Προς το περιεχόμενο

Ανασκόπηση 2019 part 1


chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανασκόπηση 2019 (part 1)

https://www.bitcoin-gr.org/?p=9000

 

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2019 μια σχετική ήσυχη χρονιά για το Bitcoin καθώς δεν υπήρξαν τα δραματικά γεγονότα και οι εσωτερικές διαμάχες που χαρακτήρισαν τις χρονιές του 2017 και 2018 αλλά ούτε και οι μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του αν και από τις αρχές του χρόνου το ψηφιακό νόμισμα έχει κερδίσει σε αξία πάνω από 100%. Αυτό αποτυπώθηκε και στο market share σε σχέση με τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα καθώς ξεπέρασε το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του crypto space.

Πλέον το Bitcoin θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μπει σε μια σταθερή τεχνολογική πορεία περνώντας στο στάδιο της ωρίμανσης του καθώς έχει γίνει defacto παγκοσμίως αποδεκτό από κυβερνήσεις αλλά και από τον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο σαν κάτι που ήρθε για να μείνει.  Το Bitcoin έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση όλων ως το πρώτο πραγματικά αποκεντρωμένο νόμισμα που όπως και το internet όχι μόνο δεν ελέγχεται από καμία κεντρική αρχή αλλά είναι και δύσκολη η απαγόρευση του.

To 2019 ξεκίνησε και η προσπάθεια ρύθμισης του ψηφιακού νομίσματος κυρίως των ανταλλακτήριων του με νομοθετικές προτάσεις από διάφορες χώρες στον κόσμο ενώ προς το τέλος της χρονιάς παρουσιάστηκε και ένα πρώτο προσχέδιο για την ρύθμιση του ψηφιακού νομίσματος από την Ευρωπαική Ενωση.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2019 γενικά στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων ήταν η παρουσίαση του πρώτου εταιρικού ψηφιακού νομίσματος και της πρώτης προσπάθειας ενός τεχνολογικού κολοσσού να μπει στα χωράφια των κεντρικών τραπεζών. Το facebook παρουσίασε το ψηφιακό νόμισμα libra και το όραμα του να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών για την πάνω από 500 εκατομμύρια βάση χρηστών του σε όλο τον κόσμο. Φυσικά οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ήταν τελείως εχθρικές και πλέον το libra θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα project που μάλλον δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα άλλο ένα στοιχείο που δείχνει την αναγκαιότητα της αποκέντρωσης ενός ψηφιακού νομίσματος για την επιβίωση του.

Στο χώρο του mining είχαμε μεγάλη αύξηση της επεξεργαστικής ισχύς του δικτύου ξεπερνώντας ακόμα και το ορόσημο των 100 EH/s. Χαρακτηριστικό των μεγάλων αλλαγών στον τόσο ρευστό χώρο του Bitcoin mining ήταν τα σοβαρά οικονομικά και εσωτερικά προβλήματα μιας από τις ποιο ιστορικές εταιρείες, της Bitmain ενώ παράλληλα αναδύθηκαν νέα mining pool στην Κίνα όπως το Poolin που πλέον κατέχει την πρώτη θέση σε επεξεργαστική ισχύ στο δίκτυο καθώς και νέες εταιρείες δημιουργίας asic επεξεργαστών ανταγωνιστικές στους παραδοσιακούς κατασκευαστές του χώρου.  H Canaan ήταν και η πρώτη bitcoin mining εταιρεία που εισηχθεί στο χρηματιστήριο τεχνολογίας της Νέας Υόρκης  Nasdaq.

Αλλά και το πρώτο χρηματιστήριο παραγώγων βασισμένων αποκλειστικά στο Bitcoin το Bakkt, συμφερόντων της διαχειρίστριας εταιρείας του χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε και επίσημα την δραστηριότητα του.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και την συμπαράσταση που δέχθηκε το ανώνυμο μέλος της Bitcoin κοινότητας ο Hodlnaut όταν μηνύθηκε από τον γνωστό πλέον hoaxer  Craig Wright κάτι που δείχνει ότι το Bitcoin παραμένει μια ψηφιακή τεχνολογία με μια ισχυρή διαδικτυακή κοινότητα που το υποστηρίζει.

Ας δούμε όπως αναλυτικά τα γεγονότα για το 2019:

 


Ιανουάριος

1/1

Στις αρχές του χρόνου το χρηματιστήριο παραγώγων βασισμένων στο Bitcoin το Bakkt ανακοινώνει την χρηματοδότηση του με 182 εκατομμύρια δολάρια. Θα περάσει πάντως σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να πάρει αδειοδότηση και να ξεκινήσει την λειτουργία του.

3/1

H φρενίτιδα του 2017 της Ιαπωνίας με το Bitcoin δείχνει να μειώνετε με τις τεχνολογικές εταιρείας της χώρας να ακυρώνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους που είχαν κάνει πάνω στο ψηφιακό νόμισμα κάτι που ήρθε ως συνέπεια της μεγάλης διόρθωσης της ισοτιμίας  που ξεκίνησε στα τέλη του 2017 και συνεχίστηκε για όλο το 2018 και αρχές του 2019.

Την συγκεκριμένη μέρα η τεχνολογική διαδικτυακή εταιρεία της Ιαπωνίας η DMM ανακοίνωσε ότι σταματάει την δραστηριότητα της στο Bitcoin mining. Πρόσθετα η DMM ανακοίνωσε ότι ακυρώνει και τα σχέδια της για δημιουργία Bitcoin ανταλλακτήριου αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα η πλατφόρμα της όπου πουλάει απευθείας ψηφιακά νομίσματα.

H ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση μιας άλλης τεχνολογικής εταιρείες της Ιαπωνίας της GMO ότι αποσύρετε από το Bitcoin mining.

Η DMM είναι γνωστή και για τα μεγάλα της διαφημιστικά με θέμα το Bitcoin σε κεντρικούς δρόμους του Tokyo όπως στην διάβαση της Shibuya.

b-cryptoad-a-20180208-768x512.jpg

 

 

 

3/1

Στις 3 του μήνα το Bitcoin κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας του καθώς είναι η μέρα που το 2009 o Satoshi Nakamoto εκκινεί το blockchain  σύστημα του Bitcoin και δημιουργεί το genesis block.

dxq9c4it26821-1170x429.jpg

7/1

Εμφανίζεται ένα νέο street art στους δρόμους του Παρισιού με τον καλλιτέχνη δημιουργό του @pascalboyart να ανακοινώνει στο reddit ότι στο έργο κρύβετε το ποσό των 0.26btc για όποιον καταφέρει και το αποκρυπτογραφήσει. Μια βδομάδα αργότερα ένας ανώνυμος χρήστης ανακοινώνει ότι αποκρυπτογράφησε το puzzle κερδίζοντας τα Bitcoin.

To street art είναι μια σύγχρονη εκδοχή προσαρμοσμένη στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων του κλασικού πίνακα της Γαλλικής επανάστασης “Liberty Leading the People”.

DwUk2u4X4AA0LCi.jpg

7/1

H Overstock είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει ότι θα πληρώσει την φορολογία της με Bitcoin εκμεταλευόμενη την σχετική νομοθεσία της πολιτείας του Ohio.

14/1

Γίνετε γνωστό ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του Bitcoin mining η Bitmain αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα . Tα προβλήματα της εταιρείας θα συνεχιστούν για όλο το 2019 με έντονες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των founder με αποχωρήσεις και μηνύσεις ενώ προς τα τέλη του 2019 η εταιρεία είδε νοεμφανιζόμενα mining pool στη Κίνα να παίρνουν την πρωτοκαθεδρία που είχε για χρόνια στον χώρο του Bitcoin mining.

Tα οικονομικά προβλήματα της Bitmain οφείλονται κυρίως στο αποτυχημένο εγχείρημα της να υποστηρίξει το bcash fork του Bitcoin. Η εταιρεία είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας το 2017 κοντά στο 1 εκατομμύριο bcash token με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές όταν το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα έχασε πάνω από το 95% της αξίας του.

21/1

Tα bitcoin ATM σε όλον τον κόσμο είναι πλέον πάνω από 4000

24/1

H CBoe αποσύρει την αίτηση της για το Bitcoin ETF. Λίγες μέρες μετά η CBoe θα κάνει νέα βελτιωμένη αίτηση για ETF.

 


Φεβρουάριος

2/2

To ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων QuadrigaCX μπαίνει σε καθεστώς χρεοκοπίας καθώς ο founder του και μοναδικός διαχειριστής των private key των cold wallet του ανταλλακτηρίου φημολογείται ότι πέθανε στην Ινδία καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στα ψηφιακά νομίσματα που υπήρχαν σε αυτά τα wallet. Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υποψίες ότι ο θάνατος του ήταν σκηνοθετημένος ενώ αυτές έγιναν περισσότερο βέβαιες όταν μέρες μετά άρχισαν να μετακινούνται σε εξωτερικές διευθύνσεις τα υποτιθέμενα παγωμένα ψηφιακά νομίσματα . Μέχρι και σήμερα είναι άγνωστο αν ο founder του ανταλλακτηρίου είναι εν ζωή ενώ οι περισσότεροι μιλούν για exit scam με κλοπή ψηφιακών νομισμάτων αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

4/2

Η ισοτιμία του Bitcoin συνεχίζει την καθοδική της πορεία που ξεκίνησε προς τα τέλη του 2017 και πλέον είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια bear market καθώς έχει σπάσει τις 411 μέρες συνεχιζόμενης πτώσης.

6/2

Βρισκόμαστε πλέον στην κοινοτική φρενίτιδα του lightning torch ενός ιδιότυπου ψηφιακού μαραθώνιου έμπνευσης του ανώνυμου χρήστη Hodlnaut με την μόνη υποχρέωση να περνάει από χρήστη σε χρήστη μέσω του lightning network ψηφιακά satoshi την μικρότερη ψηφιακή μονάδα του Bitcoin. Ο μαραθώνιος αυτός θα κρατήσει για μήνες ενώ θα γίνουν σημαντικά γεγονότα όπως η μεταφορά satoshi από ανώνυμο χρήστη της Ουλίας σε μέλος της Bitcoin κοινότητας του Ιραν μια μεταφορά αξίας που μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος όχι μόνο αδύνατη αλλά και απαγορευμένη δείχνοντας και την πραγματική δύναμη του ψηφιακού νομίσματος και της τεχνολογίας του lightning network.

Screenshot_20190206_032546.png

9/2

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει το πρώτο blockchain event στην Αθήνα με διάφορες ομιλίες γύρω από το Bitcoin και τα ψηφιακά νομίσματα ενώ διοργανώθηκε και ένα rave party με την τοποθεσία να αποκαλύπτεται μετά από cpu mining μέσω browser.

9/2

Τράπεζα στις Φιλιππίνες βάζει σε λειτουργία έξω από το κεντρικό της τραπεζικό κατάστημα bitcoin ΑΤΜ

D1I1oBHVAAEQn31.jpg

17/2

Οι νομοθετικές ακροβασίες γύρω από το ψηφιακό νόμισμα συνεχίζονται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με την Ινδονησία να ρυθμίζει το bitcoin ως commodity αλλά να ισχύει η απαγόρευση του ως μέσου συναλλαγής.

25/2

H νέα ναυαρχίδα της  Samsung το S10 έρχεται με ένα ενσωματωμένο ψηφιακό πορτοφόλι για το Bitcoin.

 


Μάρτιος

16/3

Μετά από 6 χρόνια από την χρεωκοπία ενός από τα πρώτα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του Bitcoin του γνωστού πλέον MTGox και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων Bitcoin βγαίνει στα Ιαπωνικά δικαστήρια η απόφαση για τον CEO του Mark Karpeles όπου καταδικάζεται σε 2.5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Το δικαστήριο τον βρήκε ένοχο για την εσκεμμένη απόκρυψη των οικονομικών στοιχείων του ανταλλακτήριου με σκοπό να κρύψει από τους πελάτες του την απώλεια των χιλιάδων Bitcoin μετά από επίθεση hacker ενώ του αναγνώρισε και την προσπάθεια που έκανε για την διάσωση του ανταλλακτήριου.

Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι o διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e όπου φαίνεται ότι κατέληξε μεγάλο μέρος των κλεμμένων Bitcoin του MTGox ο Αλεξάντερ Βίνικ κρατείτε μέχρι σήμερα στις Ελληνικές φυλακές με τρεις χώρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ρωσία να διεκδικούν την έκδοση του.

17/6

To παράλληλο σύστημα πληρωμών του Bitcoin το lightning network ξεπερνάει τα 1000 Bitcoin σε χωρητικότητα.

27/6

Απορρίπτεται και επίσημα η αίτηση της Bitmain  για διαπραγμάτευση της στο χρηματιστήριο του Hong Kong επιδεινώνοντας τα ήδη μεγάλα οικονομικά της προβλήματα και πλέον παίρνει δραστικά μέτρα με κλείσιμο όλων των γραφείων που συντηρούσε ανά τον κόσμο, με απόλυση υπαλλήλων και με κλείσιμο μεγάλων mining farm που διαχειριζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

30/3

Μεγάλη αύξηση των συναλλαγών ανά block στο Bitcoin με κύριο υπαίτιο να είναι η τεχνολογία Veriblock.

Screenshot_20190330_034956.png

 


Απρίλιος

1/4

To Innisfil γίνετε ο πρώτος δήμος στον Καναδά που επιτρέπει στους δημότες του να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με Bitcoin.

13/4

Ο γνωστός πλέον fraud hoaxer Craig Wright στρέφεται ενάντια γνωστών μελών της Bitcoin κοινότητας απειλώντας τους με μηνύσεις γιατί απλά έγραφαν το αυτονόητο ότι είναι ένας κοινός απατεώνας. To μέλος της κοινότητας Hodlnaut ήταν ο πρώτος που δέχθηκε τις απειλές του Craig Wright σηκώνοντας ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπο του με δωρεές χιλιάδων ευρώ ώστε να καλύψει τα νομικά του έξοδα. Η μεγάλη αυτή συμπαράσταση έδειξε ότι το Bitcoin παραμένει ένα καθαρά διαδικτυακό μέσο με μεγάλη ενεργή τεχνολογική κοινότητα γύρω του.

pyza9db2iwr21-1170x429.jpg

18/4

Ολοκληρώθηκε ο ψηφιακός μαραθώνιος του lightning torch. Σε αυτόν τον ιδιότυπο μαραθώνιο συμμετείχαν 281 μοναδικοί αποδέκτες ενώ η ψηφιακή φλόγα πέρασε από 56 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Εντυπωσιακές στιγμές ήταν το πέρασμα του στο μέλος της Bitcoin κοινότητας στο Ιράν που με την σειρά του το πέρασε στο Bitcoin embassy του Ισραήλ, δυο παραδοσιακά εχθρικές πολιτικά χώρες δείχνοντας ότι το Bitcoin είναι ένα δίκτυο πληρωμών που δεν γνωρίζει σύνορα η πολιτικές διαμάχες.

Screenshot_20190418_223030.png

22/4

Ξεκινάει η λειτουργία του ανταλλακτήριου Bitcoin και ψηφιακών νομισμάτων της μεγάλης retail online πλατφόρμας με έδρα την Ιαπωνία Rakuten.

 


Μάιος

4/5

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης παγώνει τραπεζικούς λογαριασμούς του ανταλλακτήριου Bitfinex με πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια. Αιτία είναι το ψηφιακό IOU δολαρίου Tether όπου το εκδίδει και το διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο.

4/5

Το Bitcoin βγαίνει από το δύο και πλέον χρόνων bear market καθώς ξεκινάει δειλά  η ανοδική πορεία της ισοτιμίας του ξεπερνώντας ξανά τα 100δις δολάρια σε συνολική κεφαλαιοποίηση.

4/5

H square ανακοινώνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις Bitcoin αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

7/5

Παρουσιάστηκε στην λίστα των developer του Bitcoin η πρόταση του Pieter Wuille για την εφαρμογή της νέας μεγάλης αναβάθμισης στον κώδικα του Bitcoin που θα φέρει τις Schnorr υπογραφές καθώς και την νέα μέθοδο υπογραφής συναλλαγών Traproot

8/5

Επίθεση hacker σε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του χώρου το Binance είχε ως συνέπεια την απώλεια 6.000 Bitcoin και αρκετών χιλιάδων άλλων ψηφιακών νομισμάτων. O CEO πριν γίνει γνωστή η επίθεση διαβεβαίωνε τον κόσμο μέσω twitter ότι τα πάντα είναι ύπο έλεγχο εισάγοντας ένα νέο meme στον χώρο με το mistype του SAFU…

 

Have to perform some unscheduled server maintenance that will impact deposits and withdrawals for a couple hours. No need to FUD. Funds are #safu.

 
 
 
 

 

14/5

Η Microsoft δημιουργεί μια νέα ψηφιακή εφαρμογή ταυτοποίησης διαδικτυακών λογαριασμών βασισμένη στο Bitcoin.

D6hz5ulXkAAVeok.jpg

22/5

Φημολογείται ότι η Bουλγαρία έχει στην κατοχή της χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα αν και όπως όλα δείχνουν οι φήμες είναι υπερβολικές.

24/5

O μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες η AT&T ανακοινώνει ότι δέχεται πληρωμές σε Bitcoin για τις συνδρομές της.

31/5

To localbitcoin απαγορεύει την πρόσβαση στην πλατφόρμα του σε Ιρανούς πολίτες.

 


Ιούνιος

2/6

Μια από τις παλαιότερες πλατφόρμες για face to face Bitcoin συναλλαγές το localbitocins ανακοινώνει ότι αφαιρεί την δυνατότητα αγοράς Bitcoin με cash ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά και τον βασικό λόγο ύπαρξης του.

16/6

To mining δίκτυο του Bitcoin ξεπερνάει τα 60EH/s σε επεξεργαστική ισχύ.

22/6

H ισοτιμία του Bitcoin σπάει ξανά τα 10.000 δολάρια ένα όριο που είχε να βρεθεί από τον Μάρτιο του 2018.

D9n1VTCXsAEMHlq-500x429.jpg

30/6

Οι αρχές του Ιράν κλείνουν δεκάδες παράνομα Bitcoin mining farm καθώς στην χώρα το Bitcoin είναι αρκετά δημοφιλές με τους πολίτες να κάνουν mining ακόμα και μέσα σε τζαμια

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...