Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, ababa641 είπε

Έχεις κάνει πρωτεύον - δευτερεύον κύκλωμα?
Θέλεις να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για την εγκατάστασή σου?

Κάθε επίπεδο έχει την δική του ηλεκτροβανα και δικό του θερμοστάτη και για αυτό έχω βάλει ένα αδράνειας 80 lt σε περίπτωση που λειτουργει μόνο ένα επίπεδο για να υπάρχει επαρκής όγκος νερού. Ένα 200ltr boiler με τριοδη και για Μάιο μέχρι Αύγουστο έναν ηλιακό μόνο.

Παράλληλα έχω αφήσει τον λέβητα πετρελαίου με δικό του κυκλοφορητή για περίπτωση ανάγκης σαν εναλλακτική θέρμανση.

10 λεπτά πριν, alejsalonica είπε

Από ότι βλέπω έχεις β.α. κάπου στο 3,3 τον Γενάρη, 3,7 τον Φλεβάρη και 3,5 τον Μάρτιο. Χοντρικά πάντα.
Όχι κι άσχημα αλλά ούτε και κάτι εντυπωσιακό. Αναμενόμενο.

Αυτό που λέμε πολλοί ότι η αντλία θερμότητας είναι η τελική επιλογή σε μια σειρά προαπαιτούμενων όπως μόνωση - κουφώματα, ηλιακό και αερισμό με ανάκτηση.

Αλλιώς αυτό το 3,3-3,7 σε μαύρη τρύπα θα πονέσει πολύ.

Μην ξεχνάτε ότι σε αυτές τις καταναλώσεις η τελική τιμή της kWh φτάνει και ξεπερνάει τα 0,215€/kWh λόγω χρεώσεων ΥΚΩ. Με απόδοση 3,5 ~ 0,0614€/kWh αποδιδόμενης ενέργειας.

Στην Φλώρινα πλέον έχει έρθει και το αέριο το οποίο τελική τιμή έχει στα 0,065€/kWh. Το δε πετρέλαιο με την σημερινή του τιμή έχει 0,12€/kWh. 
Τα βάζετε κάτω και αποφασίζετε, πρώτα όμως μονώσεις κλπ.

Το επίπεδο άνεσης που έχω δε συγκρίνεται, οι τιμές που δίνω είναι της αντλίας, έχω βάλει και μετρητή ράγας Shelly και βγάζει 10% κάτω. Στην δυτική Μακεδονία έχουμε έως 600 kwh το μήνα έκπτωση 0,042 λόγω απολιγνιτοποιησης. Πραγματική τιμή μικτής kwh βγαίνει κοντά στα 16 λεπτά το πολύ μεσοσταθμικα. 

Τα ΖΝΧ έχουν ΒΑ 2 με 2.5 και ρίχνουν το συνολικό ΒΑ. 

ΒΑ σε σχέση με εξωτερικές συνθήκες παντα

Επεξ/σία από grtopo
  • Απαντ. 4,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, alejsalonica είπε

Από ότι βλέπω έχεις β.α. κάπου στο 3,3 τον Γενάρη, 3,7 τον Φλεβάρη και 3,5 τον Μάρτιο. Χοντρικά πάντα.
Όχι κι άσχημα αλλά ούτε και κάτι εντυπωσιακό. Αναμενόμενο.

Αυτό που λέμε πολλοί ότι η αντλία θερμότητας είναι η τελική επιλογή σε μια σειρά προαπαιτούμενων όπως μόνωση - κουφώματα, ηλιακό και αερισμό με ανάκτηση.

Αλλιώς αυτό το 3,3-3,7 σε μαύρη τρύπα θα πονέσει πολύ.

Μην ξεχνάτε ότι σε αυτές τις καταναλώσεις η τελική τιμή της kWh φτάνει και ξεπερνάει τα 0,215€/kWh λόγω χρεώσεων ΥΚΩ. Με απόδοση 3,5 ~ 0,0614€/kWh αποδιδόμενης ενέργειας.

Στην Φλώρινα πλέον έχει έρθει και το αέριο το οποίο τελική τιμή έχει στα 0,065€/kWh. Το δε πετρέλαιο με την σημερινή του τιμή έχει 0,12€/kWh. 
Τα βάζετε κάτω και αποφασίζετε, πρώτα όμως μονώσεις κλπ.

Το ρεύμα έχει 0.057€/kwh με 3.5 cop (0.20 τελική με ΦΠΑ και όλα μέσα). Τα νικάει όλα.  Αν δεν υπάρχει ΗΔΗ εγκατάσταση θέρμανσης ώστε να σκεφτείς τί και πώς, δεν υπάρχει θέμα καμίας σκέψης. Τέλος.

Το 3.5 στη Φλώρινα. Γιατί σε εμένα στη Ν. Ελλάδα, πάει στο 4.5.

Τη.: Τί αέριο τί ρεύμα τί πετρέλαιο, η μαύρη τρύπα είναι μαύρη τρύπα. Κλείστε πρώτα τις τρύπες και κέρδιστε από τη μικρότερη διαστασιολόγηση συστήματος θέρμανσης, και το κόστος χρήσης σε βάθος χρόνου.

Σε ένα τρύπιο κουβά νερό που χάνει, πρώτα κοιτάς να κλείσεις τις τρύπες, όχι πώς θα τον κρατάς γεμάτο, με το φθηνότερο διαθέσιμο νερό.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αν ειχε ενδοδαπεδια και οχι σωματα καλοριφερ ο βαθμος αποδοσης θα ηταν αρκετα παραπανω και απο οτι φαινεται το μελος @grtopo που ειναι μηχανικός,  εκανε μονος του  την μελέτη  και την εκανε καλυτερα και απο "επαγγελματία με εμπειρία" οπου για σπιτι σε Βορεια Ελλαδα 270τμ κατ ελαχιστον θα απαιτουσε να εγκτασταθει 16KW ΑΘ. 

Αν θελει @grtopo να μοιραστει την ειδικοτητα του.

Επεξ/σία από dm_mlnk
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, dm_mlnk είπε

Αν ειχε ενδοδαπεδια και οχι σωματα καλοριφερ ο βαθμος αποδοσης θα ηταν αρκετα παραπανω και απο οτι φαινεται το μελος @grtopo που ειναι μηχανικός,  εκανε μονος του  την μελέτη  και την εκανε καλυτερα και απο "επαγγελματία με εμπειρία" οπου για σπιτι σε Βορεια Ελλαδα 270τμ κατ ελαχιστον θα απαιτουσε να εγκτασταθει 16KW ΑΘ. 

Αν θελει @grtopo να μοιραστει την ειδικοτητα του.

Τοπογράφος Μηχανικός είμαι.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, grtopo είπε

Τοπογράφος Μηχανικός είμαι.

well done !!! εβαλες τα γυαλια σε αρκετους εκει εξω "ειδικους" .

• Like 3
Δημοσ.
3 ώρες πριν, mechpanos είπε

Το ρεύμα έχει 0.057€/kwh με 3.5 cop (0.20 τελική με ΦΠΑ και όλα μέσα). Τα νικάει όλα.  Αν δεν υπάρχει ΗΔΗ εγκατάσταση θέρμανσης ώστε να σκεφτείς τί και πώς, δεν υπάρχει θέμα καμίας σκέψης. Τέλος.

Τη.: Τί αέριο τί ρεύμα τί πετρέλαιο, η μαύρη τρύπα είναι μαύρη τρύπα. Κλείστε πρώτα τις τρύπες και κέρδιστε από τη μικρότερη διαστασιολόγηση συστήματος θέρμανσης, και το κόστος χρήσης σε βάθος χρόνου.

Σε ένα τρύπιο κουβά νερό που χάνει, πρώτα κοιτάς να κλείσεις τις τρύπες, όχι πώς θα τον κρατάς γεμάτο, με το φθηνότερο διαθέσιμο νερό.

Στοιχεία 1η σεζόν που ήταν και βαρύς χειμώνας 

Screenshot_2025-04-01-17-38-24-26_f90b96e7af3c5a594eb0c92de7fc5fe1.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σαν kwh τα νούμερα μπορεί να τρομάζουν κάποιον αθηναίο αλλά αν λάβεις υπόψιν τετραγωνικά μέτρα και μέση θερμοκρασία κάτω περίπου 7-8 βαθμούς στην φλώρινα είναι οκ.

Πρέπει να είσαι και σε κρύα περιοχή της φλώρινας σε υψόμετρο αν κρίνω απ τις θερμοκρασίες σου.

Στα πάχη μονώσεων και ειδικά στο σύστημα αερισμού με ανάκτηση γέλασα λίγο.

Δεν παίζουν εδω αυτά ακόμα και στα πιο βόρεια του νομού.:blink:

Στους 23 βαθμοί κελσίου δεν ενοχλήσε απ την θερμοκρασιακή διαφορά στα μέσα έξω.

Θα σε περίμενα πιο σκληροτράχηλο.:-D

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, yiannis_1 είπε

Σαν kwh τα νούμερα μπορεί να τρομάζουν κάποιον αθηναίο αλλά αν λάβεις υπόψιν τετραγωνικά μέτρα και μέση θερμοκρασία κάτω περίπου 7-8 βαθμούς στην φλώρινα είναι οκ.

Πρέπει να είσαι και σε κρύα περιοχή της φλώρινας σε υψόμετρο αν κρίνω απ τις θερμοκρασίες σου.

Στα πάχη μονώσεων και ειδικά στο σύστημα αερισμού με ανάκτηση γέλασα λίγο.

Δεν παίζουν εδω αυτά ακόμα και στα πιο βόρεια του νομού.:blink:

Στους 23 βαθμοί κελσίου δεν ενοχλήσε απ την θερμοκρασιακή διαφορά στα μέσα έξω.

Θα σε περίμενα πιο σκληροτράχηλο.:-D

Ανάκτηση έβαλα γιατί η γυναίκα όλη μέρα αεριζει, 23 είναι ωραία η αίσθηση κυρίως όμως για τα παιδιά.

Για μέτρο σύγκρισης, για το σπίτι ήθελα παλιά 3.5 τόνους πετρελαίου με διακοπτόμενη λειτουργία και οικονομία . Μιλάμε για Φλώρινα πάντα, από 3500*1.3 πήγα στα 5500 *0.16. Παίζει φυσικά ρόλο και η μόνωση που έγινε. Αλλά επειδή ήθελα να δω τη διαφορά στις ίδιες συνθήκες μια εβδομάδα που έχει όλη τη μέρα από -1 έως -10 χρησιμοποίησα μόνο λέβητα και έκαψαν 28 λίτρα, την επόμενη με τις ίδιες συνθήκες με αντλία 60kwh .......

Επεξ/σία από grtopo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μέρα εννοείς.

Γιατί εγω στα βόρεια της αθήνας με πέριξ του 0 όχι -1 με -10 αμα κάψω όλη μέρα σε παρόμοια τμ τα καίω τα 20 και όχι για 23 βαθμούς για 21-22.

Αρα σου κάνει τη διαφορά η μόνωση.

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Like 2
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, grtopo είπε

Ανάκτηση έβαλα γιατί η γυναίκα όλη μέρα αεριζει, 23 είναι ωραία η αίσθηση κυρίως όμως για τα παιδιά.

Για μέτρο σύγκρισης, για το σπίτι ήθελα παλιά 3.5 τόνους πετρελαίου με διακοπτόμενη λειτουργία και οικονομία . Μιλάμε για Φλώρινα πάντα, από 3500*1.3 πήγα στα 5500 *0.16. Παίζει φυσικά ρόλο και η μόνωση που έγινε. Αλλά επειδή ήθελα να δω τη διαφορά στις ίδιες συνθήκες μια εβδομάδα που έχει όλη τη μέρα από -1 έως -10 χρησιμοποίησα μόνο λέβητα και έκαψαν 28 λίτρα, την επόμενη με τις ίδιες συνθήκες με αντλία 60kwh .......

Δεν γίνονται έτσι οι συγκρίσεις. Άλλο σπίτι με άλλη μόνωση. Ούτε με μια ημέρα λέβητα. 

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, grtopo είπε

Καθώς αποτι καταλαβαίνω το σπίτι έχει ανακαινιστεί και δεν είναι καινούριο, έκανες αλλαγές και στο δίκτυο που τροφοδοτεί τα σώματα; Πχ διαφορετική παροχή/επιστροφη για κάθε σώμα ή το άφησες όπως ήταν (πχ δισωληνιο, τρισωληνιο ανά επίπεδο);

Δημοσ.
19 hours ago, grtopo said:

Κάθε επίπεδο έχει την δική του ηλεκτροβανα και δικό του θερμοστάτη και για αυτό έχω βάλει ένα αδράνειας 80 lt σε περίπτωση που λειτουργει μόνο ένα επίπεδο για να υπάρχει επαρκής όγκος νερού

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!!

Το δοχείο 80lt είναι στην επιστροφή ή στην παροχή; Υπάρχει έξτρα κυκλοφορητής;

Δημοσ.

Καλημερα, σε ενα διαμερισμα που κοιταζω ο ιδιοκτητης δεν εχει συνδεσει την αντλια ωστε να εχει το διαμερισμα ζεστο νερο, οταν πχ η αντλια ειναι σε λειτουργια και δεν εχει ηλιο για να ζεστανει ο ηλιακος. Τοκανε για οικονομικους λογους φανταζομαι ή από μαλκίa?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 hours ago, grtopo said:

Το σύστημα αερισμού πόσο σου βγήκε αν επιτρέπεται;;; Γιατί σκέφτομαι να βάλω και εγώ στο σπίτι που είναι 80τμ. Αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να μπει σε κάθε δωμάτιο ή μόνο στο σαλόνι και δεν ξέρω πόσο εύκολο να το κάνω τώρα που έχω βάλει την θερμοπροσοψη

Επεξ/σία από star_cruiser
Δημοσ.

Όποιος έχει midea Α/θ μπορεί να μου εξηγήσει τι είναι το standby στην κατανάλωση που εμφανίζεται στο app έπειτα από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις;Οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με τις μετρήσεις από το shelly em.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...