοτσαρελα που οταν πολυψηθει γινεται σα σολα.

 

Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. το σαββατο το βραδυ αργα πηρα χοιρινο σπαλα του εβαλα μπαχαρικα αλατια πιπερια μουσταρδα για φουρνο αλλα ετυχε δουλεια και δε μαγειρευτη οποτε παρεμεινε στη συντηρηση μεχρι χθες αργα οταν και το θυμηθηκα. Οπτικα και βασει οσμης δε μου φαινεται να ειχε χαλασει. Παντως το πεταξα στην καταψυξη αλλα το θεμα ειναι να το πεταξω ή να το μαγειρεψω..Αλλα χρονια θα το πετουσα αλλα οι καιροι ειναι δυσκολοι και ειναι και 2 μεγαλα κομματια σχεδον 1 κιλο το καθενα.

Αν καποιος εχει εμπειρια ας μου πει. Πανε και πολλα χρονια που αποβαλαμε τα εμβολια του στρατου :-)

Δημοσ.

ήθελε και μανιτάρια και τότε θα ήταν τελεια

6836527417_10525f8ac2_b.jpg

οριστε και τα μανιταρια! κονσερβα βεβαια γιατι δεν ειχαμε φρεσκα! πιπεριες  ζαμπον και καπου κρυμμενη στη  σαλτσα αν θυμαμαι υπαρχει καυτερη πολυ καυτερη παπρικα! Η συγκεκριμενη αν θυμαμαι καλα καταλωθηκε στον περσινο τελικο του ch leage. φετος με βλεπω να φτιαχνω του φιλου παραπανω. κοτοπουλακι και διαφορα αλλα.

  • Like 3
Δημοσ.

@SpirtouLisS: Πώς φτιάχνεις την ζύμη?

εχω διαφορες ζυμες αναλογως την περιπτωση.

 

γραψε την απλη που βγαζει 2 πιτσες οπως τη βλεπεις παραπανω 32εκατοστα διαμετρο. αν την απλωσεις στα 35 εκατοστα σε αυτη την αναλογια θα βγει πιο λεπτη εστιατοριστικη. στα 32 περιπου  εκατοστα βγαινει μπαμπατσικη φοιτητουδιστικη.

 

για 2 κανονικες πιτσες 

-500 γρ αλευρι μυλων κρητης σκληρο (ή αν εχεις οικονομικη ευκαιρια robin hood)

-300 γρ χλιαρο νερο

-1 φακελακι μαγια (προσεξε να μην εχει λήξει αν ειναι γιωτης ή παρε του λιντλ τη μαγια ψωμιου που απο την εμπειρια μου παντα φουσκωνει)

-1 κουταλακι  καλο γεματο ζαχαρη που θα ριξεις στη μαγια και στο μιγμα αλευριου νερου στην αρχη αμεσως

-1 κουταλακι αλατι

-1 κουταλια σουπας λαδι

 

Τα 2 τελευταια θα τα ριξεις ειτε ζυμωνεις στο χερι είτε στο μιξερ αφου δουλεψεις  για 1 λεπτο ολα τα υπολοιπα.

Το ζυμαρι αρχικα θα κολλαει καπως στο χερι οσο το ζυμωνεις. Ζυμωσε το για 5-6 λεπτα. Αστο να ξεκουραστει αλλα 5. Ξαναζυμωσε το για αλλα 5 και ειναι ετοιμο και θα κολλαει λιγοτερο μετα. Το αφηνεις να φουσκωσει  για 2 ωρες σκεπασμενο με σχετικα υγρο πανι, ενω στη μια ωρα το εχεις χωρισει στα 2 και το εχεις πλασει σε 2 μπαλες. Αν χρησιμοποιησεις αλλα αλευρα εκτος αυτα πχ αλλατινη μαλακο μπλε οι αναλογιες δε θα σου βγουν στα γραμμαρια. Αλλα πιτσα θα βγει βεβαια 

Δημοσ.

Άμα δεν έχεις σωστό φούρνο ότι ζύμη και να κάνεις..

 

φουρνο σωστο δεν εχει κανεις. απο αποψη θερμοκρασιας. Οποτε βγαινει απο την εξισωση γιατι ετσι και αλλιως δεν αλλαζει. Απο εκει και περα καθενας προσπαθει να κανει το καλυτερο δυνατο βασει του τι εχει. 

Δημοσ.

φουρνο σωστο δεν εχει κανεις. απο αποψη θερμοκρασιας. Οποτε βγαινει απο την εξισωση γιατι ετσι και αλλιως δεν αλλαζει. Απο εκει και περα καθενας προσπαθει να κανει το καλυτερο δυνατο βασει του τι εχει. 

Είναι λίγο ξενερωτικό να ανοίγεις ζυμάρι να το αφήνεις να φουσκώσει πόσες ώρες και μετά να σου βγει χάλια :P

Δημοσ.

@SpirtouLisS: Εχω παρόμοια συνταγή αλλά η ζύμη μου βγαίνει πιο μπισκοτέ όχι όπως σε πιτσαρίες. Θα δοκιμάσω και την δικιά σου.

Δημοσ.

@SpirtouLisS: Εχω παρόμοια συνταγή αλλά η ζύμη μου βγαίνει πιο μπισκοτέ όχι όπως σε πιτσαρίες. Θα δοκιμάσω και την δικιά σου.

ασε το ζυμαρι να φουσκωσει 10-15 λεπτα στο ταψι πριν βαλεις τα υλικα. προθερμανε καλα το φουρνο σου (15-20 λεπτα) ετσι ωστε να μη μεινει η πιτσα στο φουρνο πανω απο 10-12 λεπτα. Οταν τη βγαλεις απο το φουρνο και ειναι ακομα ζεστη σκεπασε τη με ενα στεγνο πανι. Ετσι εξομειωνεις το χαρτονενιο κουτι της πιτσαριας που αφρατευει λιγο την πιτσα μεσω του ατμου της. Επισης το μπισκοτε που περιγραφεις μου κανει και οτι η ζυμη ισως δεν ειχε επαρκη μαγια ή το αλευρι σου ηταν  ψιλομαπα. Αν ποτε αγορασεις πετρα πιτσας (εγω ειχα παρει μια απο λιντλ πριν χρονια) και καταφερεις να ψηνεται η πιτσα σου σε 6 λεπτα οπως το καταφερνω εγω θα δεις οτι η πιτσα σε υφη θυμιζει πολυ πιτσαρια. Οχι εντελως αλλα θυμιζει. Στη πιτσαρια να σου πω η πιτσα ψηνεται το πολυ σε 2 λεπτα. Αυτο δε θα το καταφερουμε ποτε σε ηλεκτρικο φουρνο

  • Like 1
Δημοσ.

Ναι, υπαρχει λυση παντως και για αυτο. Πετρα φουρνου ή ακομη καλυτερα φετα απο ατσαλι μεσα στον φουρνο.

Δημοσ.

Τεχαλαντιν , τα σπαραγγια/καρότα/ντοματίνια πως τα έχεις κανει?

τα καρότα τα έβρασα καλά και σχαροτήγανο σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Τα σπαράγγια τα μπλάνσαρα (ζεμάτισμα) και στο σχαροτήγανο επίσης. Τα τοματίνια ωμά, στο σχαροτήγανο :P

Δημοσ.

ασε το ζυμαρι να φουσκωσει 10-15 λεπτα στο ταψι πριν βαλεις τα υλικα. προθερμανε καλα το φουρνο σου (15-20 λεπτα) ετσι ωστε να μη μεινει η πιτσα στο φουρνο πανω απο 10-12 λεπτα. Οταν τη βγαλεις απο το φουρνο και ειναι ακομα ζεστη σκεπασε τη με ενα στεγνο πανι. Ετσι εξομειωνεις το χαρτονενιο κουτι της πιτσαριας που αφρατευει λιγο την πιτσα μεσω του ατμου της. Επισης το μπισκοτε που περιγραφεις μου κανει και οτι η ζυμη ισως δεν ειχε επαρκη μαγια ή το αλευρι σου ηταν  ψιλομαπα. Αν ποτε αγορασεις πετρα πιτσας (εγω ειχα παρει μια απο λιντλ πριν χρονια) και καταφερεις να ψηνεται η πιτσα σου σε 6 λεπτα οπως το καταφερνω εγω θα δεις οτι η πιτσα σε υφη θυμιζει πολυ πιτσαρια. Οχι εντελως αλλα θυμιζει. Στη πιτσαρια να σου πω η πιτσα ψηνεται το πολυ σε 2 λεπτα. Αυτο δε θα το καταφερουμε ποτε σε ηλεκτρικο φουρνο

 

+1

 

Ο φούρνος μιας πιτσαρίας (ξυλόφουρνος καλύτερα αφού η σωστή πίτσα γίνεται σε ξυλόφουρνο) ανεβάζει θερμοκρασίες 500 βαθμούς κελσίου και βάλε.Έτσι η πίτσα μένει περίπου στο 1 λεπτό μέσα και ψήνεται..

Eπίσης όταν το αλέυρι είναι τύπου 00 η πίτσα βγαίνει καλύτερη και το ζυμάρι πιο ελαστικό αφού έχει 12.5% γλουτένη.

Στις πιτσαρίες αφήνουν συνήθως το ζυμάρι να φουσκώσει πολύ παραπάνω από 1 ή 2 ώρες..

 

 

Αν θες κάτι εναλλακτικό αντί για πέτρα γιατί είναι ακριβή, μπορείς να βάλεις ένα ταψί  στον πάτο του φούρνου ανάποδα, να βάλεις λίγο λαδάκι από πάνω και να την ψήσεις έτσι..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...