Spyrus Δημοσ. 22 Απριλίου Δημοσ. 22 Απριλίου (επεξεργασμένο) Έχω μελέτη για νεόδμητο που βγήκε μαζί με την άδεια. Η αρχική σκέψη ήταν κλιματιστικά + κλασσικά σώματα σε αντλία θερμότητας. Όμως στην πορεία αποφάσισα fan coils. Δείχνοντας την αρχική μελέτη σε 2-3 μηχανολόγους που εμπορεύονται, κράτησαν τις θερμικές απώλειες όπως είχαν υπολογιστεί (80 βαθμούς προσαγωγή νερού). Είναι σωστό αυτό ή θέλει μελέτη από την αρχή; Η μελέτη είναι βάσει DIN 4701 (0 βαθμούς κελσίου έξω για 20 βαθμούς στον εσωτερικό χώρο) Οι θερμικές απώλειες είναι στο σύνολο 9379. Το σπίτι ειναι ισόγειο, μια πλευρά (ανατολική) μεσοτοιχία, 7άρα θερμοπρόσοψη μόνωση ταράτσας και αλουμίνια χωνευτά με διπλά τζάμια. Ρισκάρει κανείς αντλία 9.3 ή πάμε για 10-11άρα; Η εξτρά αντίσταση λογικά δε χρειάζεται, καθώς ειναι σε παραλιακό μέρος εντός Αττικής. Επειδή βλέπω επιλογές σε μονοφασική αντλία πολύ περισσότερες και φτηνότερες, να προτιμήσω; Τριφασικός είναι ο πίνακας ρεύματος. Επεξ/σία 22 Απριλίου από Spyrus
mechpanos Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Οι απώλειες είναι ίδιες. Η διαστασιολόγηση φυσικά πρέπει να αλλάξει, και σε σωληνώσεις και σε διαστάσεις σωμάτων (fan coils) καθώς θες άλλη θερμοκρασία λειτουργίας και άλλες παροχές για να επιτύχεις την απόδοση. Και βασικά πλέον θες και μελέτη ψύξης γιατί από αυτή θα προκύψει η μεγαλύτερη απαιτήση εκτιμώ, που θα σου καθορίσει και την αντλία και τις διαστάσεις των σωληνώσεων.
GEORGES81 Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Στις 22/4/2025 στις 11:29 ΠΜ, aristidis540 είπε Όλοι οι κατασκευαστές θα πάνε στο R290 δεν βλέπω τον λόγο να πάω σε παλιό... Θα περιμένω να δω την Mitsubishi ....αν και η midea φαίνεται εντάξει. θέμα κόστους κ μόνο. ο cop πχ του ρ290 με ρ32 της μιντεα σε νερα εως 55 αν θυμαμαι καλα ειναι πολυ κοντα.
alejsalonica Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου 21 ώρες πριν, Spyrus είπε Έχω μελέτη για νεόδμητο που βγήκε μαζί με την άδεια. Η αρχική σκέψη ήταν κλιματιστικά + κλασσικά σώματα σε αντλία θερμότητας. Όμως στην πορεία αποφάσισα fan coils. Δείχνοντας την αρχική μελέτη σε 2-3 μηχανολόγους που εμπορεύονται, κράτησαν τις θερμικές απώλειες όπως είχαν υπολογιστεί (80 βαθμούς προσαγωγή νερού). Είναι σωστό αυτό ή θέλει μελέτη από την αρχή; Η μελέτη είναι βάσει DIN 4701 (0 βαθμούς κελσίου έξω για 20 βαθμούς στον εσωτερικό χώρο) Οι θερμικές απώλειες είναι στο σύνολο 9379. Το σπίτι ειναι ισόγειο, μια πλευρά (ανατολική) μεσοτοιχία, 7άρα θερμοπρόσοψη μόνωση ταράτσας και αλουμίνια χωνευτά με διπλά τζάμια. Ρισκάρει κανείς αντλία 9.3 ή πάμε για 10-11άρα; Η εξτρά αντίσταση λογικά δε χρειάζεται, καθώς ειναι σε παραλιακό μέρος εντός Αττικής. Επειδή βλέπω επιλογές σε μονοφασική αντλία πολύ περισσότερες και φτηνότερες, να προτιμήσω; Τριφασικός είναι ο πίνακας ρεύματος. Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι άλλο η μελέτη απωλειών και άλλο η μελέτη θέρμανσης. Κατά δεύτερον η μελέτη απωλειών είναι λάθος. Το DIN 4701 έχει υποχρεωτικά αντικατασταθεί από το ΕΝ12831 όπου μεταξύ των διαφορών τους είναι και ο υπολογισμός των απωλειών λόγω θερμογεφυρών. Οι απώλειες όπως βγουν με βάση τη μελέτη παραμένουν ίδιες αλλά μετά πρέπει να δεις την μελέτη θέρμανσης και εκεί θα δεις με τι θερμοκρασίες δουλεύουν τα θερμαντικά στοιχεία.
Spyrus Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου 2 ώρες πριν, mechpanos είπε Οι απώλειες είναι ίδιες. Η διαστασιολόγηση φυσικά πρέπει να αλλάξει, και σε σωληνώσεις και σε διαστάσεις σωμάτων (fan coils) καθώς θες άλλη θερμοκρασία λειτουργίας και άλλες παροχές για να επιτύχεις την απόδοση. Και βασικά πλέον θες και μελέτη ψύξης γιατί από αυτή θα προκύψει η μεγαλύτερη απαιτήση εκτιμώ, που θα σου καθορίσει και την αντλία και τις διαστάσεις των σωληνώσεων. Μπήκαν 20 άρες μονωμενες σωλήνες κ αποχέτευση. Μελέτη ψύξης έχω αλλά για κλιματισμό ... 47 λεπτά πριν, alejsalonica είπε Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι άλλο η μελέτη απωλειών και άλλο η μελέτη θέρμανσης. Κατά δεύτερον η μελέτη απωλειών είναι λάθος. Το DIN 4701 έχει υποχρεωτικά αντικατασταθεί από το ΕΝ12831 όπου μεταξύ των διαφορών τους είναι και ο υπολογισμός των απωλειών λόγω θερμογεφυρών. Οι απώλειες όπως βγουν με βάση τη μελέτη παραμένουν ίδιες αλλά μετά πρέπει να δεις την μελέτη θέρμανσης και εκεί θα δεις με τι θερμοκρασίες δουλεύουν τα θερμαντικά στοιχεία. Αν λέμε ένα δωμάτιο θέλει 1.4kw, και το fancoil στους 40-45 τα βγάζει;
alejsalonica Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Εμένα ρωτάς; Σίγουρα υπάρχει FCU που θα το βγάζει αλλά πρέπει να δείτε ποιο μοντέλο. Γιατί δεν ρωτάς τον μηχανικό που έκανε τις μελέτες;
mechpanos Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου 3 ώρες πριν, Spyrus είπε Μπήκαν 20 άρες μονωμενες σωλήνες κ αποχέτευση. Μελέτη ψύξης έχω αλλά για κλιματισμό ... Κι εγώ έχω υπολογίσει ότι θέλω 300 ίππους ισχύ για να κουβαλάω μπετά, αλλά τελικά αποφάσισα ότι με 300 ίππους και με τόσα λεφτά καλύτερα να πάρω Porsche. Αυτό το πράγμα μου λες. Άρα έχεις 2 μελέτες διαφορετικές από αυτό που πας να φτιάξεις. Τί διάσταση θα είναι το κάθε fan coil σε κάθε δωμάτιο, σε τί θερμοκρασία νερών θα δουλέψει, τί παροχή απαιτεί για να βγάλει αυτή την απόδοση σε αυτή τη θερμοκρασία, τί πτώση πίεσης βάζει στο δίκτυο, τί απόσταση βρίσκεται από το κολλεκτέρ άρα τί διατομή σωλήνωσης θα χρησιμοποιηθεί ώστε να περάσει η επιθυμητή παροχή, αν την σηκώνει την συνολική πτώση πίεσης ο κυκλοφορητής της αντλίας κλπ, δεν μπορεί να σου τα πει κανένας, δεν έχεις μελέτη. Περίπου σε καλύπτει, μπορεί όμως και όχι. Τώρα τι να σου πω τις σωληνώσεις που έχεις περάσει αν δεν κάνουνε, να τις ξηλώσεις; Αφού τώρα τις έβαλες χωρίς μελέτη κατά εκτίμηση. Αυτά κάνετε και μετά δεν ζεσταινόσαστε, και αναγκάζεστε και ανεβάζετε θερμοκρασία νερών στους 45-50-55 για να ζεσταθείτε, και μετά πέφτει το COP και σας φταίνε οι αντλίες που είναι ακριβές και υπερτιμημένες, όχι ότι η εγκατάσταση ξεκίνησε από την αρχή και πήγε όλη λάθος. 1
star_cruiser Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου (επεξεργασμένο) Εγώ να κάνω μια ερώτηση σε αυτούς που ξέρουν… Μου δίνεται ένα σώμα πάνελ γύρω στις 6000 θερμιδες και σκέφτομαι να το βάλω στο χωλ που ενώνει σαλόνι και δωμάτια και να αντικαταστήσω ένα σώμα ακαν με 2500 θερμιδες … έχω τα σώματα ακαν και τα δουλεύω σε θερμοκρασίες νερών με 30 έως 37 μαξ βαθμούς και έχω στο σπίτι 23 βαθμούς και είμαστε πολύ καλά … θα δω καμιά διαφορά επιπλέον ή τζάμπα θα το κάνω; Επεξ/σία 23 Απριλίου από star_cruiser
mechpanos Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου 10 ώρες πριν, star_cruiser είπε Εγώ να κάνω μια ερώτηση σε αυτούς που ξέρουν… Μου δίνεται ένα σώμα πάνελ γύρω στις 6000 θερμιδες και σκέφτομαι να το βάλω στο χωλ που ενώνει σαλόνι και δωμάτια και να αντικαταστήσω ένα σώμα ακαν με 2500 θερμιδες … έχω τα σώματα ακαν και τα δουλεύω σε θερμοκρασίες νερών με 30 έως 37 μαξ βαθμούς και έχω στο σπίτι 23 βαθμούς και είμαστε πολύ καλά … θα δω καμιά διαφορά επιπλέον ή τζάμπα θα το κάνω; Αφού είσαστε πολύ καλά, για εμένα τζάμπα τη φασαρία. Αν κάπου δεν σε καλύπτει τότε έχει νόημα. 1
star_cruiser Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου 6 hours ago, mechpanos said: Αφού είσαστε πολύ καλά, για εμένα τζάμπα τη φασαρία. Αν κάπου δεν σε καλύπτει τότε έχει νόημα. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν ζεσταίνει το μισο και κάτω από το καλοριφέρ και αυτό το είδα και σε άλλα δύο καλοριφέρ…μάλλον έχει να κάνει με την πίεση του δικτύου γιατί βλέπω στα 2.1 με 2.3 bar δουλεύει η αντλία…ίσως πρέπει να μιλήσω με τον υδραυλικό να βάλουμε και ένα έξτρα δοχείο διαστολής
Damich Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου Kαλησπέρα! Τώρα που δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης την αντλία πώς τη σταματάμε? Απενεργοποίηση από την οθόνη ελέγχου ή κατεβάζουμε το διακόπτη από τον πίνακα? Αν πρέπει το δεύτερο, χάνονται οι αρχικές ρυθμίσεις του εγκαταστάτη και τα δεδομένα κατανάλωσης?
Tsino Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου 2 hours ago, Damich said: Kαλησπέρα! Τώρα που δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης την αντλία πώς τη σταματάμε? Απενεργοποίηση από την οθόνη ελέγχου ή κατεβάζουμε το διακόπτη από τον πίνακα? Αν πρέπει το δεύτερο, χάνονται οι αρχικές ρυθμίσεις του εγκαταστάτη και τα δεδομένα κατανάλωσης? Από την οθόνη ελέγχου... Εμένα και το διακόπτη να κατεβάσω δε χάνει τίποτα.. και αυτό είναι το σωστό.
mechpanos Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου Απενεργοποίηση από την οθόνη και κατέβασμα και το διακόπτη. Εγώ βέβαια την αφήνω ανοιχτή γιατί πρώτον έχω το ζεστό νερό με 3 γυναίκες στο σπίτι δεν είναι σίγουρο ότι φτάνει ακόμα ο ηλιακός κάθε μέρα, δεύτερον σε ένα μήνα αρχίζει η... ψύξη!!!
chek2fire Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου καλό δεν είναι ο διακόπτης να είναι ανεβασμένος. Πιο λόγο να τον κατεβάσεις τελείως?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα