Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας, έχτισα τις προάλλες έναν υπολογιστή με:

• TOMAHAWK B450 MAX Motherboard
  • AMD Ryzen 5 3600 CPU
  • G.Skill TridentZ RGB 16GB DDR4-3200MHz RAM
  •  Sapphire Radeon RX 5700 XT 8GB GPU

Μετά από μια κανονική εβδομάδα λειτουργίας του υπολογιστή, για κάποιο λόγο, ενώ έπαιζα, μου πέταξε μια μαύρη οθόνη και ο υπολογιστής έκανε restart. Μετά από 5 λεπτά, έκανε ακριβώς το ίδιο.

Δεδομένου ότι όλοι οι drivers είναι ενημερωμένοι, βεβαιώθηκα ότι όλα τα καλώδια στο hardware είναι σωστά. 

Έβγαλα τις RAM από το DIMM 2 & 4, καθώς και το 24-pin cable και τα ξαναέβαλα όλα στις θέσεις τους. Όταν πάτησα το power button, παρατήρησα πως έπεσε η ασφάλεια του δωματίου, οπότε την ξανασήκωσα. Εν τω μεταξύ, το PC είναι συνδεδεμένο πολύπριζο, το οποίο είναι συνδεδεμένο σε Voltage Regulator.

Από τότε, ο υπολογιστής, ξαφνικά, δεν μπορεί να μπουτάρει ούτε καν στο BIOS όταν μια RAM μπαίνει στο DIMM 3 ή στο DIMM 4. Μπουτάρει μια χαρά με RAM στα DIMM 1 ή 2.

Προφανώς, όταν άλλαζα τα καλώδια και τις RAM, ο υπολογιστής δεν ήταν συνδεδεμένος στο ρεύμα.

Δοκίμασα άλλες RAM, BIOS resets, καμία τύχη. 

Ούτε οι τεχνικοί μου κατάφεραν τίποτα στο υπάρχον setup μου, οπότε μου είπαν να το γυρίσω τη motherboard στον πωλητή για επισκευή/αντικατάσταση.

Ο πωλητής παρέλαβε τη motherboard ξεχωριστά και του δουλεύει μια χαρά, λέει. Δεδομένου ότι έχουμε δοκιμάσει τη μητρική σε άλλο setup (εγώ και οι τεχνικοί στο ίδιο setup ενώ ο πωλητής έχει μόνο τη μητρική μου μαζί με δικά του εξαρτήματα), θεωρεί ότι μάλλον είναι κάποιο πρόβλημα του επεξεργαστή.

Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Έχετε κάποια ιδέα για το τι μπορεί να έγινε; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από eloukas
Πρόσθεσα πληροφορία
Δημοσ.

Οπότε στο κατάστημα που αγοράστηκε η μητρική έγινε έλεγχος σε όλα τα DIMM slots και βρέθηκαν να δουλεύουν φυσιολογικά? Γιατί δεν τους πας και τον επεξεργαστή να τα ελέγξουν παρέα?

Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TR-909 είπε

Οπότε στο κατάστημα που αγοράστηκε η μητρική έγινε έλεγχος σε όλα τα DIMM slots και βρέθηκαν να δουλεύουν φυσιολογικά? Γιατί δεν τους πας και τον επεξεργαστή να τα ελέγξουν παρέα?

Ναι, ακριβώς. Θα τους πάω και τον δικό μου επεξεργαστή (και τις RAM) για να τα ελέγξουν παρέα, όπως λες.

Βέβαια, το ερώτημά μου είναι πως άμα δε δουλεύουνε μαζί CPU + mobo, ποιο από τα 2 θα θεωρείται προβληματικό; (και γιατί;)

(Από τον συγκεκριμένο πωλητή έχω αγοράσει μόνο τη mobo, οπότε τον συμφέρει να μου πει ότι φταίει η CPU και όχι η mobo, καταλαβαίνετε.)

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, eloukas είπε

Ναι, ακριβώς. Θα τους πάω και τον δικό μου επεξεργαστή (και τις RAM) για να τα ελέγξουν παρέα, όπως λες.

Βέβαια, το ερώτημά μου είναι πως άμα δε δουλεύουνε μαζί CPU + mobo, ποιο από τα 2 θα θεωρείται προβληματικό; (και γιατί;)

(Από τον συγκεκριμένο πωλητή έχω αγοράσει μόνο τη mobo, οπότε τον συμφέρει να μου πει ότι φταίει η CPU και όχι η mobo, καταλαβαίνετε.)

εγώ προτείνω να του πας όλο τον πύργο (άπλα να τον πακετάρης κάλα) και να μας πεις τι έγινε και τι θα σου πει , απο την στιγμή που υπάρχει εγγύηση και δεν έχεις προβεί σε κάτι που θα την σπάσει

Δημοσ.

Από BIOS να υποθέσω είσαι updated και έχεις δοκιμάσει να εκκινήσεις με τη μνήμη σε "JEDEC" (2133). Επίσης οι μνημες (για δύο στικς σετ) πρέπει να μπουν στο Α2 και Β2 slots βάσει του manual.
Για να μάθεις τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ελέγξεις τα κομμάτια ένα προς ένα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...