Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γνώμη μου είναι πως σε ένα πολύ καλά  μονωμένο σπίτι , μια αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια δεν είναι ότι πιο συμφέρον.

Βλέπω τις καταναλώσεις και συγκριτικά με το δικό μου, τύπου προκάτ, με ισχυρή μόνωση πέρσι με μόνιμα 23 βαθμούς και χρήση 24/7  σε όλο το σπίτι είχα κατανάλωση  περίπου 300 kw ανά μήνα σε μονοκατοικία 100τμ σε χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη , με 4 κλιματιστικά.Ενα σε κάθε δωμάτιο και ένα στο σαλόνι 

Το κόστος των 4 κλιματιστικών ήταν με επιστροφή Eurοbank στα 1800 ευρώ όλα τοποθετημένα 

Μια αντλία σοβαρή και μια ενδοδαπέδια έχει περίπου 5 φορές επάνω από τα 1800 ευρώ που μου βγήκαν τα κλιματιστικά Toshiba  που όποιος είχε έρθει δεν καταλάβαινε με τίποτα τι θέρμανση έχω.Αν βάλεις και fan coil για να έχεις κ ψύξη, εκεί το πράγμα ξέφυγε εντελώς 

Πότε θα γίνει απόσβεση ενός τέτοιου μηχανήματος και ΑΝ γίνει στην τελική  σε συνδιασμό με ενδοδαπέδια;Μιλάμε για πολύ μεγάλο κόστος χωρίς αντίκρυσμα κατά τη γνώμη μου,αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν και τοποθετούν σωστά και το μηχάνημα ακόμη. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν γνώση να επισκευάσουν

Φίλος έκανε ολική ανακαίνιση στο πατρικό του με ενδοδαπέδια σε συνδιασμό με λέβητα φυσικού αερίου. Σε συζήτηση με τον μηχανικό του ,πήγε εκεί καρφί αφού απόσβεση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την αντλία, αφού δεν μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά 

Επεξ/σία από marioboni
  • Like 3
  • Απαντ. 4,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, marioboni είπε

Γνώμη μου είναι πως σε ένα πολύ καλά  μονωμένο σπίτι , μια αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια δεν είναι ότι πιο συμφέρον.

Βλέπω τις καταναλώσεις και συγκριτικά με το δικό μου, τύπου προκάτ, με ισχυρή μόνωση πέρσι με μόνιμα 23 βαθμούς και χρήση 24/7  σε όλο το σπίτι είχα κατανάλωση  περίπου 300 kw ανά μήνα σε μονοκατοικία 100τμ σε χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη , με 4 κλιματιστικά.Ενα σε κάθε δωμάτιο και ένα στο σαλόνι 

Το κόστος των 4 κλιματιστικών ήταν με επιστροφή Eurοbank στα 1800 ευρώ όλα τοποθετημένα 

Μια αντλία σοβαρή και μια ενδοδαπέδια έχει περίπου 5 φορές επάνω από τα 1800 ευρώ που μου βγήκαν τα κλιματιστικά Toshiba  που όποιος είχε έρθει δεν καταλάβαινε με τίποτα τι θέρμανση έχω.Αν βάλεις και fan coil για να έχεις κ ψύξη, εκεί το πράγμα ξέφυγε εντελώς 

Πότε θα γίνει απόσβεση ενός τέτοιου μηχανήματος και ΑΝ γίνει στην τελική  σε συνδιασμό με ενδοδαπέδια;Μιλάμε για πολύ μεγάλο κόστος χωρίς αντίκρυσμα κατά τη γνώμη μου,αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν και τοποθετούν σωστά και το μηχάνημα ακόμη. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν γνώση να επισκευάσουν

Φίλος έκανε ολική ανακαίνιση στο πατρικό του με ενδοδαπέδια σε συνδιασμό με λέβητα φυσικού αερίου. Σε συζήτηση με τον μηχανικό του ,πήγε εκεί καρφί αφού απόσβεση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την αντλία, αφού δεν μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά 

Καλησπέρα.

Επιβεβαιώνω λέξη προς λέξη τα λεγόμενά σου.

Αρχικά θα σταθώ στην αίσθηση θέρμανσης που παρέχει ένα καλό κλιματιστικό που λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα μέσα σε ένα καλά μονωμένο σπίτι. Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι λειτουργεί θέρμανση με αέρα, νομίζεις ότι είναι θέρμανση που προέρχεται από σώματα πάνελ. Για να είμαι ειλικρινής, πριν κάνω ενεργειακή αναβάθμιση δεν πίστευα ότι αυτό είναι δυνατό με κλιματιστικό το οποίο το θεωρούσα μια φτηνή λύση ανάγκης.

Για κλιματικές συνθήκες Κεντρικής Ελλάδας και νοτιότερα, ένα επώνυμο κλιματιστικό είναι με διαφορά η πιο συμφέρουσα λύση για θέρμανση / ψύξη, ιδιαιτέρως αν το κτίριο έχει διαθέτει μια-τουλάχιστον-αξιοπρεπή μόνωση σε τοιχοποιία και ανοίγματα.

Από τις μηνιαίες καταναλώσεις που αναφέρεις (300 kwh συνολικά), υποθέτω ότι δεν λειτουργούν και τα 4 κλιματιστικά σε 24ωρη βάση. Μάλλον το κεντρικό της σαλοκουζίνας δουλεύει συνεχόμενα και τα μικρότερα από αργά το απόγευμα έως και τις πρωινές ώρες. Πιθανολογώ ότι μιλάς για τα yukai, τα οποία είναι πολύ τίμια και αξιοσημείωτα οικονομικά και ήσυχα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και εγώ από το 12αρι yukai.

Ασχέτως που βρίσκεται η οικία σου (προς Λαγκαδά / Σίνδο / Βασιλικά), θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι βαθμοημέρες θέρμανσης σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένες σε σχέση με την Θεσσαλονίκη (πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μονοκατοικία 100τμ. που βάλλεται από παντού). Αυτό σε συνδυασμό με τις μηνιαίες καταναλώσεις σου αποδεικνύουν περίτρανα την τεράστια σημασία της ισχυρής μόνωσης κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση ενός κτιρίου. 

Φίλος που έχει μετακομίσει εδώ και χρόνια στο Ρέθυμνο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έως τώρα έχει πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια από εμένα για θέρμανση σε διαμέρισμα λίγο μικρότερο από το δικό μου!

Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση που έγινε στο διαμέρισμά μας, είχα και εγώ το κόλλημα με την αντλία θερμότητας. Ο μηχανικός αφού υπολόγισε τις απώλειες μου έδωσε όλα τα πιθανά σενάρια για τα συστήματα θέρμανσης. Η απόσβεση στην περίπτωση της αντλίας υπολογίστηκε σε πάνω από 15 χρόνια και με μικρή αντλία κινέζικη 5-6kw (ούτε λόγος για ιαπωνικές μάρκες). Ο λέβητας αερίου ήταν μονόδρομος. Πόσο μάλλον όταν μετά από 2 χρόνια έκανα ανακαίνιση και εγκατέστησα ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης (πάλι μετά από δική του προτροπή). Μου ανέφερε ότι στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας η απόσβεση θα χρειαζόταν τουλάχιστον 20 χρόνια!! Δεν γνωρίζω αν μια αντλία θα μπορέσει να αντέξει πάνω από 20 χρόνια και μάλιστα χωρίς να παρουσιάσει κάποια σοβαρή βλάβη ή αστοχία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους λέβητες αερίου, αλλά μιλάμε για μικρότερα ποσά για βλάβη αλλά και για αντικατάσταση συσκευής.

Αν το σπίτι μου ήταν πάνω από 180-200τμ., τότε μάλλον θα έβαζα στην εξίσωση και την αντλία θερμότητας σκεπτόμενος και τον ήπιο δροσισμό που μπορώ να επιτύχω μέσω της ενδοδαπέδιας το καλοκαίρι αντί της αγοράς αρκετών κλιματιστικών μονάδων.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, verlemakos είπε

Καλησπέρα.

Επιβεβαιώνω λέξη προς λέξη τα λεγόμενά σου.

Αρχικά θα σταθώ στην αίσθηση θέρμανσης που παρέχει ένα καλό κλιματιστικό που λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα μέσα σε ένα καλά μονωμένο σπίτι. Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι λειτουργεί θέρμανση με αέρα, νομίζεις ότι είναι θέρμανση που προέρχεται από σώματα πάνελ. Για να είμαι ειλικρινής, πριν κάνω ενεργειακή αναβάθμιση δεν πίστευα ότι αυτό είναι δυνατό με κλιματιστικό το οποίο το θεωρούσα μια φτηνή λύση ανάγκης.

Για κλιματικές συνθήκες Κεντρικής Ελλάδας και νοτιότερα, ένα επώνυμο κλιματιστικό είναι με διαφορά η πιο συμφέρουσα λύση για θέρμανση / ψύξη, ιδιαιτέρως αν το κτίριο έχει διαθέτει μια-τουλάχιστον-αξιοπρεπή μόνωση σε τοιχοποιία και ανοίγματα.

Από τις μηνιαίες καταναλώσεις που αναφέρεις (300 kwh συνολικά), υποθέτω ότι δεν λειτουργούν και τα 4 κλιματιστικά σε 24ωρη βάση. Μάλλον το κεντρικό της σαλοκουζίνας δουλεύει συνεχόμενα και τα μικρότερα από αργά το απόγευμα έως και τις πρωινές ώρες. Πιθανολογώ ότι μιλάς για τα yukai, τα οποία είναι πολύ τίμια και αξιοσημείωτα οικονομικά και ήσυχα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και εγώ από το 12αρι yukai.

Ασχέτως που βρίσκεται η οικία σου (προς Λαγκαδά / Σίνδο / Βασιλικά), θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι βαθμοημέρες θέρμανσης σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένες σε σχέση με την Θεσσαλονίκη (πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μονοκατοικία 100τμ. που βάλλεται από παντού). Αυτό σε συνδυασμό με τις μηνιαίες καταναλώσεις σου αποδεικνύουν περίτρανα την τεράστια σημασία της ισχυρής μόνωσης κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση ενός κτιρίου. 

Φίλος που έχει μετακομίσει εδώ και χρόνια στο Ρέθυμνο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έως τώρα έχει πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια από εμένα για θέρμανση σε διαμέρισμα λίγο μικρότερο από το δικό μου!

Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση που έγινε στο διαμέρισμά μας, είχα και εγώ το κόλλημα με την αντλία θερμότητας. Ο μηχανικός αφού υπολόγισε τις απώλειες μου έδωσε όλα τα πιθανά σενάρια για τα συστήματα θέρμανσης. Η απόσβεση στην περίπτωση της αντλίας υπολογίστηκε σε πάνω από 15 χρόνια και με μικρή αντλία κινέζικη 5-6kw (ούτε λόγος για ιαπωνικές μάρκες). Ο λέβητας αερίου ήταν μονόδρομος. Πόσο μάλλον όταν μετά από 2 χρόνια έκανα ανακαίνιση και εγκατέστησα ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης (πάλι μετά από δική του προτροπή). Μου ανέφερε ότι στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας η απόσβεση θα χρειαζόταν τουλάχιστον 20 χρόνια!! Δεν γνωρίζω αν μια αντλία θα μπορέσει να αντέξει πάνω από 20 χρόνια και μάλιστα χωρίς να παρουσιάσει κάποια σοβαρή βλάβη ή αστοχία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους λέβητες αερίου, αλλά μιλάμε για μικρότερα ποσά για βλάβη αλλά και για αντικατάσταση συσκευής.

Αν το σπίτι μου ήταν πάνω από 180-200τμ., τότε μάλλον θα έβαζα στην εξίσωση και την αντλία θερμότητας σκεπτόμενος και τον ήπιο δροσισμό που μπορώ να επιτύχω μέσω της ενδοδαπέδιας το καλοκαίρι αντί της αγοράς αρκετών κλιματιστικών μονάδων.

Όλα τα κλιματιστικά 24/7 , 3 yukai κ ένα haori 16αρι στο σαλόνι 

Για μένα αντλία θερμότητας αξίζει μόνο με φωτοβολταϊκά 

Αλλά δεν πρέπει να ψάχνουμε πως θα ζεστάνουμε ένα σπίτι, αλλά πώς να μην έχουμε απώλειες.Επένδυση στη μόνωση πρώτα κ μετά είναι εύκολα τα πράγματα 

• Like 2
Δημοσ.
11 hours ago, marioboni said:

Βλέπω τις καταναλώσεις και συγκριτικά με το δικό μου, τύπου προκάτ, με ισχυρή μόνωση

Πόσα εκατοστά μόνωση έχεις στους τοίχους και πόσα στην ταράτσα/κεραμίδια;

11 hours ago, marioboni said:

Γνώμη μου είναι πως σε ένα πολύ καλά  μονωμένο σπίτι

8 hours ago, verlemakos said:

Αρχικά θα σταθώ στην αίσθηση θέρμανσης που παρέχει ένα καλό κλιματιστικό που λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα μέσα σε ένα καλά μονωμένο σπίτι.

Τι θεωρείται «καλά μονωμένο σπίτι»;
Π.χ. στην Αθήνα; Γιατί υποθέτω αυτός ο ορισμός θα διαφέρει ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο.

5 εκατοστά περιμετρικά και 10 εκ. στην ταράτσα είναι καλά μονωμένο;
8 εκ. περιμετρικά και 15. εκ. στην ταράτσα;
Ακόμα πιο χοντρή μόνωση από τις παραπάνω περιπτώσεις;

Δημοσ.
14 hours ago, star_cruiser said:

Στους 34 βαθμούς αλλά το έχω δει στους 36-37… είναι θέμα και το τι θερμοκρασία έχει εξωτερικά, αυτό που είπα παραπάνω…πχ τώρα στους 37 πάλι στα 400 watt ειναιIMG_2822.jpeg.8038092ae3c60e03b3ff4331653c3870.jpeg

Hitachi είναι η αντλία;

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Aurumnus είπε

Π.χ. στην Αθήνα; Γιατί υποθέτω αυτός ο ορισμός θα διαφέρει ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο.

εχω 16 περιμετρικά και 8 επάνω με κεραμοσκεπή σε ισόγεια μονοκατοικία με πλάκα από κάτω 

• Like 2
Δημοσ.
Στις 12/3/2025 στις 5:34 ΜΜ, dm_mlnk είπε

https://cdn.contentspeed.ro/pimromstal.websales.ro/cs-content/cs-docs/products/tmmidear290mthermalarcticmonomideaexclusive_69730_31_1721267317.pdf 

σελιδα 46-51 θα δεις το minimum Power Input (PI) αλλα δεν σημαινει και σε εσενα θα παιζει στο Minimum PI , απλα λεει το μηχανημα το ελαχιστο Input Power και τι αποδοση θα εχει αναλογα τις περιβαντολογικες συνθηκες και το τι ζητας σαν θερμοκρασια προσαγωγης νερών.

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία του πίνακα. Οπως και η Daikin λοιπον, πρακτικά φαινεται να έχει δύο μηχανήματα που διαφέρουν στο software (4-6kw) & (8-10kw) και (12-14-16kw). 

Δευτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η σειρά Daikin altherma 3m (9-16kw), έχει τις ίδιες ελάχιστες καταναλώσεις με τις αντίστοιχες 8-10kw της Midea, ενώ οι ελάχιστες της σειράς (12-16kw)της midea είναι σαφώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες της σειράς (9-16kw) της Daikin.

Φαινεται δλδ να έχει μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ισχύος ο συμπιεστής των daikin.

To αντίστοιχο σε μονάδες air to air είχα παρατηρήσει μονο στα καλά μηχανήματα δύο εταιριών, της Toshiba (daisekai) και της Fujitsu (η ακριβη σειρα), ενώ τα τοπ μηχανήματα άλλων εταιριών (Μitsubishi, Daikin), δεν ινβερτάρανε αντίστοιχα πολύ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, marioboni είπε

Αλλά δεν πρέπει να ψάχνουμε πως θα ζεστάνουμε ένα σπίτι, αλλά πώς να μην έχουμε απώλειες.Επένδυση στη μόνωση πρώτα κ μετά είναι εύκολα τα πράγματα 

Έχω κάψει με την αντλία θερμότητας 10kw, 225kwh τον Ιανουάριο και 250kwh το Φεβρουάριο.

Με ελάχιστες ώρες χρήσης του ενεργειακού τζακιού.

χρήση 24/7 (ακόμα  κ τις ώρες που είχα το τζάκι)

Με ζεστό νερό χρήσης on demand από την αντλία.

περιοχή Πάτρα σε σημείο που έχει 3-4 βαθμούς λιγότερο από το κέντρο της πόλης 

Μην τα τσουβαλαζουμε όλα.Καθε περίπτωση είναι διαφορετική .

Αν είχα σπλιτακια για να καλύψω όλον αυτό το χωρο θα ήθελα 5-6 για να έχω αντίστοιχη ομοιόμορφη κατανομή της θέρμανσης .

Αν δούλευαν όλα 24-7 θα έκαιγα αρκετά περισσότερα ή θα έκαναν συνέχεια ον οφ, ειδικά στα δωμάτια που έχουν απώλειες 1kw στους μηδέν βαθμούς. και τα μικρότερα ac είναι 9ρακια(2.7 kW)

Επεξ/σία από kostas_22
Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους και όλες,

Ανακαινίζω το πατρικό (ισόγεια μονοκατοικία 75τμ στην Αθήνα, 2 δωμάτια, μπάνιο και ενιαία σαλονοκουζινα). Θα μπει θερμοπρόσοψη, μόνωση στο ταβάνι λόγω γυψοσανίδας, θερμοδιακοπτομενα παράθυρα 4ων εποχών κλπ κλπ.

Το σπίτι δεν έχει σύστημα θέρμανσης ούτε κάποιο air-condition οπότε κάνουμε ότι θέλουμε.

Έχουμε πάρει προσφορές από μηχανικούς για αντλία θερμότητας με 4 fan coil δαπέδου (1 κάθε δωμάτιο, 2 ο κοινός χώρος σαλόνι-κουζίνα, και μια πετσετοκρεμαστρα) για θέρμανση-ψύξη και ΖΝΧ με ηλιακό 3ων ενεργειών.

Έχουμε πάρει προσφορές για Daikin, LG, Midea και Inventor. Μονοφασικές καθώς η παροχή είναι μονοφασική ενισχυμένη.

Έχω πελαγώσει λίγο με το τι να διαλέξω, τα μοντέλα έχουν ως εξής:

Daikin EBLA08E3V3

LG HM091U44

Midea MHC-09

Inventor Xforce

Κάθε γνώμη είναι ευπρόσδεκτη!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου είπε μηχανολόγος πως στις αντλίες r290 δεν κατάφερε να βρει μια που να έχει  απόδοση 16kw και σε θερμοκρασία 0°C. Όλες πέφτουν στα 8-9kw ως προς την απόδοση.

Έψαξα να βρω πληροφορίες, αλλά μονο στην lg σε 2 μοντέλα R32 βρήκα πως διατηρούν την απόδοσή τους και στους 0. Σε καμία άλλη εταιρεία δεν έβγαλα άκρη online.

Έχει κάποιος γνώση περί αυτού;

Επεξ/σία από inflation
Δημοσ.

Κατά κανόνα οι αντλίες χάνουν απόδοση (capacity) και βαθμό απόδοσης (efficiency), με την πτώση της θερμοκρασίας. Οι δε ονομαστικές τιμές που ανακοινώνονται, είναι σε συνθήκες 7 βαθμών εξ. θερμοκρασίας, με 35 βαθμούς θερμοκρασίας νερών στην θέρμανση.

Τώρα το r290 σου λέει ότι μπορεί να χάσει λιγότερο capacity και efficiency στους μηδέν, από το r32, το πόσο λιγότερο εξαρτάται από την υλοποίηση του κάθε κατασκευαστή. 

Ζητάς datasheets και συγκρίνεις.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, marioboni είπε

Πολύ ωραία.

Έχω μόνο μια απορία: Πως καταναλώνεις συνολικά 300 κιλοβατώρες μηνιαία? Το yukai (9αρι και 12αρι) δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 watts στη θέρμανση και κάτω από τα 180 watts στην ψύξη (manual). Η ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση για τα τρία yukai είναι 3 χ 0,2 kwh x 24 ώρες = 14,4 kwh (στην θέρμανση), άρα 432 kwh τον μήνα. 

Και υπάρχει και το 16αρι haori που δεν υπολογίστηκε στην παραπάνω εξίσωση.

Μήπως λόγω ισχυρής μόνωσης σβήνουν για αρκετή ώρα ή έχεις συχνά on-off?

Ή έχεις βρει τρόπο να παρέμβεις στις ρυθμίσεις τους για να ρίξεις κι άλλο την ελάχιστη κατανάλωση? (Με τρώει η περιέργεια αν συμβαίνει αυτό).

Αν είχα τα τετραγωνικά σου και την σκεπή της μονοκατοικίας σου και εγκαθιστούσα φ/β με αποθήκευση ενέργειας, πιθανότατα θα με κάλυπτε και ένας ηλεκτρικός λέβητας το πολύ 5-6 kw σε ενδοδαπέδια και θα το ζέσταινε με λογική κατανάλωση το σπίτι με τέτιοα ισχυρή μόνωση που διαθέτει. Αγορά + εγκατάσταση περίπου 1500 ευρώ. Για αντλία αν υπολογίσεις αγορά + δοχείο αδρανείας + εγκατάσταση ++ η διαφορά είναι κάποιες (αρκετές) χιλιάδες ευρώ. Ίσως και να ήταν πλεονασμός η  αντλία από την στιγμή που θα μπορούσα ήδη να παράγω μόνος μου την περισσότερη απαιτούμενη ενέργεια. Θα είχα και 2 επώνυμα / οικονομικά κλιματιστικά για το καλοκαίρι (ή για συμπληρωματική θέρμανση τις μέρες που η παραγωγή θα ήταν μειωμένη). Αν υπάρχει η δυνατότητα μέσω της σύμβασης με τον πάροχο, την περίσσεια των θερινών μηνών θα την διοχέτευα στο δίκτυο και θα είχα απόθεμα ενέργειας για τις μικρές και συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα. 

Μπράβο σου για μια ακόμη φορά που επένδυσες σωστά και έκανες τα πράγματα τόσο εύκολα στο θέμα της θέρμανσης / ψύξης. Στην ουσία το σπίτι σου είναι ένα μικρό σκαλί κάτω από ένα σύγχρονο κτίριο nZEB ή ένα σχεδόν παθητικό κτίριο. 

13 ώρες πριν, Aurumnus είπε

Κατά την γνώμη μου, ένα σπίτι θεωρείται καλά μονωμένο όταν υπερκαλύπτει τις πρόσφατες προδιαγραφές / απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (οι οποίες νομίζω ότι ισχύουν αναλόγως της γεωγραφικής θέσης, υψομέτρου, τοπικών μικροκλιματικών συνθηκών, κλπ.). Οι πρόσφατες απαιτήσεις τείνουν να εναρμονιστούν και να προσεγγίσουν τα πρότυπα της Ε.Ε. Αν οι απαιτήσεις του κανονισμού για την περιοχή σου είναι κέλυφος πάχους 8εκ. γραφιτούχας πολυστερίνης (νομίζω θεωρούν τον συντελεστή θερμοπερατότητας λ ίσο με 0,030-0,032, διορθώστε με αν κάνω λάθος), καλύτερα να αυξήσεις 15-20% το πάχος έτσι ώστε να βάλεις στην εξίσωση και την σταδιακή γήρανση των υλικών της θερμοπρόσοψης με την πάροδο του χρόνου. Από εκεί και πέρα, μπορείς να ανεβάσεις και άλλο το πάχος εφόσον αποφασίσεις  ότι θέλεις να κάνεις σε βάθος χρόνου ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων για θέρμανση / ψύξη. Το κόστος του επιπλέον μονωτικού υλικού είναι μικρό σε σχέση με το κόστος της εγκατάστασης και των υπόλοιπων υλικών που παραμένει σταθερό ασχέτως πάχους.

Νομίζω ότι ο κανονισμός απαιτεί για τις νέες οικίες έναν συγκεκριμένο συντελεστή θερμικής αντίστασης, έτσι ώστε η  οικία να παραμένει όσο το δυνατόν ανεπηρέαστη από τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας. Αν ψάξεις στον ιστό θα βρεις πολύ αναλυτικές πληροφορίες, εγώ σου τα λέω μάλλον γενικά γιατί δεν είμαι και πολύ σχετικός.

Το σίγουρο είναι ότι όσα και να επενδύσεις σε μόνωση, θα σου επιστραφούν πολλαπλάσια σε βάθος χρόνου.

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, verlemakos είπε

και ένας ηλεκτρικός λέβητας το

Φάουλ κόκκινη κάρτα και αποβολή! 😂😂😂

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απορία σχετικά με αντλία σε συνδυασμό με ενδοδαπεδια. Σε σπίτι με διάφορα δάπεδα(μάρμαρο- μωσαϊκό- μουσαμά) πως θα μπορούσε να μπει ξηρής δόμησης ενδοδαπεδια; Θεωρείτε αξίζει περισσότερο από το να μπουν πάνελ; Κυρίως αυτό που σκέφτομαι είναι πως θα γίνει η δουλειά στη μαρμάρινη επιφάνεια. Επίσης η αντλία θεωρητικά πάντα δεν θα λειτουργεί και σε χαμηλότερα watt;

Επεξ/σία από alexander098

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...