Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε μένα τώρα τις πιο ζεστές μέρες έχει πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση και λογικό πιστεύω είναι δηλαδή κάτω από 20kw την μέρα. Θα ήθελα να ρίξω και άλλο τα νερά να είναι γύρω από 40-43 γιατί τώρα μου είναι 42 μέχρι 45 τις πιο κρύες μέρες αλλά δεν έχει μεγάλη ευελιξία ο ρυθμιστής της Daikin. Ενα κλικ να χαμηλώσω την καμπύλη με πάει πολύ χαμηλά στους 36-38 και εκεί δεν έχω καλή απόδοση στο να ζεστάνω το σπίτι. 

Κάτι άλλο που δεν έχει σχέση τόσο με την αντλία αλλά με την προστασία ρεύματος είναι ότι το βράδυ αυτό ο κόφτης βλέπει υπερταση ρεύματος και κόβει την παροχή για 1-2 ώρες ιδίως αν είναι βροχή. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα ρεύματα μας είναι τόσο γτπ. Mίλησα με την ηλεκτρολόγο και μου είπε ότι θα μπορούσε να ανεβάσει λίγο την ευαισθησία του αλλά όχι πολυ γιατί μετά δεν θα εχει νόημα και η ύπαρξη του κόφτη. 

• Απαντ. 4,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Παρακαλώ κάποιες διευκρινήσεις πάλι για την αντιστάθμιση και το ΔΤ.

Έχουμε HITACHI και έχει αντιστάθμιση με σημεία και με καμπύλη. Ποιά από τις δύο είναι καλύτερη;

Και στις δύο το ΔΤ είναι 0. Θα πρέπει να το αλλάξουμε και αν ναι πόσο πρέπει να είναι;

Περιοχή είναι Ανατολική Εύβοια παραθαλάσσια μεζονέτα 150 τ.μ. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που είχαμε φέτος ήταν 5 C.

Σε 80 μέρες έχουμε καταναλώσει 1221 kWh.

ΕυχαριστώIMG_20250217_1.jpg.120e15eb6425ea3980c1f892537eec16.jpgIMG_20250217_2.jpg.0ef67c7732e378bc9f380860bab60fc4.jpg

Δημοσ.

Έχετε βρει μποιλερ οριζόντιο για αντλία θερμότητας?  Ο μηχανικός ψάχνει αλλά δεν έχει βρει κάτι..  μου είχατε πει ότι μπορεί  να εχει η diana,  πήρα ρώτησα αλλά δεν έχουν.  Μόνο κάθετα μου είπαν και ότι μπορώ να το βάλω στην ταράτσα δίπλα στην αντλία και δεν παθαίνει τίποτα.. είναι πολύ καλά μονωμένο. 

Έχει βάλει κάποιος μποιλερ σε εξωτερικό ακάλυπτο χώρο? 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Έχουμε HITACHI και έχει αντιστάθμιση με σημεία και με καμπύλη. Ποιά από τις δύο είναι καλύτερη;

Και στις δύο το ΔΤ είναι 0. Θα πρέπει να το αλλάξουμε και αν ναι πόσο πρέπει να είναι;

Περιοχή είναι Ανατολική Εύβοια παραθαλάσσια μεζονέτα 150 τ.μ. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που είχαμε φέτος ήταν 5 C.

ΕυχαριστώIMG_20250217_1.jpg.120e15eb6425ea3980c1f892537eec16.jpgIMG_20250217_2.jpg.0ef67c7732e378bc9f380860bab60fc4.jpg

Νομίζω οτι το 0 είναι το δισθενές σημείο στην περίπτωση που έχεις συνδέσει είτε ηλεκτρική αντίσταση, είτε λέβητα. Δηλαδή ορίζεις σε ποια εξωτερική θερμοκρασία θα αρχίζει να λειτουργεί η βοηθητική σου πηγή.
Στις Hitachi R32 που ρώτησα δεν μπορούμε να πειράξουμε το ΔΤ, είναι αυτόματο...
Εγώ πάντως το έχω στην επιλογή "Σημεία".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, chek2fire said:

Σε μένα τώρα τις πιο ζεστές μέρες έχει πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση και λογικό πιστεύω είναι δηλαδή κάτω από 20kw την μέρα. Θα ήθελα να ρίξω και άλλο τα νερά να είναι γύρω από 40-43 γιατί τώρα μου είναι 42 μέχρι 45 τις πιο κρύες μέρες αλλά δεν έχει μεγάλη ευελιξία ο ρυθμιστής της Daikin. Ενα κλικ να χαμηλώσω την καμπύλη με πάει πολύ χαμηλά στους 36-38 και εκεί δεν έχω καλή απόδοση στο να ζεστάνω το σπίτι. 

Κάτι άλλο που δεν έχει σχέση τόσο με την αντλία αλλά με την προστασία ρεύματος είναι ότι το βράδυ αυτό ο κόφτης βλέπει υπερταση ρεύματος και κόβει την παροχή για 1-2 ώρες ιδίως αν είναι βροχή. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα ρεύματα μας είναι τόσο γτπ. Mίλησα με την ηλεκτρολόγο και μου είπε ότι θα μπορούσε να ανεβάσει λίγο την ευαισθησία του αλλά όχι πολυ γιατί μετά δεν θα εχει νόημα και η ύπαρξη του κόφτη. 

Να σου προτείνω κατι εναλλακτικό; μπακαλιστικο μεν αλλα βγάζει αποτέλεσμα εφόσον αρχικά μπορεις κ ζεσταίνεσαι 

Έχεις θερμοστάτη εσωτερικού χωρου;

Αν ναι,

Θα σου πω τι θα έκανα εγω. Το δοκιμασα ηδη αυτες τις μερες κ ειμαι ικανοποιημένος.

Σε μια κρυα ημέρα σαν κ αυτές οου έρχονται,

Αλλάζεις το σημείο ελέγχου κ Βαλε τα νερά σε ενα νουμερο οου πιστεύεις ότι αποδίδει πχ 42. Η αντλια θα δουλεύει μονο νερα οχι αντιστάθμιση.

Όταν νιώθεις ανετα κ ζεστα μεσα στο σπιτι για 1 συνεχόμενη ωρα δες τι θερμοκρασια λεει ο θερμοστάτης. Εμενα πχ στο σημειο που ηταν ελεγε 24 βαθμούς. 

* Εαν δε πιανει τη θερμοκρασία που θες ανεβαζεις η μειωνεις τα νερα μεχρι να νιωσεις το ανετο για εσενα ωστε να δεις τη θερμοκρασία του θερμοστάτη.

Ξανα αλλαζεις το σημείο ελέγχου σε θερμοστάτη πλέον οπου αυτός ελενχετε αππ το σπιτι η το αππ. Τα νερα θα μεινουν στη ρύθμιση που είχε πχ 42.

Όταν εισαι σπιτι πατας το κουμπί στη θερμοκρασία που ησουν ανετα πχ 24. Όταν φεύγεις ρίχνεις 1 βαθμο πχ 23, το ιδιο κανεις κ το βράδι εγω πχ βραδυ το χω 23.5

Το σπιτι είναι ικανοποιητικα ζεστο κ η ημερήσια κατανάλωση επεσε στο μισό 

Πρακτικα σε μια ζεστη μερα μπορει να σηκωσει 42 βαθμους τα νερά για 5 λεπτα που λεει ο λογος κ σε μια κρυα ημερα 42 βαθμους για 1 ωρα. Το σπιτι δε προλαβαινει να κρυωσει κ θερμενετε αμέσως 

Επεξ/σία από sndev
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, mechpanos είπε

Φυσικά. Το "εξοικονομώ" δεν απαιτεί μελέτη θερμομόνωσης ούτε θέρμανσης. Μη σε προβληματίζει αυτός, έκανε τη δουλειά που χρειαζόταν για το "εξοικονομώ".

Δεν συμφωνω οτι την εκανε σωστα.. Αν την εκανε σωστα θα μου ελεγε οτι για να βρούμε την αντλια που χρειαζεται το σπιτι θα πρέπει να γίνει μελετη για να δπυμε τις απωλειες.. Οχι να μoυ πει " θα χρειαστεις απο 14-16αρα". Ετσι το εκανα κ εγω..που πλεον με λιγο διαβασμα που εριξα οντας ασχετος, καταλαβαινω οτι ΠΡΈΠΕΙ να γινει μια γ...μελετη για να βγαλεις την ισχυ και σίγουρα δεν χρειαζομαι τοσο μεγαλη με αυτές τις απώλεις + την θερμοπρόσοψη. Δεν ηρθε ουτε καν απ το σπιτι να το δεί, να πεις εστω οτι το εβγαλε εμπειρικα με το ματι. Απ τα σχεδια του σπιτιου.. Ε επομενως δεν συμφωνω οτι εκανε σωστα την δουλειά.  Οτι εκανε αυτα που έπρεπε να κανει ναι..

Επεξ/σία από tziminhio
Δημοσ.
7 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Ευχαριστώ

Ξεκινα με τα σημεια , Η καμπυλη και για πιο προχωρημενους . Το ΔΤ τυπικα πρεπει να ειναι 5C.

Δημοσ.
2 hours ago, ababa641 said:

Νομίζω οτι το 0 είναι το δισθενές σημείο στην περίπτωση που έχεις συνδέσει είτε ηλεκτρική αντίσταση, είτε λέβητα. Δηλαδή ορίζεις σε ποια εξωτερική θερμοκρασία θα αρχίζει να λειτουργεί η βοηθητική σου πηγή.
Στις Hitachi R32 που ρώτησα δεν μπορούμε να πειράξουμε το ΔΤ, είναι αυτόματο...
Εγώ πάντως το έχω στην επιλογή "Σημεία".

Έχουμε την HITACHI YUTAKI M RASM-4NE MONOBLOCK με φαν κόιλς. Δεν έχουμε συμπληρωματική θέρμανση.

Είναι ρυθμισμένη στην επιλογή "Σημεία" από τότε που την πήραμε.

Επειδή αναφέρθηκε εδώ ότι για φαν κόιλς το ΔΤ καλύτερα να είναι στο 3, πήγα να δω το δικό μας και είδα ότι είναι 0. Στις οδηγίες χρήσης λέει ότι στα "Σημεία" μπορείς να το ρυθμίσεις, ενώ στην "Καμπύλη" όχι.

1 hour ago, dalai1 said:

Ξεκινα με τα σημεια , Η καμπυλη και για πιο προχωρημενους . Το ΔΤ τυπικα πρεπει να ειναι 5C.

Σε μας όπως φαίνεται και στις φωτο, είναι και στις δύο περιπτώσεις στο 0.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Έχουμε την HITACHI YUTAKI M RASM-4NE MONOBLOCK με φαν κόιλς. Δεν έχουμε συμπληρωματική θέρμανση.

Είναι ρυθμισμένη στην επιλογή "Σημεία" από τότε που την πήραμε.

Επειδή αναφέρθηκε εδώ ότι για φαν κόιλς το ΔΤ καλύτερα να είναι στο 3, πήγα να δω το δικό μας και είδα ότι είναι 0. Στις οδηγίες χρήσης λέει ότι στα "Σημεία" μπορείς να το ρυθμίσεις, ενώ στην "Καμπύλη" όχι.

Σε μας όπως φαίνεται και στις φωτο, είναι και στις δύο περιπτώσεις στο 0.

Αναφέρει κάπου στο manual οτι αυτό το 0 είναι το ΔΤ?

Δημοσ.

Αν το ΔΤ ειναι η διαφορα θερμοκρασιας εξοδου - θ. εισοδου τοτε μιλαμε για το κλασικο Δτ (οπως εχω και εγω στο  daikin) και φυσικα ειναι περιπου στο 5 . Πρακτικα ειναι αδυνατον να ειναι 0 και ισως οταν ειναι μηδεν να σημαινει οτι δεν θα το περνει υποψιν (?) , οτι δηλ θα γυρναει φουλ ταχυτητα τα νερα αδιαφοροντας  σε τι θερμοκρασια επιστρεφουν....

Δημοσ.
17 minutes ago, ababa641 said:

Αναφέρει κάπου στο manual οτι αυτό το 0 είναι το ΔΤ?

Πιθανόν να κάνω λάθος. Το αναφέρει ως vertex offset. Αν αυτό δεν είναι το ΔΤ, πού αλλού θα μπορούσα να το δω;

image.jpeg.65efd2945d6a54102b19426a03756ec9.jpeg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, pavloa είπε

Έχετε βρει μποιλερ οριζόντιο για αντλία θερμότητας?  Ο μηχανικός ψάχνει αλλά δεν έχει βρει κάτι..  μου είχατε πει ότι μπορεί  να εχει η diana,  πήρα ρώτησα αλλά δεν έχουν.  Μόνο κάθετα μου είπαν και ότι μπορώ να το βάλω στην ταράτσα δίπλα στην αντλία και δεν παθαίνει τίποτα.. είναι πολύ καλά μονωμένο. 

Έχει βάλει κάποιος μποιλερ σε εξωτερικό ακάλυπτο χώρο? 

Δεν υπαρχει οριζοντιο για αντλια θεωρητικα. Πρακτικα ομως οριζοντιο παταριου μαρκας elco εχει διαμετρο σερπαντινας(εναλλακτη) 3/4 που ανταποκρινεται στη διαμετρο που θελει η αντλια για να μη βγαλει σφαλμα ροης. Επισης με μια μικρη μετατροπη, δηλαδη τοποθετηση κυαθιου στην εξοδο του ζεστου νερου χρησης μπορει να δει μια χαρα θερμοκρασια νερου ο αισθητηρας της αντλιας. Για την αποδοση του συγκεκριμενου μποιλερ εναντι ενος σωστου καθετου για αντλια (που εχει και περισσοτερες σπειρες ο εναλλακτης εντος και μεγαλυτερη διαδρομη ) δεν νομιζω να ειναι η ιδια. Αλλα τη δουλεια σου την κανεις. Επισης με ανησυχει οτι ενα καθετο μποιλερ αντλιας σε εξωτερικο χωρο θα εχει αυξημενες απωλειες σε σχεση με του παταριου που θα ειναι σε φυσιολογικες θερμοκρασιες εντος σπιτιου. Δηλαδη οτι κερδισεις με το σωστο καθετο , να το χανεις απο τις απωλειες λογο εξωτερικου χωρου.

Επεξ/σία από GiannisSol
Δημοσ.
On 16/02/2025 at 17:46, Manos901 said:

Καλησπερα Παιδια!

θελω την βοηθεια σας στην επιλογη αντλιας θερμότητας.

Καταρχήν το σπίτι είναι μεζονετα του 2004, στην Ραφηνα, 131τμ (2 οροφων), με panels νερού για θερμανση. Σκοπος ειναι να μπω στο εξοικονωμω 2025 και να κανω θερμοπροσωψη 7cm και εσωτερικα της στεγης 3cm. Επισης εχει τοποθετηθει net metering φωτοβολταικο 5αρι.

Εχω τις εξης προσφορες για την αντλια θερμοτητας:

1. DAIKIN EBLA14D3W1 - 14KW στα 8500€ 
  2. Haier SuperAqua HE AW11NMXCHA - 11KW στα 6900€

καταρχην μου κανει εντυπωση γιατι ο ενας προτεινει 14KW και ο αλλος 11KW λεγοντας οτι κανονικα πρεπει να βαλω ακομα μικροτερη.

Γενικα ισχυει οτι η daikin ειναι η καλυτερη στις αλτιες, να την εμπιστευτώ;

Τέλος εχει κανει κάποια εκτιμηση ποσο θα καιει την ημερα μεσοσταθμικά;

Καμία γνώμη για τις παραπάνω αντλίες; 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, sndev είπε

Να σου προτείνω κατι εναλλακτικό; μπακαλιστικο μεν αλλα βγάζει αποτέλεσμα εφόσον αρχικά μπορεις κ ζεσταίνεσαι 

Έχεις θερμοστάτη εσωτερικού χωρου;

Αν ναι,

Θα σου πω τι θα έκανα εγω. Το δοκιμασα ηδη αυτες τις μερες κ ειμαι ικανοποιημένος.

Σε μια κρυα ημέρα σαν κ αυτές οου έρχονται,

Αλλάζεις το σημείο ελέγχου κ Βαλε τα νερά σε ενα νουμερο οου πιστεύεις ότι αποδίδει πχ 42. Η αντλια θα δουλεύει μονο νερα οχι αντιστάθμιση.

Όταν νιώθεις ανετα κ ζεστα μεσα στο σπιτι για 1 συνεχόμενη ωρα δες τι θερμοκρασια λεει ο θερμοστάτης. Εμενα πχ στο σημειο που ηταν ελεγε 24 βαθμούς. 

* Εαν δε πιανει τη θερμοκρασία που θες ανεβαζεις η μειωνεις τα νερα μεχρι να νιωσεις το ανετο για εσενα ωστε να δεις τη θερμοκρασία του θερμοστάτη.

Ξανα αλλαζεις το σημείο ελέγχου σε θερμοστάτη πλέον οπου αυτός ελενχετε αππ το σπιτι η το αππ. Τα νερα θα μεινουν στη ρύθμιση που είχε πχ 42.

Όταν εισαι σπιτι πατας το κουμπί στη θερμοκρασία που ησουν ανετα πχ 24. Όταν φεύγεις ρίχνεις 1 βαθμο πχ 23, το ιδιο κανεις κ το βράδι εγω πχ βραδυ το χω 23.5

Το σπιτι είναι ικανοποιητικα ζεστο κ η ημερήσια κατανάλωση επεσε στο μισό 

Πρακτικα σε μια ζεστη μερα μπορει να σηκωσει 42 βαθμους τα νερά για 5 λεπτα που λεει ο λογος κ σε μια κρυα ημερα 42 βαθμους για 1 ωρα. Το σπιτι δε προλαβαινει να κρυωσει κ θερμενετε αμέσως 

Η ημερήσια κατανάλωση έπεσε στο μισό σε σχέση με τη λειτουργία με καμπύλη αντιστάθμισης κι επιθυμητή θερμοκρασία πχ τους 24 βαθμούς;

23 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Πιθανόν να κάνω λάθος. Το αναφέρει ως vertex offset. Αν αυτό δεν είναι το ΔΤ, πού αλλού θα μπορούσα να το δω;

image.jpeg.65efd2945d6a54102b19426a03756ec9.jpeg

Μήπως αυτό το vertex offset μετακινεί τα δύο άκρα της καμπύλης προς τα πάνω ή προς τα κάτω (ανάλογα) κατά ένα βαθμό (σε κάθε πάτημα του κουμπιού) επιτρέποντας έτσι σύντομες και προσωρινές τροποποιήσεις της;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GiannisSol είπε

Δεν υπαρχει οριζοντιο για αντλια θεωρητικα. Πρακτικα ομως οριζοντιο παταριου μαρκας elco εχει διαμετρο σερπαντινας(εναλλακτη) 3/4 που ανταποκρινεται στη διαμετρο που θελει η αντλια για να μη βγαλει σφαλμα ροης. Επισης με μια μικρη μετατροπη, δηλαδη τοποθετηση κυαθιου στην εξοδο του ζεστου νερου χρησης μπορει να δει μια χαρα θερμοκρασια νερου ο αισθητηρας της αντλιας. Για την αποδοση του συγκεκριμενου μποιλερ εναντι ενος σωστου καθετου για αντλια (που εχει και περισσοτερες σπειρες ο εναλλακτης εντος και μεγαλυτερη διαδρομη ) δεν νομιζω να ειναι η ιδια. Αλλα τη δουλεια σου την κανεις. Επισης με ανησυχει οτι ενα καθετο μποιλερ αντλιας σε εξωτερικο χωρο θα εχει αυξημενες απωλειες σε σχεση με του παταριου που θα ειναι σε φυσιολογικες θερμοκρασιες εντος σπιτιου. Δηλαδη οτι κερδισεις με το σωστο καθετο , να το χανεις απο τις απωλειες λογο εξωτερικου χωρου.

Οπότε  τζάμπα ψάχνω τόσες μέρες μπας και βρω οριζόντιο.  Και εγώ δεν είμαι της άποψης να μπει στην ταράτσα, θα έχει αρκετή απώλεια και σε αυτές τις θερμοκρασίες που θα παίζει με την αντλία δεν ία έχουμε αρκετό νερό. 

Μπήκα στην elco αλλά δεν αναφέρει κάπου την διάμετρο της σερπαντινας.  

Τώρα έχω ένα της pyramis 80lt.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...