Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τον άλλον του φορτώσανε 22Kw και μπαφερ 750 λιτρα,για 120τμ σπίτι..😄

Επεξ/σία από aristidis540
  • Sad 2
  • Haha 1
  • Απαντ. 4,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 17/3/2025 στις 1:25 ΜΜ, inflation είπε

Μου είπε μηχανολόγος πως στις αντλίες r290 δεν κατάφερε να βρει μια που να έχει  απόδοση 16kw και σε θερμοκρασία 0°C. Όλες πέφτουν στα 8-9kw ως προς την απόδοση.

Έψαξα να βρω πληροφορίες, αλλά μονο στην lg σε 2 μοντέλα R32 βρήκα πως διατηρούν την απόδοσή τους και στους 0. Σε καμία άλλη εταιρεία δεν έβγαλα άκρη online.

Έχει κάποιος γνώση περί αυτού;

Στις 5/3/2025 στις 11:37 ΠΜ, purif είπε

Δε μονώνονται αυτοί οι σωλήνες. Πέφτει πάνω τους ειδικό τσιμέντο, ειδικό για ενδοδαπέδια. Όποια μόνωση, είναι μέχρι τα κολλεκτέρ.

Does Low-Temperature Heating Need Larger Pipework?

The most common myth you hear everywhere is that low-temperature systems need large bore pipework.  This is completely incorrect. 

A 10kW high-temperature heat pump running at 70˚C requires about 30l/m flow rate, which you need 28mm pipework for. 

A 10kW 30°C low-temperature heat pump system also requires 30l/m and so also needs 28mm pipework.

The main variable is how much water flow rate you need to move and that depends on how much energy you have to move. 

Double the heating load to say 20kW, then you will need to double the flow rate around that system and require much bigger 42mm pipework.  Or half the load to 5kW and you need half the flow rate and a 22mm pipe will be fine. 

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, aristidis540 είπε

Τον άλλον του φορτώσανε 22Kw και μπαφερ 750 λιτρα,για 120τμ σπίτι..😄

Εξοικονομω -  22kw Αντλια R290 -  δοχειο αδρανειας 750λιτρων τεχνολογιας tank in tank -αντλια που ριχνει την ισχυ της μεσω ρυθμιση αντιπροσωπείας αλλάζοντας την συχνοτητα συμπιεστη , πιστευω οτι ειναι τα ακριανα κομματια στο παζλ.

Την εικονα δεν την ξερουμε  και μας λειπουν και τα μεσαια κομματια για να ξερουμε ωστε να βγαζουμε συμπερασματα. Καπου αναφερει και για πιθανη επεκταση σε αλλο διαμερισμα.

Οπου το εξοικονομω επιδοτει για συγκεκριμενη παροχη και συγκεκριμενα τετραγωνικα που δηλωνει στο Ε9. Θελω να πω πολλα τα σημεια που δεν εχουμε ολα τα στοιχεια για να σχηματιζουμε αποψεις.

καποιος θα ελεγε οτι ειχε δηλωθει μεγαλυτερος χωρος απο οτι λεει στο βιντεο και ολα να ειναι βαση της αντιστοιχης  μελετης… δεν μπορουμε να ξερουμε και σιγουρα ο καθενας τα παρουσιαζει με τη δικη του ματια.

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ήθελα να κάνω την εξης ερωτηση καθως ειναι η 1η φορα που "λειτουργω" αντλια θερμοτητας και δεν γνωριζω καλες και κακες πρακτικες.

Εαν αφησουμε εκτος την θερμανση, για την παραγωγη ΖΝΧ, ποιος ειναι ο καταλληλοτερος τροπος για την χρησιμοποιω; Να την αφηνω ανοιχτη για ΖΝΧ στους 50 βαθμους;

Εδω να προσθεσω οτι υπαρχει συνδεδεμνος και ηλιακος με τριοδη βαλβιδα. Πρακτικα θελω να αν για παραδειγμα 10 μερες δεν εχει καθολου ηλιο (καλη ωρα αυτες τις μερες) συμφερει να ανοιγω την αντισταση του ηλιακου ή να κανω αυτο που περιεγραψα?

Ευχαριστω!

Δημοσ.
2 ώρες πριν, chrisgav είπε

Καλησπέρα,

Ήθελα να κάνω την εξης ερωτηση καθως ειναι η 1η φορα που "λειτουργω" αντλια θερμοτητας και δεν γνωριζω καλες και κακες πρακτικες.

Εαν αφησουμε εκτος την θερμανση, για την παραγωγη ΖΝΧ, ποιος ειναι ο καταλληλοτερος τροπος για την χρησιμοποιω; Να την αφηνω ανοιχτη για ΖΝΧ στους 50 βαθμους;

Εδω να προσθεσω οτι υπαρχει συνδεδεμνος και ηλιακος με τριοδη βαλβιδα. Πρακτικα θελω να αν για παραδειγμα 10 μερες δεν εχει καθολου ηλιο (καλη ωρα αυτες τις μερες) συμφερει να ανοιγω την αντισταση του ηλιακου ή να κανω αυτο που περιεγραψα?

Ευχαριστω!

Για 1 άτομο εκείνη την ώρα αντίσταση. Για να βρίσκεις νερό έτοιμο ανά πάσα στιγμή (όλο το δοχείο) αντλία με πρόγραμμα. Εγώ το χω βάλει με πρόγραμμα κάθε μέρα το απόγευμα 6 η ώρα να ζεσταίνει το δοχείο του ηλιακού. Αν έχει βγάλει έστω και λίγο ήλιο, θα έχει ζεστάνει οπότε δεν θα πάρει.Με την αντίσταση ζεσταίνει γρήγορα το πάνω μέρος του δοχείου (έχω όρθιο) οπότε είναι πιο συμφέρον για ένα γρήγορο ντους για 1 άτομο από το να ζεστάνω όλο το δοχείο. Τώρα που το σκέφτομαι πάλι, για οριζόντια δοχεία ηλιακού θέλει δοκιμή και μέτρηση κατανάλωσης στην μια και την άλλη περίπτωση, τί συμφέρει!

Δημοσ.

Έχω κάνει αίτηση στο πρόγραμμα αλλάζω σύστημα θέρμανσης. Δεν ξέρω αν εγκριθώ. Αν εγκριθώ θέλω να ξοδέψω το πολύ μέχρι 3500€ μαζί με την σύνδεση σε υπάρχον δίκτυο καλοριφέρ (125τμ και 16Kw, δε θέλω μα,μου,ου) στην Σκόπελο. Ποια μάρκα μου προτείνετε; Θέλω σοβαρές προτάσεις. Σκέφτομαι LG, τι λέτε είναι καλές;

Δημοσ.
10 ώρες πριν, SofosChoriou είπε

Έχω κάνει αίτηση στο πρόγραμμα αλλάζω σύστημα θέρμανσης. Δεν ξέρω αν εγκριθώ. Αν εγκριθώ θέλω να ξοδέψω το πολύ μέχρι 3500€ μαζί με την σύνδεση σε υπάρχον δίκτυο καλοριφέρ (125τμ και 16Kw, δε θέλω μα,μου,ου) στην Σκόπελο. Ποια μάρκα μου προτείνετε; Θέλω σοβαρές προτάσεις. Σκέφτομαι LG, τι λέτε είναι καλές;

3500€ μαξιμουμ θες ιδια κεφαλαια και να φανταστουμε επιδοτηση 50%  ?? Δλδ 7000€ ταβανι; Δεν μπορουμε να ξερουμε αν ειναι πολλα η λιγα γιατι δεν μας λες τι περιλαμβανει η μελετη απο μηχανολογο μηχανικο.(αν υπαρχει η αν εχεις προυπολογισει και αυτην στο ανω budget).

Ολες οι αντλιες ειναι καλες αν ταιριαζουν στις εκαστοτε αναγκες και εγκατασταθουν και ρυθμιστουν σωστα. Οι LG ισως ειναι λιγο πιο ιδιαιτερες αλλα αυτο θα το βρεις με το μηχανικο και τον εγκαταστατη σου.

τα συστηματα θερμανσης/δροσισμου -κλιματισμου δεν ειναι air condition που πας σε καταστηματα η στο σκρουτζ και αναλογα με τα λεφτα στη τσεπη ψωνιζεις, απαιτει μελετη , διαστασιολογηση , τεχνικη μελετη εγκαταστασης ωστε να εχεις ενα αποδεκτο αποτελεσμα. Σε οποια αλλη περιπτωση θα μπλεξεις και καλυτερα μεινε οπως εισαι με τα 3500€ στη τσεπη.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, SofosChoriou είπε

Tσου!!!!
Θααγοραζες Daikin εκτυπωτη αντι για  ΗP-Canon κλπ ?
Για εμενα daikin-panasonic-Hitachi

Επεξ/σία από hero_nikolas
Δημοσ.
16 hours ago, mechpanos said:

Για 1 άτομο εκείνη την ώρα αντίσταση. Για να βρίσκεις νερό έτοιμο ανά πάσα στιγμή (όλο το δοχείο) αντλία με πρόγραμμα. Εγώ το χω βάλει με πρόγραμμα κάθε μέρα το απόγευμα 6 η ώρα να ζεσταίνει το δοχείο του ηλιακού. Αν έχει βγάλει έστω και λίγο ήλιο, θα έχει ζεστάνει οπότε δεν θα πάρει.Με την αντίσταση ζεσταίνει γρήγορα το πάνω μέρος του δοχείου (έχω όρθιο) οπότε είναι πιο συμφέρον για ένα γρήγορο ντους για 1 άτομο από το να ζεστάνω όλο το δοχείο. Τώρα που το σκέφτομαι πάλι, για οριζόντια δοχεία ηλιακού θέλει δοκιμή και μέτρηση κατανάλωσης στην μια και την άλλη περίπτωση, τί συμφέρει!

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Εμενα το δοχειο του ηλιακου μου ειναι οριζοντιο οχι καθετο.

Οπως μου το λες, η αντλια δεν συμφερει ποτέ να παραγει ΖΝΧ σε σχεση με την αντισταση του ηλιακου. Καταλαβαινω κατι λαθος;

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, chrisgav είπε

Οπως μου το λες, η αντλια δεν συμφερει ποτέ να παραγει ΖΝΧ σε σχεση με την αντισταση του ηλιακου. Καταλαβαινω κατι λαθος;

Όχι δεν είπα αυτό! Στον δικό μου έχω διαπιστώσει, ότι όταν θέλω να ζεστάνω νερό για 1 άτομο ΜΟΝΟ συμφέρει η αντίσταση (γιατί ζεσταίνει το πάνω πάνω μέρος του δοχείου, από όπου δίνει το ζεστό νερό στο κύκλωμα). 
Αν θέλω να έχω ζεστό νερό για όλους, συμφέρει η αντλία.

Δημοσ.

Βαθμος αποδοσης ηλεκτρικης αντίστασης ταμιευτήρα: ~1

βαθμος αποδοσης Α.θ. ~3.0-3.5 μειον απωλειες απο εναλλακτη νερου-νερου , σωληνωσεις κλπ.

απο τη θεωρια λεει οτι συμφερει ωστε να εκπονηθει η αντιστοιχη μελετη. Για την μελετη απαιτειται τα στοιχεια ζητουμενη θερμοκρασια νερου και αναγκη σε λιτρα ζεστων νερωναλλα και αλλα οπως απαιτουμενος χρονος κλπ

τα βαζεις κατω και βλεπεις.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

προσπαθώ να συγκρίνω προσφορές που έχω πάρει για διάφορες αντλίες θερμότητας.

Σχετικά με τους δείκτες κατανάλωσης κτλ, γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατό να έχω μια ρεαλιστική εικόνα για τις καταναλώσεις αλλά επειδή για όλες τις Α.Θ. βλέπω δείκτες που μπορούν να δώσουν μια ιδέα, σκέφτομαι ότι μπορώ να τους αξιοποιήσω για να συγκρίνω μεταξύ τους τις επιλογές μου.

Επισυνάπτω PDF με τους εν λόγω δείκτες μαρκαρισμένους.

Πείτε μου την γνώμη σας κι εσείς.

GREE SPECS.pdf

Δημοσ.

Καλησπέρα στη παρέα … μια ερώτηση από εμένα καθώς σκέφτομαι και εγώ να προχωρήσω σε αντλία θερμότητας μόνο για ζέστη . Το σπίτι είναι στα 98τμ . 
οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής :

1) έχω μονοφασικό οπότε θα έχω θέμα ;

2 ) πρέπει να τραβηχτεί καινούργια γραμμή από τον πίνακα ;υπάρχει έξοδος καθώς το μπαλκόνι είχα ρεύμα για αφαλατωτη και πιεστικό 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, gigi80 είπε

Καλησπέρα στη παρέα … μια ερώτηση από εμένα καθώς σκέφτομαι και εγώ να προχωρήσω σε αντλία θερμότητας μόνο για ζέστη . Το σπίτι είναι στα 98τμ . 
οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής :

1) έχω μονοφασικό οπότε θα έχω θέμα ;

2 ) πρέπει να τραβηχτεί καινούργια γραμμή από τον πίνακα ;υπάρχει έξοδος καθώς το μπαλκόνι είχα ρεύμα για αφαλατωτη και πιεστικό 

Κατα την γνωμη μου εαν μπορεις να κανεις επαυξηση του μονοφασικου μπορεις αφου εχεις την γραμμη σε αμπερ και μεγεθος διατομης καλωδιων οπως απαιτει η αντλια σου , Επισης αντικεραυνικο και επιτηρητη τασης .
Εαν εχεις ανοικτο φουρνο και ματια στην κουζινα και βαλεις και ενα πιστολακι μαλλιων συν τις αλλες συσκευες εισαι οριακα μαλλον.
Εαν μ πορεις βαλε τριφασικο για καλυτερη διαχειρηση και μελλοντικες απαιτησεις π.χ ηλεκτροκινηση .

Επεξ/σία από hero_nikolas
Δημοσ.
23 minutes ago, hero_nikolas said:

Κατα την γνωμη μου εαν μπορεις να κανεις επαυξηση του μονοφασικου μπορεις αφου εχεις την γραμμη σε αμπερ και μεγεθος διατομης καλωδιων οπως απαιτει η αντλια σου , Επισης αντικεραυνικο και επιτηρητη τασης .
Εαν εχεις ανοικτο φουρνο και ματια στην κουζινα και βαλεις και ενα πιστολακι μαλλιων συν τις αλλες συσκευες εισαι οριακα μαλλον.
Εαν μ πορεις βαλε τριφασικο για καλυτερη διαχειρηση και μελλοντικες απαιτησεις π.χ ηλεκτροκινηση .

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Μάλλον για επαύξηση θα πάω γιατί για τριφασικό φοβάμαι οτι όταν έκανα ανακαίνιση τα καλώδια του διαμερίσματος ήταν μέσα στα τούβλα και οχι σε σωλήνα … 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...