Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ababa641 είπε

Ο λέβητας έχει συνδεθεί με τον εναλλάκτη κι ο λόγος ήταν να μην μπερδεύονται τα νερά της αντλίας με του λέβητα. Χημικός καθαρισμός έχει γίνει με το sentinel x400 και συντηρητικό το x100.
Τον ρώτησα μήπως θα ήταν καλύτερα να βάλω 80αρι μπάφερ και είπε όχι και ανέφερε κάτι για εκτόνωση οτι εκεί χρειάζεται πολλά λίτρα η εγκατάσταση.

Οπότε είσαι με καθαρό δίκτυο και η αντλία δεν είναι με εναλλάκτη στο buffer . 

Η μόνη δοκιμή που μενει είναι να δώσεις την αντλία στα σωματα απευθείας . Αφού δεις καταναλώσεις και συμπεριφορά αποφασίζεις τι θα κάνεις τελικά. 

3 λεπτά πριν, ababa641 είπε

Ο Ισαάκ από την Δράμα που ήρθε και το είδε μου είπε τις εξής αλλαγές:
80αρι μπάφερ
Αλλαγή ανεπίστροφης σε τύπου καλπέ
Αλλαγή τα σπιραλ στην είσοδο και έξοδο της αντλίας με ppr
Σύνδεση του 2 κυκλοφορητή στην πλακέτα της αντλίας και κατάργηση του δεύτερου θερμοστάτη που λειτουργεί ωε θερμοστάτης χώρου.

Λογικοτατα όλα αυτά που είπε. 

• Απαντ. 4,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν εχω διαβασει το τοπικ, η αντιλια θερμοτητας και τα fan coils προσφερουν "ζεστασια" οπως το πετρελαιο ή μοιαζουν περισσοτερο με κλιματιστικα; Μπορω επισης να δουλευω μονο ενα για ψυξη σε ενα δωματιο; και αντιστοιχα και θερμανση πχ σε ενα δωματιο ή πρεπει να εχει και κλιματιστικα για τετοια χρηση;

Δημοσ.
5 hours ago, Tsino said:

μια χαρά είσαι ... Είναι μονωμένο το σπίτι ?

PVC καινούρια κουφώματα και θερμοπρόσοψη στην εκτεθειμένη πλευρά της οικίας.

ΥΓ: είναι και ένας 5ο θερμοστάτης σε δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στους 18.

Είχα τα νερά 35-45 (εξωτερική 15 μέχρι -5) αλλά είδα ελαφρώς καλύτερη κατανάλωση με 35 - 47.

• Like 1
Δημοσ.
6 minutes ago, 1302L said:

PVC καινούρια κουφώματα και θερμοπρόσοψη στην εκτεθειμένη πλευρά της οικίας.

ΥΓ: είναι και ένας 5ο θερμοστάτης σε δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στους 18.

Είχα τα νερά 35-45 (εξωτερική 15 μέχρι -5) αλλά είδα ελαφρώς καλύτερη κατανάλωση με 35 - 47.

Είσαι πολύ καλά. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GiannisSol είπε

Η μόνη δοκιμή που μενει είναι να δώσεις την αντλία στα σωματα απευθείας . Αφού δεις καταναλώσεις και συμπεριφορά αποφασίζεις τι θα κάνεις τελικά. 

Κι εγώ αυτό θα έκανα...Έναν υδραυλικό να βάλει 2 Τ και σχετικές βάνες ή 1 3οδη* να γίνει δοκιμή με bypass το buffer.

*μπορείς να βάλεις κορμό 3οδης ηλεκτροβάνας χωρίς το μοτέρ για οικονομία, με λαβή για να κάνεις τη δοκιμή. Αν η δοκιμή πετύχει, μπορείς να κρατήσεις και το buffer για να έχεις το best of both worlds και να κουμπώσεις μοτέρ που θα ενεργοποιείται όταν πάρει μπροστά ο λέβητας του πετρελαίου...λέω τώρα...

1 ώρα πριν, Georgebek2 είπε

Δεν εχω διαβασει το τοπικ, η αντιλια θερμοτητας και τα fan coils προσφερουν "ζεστασια" οπως το πετρελαιο ή μοιαζουν περισσοτερο με κλιματιστικα; Μπορω επισης να δουλευω μονο ενα για ψυξη σε ενα δωματιο; και αντιστοιχα και θερμανση πχ σε ενα δωματιο ή πρεπει να εχει και κλιματιστικα για τετοια χρηση;

Τα fan coils μοιάζουν με τα κλιματιστικά αφού θερμαίνουν μέσω αέρα. Μπορείς να δουλεύεις μόνο ένα για ψύξη σε ένα δωμάτιο αλλά για τέτοια χρήση καλύτερα κλιματιστικό. Ομοίως και στη θέρμανση. Η αντλία δεν τα πάει καλά με τα μερικά φορτία...θα γινείς τόσα λίτρα νερό να ψύξεις / θερμάνεις, για ένα κλάσμα της ισχύος της;...

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 minutes ago, mechpanos said:

Τα fan coils μοιάζουν με τα κλιματιστικά αφού θερμαίνουν μέσω αέρα. Μπορείς να δουλεύεις μόνο ένα για ψύξη σε ένα δωμάτιο αλλά για τέτοια χρήση καλύτερα κλιματιστικό. Ομοίως και στη θέρμανση. Η αντλία δεν τα πάει καλά με τα μερικά φορτία...θα γινείς τόσα λίτρα νερό να ψύξεις / θερμάνεις, για ένα κλάσμα της ισχύος της;...

Με προβληματιζει η θερμανση καθως με τα κλιματιστικα δε μου αρεσει η θερμανση οσο με τα καλοριφερ...

Αυτο που ανεφερα για πχ 1 ή 2 δωματια ειναι θεμα κοστους και μονο...

Επεξ/σία από Georgebek2
Δημοσ.

Μου γεννήθηκε μια απορία... οι περισσότερες αντλίες έχουν σύνδεση εισόδου και εξόδου συνήθως 1 1/4" . Από οτι είδα στην δική μου ο χαλκοσωλήνας που πάει στον εναλλάκτη και μετά στην έξοδο είναι 3/4". Είναι σωστό αυτό? Γιατί τεχνικοί αναφέρουν οτι δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά συστολή στην εγκατάσταση για να μην την "πνίγουμε".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Κι εγώ αυτό θα έκανα...Έναν υδραυλικό να βάλει 2 Τ και σχετικές βάνες ή 1 3οδη* να γίνει δοκιμή με bypass το buffer.

*μπορείς να βάλεις κορμό 3οδης ηλεκτροβάνας χωρίς το μοτέρ για οικονομία, με λαβή για να κάνεις τη δοκιμή. Αν η δοκιμή πετύχει, μπορείς να κρατήσεις και το buffer για να έχεις το best of both worlds και να κουμπώσεις μοτέρ που θα ενεργοποιείται όταν πάρει μπροστά ο λέβητας του πετρελαίου...λέω τώρα...

Αυτό! Κι άλλο ένα.

@ababa641 Το buffer είναι στην προσαγωγή της αντλίας ή στην εξαγωγή της; Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτά που έχουν σερπαντίνα, αλλά στις αντλίες (όπως το έχει και το σχεδιάγραμμα) μπαίνει στην προσαγωγή (στην επιστροφή του δικτύου δηλαδή).

7 ώρες πριν, ababa641 είπε

Όχι, 200 λίτρα buffer με εναλλάκτη γιατί έχει συνδεθεί και λέβητας πετρελαίου.

Επίσης η ΑΒΒ Θεσσαλονίκης μου είπε τουλάχιστον 150 λίτρα buffer.

Αυτά τα σώματα έχω.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΩΜΑΤΑ.jpg

Η εγκατάσταση σου έχει μέσα χοντρικά 210-220 λίτρα νερό με βάση το παραπάνω. Τα 4στηλα σου έχουν μέσα 40+ λίτρα νερό το καθένα. Δεν μπορώ να καταλάβω την φιλοσοφία της ABB.

Επεξ/σία από cmaniac
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου γεννήθηκε μια απορία... οι περισσότερες αντλίες έχουν σύνδεση εισόδου και εξόδου συνήθως 1 1/4" . Από οτι είδα στην δική μου ο χαλκοσωλήνας που πάει στον εναλλάκτη και μετά στην έξοδο είναι 3/4". Είναι σωστό αυτό? Γιατί τεχνικοί αναφέρουν οτι δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά συστολή στην εγκατάσταση για να μην την "πνίγουμε".

Θα κάτσω να δω το βίντεό σου πάλι γιατί πριν σου έγραψα βλακεία έχεις 1ον 2ον πώς θα κάνεις bypass το buffer δεν γίνεται :) 

Επίσης στο βίντεο δείχνεις σπιράλ 1 1/4... ΥΓ. Δεν βάζεις το λινκ από το βίντεο στην υπογραφή σου να μην το ψάχνουμε κάθε φορά! :):);) 

Επεξ/σία από mechpanos
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Θα κάτσω να δω το βίντεό σου πάλι γιατί πριν σου έγραψα βλακεία έχεις 1ον 2ον πώς θα κάνεις bypass το buffer δεν γίνεται :) 

Επίσης στο βίντεο δείχνεις σπιράλ 1 1/4... ΥΓ. Δεν βάζεις το λινκ από το βίντεο στην υπογραφή σου να μην το ψάχνουμε κάθε φορά! :):);) 

Ναι το σπιραλ είναι 1 1/4" , δες στην φώτο.

Off topic : υπάρχει περίπτωση να φαίνεται μόνο το λίνκ στην υπογραφή?

IMG_20240211_141540.jpg

2 ώρες πριν, ababa641 είπε

Λάθος μου, Φ28 σε χαλκό δεν είναι 1 1/4"???

IMG_20240224_124521.jpg

• Sad 1
Δημοσ.

Μπορεί να μου δώσει κάποιες ενδεικτικές τιμές για οικογένεια 4 ατόμων ( 2 μικρά)  για ΖΝΧ Daikin 

ανεση αποθήκευσης,

Eco αποθηκευσης

αναθερμανση

. Εγώ θέλω να έχω πρωί πριν την δουλειά ζεστό νερό ( φεύγουμε 8:30 από το σπίτι)& απόγευμα μετά τις 5

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άγιο Στέφανο 220τμ με προγραμματισμό 6:00 με 23:00 στους 22 και το υπόλοιπο στους 18-19 τις τελευταίες μέρες, μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία 5-6 βαθμούς, έχουμε κατανάλωση 55 με 65 kWh την ημέρα. 16αρα μόνο μπλοκ με 200λιτρα, 20ετιας σώματα, μόνωση 3αρα γύρω γύρω και 7αρα στην ταράτσα. Κανονικά θέλει γύρω γύρω επιπλέον  μόνωση αλλά μεγάλο το κόστος για αυτή την περίοδο. Λογικά αν έβαζα και τον καυστήρα πετρελαίου, που είναι σε εφεδρεία, θα είχα καλύτερη κατανάλωση.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι 22:00 με 6:00 έχει κατανάλωση κάτω από 1kwh/ωρα. Ειναι εκεί που από 22 πέφτει στους 19 βαθμούς. Συμπεραίνω ότι δεν είναι τόσο κακή η μόνωση του σπιτιού...

Πέρσι που δεν είχαμε το νεογέννητο ήμασταν περίπου 30% χαμηλότερα, βέβαια είχε και λιγότερο κρύο.

Ίσως του χρόνου να κάνω δοκιμές με τις καμπύλες και να έχω κάτι καλύτερο γιατί τώρα δεν με αφήνουν για πειραματισμούς...

Επεξ/σία από filarhos
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, filarhos είπε

Άγιο Στέφανο 220τμ με προγραμματισμό 6:00 με 23:00 στους 22 και το υπόλοιπο στους 18-19 τις τελευταίες μέρες, μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία 5-6 βαθμούς, έχουμε κατανάλωση 55 με 65 kWh την ημέρα. 16αρα μόνο μπλοκ με 200λιτρα, 20ετιας σώματα, μόνωση 3αρα γύρω γύρω και 7αρα στην ταράτσα. Κανονικά θέλει γύρω γύρω επιπλέον  μόνωση αλλά μεγάλο το κόστος για αυτή την περίοδο. Λογικά αν έβαζα και τον καυστήρα πετρελαίου, που είναι σε εφεδρεία, θα είχα καλύτερη κατανάλωση.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι 22:00 με 6:00 έχει κατανάλωση κάτω από 1kwh/ωρα. Ειναι εκεί που από 22 πέφτει στους 19 βαθμούς. Συμπεραίνω ότι δεν είναι τόσο κακή η μόνωση του σπιτιού...

Πέρσι που δεν είχαμε το νεογέννητο ήμασταν περίπου 30% χαμηλότερα, βέβαια είχε και λιγότερο κρύο.

Ίσως του χρόνου να κάνω δοκιμές με τις καμπύλες και να έχω κάτι καλύτερο γιατί τώρα δεν με αφήνουν για πειραματισμούς...

Τα 200 λίτρα είναι για ΖΝΧ ή μπάφερ? Τι θερμοκρασία έχουν τα νερά?
Πιστεύω οτι ο λέβητας θα βοηθούσε από 0 βαθμούς εξ. θερμοκρασία και κάτω.

Δημοσ.
23 ώρες πριν, star_cruiser είπε

Τίποτα… κατευθείαν η αντλία πάει στα κολεκτερ…5 σώματα σε 80τμ σπίτι και μια πετσέτοκρεμαστρα στο μπάνιο… ααα και ένα μπόιλερ 80 ή 100 λίτρα… τα άλλα για κλάδους δεν τα ξέρω να σου πω…

Αν και θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις αν είναι δι-τρι-τετρασωληνιο το συστημά σου, πρακτικά εφόσον ζεσταίνεσαι επαρκώς με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής, έχεις μια χαρά ροές. Και ο συνδυασμός με τις ελάχιστες απώλειες χάρη στη μόνωση, σου δίνουν αυτές τις χαμηλές καταναλώσεις. Εύγε!

Δημοσ.
Στις 9/2/2025 στις 10:13 ΠΜ, Tsino είπε

Έχει κανένας δοκιμασμένο τεχνικό για Daikin για έλεγχο και συντήρηση αντλίας? Να είναι γνωστής όμως, όχι απλός ψυκτικού... Ανατολική αττικη 

Ενδιαφερει και εμενα για εγκατάσταση 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...