Προς το περιεχόμενο

Radio DXing


White_Cat

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι, 

 Είναι βέβαιο ότι εδώ και πολλά χρόνια όλοι μας βιώνουμε τη λεγόμενη ψηφιακή επανάσταση και βρισκόμαστε στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του Internet έναντι όλων σχεδόν των παλαιοτέρων μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Παρ' όλ' αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν ασχολίες και συνήθειες που, ενώ έρχονται από περασμένες εποχές, δεν πρόκειται κατά την ταπεινή μου γνώμη να πεθάνουν ποτέ. 
 Η αγαπημένη μου συνήθεια από τότε σχεδόν που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι το λεγόμενο Radio DXing, δηλαδή η έρευνα στις διάφορες ραδιοφωνικές ζώνες συχνοτήτων, με στόχο τη λήψη σταθμών που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από το σημείο που βρίσκεται ο ακροατής. Ως γνωστόν, καταλληλότερες ζώνες για κάτι τέτοιο είναι πρωτίστως τα βραχέα και δευτερευόντως τα μεσαία κύματα, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες. 
Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν μια τέτοια ενασχόληση ξεπερασμένη, όμως αρκεί μία απλή σάρωση ας πούμε από τα 5 ως τα 10 KHz το απόγευμα ή το βράδυ για να καταλάβετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. 
 Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώ το δέκτη Eton Satellit 750 ή τον Eton Satellit 800 με κεραία την AOR LA 380. Κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει και διάφορα Software Defined Radios με την ίδια κεραία ή διάφορες άλλες αντίστοιχου κόστους. 
 Η σημερινή σάρωση έπιασε το China Radio International (ή αλλιώς CRI) να εκπέμπει στους 6160 KHz στα Αγγλικά με εκφωνητές που έχουν πολύ καθαρή προφορά. Το θέμα της εκπομπής ήταν η σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί γι' αυτό το σκοπό σε διάφορες χώρες και η περιβαλλοντική συνείδηση γενικά. Έχω ηχογραφήσει ένα μικρό απόσπασμα της εκπομπής και το δημοσιεύω εδώ ως συνημμένο. Σίγουρα υπάρχουν πολλά παράσιτα, αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι έτσι αξίζει τον κόπο, γιατί εν αντιθέσει με το Internet Radio, όταν κάνεις Radio DXing δεν είσαι αναγκασμένος να εξαρτάσαι από τον Η/Υ και κυρίως δεν ξέρεις ποτέ τι θ' ακούσεις, πότε θα το ακούσεις κι από ποιο σημείο του κόσμου θα προέρχεται.  Αυτό είναι κυρίως που προσωπικά με γοητεύει. 
 Εκτός όμως απ' τους μεγάλους ραδιοσταθμούς όπως το CRI, υπάρχουν και τα λεγόμενα Utility Signals, τα οποία είναι σήματα συνήθως κωδικοποιημένα σε μόρς που δίνουν πληροφορίες για τον καιρό σε διάφορα μέρη και απευθύνονται ως επί το πλείστον στους ναυτικούς. Για την ακρόαση τέτοιων μηνυμάτων, απαιτείται σύνδεση του δέκτη με τον υπολογιστή, ειδικό λογισμικό αποκωδικοποίησης και πολύ μεγάλη υπομονή. 
 Όλ' αυτά αποφάσισα να τα γράψω με την ελπίδα ότι ανάμεσα στους χρήστες του forum θα υπάρχουν και άλλοι Radio DXers σαν εμένα και θα δοθεί η ευκαιρία ν' ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και τις ηχογραφήσεις που πιθανόν να έχει κάνει ο καθένας μας. Περιμένω τα μηνύματά σας λοιπόν κι αν οι διαχειριστές το θέλουν, ας ανοίξει ένα σχετικό νήμα ή αυτόνομη κατηγορία. 

Να είστε όλοι καλά, 

Ο Άσπρος Γάτος
 

  • Like 8
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και για όποιον θέλει να πάρει μια γεύση, υπάρχουν online sdr δέκτες έτοιμοι για χρήση σε διάφορα σημεία της Γης.

Δεν είναι το ίδιο με το να "κατεβάζεις" σταθμούς μόνος σου, αλλά μπορείς ν ακουσεις πολλα και διάφορα. Μπα δη γουέη, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει πολλά σε σταθμούς για τον Απόδημο Κινεζισμό:D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε duende, 

Χαίρομαι πολύ που συνεχίζεις το νήμα. Θέλω πάρα πολύ ν' ανοίξει η συζύτηση και να γίνουμε πολλοί. Το θέμα των αδειών το έχω ψάξει πολύ και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι : 

- Για ν' ακους τι εκπέμπεται στις ζώνες ραδιοφωνικών συχνοτήτων (αυτό είναι το DXing, το ν' ακους και να ψάχνεις μακρινούς σταθμούς) δεν απαιτείται απολύτως καμία άδεια. 

- Άδεια ραδιοερασιτέχνη απαιτείται μόνο όταν θέλεις εσύ να εκπέμψεις στο ραδιόφωνο και μάλιστα με ισχύ πάνω από πέντε Watt. Δηλαδή, όταν ήμουνα 9-10 χρονών είχα δύο ασύρματους (Walkie Talkie) και παίζαμε τ' αδέρφια μου κι εγώ. Οι ασύρματοι αυτοί είχαν εμβέλεια σε ακτίνα 200 μέτρων με γεμάτες μπαταρίες. Καθώς εξασθενούσαν οι μπαταρίες, μειώνονταν η εμβέλεια. Η ισχύς αυτή ήταν πολύ μικρότερη ακόμα κι απ' το ένα Watt. Άρα ούτε εκεί ήθελε άδεια. 

Να είσαι καλά, 

Ο Άσπρος Γάτος

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...