nvel Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου Περιορισμοί και συστήματα ανίχνευσης διαρροών υπάρχουν και για τα υπόλοιπα ρευστά ακόμα και για τα μη εκρηκτικά ανάλογα με τα ορια συγκέντρωσης
mechpanos Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 1 ώρα πριν, giorgos-13 είπε Δεν είναι παραφιλολογίες.. ΑΘ με R290 έχουν περιορισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με αποστάσεις από παράθυρα/ανοίγματα/εσοχές. Από αντιπρόσωπο εταιρείας αντλιών θερμότητας το άκουσα σε παρουσίαση αλλά σίγουρα κάπου θα αποτιπώνεται και γραπτά.. Στην ουσία μας ενημέρωσε οτι ίσως είναι απαγορευτική η τοποθέτησή τους σε μικρά μπαλκόνια .. Επίτρεψέ μου να επιμείνω στις παραφιλολογίες. Έχω μπροστά μου τα installation manuals 2 εταιρειών και δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά. Αυτό που δεν βρίσκω να γράφουν είναι η ποσότητα του R290, για να τεκμηριώσω ότι περιέχουν μικρότερη ποσότητα προπανίου από ένα γκαζάκι που οι περισσότεροι έχουμε, μέσα στα σπίτια μας (απείρως επικινδυνότερο από το r290, έξω). Συνοψίζοντας μια μονομπλόκ (τονίζω) R290 δεν έχει καμία παραπάνω απαίτηση εγκατάστασης από μια αντίστοιχη R32. Σε συντήρηση όπου τυχόν χρειαστεί συμπλήρωμα ναι, επειδή είναι εύφλεκτο θέλει την σχετική προσοχή και μέτρα ασφαλείας. Αυτά... 2
dm_mlnk Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 2 ώρες πριν, mechpanos είπε Συντήρησης ναι (εφόσον χρειαστεί) εγκατάστασης γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με Monoblock... Τα ψυγεία καταψύκτες κλπ με R290 δηλαδή, τι δυσκολία εγκατάστασης, έχουν... Μην ακούμε παραφιλολογίες!!! 1 ώρα πριν, giorgos-13 είπε Δεν είναι παραφιλολογίες.. ΑΘ με R290 έχουν περιορισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με αποστάσεις από παράθυρα/ανοίγματα/εσοχές. Από αντιπρόσωπο εταιρείας αντλιών θερμότητας το άκουσα σε παρουσίαση αλλά σίγουρα κάπου θα αποτιπώνεται και γραπτά.. Στην ουσία μας ενημέρωσε οτι ίσως είναι απαγορευτική η τοποθέτησή τους σε μικρά μπαλκόνια .. Αυτο που λεει ο giorgos-13 ισχύουν οπως επισης και η χρηση απαερωτων στις ζωνες-κυκλωματα θερμανσης , ειναι καποιες προδιαγραφες που αναφερονται στα εγχειριδια εγκαταστασης και απαιτειται για λογους ασφαλειας να τις ακολουθουν οι εγκαταστατες και να επιβλεπουν οι Μηχανικοί. δεν ειναι για να τρομαζει κανεις απλα πρεπει να ακολουθουμε τα προτυπα ασφαλειας και τις οδηγιες του εκαστοτε κατασκευαστη. Βεβαια καποια "τσακαλια" εγκαταστατες τις βαζουν εξω απο παραθυρα και μπαλκονοπορτες και τις καμαρωνουν και τις δειχνουν στο youtube. Το κλασσικο Ελληνικο ημιμαθειας σκηνικο και βαπτιση παραφιλολογιας αν τους πεις οτι ειναι λαθος και αντιθετο με αυτο που οριζει ο κατασκευαστης. Για να μην θυμηθω και το αλλο τσακαλι του youtube που κολλαγε με mapgas χαλκοσωληνα και επανω τοποθετημενη ασυρματη ηλεκτροβανα Ajax. Τεσπα ο μηχανολογος μηχανικος ειναι υποχρεωση του να εχει διαβασει το μανουαλ και ολα τα συνοδευτικα αρχεια και να επιβλεπει την εγκατασταση ετσι ωστε να εχει την απολυτη ευθυνη. Και εμεις απο τη μερια μας αν μπορουμε ας ριξουμε και μια ματια στο μανουαλ. Ενα μικρο αποκομα απο το εγχειριδιο εγκαταστασης Midea που λιγο πολυ οι κινεζοι απο αυτην κανουν φασον. Ακομα και τα ηλεκτορνικα της μερη εσωτερικα ειναι σφραγισμενα να μην προκληθει σε καποια κακη στιγμη σπινθηρας κλπ. Τεσπα μιληστε με τον μηχανικο σας. 1
giorgos-13 Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 18 λεπτά πριν, mechpanos είπε Επίτρεψέ μου να επιμείνω στις παραφιλολογίες. Έχω μπροστά μου τα installation manuals 2 εταιρειών και δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά. Αυτό που δεν βρίσκω να γράφουν είναι η ποσότητα του R290, για να τεκμηριώσω ότι περιέχουν μικρότερη ποσότητα προπανίου από ένα γκαζάκι που οι περισσότεροι έχουμε, μέσα στα σπίτια μας (απείρως επικινδυνότερο από το r290, έξω). Συνοψίζοντας μια μονομπλόκ (τονίζω) R290 δεν έχει καμία παραπάνω απαίτηση εγκατάστασης από μια αντίστοιχη R32. Σε συντήρηση όπου τυχόν χρειαστεί συμπλήρωμα ναι, επειδή είναι εύφλεκτο θέλει την σχετική προσοχή και μέτρα ασφαλείας. Αυτά... Με πρόχειρο ψάξιμο βλέπω αρκετές αναφορές για ''protective zones'' στην επιλογή θέσης εγκατάστασης ΑΘ με R290.. μάλιστα δίνουν minimum αποστάσεις είτε σε επιδαπέδια είτε σε επιτοίχια τοποθέτηση.. https://www.grantuk.com/about/blog/what-heat-pump-installers-need-to-know-r290/ https://www.youtube.com/watch?v=dFciSCIEI2c Τις αναφέρουν και στο installation manual ενός μοντέλου R290 της Midea : https://www.emhbt.com/content/dam/functional-site/emhbt/manual/m-thermal/r290-nature/iom-manual/0052003039353-Nature-R290-Mono-8-16kW-EN.pdf
dm_mlnk Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου 3 ώρες πριν, hero_nikolas είπε Σε ευχαριστω πολυ , η αντλια θα ειναι μονο για θερμανση και τιποτα αλλο ουτε ΖΝΧ ουτε ψυξη . Το R290 ειναι το προποανιο που καποτε ειχαν καταργησει και δεν το χρησιμοποιουν σε εγκαταστασεις οπου δεν υπαρχει αερισμο ή ευλεκτα υλικα. Το R32 δεν θα καταργηθει σαν αεριο απλα δεν θα γινονται νεες εγκαταστασεις . Επισης η αποσβεση δεν με πειραζει ειναι θεμα ανεσης κατι κερδιζεις κατι χανεις με καποιον τροπο πρεπει να ζεσταθω Εχω διπλα παραθυρα και εαν τα αλλαζα και εκανα και θερμοπρωσοψη ποτε θα εκανα αποσβεση ? Τεσπα θα ακολουθησω την οδηγια του μηχανολογου και ελπιζω ολα να πανε καλα https://www.autarc.energy/en/wissen/welche-kaltemittel-sind-ab-2025-zulassig το R32 σωστα δεν θα καταργηθει αμεσα , αλλα θα παψει η κατασκευη αντλιων με R32 . το R32 θα συννεχισει να υπαρχει μεχρι να προταθει αντικαταστατης ο οποιος θα ειναι συμβατος με μηχανηματα R32 αλλα θα ειναι φιλικοτερο προς το περιβαλλον. Τωρα αν θα υπολειτουργουν τα μηχανηματα με το νεο υγρό ? Ε Αυτο ειναι στη σωστη κατευθυνση βαση κυβερνησεων, ενωσεων και εταιριων να αντικατασταθουν τα μηχανηματα με νεα φιλικοτερα προς το περιβαλλον. Μαλλον η γραμμη-πολιτικη να σωθει το περιβαλλον ειναι πλεον ψηλα στις προτεραιοτητες τους. Δυστυχως ολα ειναι αναλωσιμα πλεον και αυτο που ξεραμε ενα λεβητα-καυστηρα 40-50 χρόνια με ενα υποτυπωδες σερβις και αυτο αν χαλαγε κατι φαινεται πως σταματησε να παρεχεται σαν επιλογη και σαν αποτελεσμα να αλλαζουμε συχνοτερα συσκευες , αυτοκινητα κλπ κλπ.
lelos Δημοσ. 15 Μαρτίου Δημοσ. 15 Μαρτίου Στις 14/3/2025 στις 10:48 ΠΜ, Georgebek2 είπε Τι μηνιαιες καταναλωσεις ειχες χειμωνα/καλοκαιρι; Το χειμώνα το σπίτι ολόκληρο εχει μεταξύ 400-500 κιλοβατωρες μηνιαίος ανάλογα το κρύο (Αθήνα)! Το καλοκαίρι καίει περισσότερο 500-600, ποιο παλιά που την είχα στάνταρ ανοιχτη την αντλία είχα κάψει και 800 σε ενα μήνα! Αλλά λίγο η θερμοκρασία στα νερά λίγο η διαχείριση έπεσε.
Georgebek2 Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 10 hours ago, lelos said: Το χειμώνα το σπίτι ολόκληρο εχει μεταξύ 400-500 κιλοβατωρες μηνιαίος ανάλογα το κρύο (Αθήνα)! Το καλοκαίρι καίει περισσότερο 500-600, ποιο παλιά που την είχα στάνταρ ανοιχτη την αντλία είχα κάψει και 800 σε ενα μήνα! Αλλά λίγο η θερμοκρασία στα νερά λίγο η διαχείριση έπεσε. Αναφερεις πως δε την εχεις στανταρ ανοιχτη, για ποσες ωρες δλδ περιπου ανα μερα;
dm_mlnk Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου Αν μπορώ να μεταφέρω την εμπειριά μου απο τις διαφορες εγκταστασεις που εχω συμμετασχει στο νομο Αττικης πολυ πολυ ενδεικτικα μπορω να πω για optimized συστηματα τα παρακάτω για 100τμ και θέρμανση: a) Μεσαιες θερμοκρασίες με Σωματα , Μετρια μονωση οικία --> 12-20 KWh / ημέρα b) Χαμηλές- Μεσαιες θερμοκρασίες με FanCoil/Σωματα , Kαλή-Αριστη Μονωση οικία --> 10-17 KWh / ημέρα c) Χαμηλές Θερμοκρασίες με Ενδοδαπέδια/FanCoil , μετρια μονωση οικία --> 10-15KWh / ημέρα d) Χαμηλές Θερμοκρασίες με ενδοδαπέδια , καλή-άριστη μόνωση --> 9-14 KWh / ημέρα Τα νουμερα δεν ειναι σταθερά , αλλα ειναι υπολογισμένα σαν μεσος ορος για διαστημα 4 μηνών απο ενα δειγμα κοντα 50 εγκταστάσεων. 6
verlemakos Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 3 ώρες πριν, dm_mlnk είπε Αν μπορώ να μεταφέρω την εμπειριά μου απο τις διαφορες εγκταστασεις που εχω συμμετασχει στο νομο Αττικης πολυ πολυ ενδεικτικα μπορω να πω για optimized συστηματα τα παρακάτω για 100τμ και θέρμανση: a) Μεσαιες θερμοκρασίες με Σωματα , Μετρια μονωση οικία --> 12-20 KWh / ημέρα b) Χαμηλές- Μεσαιες θερμοκρασίες με FanCoil/Σωματα , Kαλή-Αριστη Μονωση οικία --> 10-17 KWh / ημέρα c) Χαμηλές Θερμοκρασίες με Ενδοδαπέδια/FanCoil , μετρια μονωση οικία --> 10-15KWh / ημέρα d) Χαμηλές Θερμοκρασίες με ενδοδαπέδια , καλή-άριστη μόνωση --> 9-14 KWh / ημέρα Τα νουμερα δεν ειναι σταθερά , αλλα ειναι υπολογισμένα σαν μεσος ορος για διαστημα 4 μηνών απο ενα δειγμα κοντα 50 εγκταστάσεων. Καλημέρα, Πολύ περιεκτική και κατατοπιστική η κατηγοριοποίηση των καταναλώσεων αναλόγως των απωλειών και του συστήματος θέρμανσης. Αρκετά μεγάλο και το δείγμα των εγκαταστάσεων που οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα. Η δική μου η απορία είναι η εξής: Μπορεί μια αντλία θερμότητας που λειτουργεί συνεχόμενα σε εγκατάσταση ενδοδαπεδιας θέρμανσης να ρίξει την κατανάλωση της κάτω από τα 500watts? Ας πούμε στα 300-350? Αναφέρομαι σε μικρή αντλία, ισχύος 4 (το πολύ 5) kw που θα ζεσταίνει νερά στους 27 ως τους 32 βαθμούς μέγιστο. Προσπαθώ να εντοπίσω τα όρια των καταναλώσεων σε διάφορα μοντέλα αντλιών αλλά δεν βρήκα κάτι χειροπιαστό. Ή δεν ξέρω που και πως να το ψάξω. Ανάλογης ισχύος και δυναμικότητας επώνυμα κλιματιστικά μπορούν να ρίξουν την κατανάλωση αρκετά κάτω από τα 200watts σε συνεχόμενη λειτουργία. Μια καλή αντλία μπορεί να συμπεριφερθεί ανάλογα?
dm_mlnk Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 45 λεπτά πριν, verlemakos είπε Καλημέρα, Πολύ περιεκτική και κατατοπιστική η κατηγοριοποίηση των καταναλώσεων αναλόγως των απωλειών και του συστήματος θέρμανσης. Αρκετά μεγάλο και το δείγμα των εγκαταστάσεων που οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα. Η δική μου η απορία είναι η εξής: Μπορεί μια αντλία θερμότητας που λειτουργεί συνεχόμενα σε εγκατάσταση ενδοδαπεδιας θέρμανσης να ρίξει την κατανάλωση της κάτω από τα 500watts? Ας πούμε στα 300-350? Αναφέρομαι σε μικρή αντλία, ισχύος 4 (το πολύ 5) kw που θα ζεσταίνει νερά στους 27 ως τους 32 βαθμούς μέγιστο. Προσπαθώ να εντοπίσω τα όρια των καταναλώσεων σε διάφορα μοντέλα αντλιών αλλά δεν βρήκα κάτι χειροπιαστό. Ή δεν ξέρω που και πως να το ψάξω. Ανάλογης ισχύος και δυναμικότητας επώνυμα κλιματιστικά μπορούν να ρίξουν την κατανάλωση αρκετά κάτω από τα 200watts σε συνεχόμενη λειτουργία. Μια καλή αντλία μπορεί να συμπεριφερθεί ανάλογα? Δυο τρεις σελιδες πιο πισω ειχα ποσταρει ενα engineering data sheet απο μια αντλια που δειχνει μεταξύ αλλων και το ελαχιστο PI (power input) αναλογα τις συνθήκες (LWT - θερμοκρασια προσαγωγης νερών) και Εξωτερική Θερμοκρασία. Οι κατασκευαστές συνηθως παρεχουν αυτα τα δεδομενα σαν πινακες η και σαν διαγραμματα. Προφανως τα κλιματιστικα μπορουν κα κατεβουν αρκετα πιο χαμηλα απο τις αντλίες αλλα δεν μπορει να συγκριθουν μιας και τα μεν ειναι AirToAir και τα δε AirToWater. Η αρχη λειτουργιας κοινη αλλα το τροπος εφαρμογης τους διαφορετικος. π.χ. οι αντλιες εχουν πλακωειδη εναλλακτη πραγμα που δεν εχουν τα κλιματιστικα.Επισης οι αντλιες εχουν μεγαλυτερους συμπιεστες και τελος οι αντλιες εχουν και κυκλοφορητη που δεν εχουν τα κλιματιστικά. Αρα δεν μπορεις να τα συγκρινεις σαν απολυτες τιμες σε σχεση την καταναλωση. Για να συνοψισω δες για την αντλια - αντλιες που χρειαζεσαι τα Engineering datasheets να δεις που μπορουν να κατεβουν *Δυνιτικά) σε ζητουμενη ισχυ. Πολύ Χονδρικα να σου πω υπαρχουν δυο μεγαλες κατασκευαστικές κατηγοριες, οι μικρές αντλίες εως 9-10KW που εχουν παρομοια στοιχεια εσωτερικά και οι μεγαλυτερες 12ΚW και πανω που εχουν αντιστοιχα χαρακτηριστικά. Με αυτο θα δει καποιος οτι μια αντλια 14KW το ελαχιστο Power Input συγκριτικά με την 12KW ειναι μικρο , ενω η διαφορά της 12KW με την 10KW ειναι αρκετα μεγαλυτερη η διαφορά. Εμπειρικα εχω δει αντλια 5ΚW (Panasonic Aquarea) να εχει για λιγα λεπτα καταναλωση ~350Watt και να κανει θερμανση σε ενδοδαπεδια. ο συμπιεστης ηταν στο ελαχιστο οπως και ο κυκλοφορητης και οι εξωτερικες συνθηκες το επετρεπαν. Δεν ειναι ομως το συνηθες και δεν μπορει να ειναι και αυτοσκοπος. Σε ολες τις ψυκτικες-κλιματιστικες συσκευες ελεγχουμε την ισχυ-ρευμα σαν εναν γρηγορο τροπο ελεγχου λειτουργια της διαταξης χωρις ομως και αυτο να αρκει για όλα.
star_cruiser Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 1 hour ago, verlemakos said: Καλημέρα, Πολύ περιεκτική και κατατοπιστική η κατηγοριοποίηση των καταναλώσεων αναλόγως των απωλειών και του συστήματος θέρμανσης. Αρκετά μεγάλο και το δείγμα των εγκαταστάσεων που οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα. Η δική μου η απορία είναι η εξής: Μπορεί μια αντλία θερμότητας που λειτουργεί συνεχόμενα σε εγκατάσταση ενδοδαπεδιας θέρμανσης να ρίξει την κατανάλωση της κάτω από τα 500watts? Ας πούμε στα 300-350? Αναφέρομαι σε μικρή αντλία, ισχύος 4 (το πολύ 5) kw που θα ζεσταίνει νερά στους 27 ως τους 32 βαθμούς μέγιστο. Προσπαθώ να εντοπίσω τα όρια των καταναλώσεων σε διάφορα μοντέλα αντλιών αλλά δεν βρήκα κάτι χειροπιαστό. Ή δεν ξέρω που και πως να το ψάξω. Ανάλογης ισχύος και δυναμικότητας επώνυμα κλιματιστικά μπορούν να ρίξουν την κατανάλωση αρκετά κάτω από τα 200watts σε συνεχόμενη λειτουργία. Μια καλή αντλία μπορεί να συμπεριφερθεί ανάλογα? Η LG των 9 kw, ρίχνει κατανάλωση στα 400watt και ινβερταρει…όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι πάνω από 7-8 βαθμούς μένει για ώρες με αυτή την κατανάλωση την ώρα… όσο πάμε προς το μηδέν αρχίζει το 0,5 0,6 και 0,7 και γύρω στα 1,2 με 1,5 όταν αρχίζει το defrost… το μοντέλο της lg με τα 7kw παίζει στα 350 watt και των 5 νομίζω στα 300 watt 1
lelos Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 6 ώρες πριν, Georgebek2 είπε Αναφερεις πως δε την εχεις στανταρ ανοιχτη, για ποσες ωρες δλδ περιπου ανα μερα; Περίπου 12 ώρες μέσω όρο, με 24/7 δεν γλιτώνεις κάτω από 450-500 ευρώ το μήνα λογαριασμό με τις υπάρχουσες τιμές ρεύματος! 1 1
ThanG Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 1 ώρα πριν, star_cruiser είπε Η LG των 9 kw, ρίχνει κατανάλωση στα 400watt και ινβερταρει…όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι πάνω από 7-8 βαθμούς μένει για ώρες με αυτή την κατανάλωση την ώρα… όσο πάμε προς το μηδέν αρχίζει το 0,5 0,6 και 0,7 και γύρω στα 1,2 με 1,5 όταν αρχίζει το defrost… το μοντέλο της lg με τα 7kw παίζει στα 350 watt και των 5 νομίζω στα 300 watt 400watt κατανάλωση για ποια θερμοκρασία νερού?
star_cruiser Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 41 minutes ago, ThanG said: 400watt κατανάλωση για ποια θερμοκρασία νερού? Στους 34 βαθμούς αλλά το έχω δει στους 36-37… είναι θέμα και το τι θερμοκρασία έχει εξωτερικά, αυτό που είπα παραπάνω…πχ τώρα στους 37 πάλι στα 400 watt ειναι Επεξ/σία 16 Μαρτίου από star_cruiser 2
verlemakos Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου 4 ώρες πριν, dm_mlnk είπε Δυο τρεις σελιδες πιο πισω ειχα ποσταρει ενα engineering data sheet απο μια αντλια που δειχνει μεταξύ αλλων και το ελαχιστο PI (power input) αναλογα τις συνθήκες (LWT - θερμοκρασια προσαγωγης νερών) και Εξωτερική Θερμοκρασία. Οι κατασκευαστές συνηθως παρεχουν αυτα τα δεδομενα σαν πινακες η και σαν διαγραμματα. Προφανως τα κλιματιστικα μπορουν κα κατεβουν αρκετα πιο χαμηλα απο τις αντλίες αλλα δεν μπορει να συγκριθουν μιας και τα μεν ειναι AirToAir και τα δε AirToWater. Η αρχη λειτουργιας κοινη αλλα το τροπος εφαρμογης τους διαφορετικος. π.χ. οι αντλιες εχουν πλακωειδη εναλλακτη πραγμα που δεν εχουν τα κλιματιστικα.Επισης οι αντλιες εχουν μεγαλυτερους συμπιεστες και τελος οι αντλιες εχουν και κυκλοφορητη που δεν εχουν τα κλιματιστικά. Αρα δεν μπορεις να τα συγκρινεις σαν απολυτες τιμες σε σχεση την καταναλωση. Για να συνοψισω δες για την αντλια - αντλιες που χρειαζεσαι τα Engineering datasheets να δεις που μπορουν να κατεβουν *Δυνιτικά) σε ζητουμενη ισχυ. Πολύ Χονδρικα να σου πω υπαρχουν δυο μεγαλες κατασκευαστικές κατηγοριες, οι μικρές αντλίες εως 9-10KW που εχουν παρομοια στοιχεια εσωτερικά και οι μεγαλυτερες 12ΚW και πανω που εχουν αντιστοιχα χαρακτηριστικά. Με αυτο θα δει καποιος οτι μια αντλια 14KW το ελαχιστο Power Input συγκριτικά με την 12KW ειναι μικρο , ενω η διαφορά της 12KW με την 10KW ειναι αρκετα μεγαλυτερη η διαφορά. Εμπειρικα εχω δει αντλια 5ΚW (Panasonic Aquarea) να εχει για λιγα λεπτα καταναλωση ~350Watt και να κανει θερμανση σε ενδοδαπεδια. ο συμπιεστης ηταν στο ελαχιστο οπως και ο κυκλοφορητης και οι εξωτερικες συνθηκες το επετρεπαν. Δεν ειναι ομως το συνηθες και δεν μπορει να ειναι και αυτοσκοπος. Σε ολες τις ψυκτικες-κλιματιστικες συσκευες ελεγχουμε την ισχυ-ρευμα σαν εναν γρηγορο τροπο ελεγχου λειτουργια της διαταξης χωρις ομως και αυτο να αρκει για όλα. Σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση, τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω τον τρόπο λειτουργίας και τις ενεργειακές ανάγκες της αντλίας. Από ότι φαίνεται, είναι ιδανικό σενάριο για μια αντλία το να καταφέρει να καταναλώσει ημερησίως 10kwh σε συνεχή λειτουργία. Ειδάλλως, μάλλον θα πρέπει να δουλεύει διακοπτόμενα (ας πούμε σε 2 έως 3 προγραμματισμένα διαστήματα την ημέρα) για να πέσει η κατανάλωση της κάτω από τις 10kwh? Και μιλάω πάντα για την περίπτωση της ενδοδαπεδιας με χαμηλές θερμοκρασίες νερού. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι ο χώρος έχει χαμηλές απώλειες/ισχυρή μόνωση έτσι ώστε να μην χαθεί η θερμική άνεση και έχουμε μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας εντός του 24ωρου. Δεν γνωρίζω αν είναι απαραίτητο (και αν τελικά συμφέρει) να δουλεύει τις ώρες που το σπίτι είναι άδειο (07:00 έως 15:00). Στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα θέρμανσης με αμέτρητες επιλογές και δυνατότητες παραμετροποίησης το οποίο τελικά σου υποδεικνύει αυτό τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει, ασχέτως πως το θέλεις εσύ. Και με σωστή εγκατάσταση/ρύθμιση σε συγκεκριμένους χώρους έχει την δυνατότητα να σου προσφέρει εντυπωσιακή εξοικονόμηση και να αποσβέσει το κόστος της σε σύντομο χρόνο, ιδανικά σε 5-6 χρόνια μου φαίνεται απόλυτα εφικτό για μεγάλα σπίτια με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες (υποτυπώδης ή καθόλου μόνωση). Οι τιμές τους πάντως μου φαίνονται υπερβολικά υψηλές σε σημείο κοροϊδίας. 5 ώρες πριν, star_cruiser είπε Η LG των 9 kw, ρίχνει κατανάλωση στα 400watt και ινβερταρει…όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι πάνω από 7-8 βαθμούς μένει για ώρες με αυτή την κατανάλωση την ώρα… όσο πάμε προς το μηδέν αρχίζει το 0,5 0,6 και 0,7 και γύρω στα 1,2 με 1,5 όταν αρχίζει το defrost… το μοντέλο της lg με τα 7kw παίζει στα 350 watt και των 5 νομίζω στα 300 watt Σε ευχαριστώ. Ακούγεται εντυπωσιακό, θα ψάξω για τα engeeniring data sheet για να δω σε ποιες συνθήκες παρουσιάζονται αυτές οι καταναλώσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα