Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από Thresh
  • Μια τελευταία προειδοποίηση, το ότι υπάρχει αυτό το topic δεν σημαίνει ότι είναι εξαίρεση στους κανόνες του forum.
  • Επόμενες αναφορές σε κόμματα  και πολιτικά πρόσωπα (εσωτερικού ΚΙ εξωτερικού) δεν θα έχουν "προειδοποιητικές βολές" αλλά απευθείας 30μερο ban.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, gordonas είπε

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι τον Φθινόπωρο θα είναι ισχυρότερο το κύμα

Σωστό, αλλά απάντησα. (δεν πρόλαβα το merge)

Επεξ/σία από kirileman
  • Απαντ. 17,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, kirileman είπε

Οι περισσότεροι από τους συνδέσμους αφορούν γενικές κουβέντες για δεύτερο κύμα. Κάποιοι σύνδεσμοι είναι από επιστήμονες που λένε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε δεύτερο κύμα. Δεν βρήκα κάπου που να λέει ισχυρότερο.

Ότι έχω διαβάσει λέει για πολλαπλά κύματα, κανένα όμως από τα οποία δεν θα είναι σαν το πρώτο.

Ο λόγος είναι απλός. Είμαστε προετοιμασμένοι. 

1. Γίνεται συνεχής παρακολούθηση και ιχνηλάτηση σε όλο τον πλανήτη. Δεν γίνεται να έχει διασπορά όπως την πρώτη φορά.

2. Ήδη βγαίνουν πολύ πιο αξιόπιστα τεστ και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Ακόμα καλύτερη ιχνηλάτηση λοιπόν.

3. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη θεραπεία, με όλους τους περιορισμούς που έχει. Υπάρχει επίσης ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ γνώση για την δράση του ιού με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη οργάνωση στην περίθαλψη.

Τα κύματα από εδώ και πέρα θα έχουν φθίνουσα πορεία. Αυτό λέει η επιστήμη. 

Το πρόβλημα είναι ότι το φθινόπωρο/χειμώνα θα έχουμε και την γρίπη παρέα με τον SARS2 και αυτό θα "στρεσάρει" τα συστήματα υγείας. 

3 λεπτά πριν, apostolosapok είπε

Η πρόβλεψη για το -10.6% gdp της Ελλάδας είναι πολύ ποιο τρομακτική από τον κορονοιο. Θα κάνουμε το παξιμάδι σκατό.

Όλα σχετικά είναι. Πράγματι το -10,6% είναι τεράστια ύφεση. Τεράστια σημασία όμως έχει και η ανάπτυξη του χρόνου. 

Αν του χρόνου πάμε +5%, πράγματι η ύφεση θα αφήσει σοβαρά σημάδια. 

Αν του χρόνου πάμε +11%, τότε χάσαμε μια χρονιά και η ζωή συνεχίζεται. 

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για την ύφεση είναι οι ίδιοι που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης. Δυστυχώς. 

Η ύφεση μπορεί να γίνει πολύ μικρή αν κάνουμε 2-3 απλά, βασικά και εύκολα πράγματα. 

ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. 

Βλέπω να τα τηρεί πολύ μικρή πλειοψηφία όσων κινούνται έξω και εργάζονται.

Με αποστάσεις και πλύσιμο χεριών έχεις πιάσει το 90% της προστασίας. Τον έχεις τελειώσει τον ιό. 

Δεν το κάνουν όμως οι πολίτες. Οι ΙΔΙΟΙ που διαμαρτύρονται για την καραντίνα είναι αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα δύο απλούστερα πράγματα.

• Like 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, gordonas είπε

Το πρόβλημα είναι ότι το φθινόπωρο/χειμώνα θα έχουμε και την γρίπη παρέα με τον SARS2 και αυτό θα "στρεσάρει" τα συστήματα υγείας. 

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι θεωρούν το 2ο κύμα πιο επικίνδυνο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, sdragon είπε

Κι όμως υπάρχει. Πέρα του ότι βασίζονται στην πορεία της ισπανικής γρίπης, βρήκαν ότι ο ιός έχει μεταλλαχτεί και έχει γίνει πιο μολυσματικός.

Δεν ισχύει αυτό για την μετάλλαξη.

Αρχικά πολλοί γεννετιστές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.29.069054v2).

Από εκεί και πέρα η μελέτη λέει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη κυριάρχησε επί προηγούμενης (χοντρά - χοντρά).

28036222-8289011-image-a-7_1588697750282

Το μπλε η μετάλλαξη.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έγινε περισσότερο μολυσματικός ή περισσότερο θανατηφόρος.

Δείτε και Μπαλού:

https://www.athensvoice.gr/life/health/644634_ereyna-oi-200-metallaxeis-toy-koronoioy-kai-o-asthenis-miden

https://phys.org/news/2020-05-mutations-sars-cov-insights-virus-evolution.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567134820301829

Επεξ/σία από argonaut
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, gordonas είπε

Ακόμα δεν είναι γνωστό το ζώο που μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Ο ιός που έχει η νυχτερίδα χρειάστηκε συνδυασμό με κάποιον κορωνοϊό από άλλο ζώο για να προκύψει ο SARS2. Λείπει πολύ σημαντικός κρίκος από την αλυσίδα. 

Οι οικογένειες των κορωνοϊών δεν είναι τόσες πολλές. 

Όποιος θέλει να ξέρει τα πάντα για τον SARS2 διαβάζει το παρακάτω. Γράφει τα ΠΑΝΤΑ (από το nature.com):
Profile of a killer: the complex biology powering the coronavirus pandemic

Νομίζω ότι γιαυτό υπάρχει εικασία...νυχτερίδα που φαγώθηκε απο σκυλί ...διεργασία στο πεπτικό σύστημα του σκυλιού ......οι Κινέζοι ήθελαν πραγματικό Hot Dog (μάλλον όχι και πολύ Hot) και εντέλει εγένετο ο Covid 19

Να και 1 αρθρο : https://www.independent.co.uk/news/science/coronavirus-dogs-stray-bats-china-covid-19-pandemic-cause-study-a9465141.html

Επεξ/σία από masteripper
Δημοσ.
1 ώρα πριν, lionheart20 είπε

3 φιλοι Γερμανοί γιατροί που μου μεταφέρουν την εικόνα για το τι γίνεται στα νοσοκομεία μου είπαν ένα πράγμα,μλκ κάτσε μέσα και προσεχε.5 λέξεις μόνο.

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται από φάρμακα δοκιμάζουν πειραματικά κοκτειλ που δεν ξέρουν αν θα δουλέψουν.αν τα γράψω όλα αυτά που μου μεταφέρουν θα βγω ο χειρότερος καταστροφολογος του ινσομνια.ναι δεν είναι εμπολα εννοείτε αλλά μην τον υποτιμάτε γιατί αυτοί που το κάναν το πλήρωσαν.(Αγγλία,Αμερική.)όταν θα χουμε το φάρμακο θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική χαλαρωση.

Από περιέργεια το μλκ στο είπαν στα Γερμανικά ή στα Ελληνικά με προφορά Σβαρτζενεγκερ;

Spoiler

😛

• Like 1
Δημοσ.

Yποτιθεται θα εκπαιδευόταν λέει ο πληθυσμός να μάθει να προσέχει μόνος του χωρίς επιτήρηση . Και βλέπουμε εικόνες σήμερα σα να μην έγινε τίποτα ....

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, masteripper είπε

Νομίζω ότι γιαυτό υπάρχει εικασία...νυχτερίδα που φαγώθηκε απο σκυλί ...διεργασία στο πεπτικό σύστημα του σκυλιού ......οι Κινέζοι ήθελαν πραγματικό Hot Dog (μάλλον όχι και πολύ Hot) και εντέλει εγένετο ο Covid 19

Υπήρχε κάποιο αρθρο πρόσφατα

Αυτή τη θεωρία μέ το ανακάτεμα στο στομάχι του παγκολίνου δεν την είχε πει κανένας μέχρι τώρα.

Επιβάλλεται να γίνει έρευνα.

Η δική μου ταπεινή υπόθεση είναι ότι τα ένζυμα των γαστρικών υγρών δρουν ως καταλύτες και κάπου εκεί, τσουπ, ανταλλάσσονται τα γονίδια.

Επεξ/σία από argonaut
Δημοσ.
Μόλις τώρα, argonaut είπε

Αυτή τη θεωρία μέ το ανακάτεμα στο στομάχι του παγκολίνου δεν την είχε πει κανένας μέχρι τώρα.

Επιβάλλεται να γίνει έρευνα.

Η δική μου ταπεινή υπόθεση είναι ότι τα ένζυμα των γαστρικών υγρών δρουν ως καταλύτες και κάπου εκεί, τσουπ, ανταλλάσσονται τα γονίδια.

Ο ίδιος ερευνητής τώρα που βρήκα τα αρθρα υποστηρίζει ότι ο παγκολίνος διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και αμφισβητεί την περίπτωση του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, gordonas είπε

Αν του χρόνου πάμε +11%, τότε χάσαμε μια χρονιά και η ζωή συνεχίζεται. 

11% ανάπτυξη ...  μήπως λίγο τα παραλέμε? Οικονομικές εκτιμήσεις με βάση το συναίσθημα δεν γίνονται, δυστυχώς.

Ας παραθέσω ένα πραγματικό νούμερο που ήρθε προχθες στο σπίτι μου (uk) για να καταλάβουμε για τι οικονομική κρίση μιλάμε σε δυνατές οικονομίες, πόσο μάλλον στις σκοτωμένες ελληνικές τράπεζες ... Βank of England base rate: Προ covid ήταν 0.75%, 10/3 το κάνανε 0.25%, 19/3 το κάνανε 0.10%. Αποτέλεσμα ... η προθεσμιακή μου έπεσε από 0.80% σε 0.03%

Σκέψου λίγο τι επιτόκιο θα δώσουν τώρα σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια οι δυνατές τράπεζες που παραδοσιακά μοίραζαν φτηνό χρήμα για ανάπτυξη σε πολύ ισχυρές οικονομίες ... και έλα να συγκρίνεις και τι θα δώσουν οι ελληνικες τράπεζες για να πετύχουμε 11%!

Επεξ/σία από gthe
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, masteripper είπε

Υπήρχε κάποιο αρθρο πρόσφατα

Ο SARS2 έχει 1-2 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν τα έχουν βρει ακόμα σε κάποιο ζώο. Όσο δεν βρίσκουν ζώο με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να ξέρουν από ποιον συνδυασμό ζώων προέκυψε. Έχει σημασία για τους επιστήμονες αυτό. Αυτό με το σκυλί νομίζω δεν παίζει. Το ίδιο λένε και για το Παγκολίνο. Ούτε αυτό ταιριάζει. Είναι κομμάτι του παζλ αλλά λείπει και άλλο ενδιάμεσο ζώο.

Τα πάντα για τον SARS2 στον παρακάτω σύνδεσμο από το Nature.com. Όποιος έχει όρεξη να το διαβάσει, στο τέλος θα έχει κατανοήσει ότι χρειάζεται να ξέρει για τον ιό.

Το βάζω για άλλη μια φορά:
Profile of a killer: the complex biology powering the coronavirus pandemic

15 λεπτά πριν, gthe είπε

11% ανάπτυξη ...  μήπως λίγο τα παραλέμε? Οικονομικές εκτιμήσεις με βάση το συναίσθημα δεν γίνονται, δυστυχώς.

Ας παραθέσω ένα πραγματικό νούμερο που ήρθε προχθες στο σπίτι μου (uk) για να καταλάβουμε για τι οικονομική κρίση μιλάμε σε δυνατές οικονομίες, πόσο μάλλον στις σκοτωμένες ελληνικές τράπεζες ... Βank of England base rate: Προ covid ήταν 0.75%, 10/3 το κάνανε 0.25%, 19/3 το κάνανε 0.10%. Αποτέλεσμα ... η προθεσμιακή μου έπεσε από 0.80% σε 0.03%

Σκέψου λίγο τι επιτόκιο θα δώσουν τώρα σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια οι δυνατές τράπεζες που παραδοσιακά μοίραζαν φτηνό χρήμα για ανάπτυξη σε πολύ ισχυρές οικονομίες ... και έλα να συγκρίνεις και τι θα δώσουν οι ελληνικες τράπεζες για να πετύχουμε 11%!

Το 11% που έγραψα δεν προκύπτει από κάπου. Ήθελα να δείξω ότι έχει τεράστια σημασία το μέγεθος του rebound που θα κάνει η οικονομία του χρόνου.

Βασικά, δύο πράγματα έχουν σημασία:

1. Να μην είναι πολύ βαθιά η βουτιά φέτος καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερα "βαθιά" σημάδια μένουν σε αυτή.

2. Τι ύψος θα έχει η ανάπτυξη μετά. 

Όλα όμως είναι φλου για πολύ προφανείς και απλούς λόγους. Αν βγει ένα τεστ μέχρι τον Ιούνιο που ανιχνεύει 99,9% τον ιό από την πρώτη ημέρα, τότε ο τουρισμός δεν θα χαθεί 100% αλλά θα σώσει ένα 30% τουλάχιστον. Αυτό έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία στο βάθος της ύφεσης. 

Το σενάριο που βάζω δεν είναι απίθανο. Οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές του πλανήτη ήδη έχουν ανακοινώσει πολύ αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων και έχουν μιλήσει και για καλύτερα/γρηγορότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. 

Επίσης, έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία η διασπορά στην χώρα να μείνει χαμηλά.

Για να έχουμε κάποιον τουρισμό χρειαζόμαστε δύο συνθήκες:

1. Να αισθάνεται ασφαλής αυτός που έρχεται. Δηλαδή πολύ μικρή διασπορά στην ΕΛΛΑΔΑ.

2. Να αισθανόμαστε ΕΜΕΙΣ ασφαλείς με αυτόν που έρχεται. Δηλαδή να έχει κάνει ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ έλεγχο πριν μπει στο αεροπλάνο.

Πριν 30 ημέρες και τα δύο σενάρια ήταν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ και η πρόβλεψη για τον τουρισμό ήταν -95%. 

Τώρα τα σενάρια μοιάζουν να έχουν πιθανότητες 50% με τα σημερινά δεδομένα και τον Ιούνιο να γίνουν πραγματικότητα.

Οπότε οι προβλέψεις μέχρι τώρα, ΜΑΛΛΟΝ είναι οι πιο απαισιόδοξες.

Επεξ/σία από gordonas
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...