Προς το περιεχόμενο

Η ιστορία της κλειδαριάς


Left13S

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα ωραίο άρθρο για την ιστορία της κλειδαριάς για όποιον θέλει να μάθει μερικές λεπτομέρειες

Η ιστορία της κλειδαριάς

Εισαγωγή

Από την αυγή του πολιτισμού μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να προστατέψουν αυτούς και τα υπάρχοντα τους. Για αυτό τον λόγο, εφηύραν μηχανισμούς, τις λεγόμενες κλειδαριές, δίνοντας τους την δυνατότητα να διαχειρίζονται την πρόσβαση στην ιδιοκτησία και τα υπάρχοντα τους. Παρόλο που η βασική ανάγκη για ασφάλεια δεν έχει αλλάξει εδώ και χιλιετίες, οι κλειδαριές έχουν εξελιχθεί δραματικά. Συγκεκριμένα, οι πρώτες κλειδαριές αποτελούνταν από απλούς κόμπους φτιαγμένοι από σχοινί ή άλλα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνταν μόνο για να δείξουν αν έγινε παραβίαση της κλειδαριάς. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανακάλυψη νέων τεχνολογιών, άρχισαν να χρησιμοποιούνται κλειδαριές κατασκευασμένες από ξύλο και μέταλλο. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά είδη κλειδαριών, που βρίσκονται στο σπίτι, στην επιχείρηση και στο αυτοκίνητό μας. Τέλος, οι αρχαιολόγοι είναι αβέβαιοι για το ποιος αρχαίος πολιτισμός κατασκεύασε πρώτος μηχανική κλειδαριά, αλλά πιστεύουν ότι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που τις δημιούργησαν.

Τι είναι η απλή κλειδαριά και τι η μηχανική κλειδαριά

Η απλή κλειδαριά είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για να ασφαλίσει ένα συρτάρι, ένα παράθυρο ή μία πόρτα εμποδίζοντας την πρόσβαση ή την χρήση τους από άλλους. Από την άλλη, μια μηχανική κλειδαριά είναι μία συσκευή που κρατά μία πόρτα κλειστή ή κλειδωμένη μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός απελευθέρωσης. Και στις δύο περιπτώσεις, ο μηχανισμός της κλειδαριάς απελευθερώνεται από ένα φυσικό αντικείμενο, όπως κλειδί, κάρτα, δαχτυλικό αποτύπωμα κ.λ.π.

Η πρώτη εμφάνιση της κλειδαριάς στην αρχαία Αίγυπτο

Σύμφωνα με αρχαιολογικές ανακαλύψεις, η πρώτη κλειδαριά βρέθηκε στα συντρίμμια της Νινευή, πρωτεύουσα της αρχαίας Ασσυρίας (σημερινό Ιράκ) στην αρχαία Αίγυπτο 6000 χρόνια πριν. Αυτή η ξύλινη κλειδαριά τοποθετημένη πάνω στην πόρτα, περιείχε ξύλινους πίρους διαφόρων μεγεθών όπου ασφάλιζαν την οριζόντια ξύλινη βίδα ή δοκό, η οποία είχε τρύπες στην πάνω επιφάνεια της για να μπαίνουν οι πίροι. Το ειδικά σχεδιασμένο μεγάλο και βαρύ ξύλινο κλειδί σχεδιάστηκε σαν μια σύγχρονη οδοντόβουρτσα με πολλά και μοναδικά δόντια και εγκοπές που αντιστοιχούσαν στις τρύπες και τα πινάκια στην κλειδαριά. Αυτό το κλειδί έμπαινε στην τρύπα της κλειδαριάς, ανυψώνοντας έτσι τους πίρους έξω από την ξύλινη βίδα, ώστε να απελευθερωθεί η βίδα ασφαλείας και να ανοίξει η πόρτα.

Πρώτη ξύλινη κλειδαριάΠρώτη ξύλινη κλειδαριά

Η συμβολή των Ελλήνων και των Ρωμαίων στην αναβάθμιση της κλειδαριάς και του κλειδιού.

Η σχεδιαστική και τεχνολογική αναβάθμιση των κλειδαριών και κλειδιών ήρθε την πρώτη χιλιετία π.χ. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν κλειδαριές οι οποίες θεωρήθηκαν ως εύκολες να διαρρηχθούν, έδωσαν όμως το κίνητρο στους Ρωμαίους να εξελίξουν τις αιγυπτιακές και ελληνικές κλειδαριές. Συγκεκριμένα, αντικατέστησαν το ξύλο με σίδερο για την κλειδαριά και χαλκό για το κλειδί. Έτσι, οι σιδερένιες κλειδαριές είχαν μεγαλύτερη αντοχή κατά των βίαιων επιθέσεων και της διάβρωσης και τα χάλκινα κλειδιά είχαν πολύ μικρότερο βάρος και διαστάσεις, ώστε να μπορούν να χωράνε σε τσέπες. Μειώνοντας το μέγεθος των κλειδιών και των κλειδαριών, οι Ρωμαίοι είχαν την δυνατότητα να προστατέψουν μικρά σεντούκια και συρτάρια. Τέλος, οι Ρωμαίοι εφηύραν και την κλειδαρότρυπα, μέσα στην οποία υπήρχαν μικρές προεξοχές, έτσι ώστε το μόνο το ειδικά διαμορφωμένο κλειδί να μπορεί να εισέλθει στην κλειδαρότρυπα.

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 λεπτά πριν, stelios18120 είπε

Ωραίο 

Αλλα πως σου ήρθε να βάλεις την ιστορία της κλειδαριάς; 

🤔😋

Είδα ότι δεν υπάρχει κάποιο λεπτομερές άρθρο στα ελληνικά, οπότε έγραψα ένα.😃

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, alepu24 είπε

Γιατί χρωματίζετε τα γράμματα μαύρα;

Σε αυτούς που έχουν επιλέξει το μαύρο θέμα διαβάζεται με δυσκολία το κείμενο

Αν σου πω οτι μολις τωρα εμαθα οτι εχει μαυρο θεμα το ινσομνια;😅

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...