Super Moderators billdanos Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Super Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 15 hours ago, skiabox said: Παιδιά πείτε μου έναν τρόπο να μην χύνεται το τυρί της πίτσας έξω από την πίτσα επειδή λιώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος! Ευχαριστώ! Να βάζεις λιγότερο τυρί και να μην είναι από αυτά που γίνονται εντελώς νερό όταν λιώνουν. Επίσης χρειάζεσαι μεγάλη θερμοκρασία στο φούρνο για να ψήνεται σχεδόν ακαριαία και όχι σε 20 λεπτά που την αφήνουν οι περισσότεροι (με ζύμη χοντρή λες και είναι ...παστίτσιο). Εγω την πετυχαίνω όπως θέλω από τότε που πήρα την πέτρα ψησίματος η οποία αναπτύσσει θερμοκρασίες πάνω από 350 βαθμούς όταν τη ζεσταίνεις για ώρα, κάτι που ο φούρνος μόνος του δεν το έπιανε. Σε 5-6 λεπτά έχω μια λεπτή και τραγανή βάση και τα υλικά στη θέση τους από πάνω. 4
le vent nous porterAAAA Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 1 ώρα πριν, billdanos είπε Να βάζεις λιγότερο τυρί και να μην είναι από αυτά που γίνονται εντελώς νερό όταν λιώνουν. Επίσης χρειάζεσαι μεγάλη θερμοκρασία στο φούρνο για να ψήνεται σχεδόν ακαριαία και όχι σε 20 λεπτά που την αφήνουν οι περισσότεροι (με ζύμη χοντρή λες και είναι ...παστίτσιο). Εγω την πετυχαίνω όπως θέλω από τότε που πήρα την πέτρα ψησίματος η οποία αναπτύσσει θερμοκρασίες πάνω από 350 βαθμούς όταν τη ζεσταίνεις για ώρα, κάτι που ο φούρνος μόνος του δεν το έπιανε. Σε 5-6 λεπτά έχω μια λεπτή και τραγανή βάση και τα υλικά στη θέση τους από πάνω. τρελέ μου δώσε κάνα λινκ γιατι με γκουγκλαρισμα πέφτω σε μεγαλο εύρος τιμών, αμα εγκρίνεις του 10ευρου πχ μην σκάμε την κατοσταρου. Προθέρμανση πόση ωρα θελει αυτο το πραγμα, δηλαδη εκτος απο την τελική γεύση, γλιτώνεις και χρονο προθερμανσης-ρεύμα;
Super Moderators billdanos Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Super Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 1 hour ago, le vent nous porterAAAA said: τρελέ μου δώσε κάνα λινκ γιατι με γκουγκλαρισμα πέφτω σε μεγαλο εύρος τιμών, αμα εγκρίνεις του 10ευρου πχ μην σκάμε την κατοσταρου. Προθέρμανση πόση ωρα θελει αυτο το πραγμα, δηλαδη εκτος απο την τελική γεύση, γλιτώνεις και χρονο προθερμανσης-ρεύμα; Αν το ζητούμενό σου είναι η οικονομία, τα ξεχνάς όλα και φτιάχνεις αυτό που σε καλύπτει. Για να πιάσεις μεγάλη θερμοκρασία στον οικιακό φούρνο, αναγκαστικά θα ξοδέψεις αρκετή ενέργεια και χρειάζεσαι πέτρα ή μαντέμι αρκετού πάχους και καλής ποιότητας για να μπορεί να συγκεντρώσει θερμοκρασία και να την κρατήσει (ξεκινάνε από 40-50 ευρώ και ανεβαίνουν). Εγώ την πέτρα τη βάζω στη μεσαία θέση του φούρνου στις αντιστάσεις πάνω/κάτω, βάζω τη θερμοκρασία στο μέγιστο (250+) και πατάω και το κουμπί της γρήγορης προθέρμανσης που τα κάνει να δουλεύουν όλα στο full. Μετά από περίπου 20-30 λεπτά η πέτρα έχει θερμοκρασία 320-340 βαθμών (τη μετράω με θερμόμετρο υπερύθρων)! Απο κει και πέρα μόλις η πίτσα είναι έτοιμη στο ξύλινο φτυάρι μου, σβήνω το φούρνο και την ρίχνω πάνω στην πέτρα. Σε 4-5 λεπτά είναι έτοιμη με λεπτή και τραγανή βάση και τέλεια λιωμένα τα από πάνω. http://mypizzaproject.com/about 5 1
le vent nous porterAAAA Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 (επεξεργασμένο) ε αυτο Εννοούσα καλε, αλλο μιση ωρα και αλλο κάνα δίωρο που λεει ο Άκης (οχι με πέτρα) και το θεμα της οικονομίας το κοιτάζω σφαιρικως, απο το να δίνω δεκαευρα για ζύμες λαδερες και κατεψυγμένες με Γκουντα κλπ, αξίζει αλλα δυο ωρες να καίει ο φούρνος γιαΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ τον λυπάμαι πραγματικά, οποτε θενκς για την ιδέα σου Επεξ/σία 10 Ιουλίου 2018 από le vent nous porterAAAA 1
Super Moderators billdanos Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Super Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Επίσης μετά από άπειρες δοκιμές, για τα δικά μου γούστα η σωστή ζύμη* είναι: 1 & 1/4 της κούπας** αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κούπα ζεστό νερό 1 κουταλάκι πολύ κοφτό μαγιά σκόνη 1/2 κουταλάκι αλάτι 1 κουταλάκι γλυκόζη*** αυτή τη συμπυκνωμένη στα βαζάκια που είναι σχεδόν άγλυκη 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο * Αυτές οι ποσότητες κάνουν μια μεγάλη πίτσα για 2 άτομα που τρώνε ...φυσιολογικά ή για έναν που τρώει πολύ! 😛 ** Την ίδια κούπα χρησιμοποιούμε για να μετράμε τα υλικά ε, δεν θέλω ανόητες ερωτήσεις! *** Αντί για γλυκόζη κάνει και ένα κουταλάκι ζάχαρη αλλά έχω παρατηρήσει πως με τη γλυκόζη γίνεται πιο crispy! Ρίχνουμε στο χλιαρό νερό τη γλυκόζη και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και τα αφήνουμε στην άκρη για κάνα 10λεπτο μέχρι να βγάλει αφρό στην επιφάνεια. Μετά τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα χέρια (στην αρχή θα κολλήσει όλο στα χέρια αλλά μετά απο μερικά μπινελίκια θα αρχίσει να ξεκολλάει). Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη ή λίγο νερό ανάλογα με τις ποσότητες που μετρήσαμε και το είδος του αλευριού. Αφού γίνει μπάλα, το βάζουμε σε βαθύ πιάτο με αλεύρι στον πάτο για να ξεκολλήσει μετά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά εως μια ώρα. Ιδανικά μπορούμε να το φτιάξουμε το προηγούμενο βράδυ και να μείνει στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα. Θα φουσκώσει λιγότερο από το αν το αφήνουμε έξω αλλά θα είναι πιο σφιχτή η ζύμη για να την ανοίξουμε μετά σε λεπτό πάχος. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια (αν έχουμε ξύλινο φτυάρι, το κάνουμε πάνω σε αυτό γιατί κολλάει λιγότερο και μπορούμε εύκολα μετά να τη ρίξουμε πάνω στην επιφάνεια ψησίματος) πρώτα με τα χέρια όσο μπορούμε και μετά με τον πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή 2-3mm το πολύ. Αυτή η ζύμη όταν ψήνεται κάνει μέσα της "φουσκίτσες" και γίνεται τραγανή απ έξω και αφράτη στο κέντρο. PS: αν σας αρέσουν εκτρώματα τύπου pizza fun που έχουν πάνω της "παναγιάς τα μάτια" και με ένα κομμάτι χορταίνουν 3-4 άτομα, αγνοείστε τα παραπάνω και ανοίξτε στη μέση ένα καρβέλι ψωμί, βάλτε πάνω τα υλικά που θέλετε και ψήστε το στο φούρνο. 😛 7 3
papoys1 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 2 ώρες πριν, billdanos είπε Μετά τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα χέρια (στην αρχή θα κολλήσει όλο στα χέρια αλλά μετά απο μερικά μπινελίκια θα αρχίσει να ξεκολλάει). Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη ή λίγο νερό ανάλογα με τις ποσότητες που μετρήσαμε και το είδος του αλευριού. Περίπου την ίδια φτιάχνω για πεινιρλί - πίτσα εκτός από γλυκόζη.Βάζω ζάχαρη.Στην επόμενη θα βάλω γλυκόζη για δοκιμή. Ένα μυστικό να αποφεύγουμε το πολύ κόλημα της ζύμης στα χέρια.Ρίχνουμε το αλεύρι σε μία βαθιά λεκανίτσα ανοίγουμε λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά που έχουμε αραιώσει στο νερό και τα άλλα υλικά.Με ένα μεγάλο κουτάλι αρχίζουμε σιγά σιγά από τη μέσα μεριά της λακουβίτσας να παίρνουμε αλεύρι και το ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να δούμε ότι έχει αρχίσει να σφίγγει και πήρε το πολύ νερό και τότε βάζουμε χέρι .Θα κολλήσει και πάλι στα δάχτυλα αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό που κολλάει αν αρχίσουμε να ανακατεύουμε κατευθείαν με το χέρι. Τώρα για να μην τρέχουν τα τυριά έξω εγώ χρησιμοποιώ άλλο κόλπο.Παίρνω τετράγωνο ταψί φτιάχνω μπόλικη και επαρκή ζύμη μέχρι τα άκρα και τη γυρίζω ελαφρά στις γωνίες προς τα πάνω. Να ξέρετε ότι στο τετράγωνο κλασικό εμαγιέ σε όσους δεν έχουν πέτρα όπως είπε ο billdanos ψήνεται καλύτερα και γίνεται τραγανή από κάτω. 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Super Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 6 hours ago, billdanos said: Να βάζεις λιγότερο τυρί και να μην είναι από αυτά που γίνονται εντελώς νερό όταν λιώνουν. Επίσης χρειάζεσαι μεγάλη θερμοκρασία στο φούρνο για να ψήνεται σχεδόν ακαριαία και όχι σε 20 λεπτά που την αφήνουν οι περισσότεροι (με ζύμη χοντρή λες και είναι ...παστίτσιο). Ακριβώς, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας αναγκαστικά αφήνουμε παραπάνω την πίτσα για να ψηθεί η ζύμη, με αποτέλεσμα το τυρί από πάνω να γίνεται χάλι ξεροψημένο...
Super Moderators billdanos Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 Super Moderators Δημοσ. 10 Ιουλίου 2018 15 minutes ago, papoys1 said: Περίπου την ίδια φτιάχνω για πεινιρλί - πίτσα εκτός από γλυκόζη.Βάζω ζάχαρη.Στην επόμενη θα βάλω γλυκόζη για δοκιμή. Ένα μυστικό να αποφεύγουμε το πολύ κόλημα της ζύμης στα χέρια.Ρίχνουμε το αλεύρι σε μία βαθιά λεκανίτσα ανοίγουμε λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά που έχουμε αραιώσει στο νερό και τα άλλα υλικά.Με ένα μεγάλο κουτάλι αρχίζουμε σιγά σιγά από τη μέσα μεριά της λακουβίτσας να παίρνουμε αλεύρι και το ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να δούμε ότι έχει αρχίσει να σφίγγει και πήρε το πολύ νερό και τότε βάζουμε χέρι .Θα κολλήσει και πάλι στα δάχτυλα αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό που κολλάει αν αρχίσουμε να ανακατεύουμε κατευθείαν με το χέρι. Τώρα για να μην τρέχουν τα τυριά έξω εγώ χρησιμοποιώ άλλο κόλπο.Παίρνω τετράγωνο ταψί φτιάχνω μπόλικη και επαρκή ζύμη μέχρι τα άκρα και τη γυρίζω ελαφρά στις γωνίες προς τα πάνω. Να ξέρετε ότι στο τετράγωνο κλασικό εμαγιέ σε όσους δεν έχουν πέτρα όπως είπε ο billdanos ψήνεται καλύτερα και γίνεται τραγανή από κάτω. Σωστά! Το ανακάτεμα παίζει σημαντικό ρόλο. Αν υπάρχει και μίξερ με εξάρτημα ζυμώματος, τότε η δουλειά είναι πολύ πιο εύκολη και καθαρή. Για τα υλικά της πίτσας, είμαι της άποψης πως η σωστή πίτσα δεν πρέπει να είναι φορτωμένη ούτε με πολύ σάλτσα ούτε με πολλά τυριά κλπ. Πρέπει κάπως να ξεχωρίζεις τις γεύσεις και απο τη ζύμη και από τα υλικά. Ασε που αν τη φορτώσεις πολύ, θα βγάλει άπειρα ζουμιά και δεν θα γίνει ποτέ τραγανή η βάση... 4 minutes ago, ThReSh said: Ακριβώς, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας αναγκαστικά αφήνουμε παραπάνω την πίτσα για να ψηθεί η ζύμη, με αποτέλεσμα το τυρί από πάνω να γίνεται χάλι ξεροψημένο... Πριν πάρω την πέτρα, στο απλό ταψί του φούρνου το έβαζα στη χαμηλότερη θέση και άναβα την κάτω αντίσταση. Σκέψου πως η πέτρα καίει τόσο πολύ που όταν ξε-φτυαρίζω την πίτσα πάνω της, γλιστράει σα να είναι στον αέρα! Το κάτω μέρος της ψήνεται σχεδόν ακαριαία. Φαντάσου πόσο πιο τέλειο γίνεται στους ξυλόφουρνους κλπ που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 400-450 βαθμούς! Εκεί η πίτσα έχει ψηθεί μέσα σε ένα λεπτό.
papoys1 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Και επειδή τα ροδάκινα είναι στην εποχή τους είναι ευκαιρία για μία μαρμελάδα.Υπόψιν ότι είναι πολύ εύκολη στην κατασκευή και ωραία στη γεύση. ΣΥΝΤΑΓΗ Διαλέγουμε ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα ροδάκινα τα ξεφλουδίζουμε τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια 2-3 εκατοστών και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Πολλοί λένε ότι όση ποσότητα είναι το φρούτο βάζεις τόση ζάχαρη.Επειδή τα ροδάκινα είναι γλυκό φρούτο εγώ έβαλα λιγότερη.1,600 ήταν τα ροδάκινα έβαλα 1 κιλό ζάχαρη.Τα ανακάτεψα να πάει παντού η ζάχαρη σκέπασα την κατσαρόλα και την έβαλα στην άκρη.Αυτή τη δουλειά την έκανα 10-11 το πρωί και τα άφησα μέχρι το απόγευμα να βγάλουν τα ζουμιά τους.Ενδιάμεσα τα ανακάτεψα 1-2 φορές να λιώσει η ζάχαρη. Το βραδάκι τα έβαλα στη φωτιά και από τη στιγμή που άρχισαν να βράζουν τα άφησα σχεδόν 15 λεπτά.Καλό ανακάτεμα να μην κολλήσουν και καλό ξάφρισμα για όση ώρα έβραζαν. Το πρωί πήρα ένα εργαλείο που έχω για αυτή τη δουλειά (φωτο) και τα έλιωσα σε μικρά κομμάτια.Πολλοί τα βάζουν στο μπλέντερ αλλά γίνονται ένας πολτός και δεν μου αρέσουν.Σέ όλους αρέσουν να έχουν κομματάκια μέσα.Αν δεν έχετε τέτοιο εργαλείο μπορείτε να το κάνετε με ένα πηρούνι απλά θα ταλαιπωρηθείτε λίγο παραπάνω. Στην συνέχεια τα έβαλα να βράσουν άλλα 10-15 λεπτά ανακατεύοντας που και που τα έβγαλα από τη φωτιά και αφού τα άφησα να κρυώσουν λίγο 15-20 λεπτά να μην έχουμε κανένα ατύχημα με τα βαζάκια έριξα τη μαρμελάδα έβαλα τα καπάκια και τα γύρισα να σφραγίσουν.(Πριν τα είχα αποστειρώσει με ζεστό νερό) φωτό 2 .Λίγα λεπτά πριν βγάλω την έτοιμη πλέον μαρμελάδα από τη φωτιά έριξα 2 βανίλιες για άρωμα και μία κουταλιά λεμόνι.Για άρωμα καλό είναι και ένα φύλλο αμπαρόριζα αλλά δεν είχα. Όπως έγραψα κατά το πρώτο βράσιμο θέλει καλό ξάφρισμα γιατί φεύγει η πικρίλα. Και τη βράζω σε 2 δόσεις πρώτον για πιο εύκολο δέσιμο και 2ο να διατηρεί καλίτερο χρώμα.Πολλοί τη βράζουν 30-40 λεπτά μονοκόματα αλλά έχω παρατηρήσει ότι χάνει λίγο τη γεύση της και το χρώμα της. Σε όσους το επιχειρήσουν καλή επιτυχία αν και είναι σίγουρη. 6
γροσερισοπ Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 γιατι τα γυρησες τα βάζα στο τέλος μετά την αποστείρωση (φαντάζομαι)
papoys1 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2018 1 ώρα πριν, γροσερισοπ είπε γιατι τα γυρησες τα βάζα στο τέλος μετά την αποστείρωση (φαντάζομαι) Με αυτό τον τρόπο σφραγίζουν και δεν μπαίνει πλέον αέρας μέσα οπότε μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για αρκετούς μήνες. Για ενημέρωση και για να ξέρουμε ότι σφραγίστηκαν όταν κρυώσουν και τα γυρίσουμε ανάποδα βλέπουμε ότι το εσωτερικό του καπακιού έχει πάει προς τα μέσα και όσο και αν το πατάμε στη μέση δεν βγαίνει προς τα έξω.Όταν το ανοίξουμε βγαίνει προς τα έξω και αν το πατάμε αυτό πετάγεται πάλι μόνο του προς τα έξω άρα πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί έχει πάρει αέρα. Edit. Δοκίμασε με ένα καπάκι από κάποιο άδειο βαζάκι π.χ. μαρμελάδας. Πάτησέ το στη μέση και αυτό μόνο του επανέρχεται κάνοντας ένα μικρό θόρυβο.Σε σφραγισμένο και μη ανοιγμένο βάζο δεν συμβαίνει και αν συμβαίνει μην το αγοράσεις από το s/m. 5 1
papoys1 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Λοιπόν σήμερα το μενού είχε πεινιρλί. Πάντα μου άρεσαν πολλές δε φορές έφτανα Νέα Ιωνία να απολαύσω ένα καλό γιατί οι φούρνοι κ.λ.π. μαγαζιά τα έχουν βιομηχανοποιημένα. Όσοι δεν έχουν φάει πεινιρλί Ν.Ιωνίας πρέπει να το δοκιμάσουν.Αν δυσκολεύονται να πάνε Ν.Ιωνία με την ίδια συνταγή μάλλον ο ίδιος άνοιξε και στην αρχή της Πανόρμου αριστερά στη διασταύρωση με Αλεξάνδρας. Με τα πολλά είπα δε γίνεται δεν μπορεί έμαθες να χτίζεις να σοβατίζεις να βάφεις (όχι τα μαλλιά αυτά μου πέσανε του τοίχους εννοώ) να βάζεις πλακάκια να ανοίγεις φύλλο για πίτα (μην το πείτε και το μάθουν οι άλλοι ) και πολλά άλλα δε θα φτιάξεις πεινιρλί;;;; Έτσι σιγά - σιγά δειλά δειλά άρχισα και πλέον είμαι περήφανος για τα πεινιρλί μου. Βέβαια είναι και ένα μειονέκτημα γιατί στο σπίτι με ζαλίζουν συνέχεια να τους φτιάξω αλλά πλέον δεν γίνεται τίποτε.Την πάτησα. Τα ήθελε ο τέτοιος μου. Λοιπόν πάμε δυνατά την συνταγή η οποία είναι απλή αρκεί να έχετε λίγο υπομονή.Φορέστε ποδιά και φύγαμε. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ 500 γραμμάρια αλεύρι (εγώ βάζω μισό σκληρό μισό για όλες τις χρήσεις) μία κουταλιά γλυκού ζάχαρη μιάμισυ κουταλιά γλυκού αλλάτι , τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη μέση τρεις κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο.(αν δεν έχετε παρθένο κακό του κεφαλιού σας ρίχτε από το άλλο το ξεπάρθενο) Ζεσταίνουμε στους 35 Κελσίου 400 γραμμάρια νερό (50 δευτερόλεπτα περίπου στο φούρνο μικροκυμάτων) βάζουμε το μισό σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε μέσα ένα φακελλάκι ξερή μαγιά ή ένα κυβάκι μικρό από s/m (κυβάκι το lidl δεν έχει έχουν όλα τα υπόλοιπα),Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά στο νερό με ένα πηρούνι να διαλυθεί και μόλις γίνει αυτό τη ρίχνουμε στη λακουβίτσα που έχουμε κάνει στο αλεύρι και με ένα κουτάλι τραβάμε σιγά σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.(μη δοκιμάσετε να φάτε είναι άνοστος από τη μαγιά).Πάρτε μάτι τώρα. Προσοχή τη μαγιά την αραίωσα σε άλλο σκεύος με το νερό και όχι σε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία και μετά την έριξα εδώ.Παλιά την έρριχνα κατευθείαν αλλά διαπίστωσα ότι καλίτερη δουλειά γίνεται να αραιωθεί πρώτα σε άλλο σκεύος. Εκεί το αφήνουμε όπως είναι για 10 περίπου λεπτά εγώ πάω και φτιάχνω ένα εσπρέσο κάθομαι και τον απολαμβάνω , εσείς μπορείτε να δείτε λίγο τηλεόραση να κάνετε 30 πους άπς τέλος πάντων ότι σας αρέσει λίγος είναι ο χρόνος.Μετά πιάνετε με το κουτάλι ρίχνετε σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί ακόμη από το ποτήρι (όχι της φωτογραφίας αυτό είναι δικό μου να πάτε να βρείτε δικό σας) και ανακατεύετε όλο το αλεύρι .Μόλις το μίγμα ανακατευτεί και σκληρύνει (προσοχή μη ρίξετε πολύ νερό γιατί πάει για πέταμα) βγάζετε το κουτάλι και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Αλλοίφετε με λίγο λαδάκι το μπολάκι και τη ζύμη με τα χέρια τη βάζετε μέσα τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 1 έως 1 και 1/2 ώρα. Στη συνέχεια τη βγάζουμε τη ζυμώνουμε ελαφρά με λίγο αλευράκι που απλώνουμε στον πάγκο να κάτσει και τη χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη.Παίρνουμε ένα ένα το αλευρώνουμε ελαφρά το ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα και στη συνέχεια με το μπλάστρη (εγώ έχω αυτόν το χοντρό και όχι το λεπτό) και το ανοίγουμε σε διάσταση 25χ30 περίπου. Εδώ να προσθέσω ότι ο συγκεκριμένος μπλάστρης είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο μέσα στο σπίτι ειδικά όταν υπάρχει σύζυγος αλλά πάντα μου άρεσε να ζω επικίνδυνα. Βάζουμε κάτω κάτω λίγα κομματάκια βούτυρο αγελάδος και από πάνω τη γέμιση τυριά τριμμένα ή κομματάκια λίγο μπέικον.Μία δική μου πατέντα την οποία δεν έχω δει σε κάποιο βιντεάκι και να μην κάνω και τον εφευρέτη ( μάλλον την έκλεψα από την πίτσα φαν με το τυρί Φιλαδέλφεια) βάζω στις άκρες λίγη τριμμένη φέτα και την τυλίγω ώστε να είναι μέσα στο ανοιγμένο φύλλο ζυμαριού.Θα καταλάβετε από τη φωτογραφία. Τέλος στο βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 25 λεπτά με μισή ώρα περίπου.(Ρίχτε καμιά ματιά μην τα κάψετε) Μόλις βγουν εγώ τα αλλοίφω με λιωμένο βούτυρο με ένα πινελάκι σιλικόνης για γεύση και ομορφιά.Γιατί όπως λένε πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Καλή όρεξη σε όποιον το επιχειρήσει,Καλό μάτι στους υπόλοιπους. Όποιος κουράστηκε δεν θα πω τίποτε βαρύ απλά ας μην ξαναδιαβάσει δικό μου ποστ. 10 3
villasg Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 papoy την επομενη δοκιμασε με παστουρμα , κασερι πικαντικο ξανθης μια φετα ντοματα , λιγα φυλλαρακια βασιλικο και εαν γουσταρεις και αυγο & βουτηρο κερκυρας saboi θα σε παει σε αλλο επιπεδο , εγω την ζημη την κανω με τον "παροπλισμενο" Αρτοπαρασκευαστη που εχω .... 3
papoys1 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2018 villasg Με κασέρια πικάντικα έχω κάνει ακόμη και παρμεζάνα (με τη μεζούρα βέβαια) έχω ρίξει να δοκιμάσω γεύσεις.Ο καθένας μπορεί να προσθέσει κάτι της αρεσκείας του.Πληροφοριακά μόνο μην τα κάνετε πολύ βαριά με πολλά πράγματα γιατί στο τέλος δε θα τρώτε πεινιρλί αλλά πίτσα σε βαρκάκι,όπως είχα γράψει σε κάποιον στο youtube (νομίζω στον Πετρετζίκη) που είχε βάλει μέσα τη μάννα του και τον πατέρα του. Μόλις κατέβω Αθήνα θα πάρω 5-6 φέτες παστουρμά από το ΜΙΡΑΝ γιατί έχεις εξάψει τη φαντασία μου. 1
le vent nous porterAAAA Δημοσ. 14 Ιουλίου 2018 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2018 13 ώρες πριν, papoys1 είπε Λοιπόν σήμερα το μενού είχε πεινιρλί. Πάντα μου άρεσαν πολλές δε φορές έφτανα Νέα Ιωνία να απολαύσω ένα καλό γιατί οι φούρνοι κ.λ.π. μαγαζιά τα έχουν βιομηχανοποιημένα. Όσοι δεν έχουν φάει πεινιρλί Ν.Ιωνίας πρέπει να το δοκιμάσουν.Αν δυσκολεύονται να πάνε Ν.Ιωνία με την ίδια συνταγή μάλλον ο ίδιος άνοιξε και στην αρχή της Πανόρμου αριστερά στη διασταύρωση με Αλεξάνδρας. Με τα πολλά είπα δε γίνεται δεν μπορεί έμαθες να χτίζεις να σοβατίζεις να βάφεις (όχι τα μαλλιά αυτά μου πέσανε του τοίχους εννοώ) να βάζεις πλακάκια να ανοίγεις φύλλο για πίτα (μην το πείτε και το μάθουν οι άλλοι ) και πολλά άλλα δε θα φτιάξεις πεινιρλί;;;; Έτσι σιγά - σιγά δειλά δειλά άρχισα και πλέον είμαι περήφανος για τα πεινιρλί μου. Βέβαια είναι και ένα μειονέκτημα γιατί στο σπίτι με ζαλίζουν συνέχεια να τους φτιάξω αλλά πλέον δεν γίνεται τίποτε.Την πάτησα. Τα ήθελε ο τέτοιος μου. Λοιπόν πάμε δυνατά την συνταγή η οποία είναι απλή αρκεί να έχετε λίγο υπομονή.Φορέστε ποδιά και φύγαμε. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ 500 γραμμάρια αλεύρι (εγώ βάζω μισό σκληρό μισό για όλες τις χρήσεις) μία κουταλιά γλυκού ζάχαρη μιάμισυ κουταλιά γλυκού αλλάτι , τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη μέση τρεις κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο.(αν δεν έχετε παρθένο κακό του κεφαλιού σας ρίχτε από το άλλο το ξεπάρθενο) Ζεσταίνουμε στους 35 Κελσίου 400 γραμμάρια νερό (50 δευτερόλεπτα περίπου στο φούρνο μικροκυμάτων) βάζουμε το μισό σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε μέσα ένα φακελλάκι ξερή μαγιά ή ένα κυβάκι μικρό από s/m (κυβάκι το lidl δεν έχει έχουν όλα τα υπόλοιπα),Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά στο νερό με ένα πηρούνι να διαλυθεί και μόλις γίνει αυτό τη ρίχνουμε στη λακουβίτσα που έχουμε κάνει στο αλεύρι και με ένα κουτάλι τραβάμε σιγά σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.(μη δοκιμάσετε να φάτε είναι άνοστος από τη μαγιά).Πάρτε μάτι τώρα. Προσοχή τη μαγιά την αραίωσα σε άλλο σκεύος με το νερό και όχι σε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία και μετά την έριξα εδώ.Παλιά την έρριχνα κατευθείαν αλλά διαπίστωσα ότι καλίτερη δουλειά γίνεται να αραιωθεί πρώτα σε άλλο σκεύος. Εκεί το αφήνουμε όπως είναι για 10 περίπου λεπτά εγώ πάω και φτιάχνω ένα εσπρέσο κάθομαι και τον απολαμβάνω , εσείς μπορείτε να δείτε λίγο τηλεόραση να κάνετε 30 πους άπς τέλος πάντων ότι σας αρέσει λίγος είναι ο χρόνος.Μετά πιάνετε με το κουτάλι ρίχνετε σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί ακόμη από το ποτήρι (όχι της φωτογραφίας αυτό είναι δικό μου να πάτε να βρείτε δικό σας) και ανακατεύετε όλο το αλεύρι .Μόλις το μίγμα ανακατευτεί και σκληρύνει (προσοχή μη ρίξετε πολύ νερό γιατί πάει για πέταμα) βγάζετε το κουτάλι και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Αλλοίφετε με λίγο λαδάκι το μπολάκι και τη ζύμη με τα χέρια τη βάζετε μέσα τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 1 έως 1 και 1/2 ώρα. Στη συνέχεια τη βγάζουμε τη ζυμώνουμε ελαφρά με λίγο αλευράκι που απλώνουμε στον πάγκο να κάτσει και τη χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη.Παίρνουμε ένα ένα το αλευρώνουμε ελαφρά το ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα και στη συνέχεια με το μπλάστρη (εγώ έχω αυτόν το χοντρό και όχι το λεπτό) και το ανοίγουμε σε διάσταση 25χ30 περίπου. Εδώ να προσθέσω ότι ο συγκεκριμένος μπλάστρης είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο μέσα στο σπίτι ειδικά όταν υπάρχει σύζυγος αλλά πάντα μου άρεσε να ζω επικίνδυνα. Βάζουμε κάτω κάτω λίγα κομματάκια βούτυρο αγελάδος και από πάνω τη γέμιση τυριά τριμμένα ή κομματάκια λίγο μπέικον.Μία δική μου πατέντα την οποία δεν έχω δει σε κάποιο βιντεάκι και να μην κάνω και τον εφευρέτη ( μάλλον την έκλεψα από την πίτσα φαν με το τυρί Φιλαδέλφεια) βάζω στις άκρες λίγη τριμμένη φέτα και την τυλίγω ώστε να είναι μέσα στο ανοιγμένο φύλλο ζυμαριού.Θα καταλάβετε από τη φωτογραφία. Τέλος στο βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 25 λεπτά με μισή ώρα περίπου.(Ρίχτε καμιά ματιά μην τα κάψετε) Μόλις βγουν εγώ τα αλλοίφω με λιωμένο βούτυρο με ένα πινελάκι σιλικόνης για γεύση και ομορφιά.Γιατί όπως λένε πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Καλή όρεξη σε όποιον το επιχειρήσει,Καλό μάτι στους υπόλοιπους. Όποιος κουράστηκε δεν θα πω τίποτε βαρύ απλά ας μην ξαναδιαβάσει δικό μου ποστ. μερικες σκορπιες σκεψεις στον μεγαλειοτατο παππου (ειμαι απο τον υπνο, μπορει να μην διαβασα καλα το ποστ) 1.εχει και μαγια που δεν χρειαζεται ανακατεμα με νερο, μολις την δοκιμασω θα σου πω αμα κανει, πληροφοριακα το λεω 2. διαμαρτυρομαι εντονως για την γεμιση με τυρια αλλαντικα και αλλα ποταπα. Το σωστο το πενιρλι το προστυχο εχει γεμιση κιμα, τσιγαρισμενο μοσχαρισιο μαζι με χοντροκομμενο κρομμυδι, μπαχαρι,κανέλα, γαρύφαλλο, τομάτα ώριμη λιώμα και λίγο πελτέ. Από πάνω έχει κασέρι και προαιρετικά, φετούλες βραστό αυγό (πορτοκαλί, μην κάνετε καμία μαλακία και βάλετε κόκκινο χιχι). Επίσης είναι από τις περιπτώσεις, που το βούτυρο λουρπακ/φρεσκο κερκυρας θα κάνει την διαφορά και όχι αυτά τα γράσα που βάζετε εσείς οι λιντλοπαθείς. Τέλος αν στο κασέρι δεν βάλεις πάπρικα από πάνω, σε διαγράφω από φίλο μου. 3. Τα μαγαζιά στην Ν Ιωνία έχουνε ρίξει ποιότητα/ακριβύνει, οπότε όλοι σου οφείλουμε ένα ευχαριστώ και μία κατάρα για την επομενη φορά που θα τα σκάσουμε για έτοιμο 4. τις βάσεις σου τις ψήνεις πρώτα ανάποδα; σε σχέση με τις έτοιμες υστερεί κάτι στην μαλακότητα κλπ; ρωτάω για να ξέρω άμα τις πετυχα όταν δοκιμάσω 5. για παστουρμα μιραν δεν χρειαζεται να τρεχεις κεντρο. Πήγαινε Δαβουτη αγ Παρασκευη, συνεργαζονται, ο ιδιος ακριβως ειναι και το ιδιο φρεσκος απλως εχει την "βασικη" επιλογη μονο οχι κατι χιπστεραδικα με πρασινα πιπερια. Αν πας όμως, πρωτα παρε σουτζουκι Μιραν και μετα οτιδηποτε αλλο. Ειναι απο τις περιπτωσεις που αξιζει καθε λεπτο του ευρω απο το νο2, σαν σπανια εξαιρεση στον βασικο λιντλικο κανονα μας 6. αν ολοι ειχανε το μερακι του παππου, να δω τι μυγες θα βαρουσανε οι 9 στις δεκα επιχειρησεις. Καλα μαντεψατε ποιά είναι η δέκατη. Αυτή που πουλάει την πρώτη ύλη για να μαστορέψεις. Η επιχείρηση του μυαλού μας. Βάλτε το να δουλέψει. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα