Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@kirileman

Επειδή ψάχνω για σπίτι.

1)Οταν η αγγελία είναι απο μεσιτικό γραφείο και κλείσουμε ραντεβού, μπορεί ο μεσίτης να το δείξει σε όσους θέλει σωστά;Οπότε εγώ ως υποψήφιος αγοραστής, τι υποχρεώσεις έχω απέναντι στον μεσίτη, υπογράφω ότι μου έδειξε το σπίτι, έτσι ώστε να μην έχω το δικαίωμα να μην μου το δείξει άλλος μεσίτης(από άλλο μεσιτικό γραφείο, ακόμα και απο το ίδιο);

2)Προφανώς έχει ζητήσει συγκεκριμένη αμοιβή απο τον πωλητή, αλλά το πιθανότερο είναι να ζητήσει και από εμένα ως αγοραστή και πόσο % είναι, εξαρτάται απο κάποιους παράγοντες;

3)Εχω την επιλογή να κανονίσει ο μεσίτης τις διαδικασίες με δικηγόρο και συμβολαιογράφο, αλλά και να το κάνω εγώ με δικό μου δικηγόρο και συμβολαιογράφο;Οπότε στην 2η περίπτωση, θα ήταν σωστό ο μεσίτης να δεχτεί να μου δώσει συγκεκριμένα έγγραφα με τα οποία θα μπορώ να ελέγξω αν το σπίτι έχει αυθαιρεσίες, η κληρονόμους, η χρέη και αν έχει βγάλει ΗΤ;Η μπορεί να μην δεχτεί;

• Απαντ. 4,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
On 10/05/2025 at 15:39, kirileman said:

Ο,τι έχετε γράψει στη σύμβαση.

Το θέμα είναι αν η σύμβαση γράφει απλά ότι θα δραστηριοποιηθεί, όπως εσύ έγραψες, κερδίζεις κάτι ή απλά παίζει και να έμπλεξες για Χ μήνες με κάποιον που ίσως να είναι και το λάθος άτομο για την δουλειά;

Δημοσ.
4 minutes ago, AntiCambeR said:

@kirileman

Επειδή ψάχνω για σπίτι.

1)Οταν η αγγελία είναι απο μεσιτικό γραφείο και κλείσουμε ραντεβού, μπορεί ο μεσίτης να το δείξει σε όσους θέλει σωστά;Οπότε εγώ ως υποψήφιος αγοραστής, τι υποχρεώσεις έχω απέναντι στον μεσίτη, υπογράφω ότι μου έδειξε το σπίτι, έτσι ώστε να μην έχω το δικαίωμα να μην μου το δείξει άλλος μεσίτης(από άλλο μεσιτικό γραφείο, ακόμα και απο το ίδιο);

2)Προφανώς έχει ζητήσει συγκεκριμένη αμοιβή απο τον πωλητή, αλλά το πιθανότερο είναι να ζητήσει και από εμένα ως αγοραστή και πόσο % είναι, εξαρτάται απο κάποιους παράγοντες;

3)Εχω την επιλογή να κανονίσει ο μεσίτης τις διαδικασίες με δικηγόρο και συμβολαιογράφο, αλλά και να το κάνω εγώ με δικό μου δικηγόρο και συμβολαιογράφο;Οπότε στην 2η περίπτωση, θα ήταν σωστό ο μεσίτης να δεχτεί να μου δώσει συγκεκριμένα έγγραφα με τα οποία θα μπορώ να ελέγξω αν το σπίτι έχει αυθαιρεσίες, η κληρονόμους, η χρέη και αν έχει βγάλει ΗΤ;Η μπορεί να μην δεχτεί;

1) Υπογράφεις την εντολή υπόδειξης και αν το αγοράσεις, του πληρώνεις τη συμφωνηθείσα αμοιβή. Ε, μετά μην υπογράψεις για το ίδιο ακίνητο με άλλο μεσίτη. Αν σε πάει άλλος μεσίτης στο ίδιο ακίνητο, μόλις διαπιστώσεις ότι το έχεις ξαναδεί, του το λες και φεύγεις. Δεν είναι ότι θα πληρώσεις διπλή αμοιβή, μια αμοιβή θα πληρώσεις έτσι και αλλιώς, αλλά γιατί να μπλέκεις;

2) Δεν θα πρέπει να σε απασχολεί τι συμφωνία έχει κάνει με τον ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η συνολική μεσιτική αμοιβή που θα λάβει ο μεσίτης (ή οι μεσίτες), μοιράζεται μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Πχ, 2%+2%. Σε άλλες χώρες πληρώνει μόνο ο πωλητής 4, 5 ή 6%. Η αμοιβή εδώ είναι συνήθως 2% (ή μια πάγια αμοιβή κοντά σε αυτό το ποσοστό, για να διασφαλιστεί στην περίπτωση μαύρων στο συμβόλαιο), αλλά μπορεί να είναι και περισσότερο. Οι μεσιτικές αμοιβές είναι πλέον ελεύθερα διαπραγματεύσιμες χωρίς κατώτατα όρια. Για ακίνητα με αξία μικρότερη των 100.000 ευρώ, συνήθως βάζουμε μια πάγια, πχ 2.000 + ΦΠΑ ή 1.500 + ΦΠΑ. Άρα εξαρτάται κυρίως από την αξία του ακινήτου.

3) Δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία. Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που οι αγοραστές δεν έχουν δικό τους δικηγόρο και συμβολαιογράφο, οπότε τους φέρνουμε σε επαφή με "δικούς μας", εννοώ συνεργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, θα πληρωθούν από τον αγοραστή, εκτός αν το μεσιτικό παρέχει στον αγοραστή δικηγόρο και συμβολαιογράφο με δικά του έξοδα, στα πλαίσια ειδικής συμφωνίας (προφανώς με υψηλότερη μεσιτική αμοιβή).

Στη 2η περίπτωση, ό,τι έγγραφα έχει θα στα δώσει. Από τον ιδιοκτήτη τα παίρνει και στα δίνει. Θα έλεγα ότι έχει περισσότερο ρόλο συντονιστή, από την προκαταβολή και μετά. Άλλες φορές, όταν έρθουν σε επαφή οι 2 δικηγόροι, παραγκωνίζεται και αναλαμβάνει τα πάντα ο δικηγόρος του πωλητή (συλλογή εγγράφων, επικοινωνία με μηχανικό και συμβολαιογράφο και συντονισμό, για τα οποία θα πληρωθεί εξτρά). Σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι δικηγόρο. Ο μεσίτης σου έδειξε το σπίτι, διαπραγματεύτηκε την τιμή, έγινε το deal και εκεί τελειώνει εν πολλοίς η δουλειά του. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο δικηγόρος σου (νομικός έλεγχος, προκαταβολή κλπ). Τα πάντα θα μπορέσεις να ελέγξεις.

15 minutes ago, snot said:

Το θέμα είναι αν η σύμβαση γράφει απλά ότι θα δραστηριοποιηθεί, όπως εσύ έγραψες, κερδίζεις κάτι ή απλά παίζει και να έμπλεξες για Χ μήνες με κάποιον που ίσως να είναι και το λάθος άτομο για την δουλειά;

Προφανώς δεν μπορεί ο λόγος για να υπογράψεις να είναι μόνο αυτός... Κοίτα, σου προτείνει ο μεσίτης να το αναλάβει με αποκλειστική για 4 μήνες, δε σου λέω παραπάνω. Τι σου προσφέρει; Τον ρωτάς και σου απαντάει. Δεν πρέπει να δεις δείγμα δουλειάς; Μετά τα βάζεις κάτω, αρνητικά και θετικά, και αποφασίζεις. Αν κρίνεις ότι έχεις όφελος να το αναθέσεις σε ένα γραφείο με αποκλειστική, αντί να το αναθέσεις σε περισσότερα, προχωράς. Αν δεν βρίσκεις όφελος, δεν προχωράς. Αν δεις και από τις απαντήσεις του AI, ένα μειονέκτημα της αποκλειστικής είναι ότι μπορεί να δεσμευτείς με κάποιον που τελικά δεν έκανε αυτά που σου υποσχέθηκε και εσύ έχασες χρόνο.

Εγώ, πάντως, αν βιαζόμουν να πουλήσω και δεν με ενδιέφερε τόσο η τιμή, δεν θα επέλεγα αποκλειστική. Θα έπαιρνα τηλέφωνο όλα τα μεσιτικά της περιοχής. Τίμιος; B)

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@kirileman

Βασικά κοιτάζω τελευταία 5 χρόνια για αγορά, υπήρχαν κάποια σπίτια χρονολογίας κάπου 1970-75 στα 30-40 τ.μ. σε τιμές ανάμεσα 35-45K, μερικά ξέφευγαν σε τιμή.Κανά 2-3 που είχα δεί σε αυτά τα χρήματα, άξιζαν 1 επίσκεψη αλλά δυστυχώς δεν είχα τα χρήματα.

Τώρα κοιτάζω να βρώ κάτι στα 45-50K είτε ισόγειο με αυλή, είτε 1ο όροφο και να το ανακαινίσω σταδιακά, αφού δεν έχω τα χρήματα για ανακαίνιση, τουλάχιστον δεν θα έχω δάνειο, ελεύθερος είμαι χωρίς χρέη.

Εχω επικοινωνήσει με το μεσιτικό γραφείο το Σάββατο και περιμένω τηλέφωνο απο Δευτέρα, είναι για σπίτι 60 τ.μ. του 1965 σε 1ο όροφο με 2 δωμάτια στα 50K, αντίστοιχα σπίτια στην ίδια και χειρότερη κατάσταση και ισόγεια, είναι στα 60-75K.

Αλλιώς, θα δίνω ενοίκιο για την υπόλοιπη ζωή μου με όλα τα αρνητικά, αυξήσεις, μετακομίσεις κλπ.

Η κατάσταση, δείχνει ότι ο οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Επεξ/σία από AntiCambeR
  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση επειδή ψάχνω για ενοικίαση σπιτιού.

Μέσω μεσίτη έχω βρει ένα σπίτι που με καλύπτει σε αρκετά καλή τιμή. Ο μεσίτης με ενημέρωσε ότι το σπίτι ανοίκει σε Κινέζο(Golden Visa λογικά). Όταν τον ρώτησα που θα τον βρω αν χρειαστώ κάτι μου είπε ότι ο ιδιοκτήτης τους έχει δώσει την πλήρη διαχείριση και ότι χρειαστώ θα μιλάω μαζί τους.

Βλέπετε να υπάρχει κάτι περίεργο και να το προσπεράσω η να προχωρήσω όπως θα έκανα και με Έλληνα ιδιοκτήτη?

Πρπει να προσέξω κάτι?

Δημοσ.
2 ώρες πριν, kirileman είπε

Ναι, πάνω από 8 μήνες είναι άκυρη. Όταν συμπληρωθεί το 8μηνο μπορείς μόνο τότε να δώσεις μονομερώς στον μεσίτη μια παράταση έως 4 μήνες. 12 μήνες από την αρχή δεν προβλέπεται.

Καλοφάγωτα. B)

Ευχαριστω

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Extacy156 είπε

Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση επειδή ψάχνω για ενοικίαση σπιτιού.

Μέσω μεσίτη έχω βρει ένα σπίτι που με καλύπτει σε αρκετά καλή τιμή. Ο μεσίτης με ενημέρωσε ότι το σπίτι ανοίκει σε Κινέζο(Golden Visa λογικά). Όταν τον ρώτησα που θα τον βρω αν χρειαστώ κάτι μου είπε ότι ο ιδιοκτήτης τους έχει δώσει την πλήρη διαχείριση και ότι χρειαστώ θα μιλάω μαζί τους.

Βλέπετε να υπάρχει κάτι περίεργο και να το προσπεράσω η να προχωρήσω όπως θα έκανα και με Έλληνα ιδιοκτήτη?

Πρπει να προσέξω κάτι?

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι ότι οι εταιρείες δεν παίζουν με θέματα καθυστερησεων σε πληρωμές ενοικίου, κοινόχρηστων κτλ. Θα έρχεται εξώδικο με το παραμικρό αλλά και από πλευράς τους θα είναι πιο τυπικοί και δεν θα κάνει ο ιδιοκτήτης τον ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, κλειδαρά για να γλιτώσει 2 παράδες. Επίσης προσοχή στην κατάσταση που θα παραδώσεις το σπίτι δικαιολογίες ότι θα το έβαφε έτσι κ αλλιώς πριν μπει ο επόμενος και 2 καρφακια έβαλα δεν πιάνουν, θα σου πουν η το βάφεις με δικά σου έξοδα η το αναλαμβάνει συνεργείο μας που δεν θα είναι το πιο οικονομικό. 

• Thanks 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Morosana είπε

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι ότι οι εταιρείες δεν παίζουν με θέματα καθυστερησεων σε πληρωμές ενοικίου, κοινόχρηστων κτλ. Θα έρχεται εξώδικο με το παραμικρό αλλά και από πλευράς τους θα είναι πιο τυπικοί και δεν θα κάνει ο ιδιοκτήτης τον ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, κλειδαρά για να γλιτώσει 2 παράδες. Επίσης προσοχή στην κατάσταση που θα παραδώσεις το σπίτι δικαιολογίες ότι θα το έβαφε έτσι κ αλλιώς πριν μπει ο επόμενος και 2 καρφακια έβαλα δεν πιάνουν, θα σου πουν η το βάφεις με δικά σου έξοδα η το αναλαμβάνει συνεργείο μας που δεν θα είναι το πιο οικονομικό. 

Όχι δεν υπάρχει θέμα με αυτό...το ενοίκιο μπαίνει με πάγια εντολή και όλες οι εργασίες (ακόμα και αυτές που θα επιβαρύναν τον ιδιοκτήτη) γίνονταν από εμένα. Αυτό που σκέφτομαι είναι η ιδεολογία των Κινέζων. Πχ μήπως κάθε 6 μήνες πουλάνε - αγοράζουν το ακίνητο οπότε πρπει να συνεννοηθείς με τον νέο ιδιοκτήτη εξαρχής 

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Extacy156 είπε

Όχι δεν υπάρχει θέμα με αυτό...το ενοίκιο μπαίνει με πάγια εντολή και όλες οι εργασίες (ακόμα και αυτές που θα επιβαρύναν τον ιδιοκτήτη) γίνονταν από εμένα. Αυτό που σκέφτομαι είναι η ιδεολογία των Κινέζων. Πχ μήπως κάθε 6 μήνες πουλάνε - αγοράζουν το ακίνητο οπότε πρπει να συνεννοηθείς με τον νέο ιδιοκτήτη εξαρχής 

Δεν σε ενδιαφέρει η νοοτροπία, και να πουληθεί αν έχεις συμβόλαιο δεν σε κουνάει κανένας για όσο διαρκεί αυτό 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, georgead said:

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

Ρίξτε μια ματιά σε πολύ πρόσφατο άρθρο μου σχετικό με το θέμα...

https://www.linkedin.com/pulse/γιατί-οι-τιμές-των-κατοικιών-στην-ελλάδα-δεν-θα-ποτέ-adamopoulos-lczhf

Μπούρδες, πληρωμένα άρθρα για να διατηρηθεί το αίσθημα ότι η αγορά θα πάει παραπάνω!!! Όλα δείχνουν το αντίθετο! Φούσκα!! Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι σε επίπεδο που κατατάσσουν την χώρα στην χαμηλότερη θέση σχετικά με την αγοραστική δύναμη! Οι δουλειές είναι κυρίως στο τομέα τις εστίασης και τουρισμού, τούτεστην κακοπληρωμένες! Τα επιτόκια τον τραπεζών καθιστούν απαγορευτικό τον δανεισμό για κατοικία! Και τα προγράμματα είναι απλά ευκαιρία για να πουληθούν τα σαπακια τις παλιάς αστικής τάξης!!!

Επεξ/σία από Dinos1973
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, AntiCambeR είπε

@kirileman

Επειδή ψάχνω για σπίτι.

σε ενημερωσε στο τηλ.οτι ειναι μεσιτης κ θελει να υπογραψεις συμβαση?οχι? παιρνεις το χαρτι σβηνεις με ενα χ οτι εγραψε κ γραφεις η αμοιβη συμφωνηθηκε στα χ ευρω+φπα χωρις καμια αλλη διεκδικηση αξιωση κ του το δινεις χωρις να πεις τπτ...σε αυτα π θα πει απαντας απευθειας ο δικος σου χρονος+εξοδα θεωρεις εχουν περισσοτερη αξια απο τα δικα σου k ολα αυτα χωρις να στα εχει πει στο τηλ? :P 

ο μεσιτης ειναι μεσαζων χωρις υποχρεωσεις κ νομικες συνεπειες το χεις υπογραψει αλλωστε.. εννοειται πως αν εχεις δικο σου ατομα αξιοπιστα ή που εχουν ακρες τα ζητας κ πας εκει..το πρωτο που θα ρωτας σε αγγελιες θα ειναι αν εχουν ετοιμο ΗΤΚ. δειχνει οτι οντως θελει να το πουλησει ο ιδιοκτητης

1 ώρα πριν, Extacy156 είπε

ζητανε  εξτρα εγγυηση και ετησια διαχειριστικα εξοδα ? αν εχεις υπογραψει συμβολαιο για εξωση χ μηνων αν πουληθει ισχυει..

Επεξ/σία από kage
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, kage είπε

ζητανε  εξτρα εγγυηση και ετησια διαχειριστικα εξοδα  αν εχεις υπογραψει συμβολαιο για εξωση χ μηνων αν πουληθει ισχυει..

Όχι...το μόνο που μου είπε ο μεσίτης είναι η αμοιβή του (1 ενοίκιο) και τα υπόλοιπα πάνε ως σύνηθες 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, georgead είπε

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

Ρίξτε μια ματιά σε πολύ πρόσφατο άρθρο μου σχετικό με το θέμα...

https://www.linkedin.com/pulse/γιατί-οι-τιμές-των-κατοικιών-στην-ελλάδα-δεν-θα-ποτέ-adamopoulos-lczhf

Άλλο ένα clickbait αρθρο. Μόνος του ο αρθρογράφος στο τέλος διαφωνεί με τον τίτλο που έβαλε ο ίδιος. "Οι τιμές δεν θα πέφτουν όσο επικρατούν οι σημερινές συνθήκες". Άρα μια χαρά θα πεσουν οι τιμές αν αρθούν οι παραπανω συνθήκες. Και σίγουρα δεν θα επικρατουν ες αει. 

Επίσης το άλλο λάθος, μετά την κρίση ως αντισυνταγματικου του ΝΟΚ από το ΣτΕ, έχει παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα από τα τέλη του 2024. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dinos1973 είπε

Μπούρδες, πληρωμένα άρθρα για να διατηρηθεί το αίσθημα ότι η αγορά θα πάει παραπάνω!!! Όλα δείχνουν το αντίθετο! Φούσκα!! Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι σε επίπεδο που κατατάσσουν την χώρα στην χαμηλότερη θέση σχετικά με την αγοραστική δύναμη! Οι δουλειές είναι κυρίως στο τομέα τις εστίασης και τουρισμού, τούτεστην κακοπληρωμένες! Τα επιτόκια τον τραπεζών καθιστούν απαγορευτικό τον δανεισμό για κατοικία! Και τα προγράμματα είναι απλά ευκαιρία για να πουληθούν τα σαπακια τις παλιάς αστικής τάξης!!!

Συμφωνω αλλα Παρασκευη πηρα εγκριση για το σπιτι2 190χιλ ευρω να μην τι προχωρησω μια ζωη στο νοικι και ενω θα πληρωνω τα ιδια;τι λες;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...