nvel Δημοσ. 13 Μαρτίου Δημοσ. 13 Μαρτίου 15 ώρες πριν, ababa641 είπε Μπορεί κάποιος να μου πει τι εννοεί εκεί που λέει "πτώση θερμοκρασίας νερού" γιατί τα λίτρα μου φαίνονται υπερβολικά. είναι η μείωση της θερμοκρασίας του νερού κατά την διάρκεια της απόψυξης 1
lelos Δημοσ. 13 Μαρτίου Δημοσ. 13 Μαρτίου Στις 11/3/2025 στις 9:39 ΜΜ, Georgebek2 είπε Μιλησα με τον εγκαταστατη... Μου ειπε η αντλια ειναι 12kw και 6 fan coils και καποια νουμερα τωρα: Αν την εχω ανοιχτη 24/7 η καταναλωση μπορει να παιξει καπου 1.5kw/h (ενταξει παντα μεσες και καλα συνθηκες). Αυτο που μου ειπε ειναι πως αν θελω θερμανση μονο σε ενα δωματιο και κλεισω τα 5 απο τα 6 fan coils η καταναλωση δε θα πεσει σχεδον καθολου. Αν ομως το κανω καλοκαιρι για ψυξη μονο σε ενα δωματιο και κλεισω τα υπολοιπα τοτε μπορει να δω και οριακα 1 kw/h... Ισχυει τπτ απο αυτα ή παπατζες; Στις 11/3/2025 στις 9:39 ΜΜ, Georgebek2 είπε Μιλησα με τον εγκαταστατη... Μου ειπε η αντλια ειναι 12kw και 6 fan coils και καποια νουμερα τωρα: Αν την εχω ανοιχτη 24/7 η καταναλωση μπορει να παιξει καπου 1.5kw/h (ενταξει παντα μεσες και καλα συνθηκες). Αυτο που μου ειπε ειναι πως αν θελω θερμανση μονο σε ενα δωματιο και κλεισω τα 5 απο τα 6 fan coils η καταναλωση δε θα πεσει σχεδον καθολου. Αν ομως το κανω καλοκαιρι για ψυξη μονο σε ενα δωματιο και κλεισω τα υπολοιπα τοτε μπορει να δω και οριακα 1 kw/h... Ισχυει τπτ απο αυτα ή παπατζες; Εμένα το 1.5kw/h μου φαίνεται πολύ! Έχω 15kw αντλια με 4 fancoil μια πετσετοκρεμαστρα και μποιλερ και το έχω ρυθμίσει στους 36-41 βαθμούς και καίει 1Kw/h. Το καλοκαίρι καίει πιο πολύ! Θα δοκιμάσω πάλι τις θερμοκρασίες για να ινβερταρι καλύτερα! 1
Georgebek2 Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου 12 hours ago, lelos said: Εμένα το 1.5kw/h μου φαίνεται πολύ! Έχω 15kw αντλια με 4 fancoil μια πετσετοκρεμαστρα και μποιλερ και το έχω ρυθμίσει στους 36-41 βαθμούς και καίει 1Kw/h. Το καλοκαίρι καίει πιο πολύ! Θα δοκιμάσω πάλι τις θερμοκρασίες για να ινβερταρι καλύτερα! Τι μηνιαιες καταναλωσεις ειχες χειμωνα/καλοκαιρι;
hero_nikolas Δημοσ. 14 Μαρτίου Δημοσ. 14 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Tα σωματα σε διαμερισμα 90τμ Ν Φιλαδελφεια που εχω ειναι ακαν 7 στο συνολο αποδοση 9730 kcal/h στους 90-70 οC O μηχανολογος ειπε οτι εχω 10500 απωλειες και ειπε οτι θελω σωματα πανελ 15900 90-70 oC (ο χωρος δεν επαρκει για μεγαλυτερα ετσι και αλλιως) για τον λογο οτι θα δουλευει με χαμηλης θερμοκρασιας νερα απο μια αντλια R32 daikin 11KW monoblock τριφασικη με αντιστασεις . Δεν προτεινε r292 διοτι η περιοχη δεν εχει πολυ χαμηλες θερμοκρασιες οποτε δεν θα χρειαζομαι τους 70 βαθμους που φτανουν αυτες , εαν και εφοσον κανει καποιες λιγες μερες πολυ κρυο θα υπαρχουν οι αντιστασεις , εαν ημουν σε ψυχροτερη ζωνη τοτε θα εβαζε R290 αλλα εαν θελω μπορω να βαλω ανεβαινει το κοστος ομως . Θα ηθελα να ακουσω γνωμες. Επεξ/σία 15 Μαρτίου από hero_nikolas
dm_mlnk Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 14 ώρες πριν, hero_nikolas είπε Tα σωματα σε διαμερισμα 90τμ Ν Φιλαδελφεια που εχω ειναι ακαν 7 στο συνολο αποδοση 9730 kcal/h στους 90-70 οC O μηχανολογος ειπε οτι εχω 10500 απωλειες και ειπε οτι θελω σωματα πανελ 15900 90-70 oC (ο χωρος δεν επαρκει για μεγαλυτερα ετσι και αλλιως) για τον λογο οτι θα δουλευει με χαμηλης θερμοκρασιας νερα απο μια αντλια R32 daikin 11KW monoblock τριφασικη με αντιστασεις . Δεν προτεινε r292 διοτι η περιοχη δεν εχει πολυ χαμηλες θερμοκρασιες οποτε δεν θα χρειαζομαι τους 70 βαθμους που φτανουν αυτες , εαν και εφοσον κανει καποιες λιγες μερες πολυ κρυο θα υπαρχουν οι αντιστασεις , εαν ημουν σε ψυχροτερη ζωνη τοτε θα εβαζε R290 αλλα εαν θελω μπορω να βαλω ανεβαινει το κοστος ομως . Θα ηθελα να ακουσω γνωμες. Τα πρώτα μισά τα είπε καλά ο μηχανολόγος , για τα υπολοιπα θα πρεπει να μας πεις αν ο μηχανολογος εχει και εμπορικη σχεση , δηλαδη αν ειναι αυτος που θα σε προμηθεύσει με την αντλία. Υπάρχει αντλία R290 12KW φτηνοτερη απο την Daikin 11KW R32, οπου η R290 δεν θα χρειαστει σχεδον ποτε να αναψει αντιστασεις σε δυσκολες κρυες εξωτερικες θερμοκρασίες. Αυτο που δεν λενε ολοι οι μηχανολογοι , μετεωρολογοι κλπ κλπ ειναι οτι εν μεσω κλιματικης αλλαγης οσο και αν οι χειμωνες ειναι πιο ηπιοι και γινονται ακομα ηπιοτεροι κανενας δεν μπορει να προβλεψει αν αυτο μπορει να αναστραφει και οι χειμωνες να γινουν αποτομα πολυ κρυοι και να κρυωνουν με τα χρόνια. Μεχρι και να επιστρεψουμε στην πρωτερη κατασταση μεχρι πριν λιγα χρονια που ειχαμε κρυα και στην Αθηνα για αρκετες ημέρες. Θελω να πω οτι σε τη ζωνη βρισκομαστε ειναι πλεον και λιγο ρευστο και απο τη στιγμη που κανουμε μια υποδομη καλο ειναι να ειμαστε προετοιμασμενοι για οτι παραπανω μπορουμε και αντεχουμε. Η συμβουλη ειναι να παρεις και αλλη μια η δυο γνωμες απο επαγγελματία Μηχ. Μηχανικό και αν γινεται χωρις να εχει το ενδεχομενο πωλησης της υλοποιησης του εργου. 1
chek2fire Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 1 ώρα πριν, dm_mlnk είπε Τα πρώτα μισά τα είπε καλά ο μηχανολόγος , για τα υπολοιπα θα πρεπει να μας πεις αν ο μηχανολογος εχει και εμπορικη σχεση , δηλαδη αν ειναι αυτος που θα σε προμηθεύσει με την αντλία. Υπάρχει αντλία R290 12KW φτηνοτερη απο την Daikin 11KW R32, οπου η R290 δεν θα χρειαστει σχεδον ποτε να αναψει αντιστασεις σε δυσκολες κρυες εξωτερικες θερμοκρασίες. Αυτο που δεν λενε ολοι οι μηχανολογοι , μετεωρολογοι κλπ κλπ ειναι οτι εν μεσω κλιματικης αλλαγης οσο και αν οι χειμωνες ειναι πιο ηπιοι και γινονται ακομα ηπιοτεροι κανενας δεν μπορει να προβλεψει αν αυτο μπορει να αναστραφει και οι χειμωνες να γινουν αποτομα πολυ κρυοι και να κρυωνουν με τα χρόνια. Μεχρι και να επιστρεψουμε στην πρωτερη κατασταση μεχρι πριν λιγα χρονια που ειχαμε κρυα και στην Αθηνα για αρκετες ημέρες. Θελω να πω οτι σε τη ζωνη βρισκομαστε ειναι πλεον και λιγο ρευστο και απο τη στιγμη που κανουμε μια υποδομη καλο ειναι να ειμαστε προετοιμασμενοι για οτι παραπανω μπορουμε και αντεχουμε. Η συμβουλη ειναι να παρεις και αλλη μια η δυο γνωμες απο επαγγελματία Μηχ. Μηχανικό και αν γινεται χωρις να εχει το ενδεχομενο πωλησης της υλοποιησης του εργου. για παράδειγμα φέτος ο Φεβρουάριος ήταν από τους πιο κρύους μήνες εδώ και μια δεκαετία
hero_nikolas Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 1 ώρα πριν, dm_mlnk είπε Τα πρώτα μισά τα είπε καλά ο μηχανολόγος , για τα υπολοιπα θα πρεπει να μας πεις αν ο μηχανολογος εχει και εμπορικη σχεση , δηλαδη αν ειναι αυτος που θα σε προμηθεύσει με την αντλία. Υπάρχει αντλία R290 12KW φτηνοτερη απο την Daikin 11KW R32, οπου η R290 δεν θα χρειαστει σχεδον ποτε να αναψει αντιστασεις σε δυσκολες κρυες εξωτερικες θερμοκρασίες. Αυτο που δεν λενε ολοι οι μηχανολογοι , μετεωρολογοι κλπ κλπ ειναι οτι εν μεσω κλιματικης αλλαγης οσο και αν οι χειμωνες ειναι πιο ηπιοι και γινονται ακομα ηπιοτεροι κανενας δεν μπορει να προβλεψει αν αυτο μπορει να αναστραφει και οι χειμωνες να γινουν αποτομα πολυ κρυοι και να κρυωνουν με τα χρόνια. Μεχρι και να επιστρεψουμε στην πρωτερη κατασταση μεχρι πριν λιγα χρονια που ειχαμε κρυα και στην Αθηνα για αρκετες ημέρες. Θελω να πω οτι σε τη ζωνη βρισκομαστε ειναι πλεον και λιγο ρευστο και απο τη στιγμη που κανουμε μια υποδομη καλο ειναι να ειμαστε προετοιμασμενοι για οτι παραπανω μπορουμε και αντεχουμε. Η συμβουλη ειναι να παρεις και αλλη μια η δυο γνωμες απο επαγγελματία Μηχ. Μηχανικό και αν γινεται χωρις να εχει το ενδεχομενο πωλησης της υλοποιησης του εργου. Δεν προμηθευει αντλιες απλα μου ειπε να παρω daikin ή Panasonic και να αποφυγω Κινεζικες . Γενικα μου ειπε οτι υπαρχουν πολλες αλλα τι γινεται απο ανταλακτικα -after sale ειναι ενα θεμα .Επισης μου ειπε οτι εκεινος θα αγοραζε daikin επειδη δεν χρειαζομαι ζεστο νερο χρησης κλπ και υπαρχει τετοιο μοντελο μονο θερμανση ενω η Panasonic εχει μαζι και ψυξη και ΖΝΧ Βεβαια υπαρχουν πολλες R32 kai R290 ομως δεν σημαινει οτι ειναι ολες το ιδιο επειδη εχουν το ιδιο ψυκτικο μεσον . Η μελετη εγινε ετσι και αλλιως για χαμηλων θερμοκρασιων και για αυτο εβαλε μεγαλα σωματα για να μπορει να δουλευει και στους 55 βαθμους πριν μπουν οι αντιστασεις , γενικα μου ειπε οτι θελει να δουλευει 35-40 βαθμους συνεχομενα . Τωρα τι να σας πω η R290 Daikin ετσι και αλλιως δεν εχει ερθει ακομα στην ελλαδα υπολογιζουν περιπου τον Σεπτεμβριο και να σας πω προτιμω μια εταιρια που ασχολειτε μονο με κλιματισμο παρα μια που εχει γενικα ηλεκτρικες συσκευες (Samsung -lg κλπ ) 52 λεπτά πριν, chek2fire είπε για παράδειγμα φέτος ο Φεβρουάριος ήταν από τους πιο κρύους μήνες εδώ και μια δεκαετία Η R290 μπορει να φτασει οντως 70-75 βαθμους , ομως με τι καταναλωση ? https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/893194/meteo-o-heimonas-2024-2025-itan-o-13os-thermoteros-pou-ehei-katagrafei-pote/ 9 λεπτά πριν, hero_nikolas είπε Δεν προμηθευει αντλιες απλα μου ειπε να παρω daikin ή Panasonic και να αποφυγω Κινεζικες . Γενικα μου ειπε οτι υπαρχουν πολλες αλλα τι γινεται απο ανταλακτικα -after sale ειναι ενα θεμα .Επισης μου ειπε οτι εκεινος θα αγοραζε daikin επειδη δεν χρειαζομαι ζεστο νερο χρησης κλπ και υπαρχει τετοιο μοντελο μονο θερμανση ενω η Panasonic εχει μαζι και ψυξη και ΖΝΧ Βεβαια υπαρχουν πολλες R32 kai R290 ομως δεν σημαινει οτι ειναι ολες το ιδιο επειδη εχουν το ιδιο ψυκτικο μεσον . Η μελετη εγινε ετσι και αλλιως για χαμηλων θερμοκρασιων και για αυτο εβαλε μεγαλα σωματα για να μπορει να δουλευει και στους 55 βαθμους πριν μπουν οι αντιστασεις , γενικα μου ειπε οτι θελει να δουλευει 35-40 βαθμους συνεχομενα . Τωρα τι να σας πω η R290 Daikin ετσι και αλλιως δεν εχει ερθει ακομα στην ελλαδα υπολογιζουν περιπου τον Σεπτεμβριο και να σας πω προτιμω μια εταιρια που ασχολειτε μονο με κλιματισμο παρα μια που εχει γενικα ηλεκτρικες συσκευες (Samsung -lg κλπ ) Η R290 μπορει να φτασει οντως 70-75 βαθμους , ομως με τι καταναλωση ? Πληρωσα για την μελετη ,2 ωρες εκανε μετρησεις και μου απαντησε την επομενη , ποση διαμετρο σωληνα μεχρι τα κολεκτερ τι σωματα που θα πρεπει να μπει ο θερμοστατης κλπ κλπ . https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/893194/meteo-o-heimonas-2024-2025-itan-o-13os-thermoteros-pou-ehei-katagrafei-pote/
star_cruiser Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 2 hours ago, hero_nikolas said: Δεν προμηθευει αντλιες απλα μου ειπε να παρω daikin ή Panasonic και να αποφυγω Κινεζικες . Γενικα μου ειπε οτι υπαρχουν πολλες αλλα τι γινεται απο ανταλακτικα -after sale ειναι ενα θεμα .Επισης μου ειπε οτι εκεινος θα αγοραζε daikin επειδη δεν χρειαζομαι ζεστο νερο χρησης κλπ και υπαρχει τετοιο μοντελο μονο θερμανση ενω η Panasonic εχει μαζι και ψυξη και ΖΝΧ Βεβαια υπαρχουν πολλες R32 kai R290 ομως δεν σημαινει οτι ειναι ολες το ιδιο επειδη εχουν το ιδιο ψυκτικο μεσον . Η μελετη εγινε ετσι και αλλιως για χαμηλων θερμοκρασιων και για αυτο εβαλε μεγαλα σωματα για να μπορει να δουλευει και στους 55 βαθμους πριν μπουν οι αντιστασεις , γενικα μου ειπε οτι θελει να δουλευει 35-40 βαθμους συνεχομενα . Τωρα τι να σας πω η R290 Daikin ετσι και αλλιως δεν εχει ερθει ακομα στην ελλαδα υπολογιζουν περιπου τον Σεπτεμβριο και να σας πω προτιμω μια εταιρια που ασχολειτε μονο με κλιματισμο παρα μια που εχει γενικα ηλεκτρικες συσκευες (Samsung -lg κλπ ) Η R290 μπορει να φτασει οντως 70-75 βαθμους , ομως με τι καταναλωση ? https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/893194/meteo-o-heimonas-2024-2025-itan-o-13os-thermoteros-pou-ehei-katagrafei-pote/ Αμα το σπίτι είναι μονωμένο δεν πρόκειται την αντλία να την βάλεις ποτέ πάνω από 40 βαθμούς τα νερά, ειδικά εσείς που είστε νότια Ελλάδα, μιλάμε πάντα για θέρμανση και όχι ΖΝΧ… εγώ που είμαι βόρεια Ελλάδα το ανώτερο που την έχω βάλει στην αντιστάθμιση είναι 37-38 βαθμούς, αν και συνήθως παίζω με συνεχόμενα νερά στους 34! 3
hero_nikolas Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 1 ώρα πριν, star_cruiser είπε Αμα το σπίτι είναι μονωμένο δεν πρόκειται την αντλία να την βάλεις ποτέ πάνω από 40 βαθμούς τα νερά, ειδικά εσείς που είστε νότια Ελλάδα, μιλάμε πάντα για θέρμανση και όχι ΖΝΧ… εγώ που είμαι βόρεια Ελλάδα το ανώτερο που την έχω βάλει στην αντιστάθμιση είναι 37-38 βαθμούς, αν και συνήθως παίζω με συνεχόμενα νερά στους 34! Για αυτο μαλλον προτεινε R32 επειδη δεν χρειαζομαι κατι περισσοτερο απο τους 55 βαθμους και επειδη ειναι φτηνοτερη σε σχεση με την R290 που απο οτι εμαθα θα ερθει αρκετα ακριβοτερη και μιλαμε παντα για προιοντα ιδιας εταιριας. Μεχρι τωρα ζεσταινομαστε apo to 2012 με 2 ururu-sarara της daikin . 1
mechpanos Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου Αν το πορτοφόλι σου σηκώνει την Daikin πήγαινε με κλειστά τα μάτια από εμένα σαν ιδιοκτήτης μιλάω. Από εκεί και πέρα επιλογές άπειρες. Το debate R290 vs R32 είναι λίγο hype, αν και το R290 έχει καλύτερα χαρακτηριστικά και είναι πιο ecofriendly, στο τέλος τέλος σημασία έχει τι SCOP θα σου δώσει στις συνθήκες σχεδιασμού του έργου. Και επειδή δυστυχώς οι περισσότεροι πάνε χωρίς καμία μελέτη έτσι στα κουτουρού, σε αυτή την περίπτωση ΝΑΙ το R290 είναι πιο fail safe επιλογή. Αν ξέρεις όμως ότι θα δουλέψεις με θερμοκρασίες 30-40 και αρκετά ψύξη, το SCOP σου μια χαρά θα είναι υψηλότατο δεν χρειάζεσαι το R290. 1
ma3stros Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου Καλησπερα, μιας και ειμαι κ εγω σε αναζητη μονο για τη θερμανση και με σωματα καλοριφερ (τα κλασσικα) να βαλω αντλια. Μου εχoυν προταθει 12αρες οι παρακατω: Midea MHC-V12W/D2N8-C2 12kW MONOBLOCK Και Hisense AHZ-120HCDS1 12kW MONOBLOCK Εχετε αποψη?
dm_mlnk Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 6 ώρες πριν, hero_nikolas είπε Δεν προμηθευει αντλιες απλα μου ειπε να παρω daikin ή Panasonic και να αποφυγω Κινεζικες . Γενικα μου ειπε οτι υπαρχουν πολλες αλλα τι γινεται απο ανταλακτικα -after sale ειναι ενα θεμα .Επισης μου ειπε οτι εκεινος θα αγοραζε daikin επειδη δεν χρειαζομαι ζεστο νερο χρησης κλπ και υπαρχει τετοιο μοντελο μονο θερμανση ενω η Panasonic εχει μαζι και ψυξη και ΖΝΧ Βεβαια υπαρχουν πολλες R32 kai R290 ομως δεν σημαινει οτι ειναι ολες το ιδιο επειδη εχουν το ιδιο ψυκτικο μεσον . Η μελετη εγινε ετσι και αλλιως για χαμηλων θερμοκρασιων και για αυτο εβαλε μεγαλα σωματα για να μπορει να δουλευει και στους 55 βαθμους πριν μπουν οι αντιστασεις , γενικα μου ειπε οτι θελει να δουλευει 35-40 βαθμους συνεχομενα . Τωρα τι να σας πω η R290 Daikin ετσι και αλλιως δεν εχει ερθει ακομα στην ελλαδα υπολογιζουν περιπου τον Σεπτεμβριο και να σας πω προτιμω μια εταιρια που ασχολειτε μονο με κλιματισμο παρα μια που εχει γενικα ηλεκτρικες συσκευες (Samsung -lg κλπ ) Η R290 μπορει να φτασει οντως 70-75 βαθμους , ομως με τι καταναλωση ? https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/893194/meteo-o-heimonas-2024-2025-itan-o-13os-thermoteros-pou-ehei-katagrafei-pote/ Αντλιες με R290 ναι μπορουν να φθασουν το LWT (θερμοκρασια προσαγωγης νερου) με COP 2-3 αναλογα τις εξωτερικες συνθηκες. (το καταναλωση ειναι σχετικό π.χ. τι ονομαστικη ισχυ ειναι το μηχανημα , πως ειναι ρυθμισμενο ,πως διαχειριζεται τα εξερχομενα νερα κλπ). Η βασικη χρηση/πλεονεκτημα του R290 σημερα θα πρεπει να ειναι για DHW (ζεστα νερα χρήσης) οπου θεωρητικα θα συμφερει να παραγεις ζεστα νερα απο την αντλια με COP:2-3 απο οτι με Αντισταση που εχει COP:~1 . Στο θεωρητικο επισης σκελος ανοικει και οτι συσκευες με R32 καποτε θα σταματησουν να παραγονται και θα παραγονται με R290, Συμπληρωματικα το R290 λειτουργει και λιγο πιο αποδοτικα/οικονομικά απο το R32. Στα αρνητικά εχει καποιες δυσκολιες εγκαταστασης-συντηρησης μιας και ειναι ευφλεκτο. Για να κλεισω το θεωρητικο κομμάτι , δεν σημαινει οτι θα πρεπει να επιλεχτει σαν αντικαταστατης συστηματος που χρησιμοποιει νερα υψηλων θερμοκρασιων (π.χ. καυστηρας/λεβητας). Εκει θα πρεπει να γινει ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ αν μπορει ο χωρος να ζεσταθει με μικροτερες θερμοκρασίες και με τελικό κοστος παρεμβασεων που οντως να προσφερει εξοικονομιση. Για να βοηθισω αν μπορω στην δικη σου περιπτωση , θα ζητουσα μια μελετη θερμομονωσης η οποια θα μειωνε τις απωλειες που αυτοματα χειμωνα - καλοκαιρι θα εχεις λιγοτερες απαιτησεις ενεργειας για κλιματισμο του χώρου. Σε δευτερο η παραλληλο χρονο θα αξιολογουσα και το ενδεχομενα της αντλιας θερμοτητας με σωματα ή fan coils. Τελος αφου εχεις πειστει απο τον οποιον μηχανολογο μηχανικο θα μελετουσα και το οικονομικό σκελος που αφορα την αποσβεση μιας και απο οτι καταλαβαινω προκειται να γινει μεγαλη παρεμβαση με σωματα αντλια κλπ κλπ. Υ.Γ. οι ελαχιστοι που αποφασισαν πρώτα να θερμομονωσουν το χωρο τους με θερμοπροσοψεις - θερμομονωσης ταρατσας,πυλωτης , αντικατασταση κουφωματων με ενεργειακα και επειτα να σκεφτουν για αντλια θερμοτητας δεν το εχουν μετανιωσει και η διαβιωση στο χωρο πραγματικα αναβαθμιστηκε.Κριμα που ειναι η μειονοτητα. Θεωρω οτι αφου λυθει το οποιο θεμα απωλειων και ζησει καποιος στο χωρο επειτα να σκεφτει πως μπορει να επιλεξει ενα εναλλακτικο τροπο θερμανσης-κλιματισμου-δροσισμου. Στο αντιπερα δεος ακολουθουν καποιοι που πρώτα πηγαν με το hype Αντλια θερμοτητας και με τους κινδυνους που ελλοχευει (κακη η οχι μελετη , μεγαλες απωλειες , κακο υφισταμενο υδραυλικο δικτυο κλπ κλπ) και καταληγουν με προβληματα που διαβαζουμε εδω μεσα
hero_nikolas Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 25 λεπτά πριν, dm_mlnk είπε Αντλιες με R290 ναι μπορουν να φθασουν το LWT (θερμοκρασια προσαγωγης νερου) με COP 2-3 αναλογα τις εξωτερικες συνθηκες. (το καταναλωση ειναι σχετικό π.χ. τι ονομαστικη ισχυ ειναι το μηχανημα , πως ειναι ρυθμισμενο ,πως διαχειριζεται τα εξερχομενα νερα κλπ). Η βασικη χρηση/πλεονεκτημα του R290 σημερα θα πρεπει να ειναι για DHW (ζεστα νερα χρήσης) οπου θεωρητικα θα συμφερει να παραγεις ζεστα νερα απο την αντλια με COP:2-3 απο οτι με Αντισταση που εχει COP:~1 . Στο θεωρητικο επισης σκελος ανοικει και οτι συσκευες με R32 καποτε θα σταματησουν να παραγονται και θα παραγονται με R290, Συμπληρωματικα το R290 λειτουργει και λιγο πιο αποδοτικα/οικονομικά απο το R32. Στα αρνητικά εχει καποιες δυσκολιες εγκαταστασης-συντηρησης μιας και ειναι ευφλεκτο. Για να κλεισω το θεωρητικο κομμάτι , δεν σημαινει οτι θα πρεπει να επιλεχτει σαν αντικαταστατης συστηματος που χρησιμοποιει νερα υψηλων θερμοκρασιων (π.χ. καυστηρας/λεβητας). Εκει θα πρεπει να γινει ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ αν μπορει ο χωρος να ζεσταθει με μικροτερες θερμοκρασίες και με τελικό κοστος παρεμβασεων που οντως να προσφερει εξοικονομιση. Για να βοηθισω αν μπορω στην δικη σου περιπτωση , θα ζητουσα μια μελετη θερμομονωσης η οποια θα μειωνε τις απωλειες που αυτοματα χειμωνα - καλοκαιρι θα εχεις λιγοτερες απαιτησεις ενεργειας για κλιματισμο του χώρου. Σε δευτερο η παραλληλο χρονο θα αξιολογουσα και το ενδεχομενα της αντλιας θερμοτητας με σωματα ή fan coils. Τελος αφου εχεις πειστει απο τον οποιον μηχανολογο μηχανικο θα μελετουσα και το οικονομικό σκελος που αφορα την αποσβεση μιας και απο οτι καταλαβαινω προκειται να γινει μεγαλη παρεμβαση με σωματα αντλια κλπ κλπ. Υ.Γ. οι ελαχιστοι που αποφασισαν πρώτα να θερμομονωσουν το χωρο τους με θερμοπροσοψεις - θερμομονωσης ταρατσας,πυλωτης , αντικατασταση κουφωματων με ενεργειακα και επειτα να σκεφτουν για αντλια θερμοτητας δεν το εχουν μετανιωσει και η διαβιωση στο χωρο πραγματικα αναβαθμιστηκε.Κριμα που ειναι η μειονοτητα. Θεωρω οτι αφου λυθει το οποιο θεμα απωλειων και ζησει καποιος στο χωρο επειτα να σκεφτει πως μπορει να επιλεξει ενα εναλλακτικο τροπο θερμανσης-κλιματισμου-δροσισμου. Στο αντιπερα δεος ακολουθουν καποιοι που πρώτα πηγαν με το hype Αντλια θερμοτητας και με τους κινδυνους που ελλοχευει (κακη η οχι μελετη , μεγαλες απωλειες , κακο υφισταμενο υδραυλικο δικτυο κλπ κλπ) και καταληγουν με προβληματα που διαβαζουμε εδω μεσα Σε ευχαριστω πολυ , η αντλια θα ειναι μονο για θερμανση και τιποτα αλλο ουτε ΖΝΧ ουτε ψυξη . Το R290 ειναι το προποανιο που καποτε ειχαν καταργησει και δεν το χρησιμοποιουν σε εγκαταστασεις οπου δεν υπαρχει αερισμο ή ευλεκτα υλικα. Το R32 δεν θα καταργηθει σαν αεριο απλα δεν θα γινονται νεες εγκαταστασεις . Επισης η αποσβεση δεν με πειραζει ειναι θεμα ανεσης κατι κερδιζεις κατι χανεις με καποιον τροπο πρεπει να ζεσταθω Εχω διπλα παραθυρα και εαν τα αλλαζα και εκανα και θερμοπρωσοψη ποτε θα εκανα αποσβεση ? Τεσπα θα ακολουθησω την οδηγια του μηχανολογου και ελπιζω ολα να πανε καλα https://www.autarc.energy/en/wissen/welche-kaltemittel-sind-ab-2025-zulassig
mechpanos Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 1 ώρα πριν, dm_mlnk είπε Στα αρνητικά εχει καποιες δυσκολιες εγκαταστασης-συντηρησης μιας και ειναι ευφλεκτο. Συντήρησης ναι (εφόσον χρειαστεί) εγκατάστασης γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με Monoblock... Τα ψυγεία καταψύκτες κλπ με R290 δηλαδή, τι δυσκολία εγκατάστασης, έχουν... Μην ακούμε παραφιλολογίες!!! 1
giorgos-13 Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 27 λεπτά πριν, mechpanos είπε Συντήρησης ναι (εφόσον χρειαστεί) εγκατάστασης γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με Monoblock... Τα ψυγεία καταψύκτες κλπ με R290 δηλαδή, τι δυσκολία εγκατάστασης, έχουν... Μην ακούμε παραφιλολογίες!!! Δεν είναι παραφιλολογίες.. ΑΘ με R290 έχουν περιορισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με αποστάσεις από παράθυρα/ανοίγματα/εσοχές. Από αντιπρόσωπο εταιρείας αντλιών θερμότητας το άκουσα σε παρουσίαση αλλά σίγουρα κάπου θα αποτιπώνεται και γραπτά.. Στην ουσία μας ενημέρωσε οτι ίσως είναι απαγορευτική η τοποθέτησή τους σε μικρά μπαλκόνια ..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα