Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, chek2fire είπε

καλό δεν είναι ο διακόπτης να είναι ανεβασμένος. Πιο λόγο να τον κατεβάσεις τελείως?

Εγώ προσωπικά τον κατεβάζω γιατί με ανεβασμένο διακόπτη μου καιεί 1.3 Kwh ανά 24ωρο. Δεν τη χρησιμοποιώ για ψύξη έτσι κι αλλιώς, άρα γιατί να καίω 40 κιλοβατώρες το μήνα μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο; 

Επεξ/σία από Titarasaudi
  • Απαντ. 4,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 23/4/2025 στις 5:45 ΜΜ, mechpanos είπε

Κι εγώ έχω υπολογίσει ότι θέλω 300 ίππους ισχύ για να κουβαλάω μπετά, αλλά τελικά αποφάσισα ότι με 300 ίππους και με τόσα λεφτά καλύτερα να πάρω Porsche. Αυτό το πράγμα μου λες. 

Άρα έχεις 2 μελέτες διαφορετικές από αυτό που πας να φτιάξεις. Τί διάσταση θα είναι το κάθε fan coil σε κάθε δωμάτιο, σε τί θερμοκρασία νερών θα δουλέψει, τί παροχή απαιτεί για να βγάλει αυτή την απόδοση σε αυτή τη θερμοκρασία, τί πτώση πίεσης βάζει στο δίκτυο, τί απόσταση βρίσκεται από το κολλεκτέρ άρα τί διατομή σωλήνωσης θα χρησιμοποιηθεί ώστε να περάσει η επιθυμητή παροχή, αν την σηκώνει την συνολική πτώση πίεσης ο κυκλοφορητής της αντλίας κλπ, δεν μπορεί να σου τα πει κανένας, δεν έχεις μελέτη. Περίπου σε καλύπτει, μπορεί όμως και όχι. Τώρα τι να σου πω τις σωληνώσεις που έχεις περάσει αν δεν κάνουνε, να τις ξηλώσεις; Αφού τώρα τις έβαλες χωρίς μελέτη κατά εκτίμηση. Αυτά κάνετε και μετά δεν ζεσταινόσαστε, και αναγκάζεστε και ανεβάζετε θερμοκρασία νερών στους 45-50-55 για να ζεσταθείτε, και μετά πέφτει το COP και σας φταίνε οι αντλίες που είναι ακριβές και υπερτιμημένες, όχι ότι η εγκατάσταση ξεκίνησε από την αρχή και πήγε όλη λάθος.

Για καλή μου τύχη οι σωληνώσεις προς κάθε funcoil σχεδόν ισαπεχουν από τα κολλεκτερς. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι Υδραυλικοί δε ζήτησαν μελέτη για τις σωληνώσεις, αλλά ζητάνε τώρα για να δούνε τι buffer χρειάζεται 

Δημοσ.

Να το κάνεις τί το buffer. Πόσα σώματα;

6 ώρες πριν, chek2fire είπε

καλό δεν είναι ο διακόπτης να είναι ανεβασμένος. Πιο λόγο να τον κατεβάσεις τελείως?

Για δύο λόγους. Πρώτον για να μην καίει τίποτα στο standby αν δεν υπάρχει λόγος. Δεύτερον για να μην δέχεται τυχόν σκαμπανεβάσματα τάσης της ΔΕΗ χωρίς λόγο. Καλά είθισται να μπαίνει επιτηρητής για το τελευταίο, αλλά λέμε τώρα...

Δημοσ.

Είναι 6 fancoils + 2 πετσετοκρεμάστρες. Μου λένε ότι ο όγκος νερού είναι μικρός. Να δω τι θα πει κ ο Μηχανολόγος 

Δημοσ.

Μαζι με την αντλια θα αλλαξω και ολα τα σωματα , εγινε μελετη αποφασισε ο μηχανολογος τι ακριβως σωματα θα χρειαστω κλπ .
Αφου θα αλλαχθουν τα σωματα χρειαζεται χημικος καθαρισμος του κυκλωματος των σωληνων απο το κολεκτερ προς τα σωματα ? 
Ο υδραυλικος ειπε οτι δεν ειναι απαραιτητο αλλα και οτι δεν ειναι κακο να γινει αφου και το κοστος ειναι μικρο , θα βγαλει τα σωματα ετσι και αλλιως θα κανει γεφυρες στους σωληνες και θα ξεπλυνει .
Εσεις τι θα κανατε ?

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Spyrus είπε

Είναι 6 fancoils + 2 πετσετοκρεμάστρες. Μου λένε ότι ο όγκος νερού είναι μικρός. Να δω τι θα πει κ ο Μηχανολόγος 

Θα δεις από το manual της αντλίας, πόσο όγκο νερού ζητάει. Μετά με το μήκος των σωληνώσεων και την διατομή (την καθαρή) μπορείς να υπολογίσεις εύκολα, πόσο όγκο έχεις, αν ικανοποιείς την απαίτηση, δεν χρειάζεται buffer. 
Στην χειρότερη και αν θες να είσαι 1000% σίγουρος μπορείς να βάλεις 2 βάνες στην επιστροφή (που θα έβαζες έτσι κι αλλιώς για να βάλεις το μαγνητικό φίλτρο και να κάνεις τον καθαρισμό σου) ξεκινάς χωρίς buffer και αν χρειαστεί ή σου κάνει προβλήματα, κλείνεις, προσθέτεις το bufferάκι χωρίς αν αδειάσει όλο το δίκτυο, και ξανανοίγεις!

Δημοσ.
22 ώρες πριν, Titarasaudi είπε

Εγώ προσωπικά τον κατεβάζω γιατί με ανεβασμένο διακόπτη μου καιεί 1.3 Kwh ανά 24ωρο. Δεν τη χρησιμοποιώ για ψύξη έτσι κι αλλιώς, άρα γιατί να καίω 40 κιλοβατώρες το μήνα μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο; 

ειναι υπερβολικά μεγάλο το νούμερο κατανάλωσης αυτό που γράφεις για απενεργοποιημένο. 

Μια λογική κατανάλωση για τον μήνα είναι 3-5kw

Δημοσ.

Στην Daikin altherma 3 υπαρχει η δυνατοτητα να εχουμε 2-3 διαφορετικα προγραμματα δηλαδη καθημερινες να εχουμε 19 βαθμους  απο 24.00 εως 13,00 και 22 βαθμους απο 13.00 εως 24.00  ενω το Σ/Κ να εχουμε 22 βαθμους απο 08.00 εως 23.00 ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/4/2025 στις 3:11 ΜΜ, Damich είπε

Kαλησπέρα! Τώρα που δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης την αντλία πώς τη σταματάμε? Απενεργοποίηση από την οθόνη ελέγχου ή κατεβάζουμε το διακόπτη από τον πίνακα? Αν πρέπει το δεύτερο, χάνονται οι αρχικές ρυθμίσεις του εγκαταστάτη και τα δεδομένα κατανάλωσης?

Πρωτα απο ολα διαβαζουμε το μανουαλ του κατασκευαστη αν αναφερει οτι πρεπει να την κλεινεις την παροχη τευματος για μεγαλα χρονικα διαστηματα που δεν θα λειτουργει.

Οι περισσοτερες αντλιες ανα 24/48 ώρες που ειναι standby ενεργοποιουν τον κυκλοφορητη σε χαμηλο ρυθμο και ανοιγοκλεινουν ηλεκτροβανες (εσωτερικα και εξωτερικα περιφερειακα) για λογους να μην κολλησουν απο αχρηστεια.

προφανως σοβαρος επιτηρητης τασης, αντικεραυνικο και σωστη ηλεκτρικη εγκατασταση ειναι απαραιτητες προυποθεσεις.

απο τη μια μπορει να υπαρχει ασταθες ηλεκτρικη συνδεση-δικτυο και απο την αλλη μπορει να κολλησει κανενα ηλεκτρομηχανικο εξαρτημα. 

ο καθενας διαλεγει και πρατει αναλογως.

παντα ομως συμβουλευομαστε και τις οδηγιες του κατασκευαστη.

προσωπικα εγω σε τρεις αντλιες που χρησιμοποιω σε διαφορους χωρους βλεπω οτι ανοιγοκλεινουν εξωτερικη τριοδη και κυκλοφορητη. Αυτο απο μονο του με κανει να τις εχω συννεχομενα υπο ταση σε κατασταση standby με καταναλωση 5watt αν δεν δουλευει κυκλοφορητες , ηλεκτροβανες κλπ.

για ρυθμισεις αν χανει αν διακοπει η ταση εχει απαντηθει.

Επεξ/σία από dm_mlnk
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, hero_nikolas είπε

Στην Daikin altherma 3 υπαρχει η δυνατοτητα να εχουμε 2-3 διαφορετικα προγραμματα δηλαδη καθημερινες να εχουμε 19 βαθμους  απο 24.00 εως 13,00 και 22 βαθμους απο 13.00 εως 24.00  ενω το Σ/Κ να εχουμε 22 βαθμους απο 08.00 εως 23.00 ?

ναι μέσω του app μπορείς να επιλέξεις όλες τις μέρες τις βδομάδας ποιες ώρες θέλεις την επιθυμητή θερμοκρασία. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/4/2025 στις 7:17 ΠΜ, Spyrus είπε

Λογικό ακούγεται Τα οικιακά fancoils ανάλογα με το μέγεθος παίρνουν 0,85 έως 1,5 L νερό Μια αντλία θέλει γύρω στα 60 L ελάχιστο  

υγ : Βάλε την εσωτερική διάμετρο των σωλήνων σε mm Το ύψος = μήκος σε μέτρα και τον όγκο σε λίτρα να δεις για τις σωλήνες πόσα λίτρα θα έχουν Το ίδιο για τις πετσετοκρεμάστρες Τα  fancoils θα γράφουν Εννοείται ότι οι σωλήνες είναι χ2  Προσαγωγή - επιστροφή

https://www.calculat.org/gr/όγκος-επιφάνεια/κύλινδρος/

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.

Στο εξωτερικό οι περισσότεροι είναι κατά του δοχείου με έξτρα κυκλοφορητή.Καλύτερα αν χρειάζεται όγκος, ένα μικρο buffer στην επιστροφή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...