Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 ώρες πριν, golfv140 είπε

Καλησπέρα σε όλους! Έχω μια αντλία Hitachi 12kw με 2 σώματα πάνελ και 5 fan coils για ψύξη θέρμανση. Σπίτι 115 τμ στην Κρήτη, ισόγειο, κατασκευής 2013 , χωρίς θερμοπροόσοψη. Λειτουργεί με καμπύλη 2 και Θερμοκρασίες 20-60 και 0-20. Έκαψε σε 2 ημέρες 160 kwh !! Νομίζω είναι πολλές...τι λέτε εσείς; Φταίει κάτι στη ρύθμιση, μπορώ να κάνω κάτι;;

Screenshot_20250224_182122.jpg

Κάνε το 60 σε 45 και δες αν ζεσταίνει το σπίτι ή κρυώνεις.

• Like 1
  • Απαντ. 4,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Παντως σε μένα θεωρώ ότι με δεδομένο ότι το σπίτι δεν είναι μονωμένο κατασκευής του 80 με εκτεθειμένη πλευρά στο βορά οι καταναλώσεις μου είναι μια χαρά. 

Χθές που ανέβηκε η θερμοκρασία έπεσε πάλι στις 31kw το 24αωρο. Σήμερα σίγουρα θα πέσει παρακάτω. 

Δημοσ.
16 ώρες πριν, ababa641 είπε

Ποιο μοντέλο είναι ? Εγώ έχω αυτό της υπογραφής μου και το λειτουργώ όχι στο κλιμακωτα αλλά στο Σημεία. Εκεί έχω βάλει 35/14 και 49/-10 αλλά έχω τσιμπήσει το 0 σε +2 ή +3. Έχω ακαν και πανελ σώματα. Οτι ρύθμιση κι αν κάνεις θέλει 2 μέρες για να δεις πως συμπεριφέρεται.
Έχεις βάλει μετρητή κι αν ναι ποιον?

Αυτό είναι το μοντέλο RASM-5VR1E. Ο μετρητής φαίνεται στη φωτο..

Screenshot_20250225_145901.jpg

Δημοσ.
8 ώρες πριν, golfv140 είπε

Αυτό είναι το μοντέλο RASM-5VR1E. Ο μετρητής φαίνεται στη φωτο..

Screenshot_20250225_145901.jpg

Μπορείς να συνδέσεις τον μετρητή με την πλακέτα της αντλίας και να βλέπεις τις καταναλώσεις στο κοντρόλερ. Είσαι τυχερός γιατί είναι 1000imp/kwh και έχει αυτή την υποδιαίρεση το κοντρόλερ.

Έχεις βάλει buffer με πρωτεύον δευτερεύον κύκλωμα?

Δοκίμασε να κατεβάσεις την θερμοκρασία των νερών και για μένα καλύτερα να πας στα "σημεία" αντί για "κλιμακωτά". Σου έδωσε μια εικόνα που μπορείς να βάλεις τα νερά, αν δεν σε καλύπτει ανέβασε λίγο μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό.

Κι οτι θες εδώ είμαστε να λέμε τον πόνο μας.

• Like 1
Δημοσ.

Για όσους δεν το κάνουν, καλό θα είναι να αναφέρετε και πόσα εκατοστά είναι η μόνωση του σπιτιού σας.

Γιατί άλλο να έχει 5, άλλο 10 και άλλο 15 εκατοστά μόνωση το σπίτι.

Δημοσ.

Επίσης το χω απορία, πως είναι η αίσθηση με τα fan coil? Σαν τα κλιματιστικά ή σαν τα σώματα καλοριφέρ?

Αν είναι σαν τα κλιματιστικα, γιατί να μην βάλει κάποιος ένα multi αέρος αέρος που είναι πιο οικονομικό και πιο αποδοτικό (λογικά);

Αν είναι πάλι σαν τα σώματα η αισθηση, καρασυμφέρει βάσει των καταναλώσεων και των αποδοσεων-θερμοκρασιων που αναφέρετε.

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, ThanG είπε

Επίσης το χω απορία, πως είναι η αίσθηση με τα fan coil? Σαν τα κλιματιστικά ή σαν τα σώματα καλοριφέρ?

Αν είναι σαν τα κλιματιστικα, γιατί να μην βάλει κάποιος ένα multi αέρος αέρος που είναι πιο οικονομικό και πιο αποδοτικό (λογικά);

Αν είναι πάλι σαν τα σώματα η αισθηση, καρασυμφέρει βάσει των καταναλώσεων και των αποδοσεων-θερμοκρασιων που αναφέρετε.

Έχουμε στο νοσοκομείο.

Μάλλον σαν το κλιματιστικό, θα έλεγα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, ThanG είπε

Έχω μπει σε σπίτι με fan coils και είναι περίπου η ίδια άθλια ζεστή που βγάζουν τα κλιματιστικά. 

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, chios είπε

Έχω μπει σε σπίτι με fan coils και είναι περίπου η ίδια άθλια ζεστή που βγάζουν τα κλιματιστικά. 

Η αντλία θερμότητας δεν μπορεί να συνδεθεί με τα "κλασσικά" σώματα;

Μόνο με fan coils λειτουργεί;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Baldurian είπε

Η αντλία θερμότητας δεν μπορεί να συνδεθεί με τα "κλασσικά" σώματα;

Μόνο με fan coils λειτουργεί;

Φυσικά και μπορεί αλλά δεν θα έχεις ψύξη αν σε ενδιαφέρει.

Δημοσ.

Τι είναι προτιμότερο σε μια ανακαίνιση όπου σκέφτομαι βάλω αντλία θερμότητας, να τη συνδέσω με τα υπάρχων σώματα (φέτες), να αλλάξω σώματα βάζοντας καινούρια (panel) η fancoil. Απ ότι ξέρω δεν επιδοτούνται από το εξοικονομώ τα σώματα, σωστά? Τι είναι πιο οικονομικό, ο συνδυασμός panel με A/C η fancoil. Τα A/C επιδοτούνται.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, ThanG είπε

Ακριβώς σαν τα κλιματιστικά. Βέβαια όπως και με τα κλιματιστικά αν είναι σωστή η μελέτη και η χρήση δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αλλά ναι δεν έχουν αυτή τη γλυκιά αίσθηση που έχει η υπέρυθρη ακτινοβολία των σωμάτων. Βέβαια όταν γίνεται συνεχής χρήση αυτό που συμβαίνει είναι να ζεσταίνονται τα δομικά στοιχεία της κατοικίας και να ακτινοβολούν πίσω οπότε δεν υπάρχει αυτή η άσχημη αίσθηση του ζεστού αέρα που βάζουν όλοι στο 30 το κλιματιστικό για να ζεστάνει το παγωμένο σπίτι σε δέκα λεπτά.

Πέρα από αυτό υπάρχουνε και κάτι φανκοιλ με σώμα μπροστά από το στοιχείο για να συνδυάζουν και λίγο θέρμανση με ακτινοβολία, δεν ξέρω όμως τι λένε όταν έψαχνα εγώ ήταν πανάκριβα.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, chios είπε

Εχω ακριβώς την αντίθετη άποψη, στο σπίτι υπάρχουν fan coils εδω και 2 χρόνια.

Έχει να κάνει με την εγκατάσταση/διαστασιολόγηση και με την ποιότητα των fan coils γι' αυτό και υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες. Γιατί το μυστικό ειναι να δουλεύουν συνεχώς στο ελάχιστο ή και να κλείνουν όταν δεν χρειάζεται (όταν κλείνουν δεν σημαίνει οι σωλήνες σταματάνε να είναι ζεστοί).

Η ουσία για μένα είναι ότι η 24ωρη ζεστασιά είναι ισάξια (για να μην υπερβάλλω) με τα καλοριφέρ που δουλεύουν συνήθως x ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη, το ψυχρότερο σημείο του σπιτιού μου δεν έχει μεγάλη διαφορά απ'το αντίστοιχο θερμότερο.

Συνοπτικά, διαφορές που βρίσκω σε σύγκριση με τα κλιματιστικά:

1. Τα fan coils θερμαίνουν τον αέρα πιο ήπια και τον κυκλοφορούν με χαμηλότερη ταχύτητα. Χρησιμοποιεί νερό που θερμαίνεται από την αντλία θερμότητας και κυκλοφορεί σε σωλήνες. Ο ανεμιστήρας απλά βοηθά στη διάχυση της θερμότητας στον χώρο. Αντίθετα, το κλιματιστικό χρησιμοποιεί άμεσα τον αέρα ως μέσο μεταφοράς θερμότητας, χωρίς την ενδιάμεση φάση του νερού.
  2. Δεν ξηραίνουν τον αέρα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που μπορεί να μειώσουν την υγρασία του χώρου. 
  3. Δε δημιουργούν έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, καθώς η αντλία θερμότητας λειτουργεί πιο αποδοτικά και διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία.
  4. Το fan coil φυσάει πιο απαλά, χωρίς τα "ρεύματα" που δημιουργεί ένα A/C.

Το καλοκαίρι δεν το συζητάμε, δεν θέλω να βγω απ'το σπίτι. Οταν είχα A/C δεν μπορούσα να τα δουλεύω συνεχόμενα, δεν μπορούσα να ανασάνω (και εκει είχε να κάνει με την ποιότητα των κλιματιστικών, είχα απλά καλά όχι τα καλύτερα). 

2 ώρες πριν, walex είπε

Τι είναι προτιμότερο σε μια ανακαίνιση όπου σκέφτομαι βάλω αντλία θερμότητας, να τη συνδέσω με τα υπάρχων σώματα (φέτες), να αλλάξω σώματα βάζοντας καινούρια (panel) η fancoil. Απ ότι ξέρω δεν επιδοτούνται από το εξοικονομώ τα σώματα, σωστά? Τι είναι πιο οικονομικό, ο συνδυασμός panel με A/C η fancoil. Τα A/C επιδοτούνται.

Short answer: Fan coil. Τα υπόλοιπα θα τα δεις με πιο ειδικούς. Εχει να κάνει και με την κατανάλωση. Ριξε και μόνωση όπου μπορέσεις και είσαι έτοιμος. Έσκασα ένα σκασμο λεφτά στην μόνωση και οι καταναλώσεις μου τον Φλεβάρη ειναι ~6.07 kWh/μέρα.

• Like 4
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, macrun είπε

Εχω ακριβώς την αντίθετη άποψη, στο σπίτι υπάρχουν fan coils εδω και 2 χρόνια.

Έχει να κάνει με την εγκατάσταση/διαστασιολόγηση και με την ποιότητα των fan coils γι' αυτό και υπάρχουν διαφορετικές εμπειρίες. Γιατί το μυστικό ειναι να δουλεύουν συνεχώς στο ελάχιστο ή και να κλείνουν όταν δεν χρειάζεται (όταν κλείνουν δεν σημαίνει οι σωλήνες σταματάνε να είναι ζεστοί).

Η ουσία για μένα είναι ότι η 24ωρη ζεστασιά είναι ισάξια (για να μην υπερβάλλω) με τα καλοριφέρ που δουλεύουν συνήθως x ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη, το ψυχρότερο σημείο του σπιτιού μου δεν έχει μεγάλη διαφορά απ'το αντίστοιχο θερμότερο.

Συνοπτικά, διαφορές που βρίσκω σε σύγκριση με τα κλιματιστικά:

1. Τα fan coils θερμαίνουν τον αέρα πιο ήπια και τον κυκλοφορούν με χαμηλότερη ταχύτητα. Χρησιμοποιεί νερό που θερμαίνεται από την αντλία θερμότητας και κυκλοφορεί σε σωλήνες. Ο ανεμιστήρας απλά βοηθά στη διάχυση της θερμότητας στον χώρο. Αντίθετα, το κλιματιστικό χρησιμοποιεί άμεσα τον αέρα ως μέσο μεταφοράς θερμότητας, χωρίς την ενδιάμεση φάση του νερού.
  2. Δεν ξηραίνουν τον αέρα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που μπορεί να μειώσουν την υγρασία του χώρου. 
  3. Δε δημιουργούν έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, καθώς η αντλία θερμότητας λειτουργεί πιο αποδοτικά και διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία.
  4. Το fan coil φυσάει πιο απαλά, χωρίς τα "ρεύματα" που δημιουργεί ένα A/C.

Το καλοκαίρι δεν το συζητάμε, δεν θέλω να βγω απ'το σπίτι. Οταν είχα A/C δεν μπορούσα να τα δουλεύω συνεχόμενα, δεν μπορούσα να ανασάνω (και εκει είχε να κάνει με την ποιότητα των κλιματιστικών, είχα απλά καλά όχι τα καλύτερα). 

Short answer: Fan coil. Τα υπόλοιπα θα τα δεις με πιο ειδικούς. Εχει να κάνει και με την κατανάλωση. Ριξε και μόνωση όπου μπορέσεις και είσαι έτοιμος. Έσκασα ένα σκασμο λεφτά στην μόνωση και οι καταναλώσεις μου τον Φλεβάρη ειναι ~6.07 kWh/μέρα.

Το καλοκαίρι τα fan coils από κατανάλωση πως πάνε; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...