mechpanos Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Στις 29/3/2025 στις 5:03 ΜΜ, zen3gr είπε Καλησπέρα σας, προσπαθώ να συγκρίνω προσφορές που έχω πάρει για διάφορες αντλίες θερμότητας. Σχετικά με τους δείκτες κατανάλωσης κτλ, γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατό να έχω μια ρεαλιστική εικόνα για τις καταναλώσεις αλλά επειδή για όλες τις Α.Θ. βλέπω δείκτες που μπορούν να δώσουν μια ιδέα, σκέφτομαι ότι μπορώ να τους αξιοποιήσω για να συγκρίνω μεταξύ τους τις επιλογές μου. Επισυνάπτω PDF με τους εν λόγω δείκτες μαρκαρισμένους. Πείτε μου την γνώμη σας κι εσείς. GREE SPECS.pdf 410.32 kB · 23 downloads Μην κοιτάς τα watt που απορροφά, αλλά το συνολικό scop και τα cop, eer...
hero_nikolas Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 21 ώρες πριν, gigi80 είπε Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Μάλλον για επαύξηση θα πάω γιατί για τριφασικό φοβάμαι οτι όταν έκανα ανακαίνιση τα καλώδια του διαμερίσματος ήταν μέσα στα τούβλα και οχι σε σωλήνα … Και το τριφασικο και η επαυξηση θα χρειαστουν νεα γραμμη απο το ρολοι του ΔΕΔΗΕ μεχρι τον πινακα , και σε σωληνα να ηταν δεν μπορει να περασει . Στην επαυξηση ισως να μπορεσει εαν περασει μονο ενα εξτα καλωδιο , ρωτα τον ηλεκτρολογο σου να σου πει για σιγουρια. Υπολογισε το τριφασικο περιπου 2000 χιλιαρικα αναλογα με το οροφο που εισαι .
dm_mlnk Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 17 λεπτά πριν, hero_nikolas είπε Και το τριφασικο και η επαυξηση θα χρειαστουν νεα γραμμη απο το ρολοι του ΔΕΔΗΕ μεχρι τον πινακα , και σε σωληνα να ηταν δεν μπορει να περασει . Στην επαυξηση ισως να μπορεσει εαν περασει μονο ενα εξτα καλωδιο , ρωτα τον ηλεκτρολογο σου να σου πει για σιγουρια. Υπολογισε το τριφασικο περιπου 2000 χιλιαρικα αναλογα με το οροφο που εισαι . Επαυξηση (τυπος παροχης 05) θελει 3Χ16 καλώδιο απο το ρολόι εως το πίνακα και ασφαλιζει με 50Α ασφάλεια πινακα. Επισης στο ρολόι πρεπει να φτάνει και ενα ακόμη 1Χ16 που θα ειναι η γειωση. Το καλώδιο-εργασίες απο την κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ εως το ρολοι παλι το πληρώνεις. Χρονος επαυξησης ισχυος μονοφασικης παροχης μπορει να ειναι λιγες εβδομαδες εως και καποιοι μήνες. Υ.Γ το τυπικο μονοφασικό (τυπος 03) απαιτει 3Χ10 καλώδιο απο το ρολόι εως το πινακα (παλαιοτερα βαζαν 2Χ6 και υπαρχει σε παλια σπιτια ακομα!!!)και παλι απαιτει ξεχωριστο καλώδιο γειωσης 1Χ10 στο ρολόι. Επαυξηση δεν δινεται σε ολους ειναι αναλογα τη διαθεσιμοτητα και την χωριτικοτητα δικτύου. Αρα πρωτα μιλας με τον ηλεκτρολογο και επειτα κανεις την αναλογη αιτηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Αν αποφασισεις για επαυξηση αλλα δεν σου δινουν παροχη 05(προσαυξημενο μονοφασικό) τοτε πας για παροχη τριφασική τυπου 2 (3Χ25Α,) ή τυπου 3 (3Χ35Α).Η επιλογη της τριφασικης παροχης μπορει να ξεπερασει τα 2000-3000 αν αναλογιστεις εγγυηση στο ΔΕΔΔΗΕ, Κοστος καλωδιωσης-εργασιων ΔΕΔΔΗΕ, Εργασία-υλικα εντος της οικιας σου. Λινκ παροχων: https://aepseh.gr/articles/96/Paroxes-reumatos
gpapava Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Καλησπέρα φόρουμ, Ετοιμάζομαι για την αγορά αντλίας θερμότητας για διαμέρισμα νεόδμητο 114 τμ με ενδοδαπέδια θέρμανση. Η αντλία θα ζεσταίνει τον χώρο, θα τον δροσίζει το καλοκαίρι και θα μας παρέχει και ζεστό νερό. Μηχανικός και ψυκτικός μου προτείνουν αυτό το μοντέλo: https://www.elektroklima.gr/αντλίες-θερμότητας/αντλίες-θερμότητας-θέρμανσης-ψυξης/mitsubishi-zubadan-αντλια-θερμοτητασ-μονοφασικη-puhz-shw112vaa-ersc-vm2d-split-60oc-εως-24-άτοκες-δόσεις.html Καταρχάς θέλω να ρωτήσω τα εξής: Γιατί να επιλέξω διαιρούμενη αντλία και όχι μονομπλοκ για να γλιτώσω και χώρο; Είναι τόσο καλύτερη όσο λένε; Αξίζει; Η διαιρούμενη αντλία μου δημιουργεί και το πρόβλημα της τοποθέτησης της "εσωτερικής" μονάδας. Εάν τοποθετήσω την "εσωτερική" μονάδα στο μπαλκόνι υπάρχει πρόβλημα; Εάν ναι, μπορώ να ξεπεράσω το πρόβλημα με μια εξωτερική ντουλάπα; Οποιοδήποτε άλλο input είναι καλοδεχούμενο εννοείται.
dm_mlnk Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, gpapava είπε Καλησπέρα φόρουμ, Ετοιμάζομαι για την αγορά αντλίας θερμότητας για διαμέρισμα νεόδμητο 114 τμ με ενδοδαπέδια θέρμανση. Η αντλία θα ζεσταίνει τον χώρο, θα τον δροσίζει το καλοκαίρι και θα μας παρέχει και ζεστό νερό. Μηχανικός και ψυκτικός μου προτείνουν αυτό το μοντέλo: https://www.elektroklima.gr/αντλίες-θερμότητας/αντλίες-θερμότητας-θέρμανσης-ψυξης/mitsubishi-zubadan-αντλια-θερμοτητασ-μονοφασικη-puhz-shw112vaa-ersc-vm2d-split-60oc-εως-24-άτοκες-δόσεις.html Καταρχάς θέλω να ρωτήσω τα εξής: Γιατί να επιλέξω διαιρούμενη αντλία και όχι μονομπλοκ για να γλιτώσω και χώρο; Είναι τόσο καλύτερη όσο λένε; Αξίζει; Η διαιρούμενη αντλία μου δημιουργεί και το πρόβλημα της τοποθέτησης της "εσωτερικής" μονάδας. Εάν τοποθετήσω την "εσωτερική" μονάδα στο μπαλκόνι υπάρχει πρόβλημα; Εάν ναι, μπορώ να ξεπεράσω το πρόβλημα με μια εξωτερική ντουλάπα; Οποιοδήποτε άλλο input είναι καλοδεχούμενο εννοείται. Αξιζει να πας σε split συστημα αν εχεις κλειστο χώρο (κατι σαν λεβητοστάσιο) για το indoor κομμάτι. Εχει ξανασυζητηθει αν ανατρεξεις σε προηγουμενα σχόλια. Στην περιπτωση σου θα επελεγα monoblock αν δεν ειχα συγκεκριμενο χωρο που προοριζεται για αυτη τη δουλεία. Η επιλογή να παρω split συστημα και να το βαλω ολο εξω απο το σπίτι δεν εχει λογική , δεν εχει σχεδιαστει το split για αυτο το σκοπό δεν εχει καν IP πιστοποιηση για χρηση σε εξωτερικο χώρο. Ο μηχανικος και ο ψυκτικος κατι θα εχουν κατα νου για να στο προτειναν . Αλλα αφου μιλας για νεοδμητο σπίτι και με συστημα ενδοδαπεδιας καλα κανεις και το ψάχνεις. Παντως η mitsubishi ειναι αξιοπιστη μοναδα αλλα με παλαιοτερο ψυκτικο υγρο R410 οταν πλεον το R32 ειναι αυτο που παιζει πλεον και εχει εισαχθει και το R290. Το περασμενο Σεπτεμβριο εργαστηκα σε ενα προτζεκτ οπου προσπαθουσαν να "σπρωξουν" αντιστοιχη αντλια R410 split σε εναν πελάτη. ο λογος της χρησης σπρωξουν ειναι οτι ετρεχαν και ισως και να τρεχουν ακομη δεν ξερω προσφορες απο τις εισαγωγικες εταιριες για αντλιες με φρεον R-410. Σιγουρεψου οτι η προτεινομενη εγκατασταση ειναι αυτη που ταιριαζει στο χωρο αλλα και στις αναγκες σου. Επεξ/σία 31 Μαρτίου από dm_mlnk
gpapava Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 2 λεπτά πριν, dm_mlnk είπε Αξιζει να πας σε split συστημα αν εχεις κλειστο χώρο (κατι σαν λεβητοστάσιο) για το indoor κομμάτι. Εχει ξανασυζητηθει αν ανατρεξεις σε προηγουμενα σχόλια. Στην περιπτωση σου θα επελεγα monoblock αν δεν ειχα συγκεκριμενο χωρο που προοριζεται για αυτη τη δουλεία. Η επιλογή να παρω split συστημα και να το βαλω ολο εξω απο το σπίτι δεν εχει λογική , δεν εχει σχεδιαστει το split για αυτο το σκοπό δεν εχει καν IP πιστοποιηση για χρηση σε εξωτερικο χώρο. Ο μηχανικος και ο ψυκτικος κατι θα εχουν κατα νου για να στο προτειναν . Αλλα αφου μιλας για νεοδμητο σπίτι και με συστημα ενδοδαπεδιας καλα κανεις και το ψάχνεις. Παντως η mitsubishi ειναι αξιοπιστη μοναδα. Σιγουρεψου οτι η προτεινομενη εγκατασταση ειναι αυτη που ταιριαζει στο χωρο αλλα και στις αναγκες σου. Επιλέγοντας monoblock χάνω κάτι; Ίσα ίσα νομίζω είναι και φθηνότερες. Επίσης στις monoblock με το ζεστό νερό τι γίνεται; Απαιτείται μπόιλερ; Αυτό μπορεί να μπει έξω;
dm_mlnk Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Μόλις τώρα, gpapava είπε Επιλέγοντας monoblock χάνω κάτι; Ίσα ίσα νομίζω είναι και φθηνότερες. Επίσης στις monoblock με το ζεστό νερό τι γίνεται; Απαιτείται μπόιλερ; Αυτό μπορεί να μπει έξω; Ξαναδιαβασε αν θες το σχολιο μου μιας και εκανα εντιντ για κατι που ξεχασα να προσθεσω. Η παραγωγη ΖΝΧ γινεται με ξεχωριστο boiler (ταμιευτηρα) ή με χρήση του δοχείου του Ηλιακου αν αυτος ειναι για ΑΘ (εχει δλδ σερπατινα εντος για ΑΘ). Για την συνδεση του ηλιακου με ΑΘ εχει και καποιες τεχνικες προυποθεσεις οπως π.χ. αποσταση απο την αντλια. Πληροφοριακα; Η καλυτερη (αλλα και ακριβοτερη λυση) για παραγωγη ΖΝΧ ειναι με συστημα βεβιασμενης οπου στην ταρατσα εχεις του συλλεκτες και το δοχειο-μποιλερ το εχεις στο λεβητοστασιο. Στο ιδιο μποιλες συνδεεις και την αντλια με χρηση τριοδης, επιπροσθετα θες και ενα solar kit. 1
mechpanos Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Η σπλιτ το μόνο που εξυπηρετεί είναι αν η εξωτερική μονάδα πρέπει να μπει πολύ μακρυά από το σημείο παροχής προς το κολλεκτέρ, για να μην έχεις απώλεια θερμότητας στη διαδρομή, συμφέρει να ταξιδέψει το ψυκτικό παρά το ζεστό νερό. Αν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος να πας σε σπλιτ. Κι εγώ που έχω άπλετο χώρο και με έπαιρνε για σπλιτ, προτίμησα το 1.5 χιλιάρικο παραπάνω που κόστιζε να το αξιοποιήσω κάπως αλλιώς. 1
gigi80 Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 1 hour ago, dm_mlnk said: Επαυξηση (τυπος παροχης 05) θελει 3Χ16 καλώδιο απο το ρολόι εως το πίνακα και ασφαλιζει με 50Α ασφάλεια πινακα. Επισης στο ρολόι πρεπει να φτάνει και ενα ακόμη 1Χ16 που θα ειναι η γειωση. Το καλώδιο-εργασίες απο την κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ εως το ρολοι παλι το πληρώνεις. Χρονος επαυξησης ισχυος μονοφασικης παροχης μπορει να ειναι λιγες εβδομαδες εως και καποιοι μήνες. Υ.Γ το τυπικο μονοφασικό (τυπος 03) απαιτει 3Χ10 καλώδιο απο το ρολόι εως το πινακα (παλαιοτερα βαζαν 2Χ6 και υπαρχει σε παλια σπιτια ακομα!!!)και παλι απαιτει ξεχωριστο καλώδιο γειωσης 1Χ10 στο ρολόι. Επαυξηση δεν δινεται σε ολους ειναι αναλογα τη διαθεσιμοτητα και την χωριτικοτητα δικτύου. Αρα πρωτα μιλας με τον ηλεκτρολογο και επειτα κανεις την αναλογη αιτηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Αν αποφασισεις για επαυξηση αλλα δεν σου δινουν παροχη 05(προσαυξημενο μονοφασικό) τοτε πας για παροχη τριφασική τυπου 2 (3Χ25Α,) ή τυπου 3 (3Χ35Α).Η επιλογη της τριφασικης παροχης μπορει να ξεπερασει τα 2000-3000 αν αναλογιστεις εγγυηση στο ΔΕΔΔΗΕ, Κοστος καλωδιωσης-εργασιων ΔΕΔΔΗΕ, Εργασία-υλικα εντος της οικιας σου. Λινκ παροχων: https://aepseh.gr/articles/96/Paroxes-reumatos Ακριβώς όπως τα λες … σήμερα ρώτησα δεδδηε νέα Μουδανιά Χαλκιδικής..μόνο με τριφασικό επαύξηση δεν γίνεται 🙅 το πόσο είναι αυτό ακριβώς που ανέφερες … πετρέλαιο προς το παρόν !!! 2 hours ago, hero_nikolas said: Και το τριφασικο και η επαυξηση θα χρειαστουν νεα γραμμη απο το ρολοι του ΔΕΔΗΕ μεχρι τον πινακα , και σε σωληνα να ηταν δεν μπορει να περασει . Στην επαυξηση ισως να μπορεσει εαν περασει μονο ενα εξτα καλωδιο , ρωτα τον ηλεκτρολογο σου να σου πει για σιγουρια. Υπολογισε το τριφασικο περιπου 2000 χιλιαρικα αναλογα με το οροφο που εισαι . Σε ευχαριστώ 🙏 ναι το ήξερα αυτό αλλά έτσι όπως το έγραψα ήταν το ακριβώς αντίθετο …
grtopo Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 18/2/2025 στις 12:32 ΜΜ, Lewnidas1995 είπε Καλησπερα σε ολους. Θειοι που μενουν στο χωριο (Κατω Νευροκοπι) σκεφτονται για εναλλακτικη θερμανση. Αυτην την στιγμη ειναι με ξυλολεβητα αλλα λογο ηλικιας αρχισαν ηδη να σκεφτονται την επομενη μερα. Λογο βαρους των ξυλων κλπ και με ρωτησαν για την αντλια που βαλαμε εμεις. Η μονη μου σκεψη να τους πω με βεβαιωτητα οτι αξιζει ειναι η διαφορα θερμοκρασιας. Τον χειμωνα ολοι γνωριζουν οτι εκει καθημερινα δεν ανεβαινει η θερμοκρασια ανω των 0 βαθμων και πολλες φορες φτανει και τους -30. Δεν γνωριζω προσωπικα καποιον απο εκει που να εχει αντλια οποτε ειπα να ρωτησω "χοντρα χοντρα" εδω περα την γνωμη σας. Θα μπορεσει μια αντλια να δουλεψει σε αυτες τις θερμοκρασιες ; Αξιζει η ολη διαδικασια; Επισης με το δικο μου μυαλο λεω μηπως μπορει να συνδεθει με τον ξυλολεβητα ή ακομη και με τον ηλιακο ωστε να δινει μια ωθηση. Δεν γνωριζω πολλα οποτε μην πεσετε να με φατε αν ειπα πολλες αρλουμπες 😅 Φίλε μου μονόδρομος Mitsubish zubadan, την έχω στο σπίτι στη Φλώρινα δοκιμασμένη σε ακραίες θερμοκρασίες. Εγώ έχω 14kw μόνο για θέρμανση και ΖΝΧ σε σπίτι 270 τμ με κέλυφος ενεργειακά κλπ και ίσως έπρεπε να βάλω 11 άρα. Μέχρι -15 εγγυημένα 14kw και μέχρι -28 με μικρή πτώση. Εγώ επειδή φοβήθηκα στην αρχή άφησα παράλληλα και το λέβητα πετρελαίου τον οποίο 3 χρόνια δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Σαν δεύτερη επιλογή βλέπεις και Panasonic t cap Στις 24/2/2025 στις 6:55 ΠΜ, dimar24 είπε Καλημερα πως πάτε με τις καταναλώσεις τώρα με τα κρύα; εμένα που μένω σε νησί εχουν διπλασιαστεί. Με ρύθμιση καμπύλης στους -3c τα νερά 45 και στους 15c 33 έχει φτάσει καταναλωση 35kwh την ημερα με εξωτερική θερμοκρασία 1 με 5 βαθμούς. Το σπίτι 22 βαθμούς σταθερά το cop έπεσε από 5.5 στο 3.7. Αν εμένα Φλώρινα λογικά θα είχα πουλήσει τα νεφρά μου Δε νομίζω, 270 τμ μεζονέτα 23 βαθμούς σταθερά ΖΝΧ συνέχεια, καμπύλη αντιστάθμισης, σώματα φέτες (ΑΚΑΝ) στέλνω 3μηνο, meteo μπορείς να δεις θερμοκρασίες. Περιοχή Φλώρινα. Επεξ/σία 31 Μαρτίου από grtopo 2 1
verlemakos Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 1 ώρα πριν, grtopo είπε Φίλε μου μονόδρομος Mitsubish zubadan, την έχω στο σπίτι στη Φλώρινα δοκιμασμένη σε ακραίες θερμοκρασίες. Εγώ έχω 14kw μόνο για θέρμανση και ΖΝΧ σε σπίτι 270 τμ με κέλυφος ενεργειακά κλπ και ίσως έπρεπε να βάλω 11 άρα. Μέχρι -15 εγγυημένα 14kw και μέχρι -28 με μικρή πτώση. Εγώ επειδή φοβήθηκα στην αρχή άφησα παράλληλα και το λέβητα πετρελαίου τον οποίο 3 χρόνια δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Σαν δεύτερη επιλογή βλέπεις και Panasonic t cap Δε νομίζω, 270 τμ μεζονέτα 23 βαθμούς σταθερά ΖΝΧ συνέχεια, καμπύλη αντιστάθμισης, σώματα φέτες (ΑΚΑΝ) στέλνω 3μηνο, meteo μπορείς να δεις θερμοκρασίες. Περιοχή Φλώρινα. Καλησπέρα, Για να σε καλύπτει 14kw αντλία στην Φλώρινα (και όπως λες θα αρκούσε και 11kw) σε 270τμ, θα πρέπει να έχεις εγκαταστήσει πάνω από 12-14εκ. κέλυφος και πολύ καλά κουφώματα. Σε συνδυασμό βέβαια και με εξαιρετική εγκατάσταση και ρύθμιση της αντλίας από γνώστη. Αναλογικά με τα τετραγωνικά που θερμαίνεις, οι καταναλώσεις σου είναι χαμηλότερες από αρκετές αντλίες εγκατεστημένες σε Δυτική και Νότια Ελλάδα.
grtopo Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, verlemakos είπε Καλησπέρα, Για να σε καλύπτει 14kw αντλία στην Φλώρινα (και όπως λες θα αρκούσε και 11kw) σε 270τμ, θα πρέπει να έχεις εγκαταστήσει πάνω από 12-14εκ. κέλυφος και πολύ καλά κουφώματα. Σε συνδυασμό βέβαια και με εξαιρετική εγκατάσταση και ρύθμιση της αντλίας από γνώστη. Αναλογικά με τα τετραγωνικά που θερμαίνεις, οι καταναλώσεις σου είναι χαμηλότερες από αρκετές αντλίες εγκατεστημένες σε Δυτική και Νότια Ελλάδα. Αντλία mitsubishi pud-shwm140yaa 14kw (μόνο θέρμανσης, για δροσισμό έχω βάλει 3 κλιματιστικά 18αρια – ένα σε κάθε στάθμη), σώματα φέτες, κατοικία σε τρία επίπεδα 70, 100, 100 σύνολο 270, περιοχή Φλώρινα, ρύθμιση καμπύλης αντιστάθμισης 33/+20 και 44/-5 και εσωτερική θερμοκρασία 23 βαθμούς μαζί με ΖΝΧ 24/7. Το σπίτι είναι του 1990 με εφαρμογή Κ.Θ.Κ. και έχει μπει εξτρά κέλυφος 8cm και 10 cm στην οροφή, κουφώματα pvc triplex ενεργειακά όχι τριπλά και αερισμός ανάκτησης θερμότητας. (η πρώτη στάθμη είναι ημιυπόγειο και δεν έχει μονωθεί, αλλά έχω βάλει μεγαλύτερα σώματα) Την αντλία την επέλεξα και ρύθμισα μόνος μου μετά από πολύ ψάξιμο, κυρίως σε ξένα φορουμ βόρειων χωρών (είμαι και ο ίδιος μηχανικός). Στο μόνο που δεν έχω καταλήξει, γιατί οι γνώμες είναι αντικρουόμενες, αν θα άξιζε να αλλάξω τις φέτες με σώματα χαμηλών θερμοκρασιών (πχ purmo) Για το ίδιο σπίτι πριν τις παρεμβάσεις ήθελα 3500 λίτρα πετρέλαιο με οικονομία στη χρήση. Ανεβάζω ενδεικτικά από meteo σταθμός Φλώρινας τις συνθήκες Ιανουαρίου 2025 για μέτρο σύγκρισης Επεξ/σία 1 Απριλίου από grtopo 4
zaras27 Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου 13 hours ago, dm_mlnk said: Επαυξηση (τυπος παροχης 05) θελει 3Χ16 καλώδιο απο το ρολόι εως το πίνακα και ασφαλιζει με 50Α ασφάλεια πινακα. Επισης στο ρολόι πρεπει να φτάνει και ενα ακόμη 1Χ16 που θα ειναι η γειωση. Το καλώδιο-εργασίες απο την κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ εως το ρολοι παλι το πληρώνεις. Χρονος επαυξησης ισχυος μονοφασικης παροχης μπορει να ειναι λιγες εβδομαδες εως και καποιοι μήνες. Υ.Γ το τυπικο μονοφασικό (τυπος 03) απαιτει 3Χ10 καλώδιο απο το ρολόι εως το πινακα (παλαιοτερα βαζαν 2Χ6 και υπαρχει σε παλια σπιτια ακομα!!!)και παλι απαιτει ξεχωριστο καλώδιο γειωσης 1Χ10 στο ρολόι. Επαυξηση δεν δινεται σε ολους ειναι αναλογα τη διαθεσιμοτητα και την χωριτικοτητα δικτύου. Αρα πρωτα μιλας με τον ηλεκτρολογο και επειτα κανεις την αναλογη αιτηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Αν αποφασισεις για επαυξηση αλλα δεν σου δινουν παροχη 05(προσαυξημενο μονοφασικό) τοτε πας για παροχη τριφασική τυπου 2 (3Χ25Α,) ή τυπου 3 (3Χ35Α).Η επιλογη της τριφασικης παροχης μπορει να ξεπερασει τα 2000-3000 αν αναλογιστεις εγγυηση στο ΔΕΔΔΗΕ, Κοστος καλωδιωσης-εργασιων ΔΕΔΔΗΕ, Εργασία-υλικα εντος της οικιας σου. Λινκ παροχων: https://aepseh.gr/articles/96/Paroxes-reumatos Εγώ ρώτησα δίνοντας τον αρ παροχής μου που είναι τριφασικό κ μου λέει ότι είσαι οκ στο Πολύγωνο που μένω για αντλία .
ababa641 Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου 1 ώρα πριν, grtopo είπε Αντλία mitsubishi pud-shwm140yaa 14kw (μόνο θέρμανσης, για δροσισμό έχω βάλει 3 κλιματιστικά 18αρια – ένα σε κάθε στάθμη), σώματα φέτες, κατοικία σε τρία επίπεδα 70, 100, 100 σύνολο 270, περιοχή Φλώρινα, ρύθμιση καμπύλης αντιστάθμισης 33/+20 και 44/-5 και εσωτερική θερμοκρασία 23 βαθμούς μαζί με ΖΝΧ 24/7. Το σπίτι είναι του 1990 με εφαρμογή Κ.Θ.Κ. και έχει μπει εξτρά κέλυφος 8cm και 10 cm στην οροφή, κουφώματα pvc triplex ενεργειακά όχι τριπλά και αερισμός ανάκτησης θερμότητας. (η πρώτη στάθμη είναι ημιυπόγειο και δεν έχει μονωθεί, αλλά έχω βάλει μεγαλύτερα σώματα) Την αντλία την επέλεξα και ρύθμισα μόνος μου μετά από πολύ ψάξιμο, κυρίως σε ξένα φορουμ βόρειων χωρών (είμαι και ο ίδιος μηχανικός). Στο μόνο που δεν έχω καταλήξει, γιατί οι γνώμες είναι αντικρουόμενες, αν θα άξιζε να αλλάξω τις φέτες με σώματα χαμηλών θερμοκρασιών (πχ purmo) Για το ίδιο σπίτι πριν τις παρεμβάσεις ήθελα 3500 λίτρα πετρέλαιο με οικονομία στη χρήση. Ανεβάζω ενδεικτικά από meteo σταθμός Φλώρινας τις συνθήκες Ιανουαρίου 2025 για μέτρο σύγκρισης Έχεις κάνει πρωτεύον - δευτερεύον κύκλωμα? Θέλεις να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για την εγκατάστασή σου?
alejsalonica Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου 15 ώρες πριν, grtopo είπε Φίλε μου μονόδρομος Mitsubish zubadan, την έχω στο σπίτι στη Φλώρινα δοκιμασμένη σε ακραίες θερμοκρασίες. Εγώ έχω 14kw μόνο για θέρμανση και ΖΝΧ σε σπίτι 270 τμ με κέλυφος ενεργειακά κλπ και ίσως έπρεπε να βάλω 11 άρα. Μέχρι -15 εγγυημένα 14kw και μέχρι -28 με μικρή πτώση. Εγώ επειδή φοβήθηκα στην αρχή άφησα παράλληλα και το λέβητα πετρελαίου τον οποίο 3 χρόνια δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Σαν δεύτερη επιλογή βλέπεις και Panasonic t cap Δε νομίζω, 270 τμ μεζονέτα 23 βαθμούς σταθερά ΖΝΧ συνέχεια, καμπύλη αντιστάθμισης, σώματα φέτες (ΑΚΑΝ) στέλνω 3μηνο, meteo μπορείς να δεις θερμοκρασίες. Περιοχή Φλώρινα. Από ότι βλέπω έχεις β.α. κάπου στο 3,3 τον Γενάρη, 3,7 τον Φλεβάρη και 3,5 τον Μάρτιο. Χοντρικά πάντα. Όχι κι άσχημα αλλά ούτε και κάτι εντυπωσιακό. Αναμενόμενο. Αυτό που λέμε πολλοί ότι η αντλία θερμότητας είναι η τελική επιλογή σε μια σειρά προαπαιτούμενων όπως μόνωση - κουφώματα, ηλιακό και αερισμό με ανάκτηση. Αλλιώς αυτό το 3,3-3,7 σε μαύρη τρύπα θα πονέσει πολύ. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτές τις καταναλώσεις η τελική τιμή της kWh φτάνει και ξεπερνάει τα 0,215€/kWh λόγω χρεώσεων ΥΚΩ. Με απόδοση 3,5 ~ 0,0614€/kWh αποδιδόμενης ενέργειας. Στην Φλώρινα πλέον έχει έρθει και το αέριο το οποίο τελική τιμή έχει στα 0,065€/kWh. Το δε πετρέλαιο με την σημερινή του τιμή έχει 0,12€/kWh. Τα βάζετε κάτω και αποφασίζετε, πρώτα όμως μονώσεις κλπ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα