Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, ktikti είπε

καλησπερα στην παρεα.

εχω κανει αιτηση για αντλια θερμοτητας και περιμενω την επιδοτηση για να ξεκινησω την τοποθετηση αντλιας στο σπιτι μου.

μπορει καποιος που γνωριζει να μου πει βημα βημα τις πρεπει να τοποθετηθει για την καλη λειτουργιας μια αντλιας.

το σπιτι ειναι σε πολυκατοικια με αυτονομια.βεβαια τα τελευταια χρονια εχω κλεισει της ηλεκτροβανες και εχω αποκοπει απο την πολυκατοικια.(παγιο θερμανσης)

η μονη πηγη θερμανσης ειναι τα κλιματιστικα.επισης εχω και θερμοσιφωνα ηλεκτρικο αλλα δεν τον χρησιμοποιω.ζεστο νερο εχω απο τον ηλιακο.ζω σε πολη που δε εχει πολυ κρυο και ο χειμωνας εδω ζητημα να ειναι 4 μηνες και οχι βαρυς χειμωνας.

το σπιτι ειναι οροφοδιαμερισμα και ειναι 90τμ.θελω να βαλω μια καλη αντλια επωνυμη 

το ερωτημα μου ειναι τι πρεπει ακριβως να τοποθετηθει περα της αντλιας για την καλη λειτουργια της.

Εναν καλο ηλεκτρολογικο πινακα με αντικεραυνικο - επιτηρητη με διακοπη ουδετερου  ελεγχος ηλεκτρολογικης εγκαταστασης και επαυξηση ισχυος ή τριφασικο ρευμα . 
Υδραυλικη εγκατασταση , δηλαδη σωληνωση απο το κολεκτερ μεχρι την αντλια κλπ 
Μελετη απο μηχανολογο για το μεγεθος της ανλτιας και εαν τα σωματα επαρκουν η χρειαζονται μεγαλυτερα η μηπως χρειαζεται αλλη οδευση για τους σωληνες .

Επεξ/σία από hero_nikolas
  • Thanks 1
  • Απαντ. 4,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, hero_nikolas είπε

Εναν καλο ηλεκτρολογικο πινακα με αντικεραυνικο - επιτηρητη με διακοπη ουδετερου  ελεγχος ηλεκτρολογικης εγκαταστασης και επαυξηση ισχυος ή τριφασικο ρευμα . 
Υδραυλικη εγκατασταση , δηλαδη σωληνωση απο το κολεκτερ μεχρι την αντλια κλπ 
Μελετη απο μηχανολογο για το μεγεθος της ανλτιας και εαν τα σωματα επαρκουν η χρειαζονται μεγαλυτερα η μηπως χρειαζεται αλλη οδευση για τους σωληνες .

Ησουν αναλυτικοτατος.ευχαριστω πολυ !!

Δημοσ.
19 hours ago, mechpanos said:

Υπάρχει της Shelly ο Pro 3 EM και σε πιο οικονομική λύση, της Sonoff. 

ποιον λες της Sonoff? τον έχεις δοκιμάσει;

Δημοσ.

Όσοι έχετε αντλίες θερμότητας, θέλετε από περιέργεια, να γράψετε πόσα kw είναι, τι σπίτι και σώματα έχετε και πόσο καταναλώνουν στο περίπου;

• Like 2
Δημοσ.

8 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε

Όσοι έχετε αντλίες θερμότητας, θέλετε από περιέργεια, να γράψετε πόσα kw είναι, τι σπίτι και σώματα έχετε και πόσο καταναλώνουν στο περίπου;

LG 14 KW 131 τετραγωνικά ,σώματα

13-16 kw ζεστές ημέρες - 22-25 κρύες. Βόρεια Ελλάδα

• Thanks 3
Δημοσ.

Εντάξει δεν βγαίνει συμπέρασμα έτσι, άλλη κατανάλωση έχει ένα σπίτι με ελλιπή μόνωση και μονά τζάμια, άλλη ένα με καλή και διπλά και άλλη ένα με άριστη μόνωση και ενεργειακά κουφώματα με διπλά τζάμια, σε συνδυασμό με την περιοχή βέβαια. Οπότε ίσως είναι καλό όποιος θέλει, να γράψει και ένα δυο πράγματα παραπάνω και για τα χαρακτηριστικά της κατοικίας, όχι μόνο τετραγωνικά. Και τί εσωτερική θερμοκρασία έχουμε.

Πχ τις καταναλώσεις που έχει ο @Gl0bAlZer0 περίπου, τις έχουμε εμείς σε 2όροφη κατασκευή στον Πύργο Ηλείας, περίπου 280τ.μ., με εσωτερική θερμοκρασία 22.5 βαθμούς, εξ. θερμομόνωση + εσωτερική, ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια (εντάξει το ενεργειακά τζάμια είναι λίγο μούφα για το κρύο, τη δουλειά την κάνει το αέριο ενδιάμεσα και η θερμοδιακοπή στο κούφωμα - γι' αυτό και χρειάζεται και στο τζάμι ο αποστάτης να είναι θερμοδιακοπτόμενος και όχι αλουμινένιος κλείνει η παρένθεση).

Βέβαια στον Πύργο η χαμηλότερη εξ. θερμοκρασία που κατέγραψε η αντλία φέτος ήταν 4 βαθμοί για 1 ώρα στις 29/12, και οι 2-3 επόμενες μέρες στους 5-6 βαθμούς, και όλες τις υπόλοιπες ημέρες η κατώτατη ήταν στους 7-8 βαθμούς τα ξημερώματα και μετά άνω των 10-12, πολύ ήπια τα πράγματα σε σχέση με Βόρεια Ελλάδα...  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Εντάξει δεν βγαίνει συμπέρασμα έτσι, άλλη κατανάλωση έχει ένα σπίτι με ελλιπή μόνωση και μονά τζάμια, άλλη ένα με καλή και διπλά και άλλη ένα με άριστη μόνωση και ενεργειακά κουφώματα με διπλά τζάμια, σε συνδυασμό με την περιοχή βέβαια. Οπότε ίσως είναι καλό όποιος θέλει, να γράψει και ένα δυο πράγματα παραπάνω και για τα χαρακτηριστικά της κατοικίας, όχι μόνο τετραγωνικά. Και τί εσωτερική θερμοκρασία έχουμε.

Πχ τις καταναλώσεις που έχει ο @Gl0bAlZer0 περίπου, τις έχουμε εμείς σε 2όροφη κατασκευή στον Πύργο Ηλείας, περίπου 280τ.μ., με εσωτερική θερμοκρασία 22.5 βαθμούς, εξ. θερμομόνωση + εσωτερική, ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια (εντάξει το ενεργειακά τζάμια είναι λίγο μούφα για το κρύο, τη δουλειά την κάνει το αέριο ενδιάμεσα και η θερμοδιακοπή στο κούφωμα - γι' αυτό και χρειάζεται και στο τζάμι ο αποστάτης να είναι θερμοδιακοπτόμενος και όχι αλουμινένιος κλείνει η παρένθεση).

Βέβαια στον Πύργο η χαμηλότερη εξ. θερμοκρασία που κατέγραψε η αντλία φέτος ήταν 4 βαθμοί για 1 ώρα στις 29/12, και οι 2-3 επόμενες μέρες στους 5-6 βαθμούς, και όλες τις υπόλοιπες ημέρες η κατώτατη ήταν στους 7-8 βαθμούς τα ξημερώματα και μετά άνω των 10-12, πολύ ήπια τα πράγματα σε σχέση με Βόρεια Ελλάδα...  

Εγώ έχω μόνωση στην πιλοτή την οροφή αφού είμαι πρώτος όροφος, PVC ενεργειακά κουφώματα, μόνωση ακόμα και στο φωταγωγό αλλά έχω μπροστά εκτεθειμένη όλη τη πρόσοψη αφού είχε ακριβή πέτρα και δε την χάλασα ( νότος). Συνολικά 13 σώματα 3φετα. Επίσης το άλλο κακό που έχω ότι ο 2ο όροφος μένει η θεία που δε το ζεσταίνει όλο το σπίτι, το θεωρώ πολύ βασικό κι αυτό.

Ακόμα και πόσο αερίζεις το χώρο σου παίζει ρόλο, εγώ έχω μετρητή CO2 και στα 2000 αερίζω μέχρι να πάει 400, όχι πάντα αλλά προσπαθώ λόγω και μικρών παιδιών.

Επίσης σημαντικό είναι αν έχουμε σώματα,fancoil ή ενδοδαπέδια. Η θερμοκρασία χώρου δε μου λέει κάτι, εγώ τον έχω στο διάδρομο που είναι το πιο κρύο σημείο και το έβαλε χαμηλά λίγο  ο ηλεκτρολόγος και στους 21,5 σκάω πραγματικά πιο πάνω είνια δυσάρεστο. 

Εγώ άσχετα με τη απόδοση μου αρέσουν τα σώματα, facoil δε θέλω να τα βλέπω λόγω θορύβου και αλλεργιών και ενδοδαπέδια δε με τρελένει γιατί έχω τις δικές μου φοβίες και ακριβά χαλιά! 😁

250 τετραγωνικά πάντως να θερμένεται με μέσο όρο ~500 watt την ώρα σου βγάζω το καπέλο.

Επεξ/σία από Gl0bAlZer0
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Gl0bAlZer0 είπε

250 τετραγωνικά πάντως να θερμένεται με μέσο όρο ~500 watt την ώρα σου βγάζω το καπέλο.

κι εγώ είχα επιφυλάξεις αλλά 1. μόνωση κάνει δουλειά τελικά 2. Πύργος, άλλο να έχεις να κρατήσεις μια μέση διαφορά 10 βαθμών, άλλο 15, άλλο 20! 
ΥΓ. Άλλοι στη Φλώρινα, δεν καίνε τίποτα!!! 

13 λεπτά πριν, Gl0bAlZer0 είπε

εγώ έχω μετρητή CO2

Μου έδωσες και ιδέα, δεν έχω τέτοιο πράμα στο homeassistant, πρέπει να βάλω!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Μου έδωσες και ιδέα, δεν έχω τέτοιο πράμα στο homeassistant, πρέπει να βάλω!!

Καμία 80 ευρώ κάνει γιατί παίζουν γιατί τα κινέζικα είναι μούφα, βγάζουν ένα νούμερο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με CO2.

Αύτο έχω εγώ και είναι και όμοροφο.

https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B09PV91SK3/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o09_s00?ie=UTF8&th=1

Homeassistant φυσικά δεν παίρνει αλλά σίγουρα έχει κάποιο αντίστοιχο ίσως και πιο φτηνό.

Επιπλέον στο σπίτι έχω 2 winix zero που αφαιρού τα αιωρούμενα σωματίδια και αυτά μετρημένα ότι δουλεύουν. True hepa filter για να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα όσο γίνεται. 

Προτείνεται επίσημα από την ευρωπαική αλλεργιολογική εταιρεία και δεν είναι μόνο για αυτούς που πάσχουν από αλλεργίες.

ΥΓ. με μείον έξω ο άλλος δηλαδή είχε μηδενική απώλεια ενέργειας και δεν έκαψε τίποτα? 😷

Επεξ/σία από Gl0bAlZer0
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Gl0bAlZer0 είπε

ΥΓ. με μείον έξω ο άλλος δηλαδή είχε μηδενική απώλεια ενέργειας και δεν έκαψε τίποτα? 😷

Όταν έχει μείον για πολλές μέρες, μπορεί να ανάβει ένα κλιματιστικό και να καίει κάποιες kwh την ημέρα...αφού σου λέει, 20kwh για όλο το σπίτι! Απίστευτο;;;!!!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Gl0bAlZer0 είπε

Έχει και τέτοια.

Το βασικό 3πτυχο του Passive House είναι:

1. Τούμπανο μόνωση παντού

2. Μεγάλα ανοίγματα στο Νότο για εκμετάλλευση ηλιακών κερδών το χειμώνα, με κατάλληλη σκίαση το καλοκαίρι.

3. Ερμητικά κλειστό κάθε πιθανό σημείο απώλειας αέρα με ειδικές ταινίες και σφραγιστικά (γίνεται σχετικό τεστ πιστοποίησης αεροστεγανότητας) και ελεγχόμενος αερισμός του χώρου με ανάκτηση θερμότητας, με μηχανικό τρόπο.

• Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, mechpanos είπε

Το βασικό 3πτυχο του Passive House είναι:

1. Τούμπανο μόνωση παντού

2. Μεγάλα ανοίγματα στο Νότο για εκμετάλλευση ηλιακών κερδών το χειμώνα, με κατάλληλη σκίαση το καλοκαίρι.

3. Ερμητικά κλειστό κάθε πιθανό σημείο απώλειας αέρα με ειδικές ταινίες και σφραγιστικά (γίνεται σχετικό τεστ πιστοποίησης αεροστεγανότητας) και ελεγχόμενος αερισμός του χώρου με ανάκτηση θερμότητας, με μηχανικό τρόπο.

Ξέχασες την αποφυγή του εξαερισμού κουζίνας γιατί τότε γίνονται π@υτάνα όλα. 

Βασικά πλέον υπάρχουν τρόποι, ακριβοί μεν αλλά υπάρχουν να κάνεις εξαερισμό κουζίνας με ανάκτηση. 

Αλλιώς δεν ξέρω αν μπορείς να πάρεις πιστοποίηση με εξαερισμό κουζίνας π.χ. με κάτι θηρία 800-1.200 m3/h

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...