Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Nikolas7_7 είπε

γιατι ενας φιλος με καινουριο σπιτι πανακριβο, πηγε και εβαλε daikin μεσαιων θερμοκρασιων (που φτανει νομιζω καπου στους 65 βαθμους και τη ρυθμισε στους 40). οι εγκαταστατες που ρωταω εδω, λενε οτι ειναι βλακεια αυτο

Αλλο τι ισχύ βγάζει, άλλο τί θερμοκρασία. Πρωτα απόλα όλες οι Daikin ειναι μεσαίων δηλαδή φτάνουν τους 60 και τις ρυθμιζεις εκει που θες. Οσο πιο χαμηλα τοσο πιο αποδοτικα. Άλλο αυτό, αλλο το να "ειναι ανετα", το οποιο ειναι πραγματι λαθος, να σε καλυπτει δηλαδη η 12αρα και να τοποθετησεις την 14αρα η τη  16αρα.

• Like 1
  • Απαντ. 5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 ώρες πριν, dm_mlnk είπε

οταν ειναι περιορισμενες οι επιλογες για επιλογη συστηματος θερμανσης την Αντλια θερμοτητας , τοτε πιο αποδοτικο και λιγοτερο ρισκαδορικο θα ηταν να επενδυθει το αντιστοιχο κεφαλαιο στην μονωση του σπιτιου (θεμροπροσοψη, αντικατασταση κουφωματων η υαλοπινάκων) η ακομα και εγκατασταση φωτοβοταικων και συγχρονων κλιματιστικων. Το ρισκο μειωνεται και οι πιθανοτητες να εχει ανταποδοση η επενδυση ειναι μεγαλυτερες.

Περαν του ρισκου κατι να μην γινει-μελετηθει σωστα , ειναι και το ρισκο αν κατι συμβει που θα βρω υποστηριξη. Απο την αλλη δεν ειναι και πυρηνικη φυσικη , πιθανον να υπαρχει και καποιος γνωστης στην πιο ευρυτερη περιοχη που θα μπορει με τεχνογνωσια και εμπειρια να αναλαβει την αναβαθμιση/εγκατασταση ενος συστηματος θερμανσης-ψυξης.

Για το ερωτημα περι σωματα ΑΚΑΝ (με φετες) το καθε σωμα οτι τυπου και αν ειναι (πανελ ή ΑΚΑΝ) εχει μια μεγιστη αποδοση σε συγκεκριμενες θεμροκρασιες νερου , με το να τα αντικαταστησεις με μεγαλυτερα - μεγαλυερης διαστασης - μεγαλυερης αποδοσης  τοτε εχεις με μικροτερη θερμοκρασια νερων (αρα και οικονομια στην καταναλωση - οσο πιο μικρη θερμοκρασια νερων τοσο πιο αποδοτικη λειτουργια της Α.Θ.) αντιστοιχη αποδοση με το μικροτερο σωμα σε υψηλοτερη θεμροκρασια. Και οι φετες αλλα και τα πανελ εχουν τα υπερ και τα κατα τους αλλα και οι δυο τυποι κανουν για αντλια θερμοτητας με την συνθηκη οτι η αποδοση τους για χαμηλοτερη θερμοκρασια απο αυτη που λειτουργει ενας λεβητας μπορουν να προσφερουν την ζεστη-αποδοση που χρειαζεται ο χωρος.

σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση. το να μπω στη διαδικασια για αναβαθμιση του σπιτιου δεν παιζει αυτη τη στιγμη, θεωρω οτι δεν αξιζει δηλαδη γιατι ηδη σε πετρελαιο δινω μεχρι 1000 ευρω το χρονο και καιω και λιγο τζακι. Ο σκοπος της αντλιας ειναι να μειωσω το τζακι και να μην εχω τη βρωμια του πετρελαιου (ειναι παλια εγκατασταση και θελω να καθαρισει το υπογειο) αλλα και να κερδισω σε κοστος. Το σπιτι καλυπτεται με φωτοβολταικα, οποτε για μενα το ρισκο ειναι μηδενικο, αλλα ο πανω οροφος που ειναι οι γονεις δεν εχει φωτοβολταικα και χρησιμοποιουν το πετρελαιο και αυτοι. Οποτε κοιταζω αν αυτοι που δινουν επισης κανα 1000αρικο με χρηση καλοριφερ και κλιματιστικων (και τα 2 μαζι αναλογα τη μερα και τις συνθηκες) θα καλυφθουν απο την αντλια χωρις να δωσουμε 30k σε γενικη αναβαθμιση γιατι αν ειναι να τα δωσουμε, τα τρωμε και λιγα λιγα σε θερμανση, θεωρω δηλαδη οτι η αποσβεση δεν θα γινει με το συγκεκριμενο κοστος που εχουμε.

Οποτε προσπαθω να καταλαβω ποια ειναι η βελτιστη επιλογη και συνδυασμος πραγματων. 

ΙΣως το να μπουν μεγαλα σωματα ειναι πιο σημαντικο και να γινει σωστη επιλογη και ρυθμιση αντλιας για αργη.

8 ώρες πριν, mechpanos είπε

Αλλο τι ισχύ βγάζει, άλλο τί θερμοκρασία. Πρωτα απόλα όλες οι Daikin ειναι μεσαίων δηλαδή φτάνουν τους 60 και τις ρυθμιζεις εκει που θες. Οσο πιο χαμηλα τοσο πιο αποδοτικα. Άλλο αυτό, αλλο το να "ειναι ανετα", το οποιο ειναι πραγματι λαθος, να σε καλυπτει δηλαδη η 12αρα και να τοποθετησεις την 14αρα η τη  16αρα.

οταν την εβαλε αυτος επαιζαν και σε 45 ή 50 νομιζω. θυμαμαι παντως οτι πηρε τη μεσαια επιλογη ενω για την περιοχη μας η πιο χαμηλη επιλογη θα τον καλυπτε εξισου. Αρα στο θεμα θερμοκρασιων παιρνεις μια που να μπορει να φτασει ψηλα και την δουλευεις πιο χαμηλα και ειναι πιο ανετη ή αυτο δεν ισχυει?

Οσο αφορα τις kwh, εμενα το σπιτι ειναι 120τμ, και τα 16kw ειδα οτι καλυπτουν 140. Παω σε κατι τετοιο ή παω οριακα στα 120?

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Nikolas7_7 είπε

Αρα στο θεμα θερμοκρασιων παιρνεις μια που να μπορει να φτασει ψηλα και την δουλευεις πιο χαμηλα και ειναι πιο ανετη ή αυτο δεν ισχυει?

Την δουλεύεις όσο πιο χαμηλά μπορούν να σε καλύψουν τα σώματα που έχεις ή θα βάλεις γιατί εκ κατασκευής έχει μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας σε σχέση με τί καίει, στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό μπορεί κατά κάποιο τρόπο να μεταφραστεί και σε " είναι άνετα" ο συμπιεστής. Άρα κατά κάποιο τρόπο ισχύει, αλλά όλες φτάνουν τους 60 και οι πιο καινούργιες r290 και τους 70-75 οπότε αυτό είναι στάνταρ δεν υπάρχει αντλία που να περιορίζεται στους 40-45 από ότι ξέρω, ίσως πριν από 10 χρόνια+ που δεν είχα καμία επαφή να υπήρχαν, άρα δεν τίθεται θέμα να επιλέξεις πιο υψηλών θερμοκρασιών για να είναι πιο άνετη στις χαμηλές.

Συνοψίζοντας. Παίρνεις την ισχύ που σε καλύπτει και την δουλεύεις όσο πιο χαμηλά πάει βάσει σωμάτων για μέγιστο cop.

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα σας

Λοιπον εχω ένα σπίτι 110τμ δεν ειχε θέρμανση ποτέ οπότε παμε κατευθείαν σε αντλία και σώματα . Λοιπόν, κανοντας την δική μου ερευνα μια αντλία 8κβ επαρκεί για το 90% του χειμωνα( 22β νυχτα μέρα ) με την προϋπόθεση οτι θα τοποθετησω οβερσαιζ σώματα και θερμοκρασία νερου 50-45β. Κανοντας μια απλη κουβέντα με τον πρώτο θερμουδραυλικο που θα ερχόταν να μετρήσει, εφερε σθεναρή αντίσταση στα λεγόμενα μου θεωρώντας ότι θα δεν θα ζεστενομαστε δεν θα φτάνουν τα νερα σωστα στα τελευταία σωματα λογο κυκλοφορητη, μεγάλη μαζα νερού για να ζεσταθει κλπ. Ηταν κάθετος. Εν ολίγης η απάντηση του "Θα βάλουμε αυτό που πρέπει σε σωματα, ελαφρός πιο μεγάλα και την αντλία που απαιτηθεί".

Τωρα αν κάποιος μπορεί να με διαφωτίσει θα ήμουν ευγνώμων. Απ την μία θέλω να κάνω αυτό που θεωρώ εγω σωστό κατόπιν της δικής μου έρευνας, να πω παρε ποσα θες και κάνε αυτό που σ ζηταω. Απ την άλλη με προβληματίζει αν έχει δίκιο εν τέλει.

Ευχαριστώ πολύ 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, renaultclioV είπε

Καλημέρα σας

Λοιπον εχω ένα σπίτι 110τμ δεν ειχε θέρμανση ποτέ οπότε παμε κατευθείαν σε αντλία και σώματα . Λοιπόν, κανοντας την δική μου ερευνα μια αντλία 8κβ επαρκεί για το 90% του χειμωνα( 22β νυχτα μέρα ) με την προϋπόθεση οτι θα τοποθετησω οβερσαιζ σώματα και θερμοκρασία νερου 50-45β. Κανοντας μια απλη κουβέντα με τον πρώτο θερμουδραυλικο που θα ερχόταν να μετρήσει, εφερε σθεναρή αντίσταση στα λεγόμενα μου θεωρώντας ότι θα δεν θα ζεστενομαστε δεν θα φτάνουν τα νερα σωστα στα τελευταία σωματα λογο κυκλοφορητη, μεγάλη μαζα νερού για να ζεσταθει κλπ. Ηταν κάθετος. Εν ολίγης η απάντηση του "Θα βάλουμε αυτό που πρέπει σε σωματα, ελαφρός πιο μεγάλα και την αντλία που απαιτηθεί".

Τωρα αν κάποιος μπορεί να με διαφωτίσει θα ήμουν ευγνώμων. Απ την μία θέλω να κάνω αυτό που θεωρώ εγω σωστό κατόπιν της δικής μου έρευνας, να πω παρε ποσα θες και κάνε αυτό που σ ζηταω. Απ την άλλη με προβληματίζει αν έχει δίκιο εν τέλει.

Ευχαριστώ πολύ 

δεν νομιζω οτι μπορει να σου επιβεβαιωσει ετσι απλα απο εδω αυτο που ζητας. Οπως γραφτηκε ειναι μια πολυπαραγοντικη εξισωση και το κλειδι ειναι ο πωλητης/εγκαταστατης να εχει κερδισει την εμπιστοσυνη σου με τις επιλογες του.

το μονο ευκολο ειναι να βρεις καποιον και να του πεις βαλε αυτο εκει. Μετα ομως τι ακρη θα βρεις ; Θα φταινε τα μηχανηματα ; η τοποθετηση ; Νομιζω πως μονον την καρδια σου θα χαλασεις ετσι.

• Like 1
Δημοσ.

Περίπου στις 25 με τέλος Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα.

Αιντε να δούμε....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, renaultclioV είπε

Καλημέρα σας

Ευχαριστώ πολύ 

Καλά το λες. Πάρε και άλλη γνώμη. Καλά ότι δεν θα φτάνει στο τελευταίο κύκλωμα λόγω κυκλοφορητή είναι αστείο. Δουλεύω θέρμανση σε σπίτι 290τμ με τον κυκλοφορητή της αντλίας. Επίσης από τη στιγμή που σχεδιάζεται από το μηδέν επιλέγεις διατομή σωλήνας κατάλληλη και κάνεις ότι θες.

Άσε τους υδραυλικούς και βρες ένα μηχανολόγο λέω εγώ. Να σου βγάλει τη μελέτη και να πας σε όποιον υδραυλικό να του πεις πόσα θέλεις να μου φτιάξεις ΑΥΤΟ ....

Επεξ/σία από mechpanos
  • Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Vsrs7 είπε

Περίπου στις 25 με τέλος Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα.

Αιντε να δούμε....

Εκαναν καποια ανακοινωση ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Δουλεύω θέρμανση σε σπίτι 290τμ με τον κυκλοφορητή της αντλίας. Επίσης από τη στιγμή που σχεδιάζεται από το μηδέν επιλέγεις διατομή σωλήνας κατάλληλη και κάνεις ότι θες.

Αν επιτρέπεται τι αντλία έχετε; Πόσα kw και τι εταιρίας; Μονοφασική ή τριφασική;  Τα ίδια τετραγωνικά είναι το σπίτι μου (σε 3 ορόφους) έβαλα καλοριφέρ panel με υπερδιαστασιολογηση ( γαϊδούρια δηλαδή).

Το κακό είναι ότι έχω μονοφασικό ρεύμα και η ΔΕΔΔΗΕ μου είπε ότι θα έρθει το 3φ σε 3 μήνες περίπου από τώρα, κι αυτό με δεσμεύει. 
αύριο περιμένω και 3ο μηχανολόγο για να μου κάνει νέα μελέτη διότι οι 2 πρώτοι διαφέρανε μέρα με την νύχτα ( 22kw υψηλών θερμ. Econset και 16kw μεσαίων θερμ midea ή daikin). 
και οι δύο συμφωνούσαν στο ότι θα χρειαστώ 3 κυκλοφόρησες (1 για κάθε όροφο) πράγμα που γράφετε ότι το κάνετε με αυτό της αντλίας εσείς. 

Επεξ/σία από chaleas
Δημοσ.
2 ώρες πριν, chaleas είπε

Αν επιτρέπεται τι αντλία έχετε; Πόσα kw και τι εταιρίας; Μονοφασική ή τριφασική;  Τα ίδια τετραγωνικά είναι το σπίτι μου (σε 3 ορόφους) έβαλα καλοριφέρ panel με υπερδιαστασιολογηση ( γαϊδούρια δηλαδή).

Το κακό είναι ότι έχω μονοφασικό ρεύμα και η ΔΕΔΔΗΕ μου είπε ότι θα έρθει το 3φ σε 3 μήνες περίπου από τώρα, κι αυτό με δεσμεύει. 
αύριο περιμένω και 3ο μηχανολόγο για να μου κάνει νέα μελέτη διότι οι 2 πρώτοι διαφέρανε μέρα με την νύχτα ( 22kw υψηλών θερμ. Econset και 16kw μεσαίων θερμ midea ή daikin). 
και οι δύο συμφωνούσαν στο ότι θα χρειαστώ 3 κυκλοφόρησες (1 για κάθε όροφο) πράγμα που γράφετε ότι το κάνετε με αυτό της αντλίας εσείς. 

Daikin 3Φ 16αρα. Αλλά δεν είπα πουθενά ότι έχω 3 ανεξάρτητες αυτονομίες. Σε αυτή την περίπτωση θες πρωτεύον δευτερεύον, είτε με πολλούς κυκλοφορητές είτε με inverter κυκλοφορητή στο 2ον αυτά θα στα πει έμπειρος μηχανολόγος.

• Like 1
Δημοσ.

@mechpanos τα fan coils τα εχεις οροφη η επιτοιχια;Αν ειναι οροφης εχεις βαλει plenums κτλ.

Σε ρωταω γιατι θελω να παω ετοιμος στο μηχανολογο για να ξερω τι θα τον ρωτησω και πως θα τον τσεκαρω.

Καλα τα λεει τα chatgpt αλλα η διαφορα απο τη πραξη απεχει ακομα αρκετα

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Wspr είπε

@mechpanos τα fan coils τα εχεις οροφη η επιτοιχια;Αν ειναι οροφης εχεις βαλει plenums κτλ.

Σε ρωταω γιατι θελω να παω ετοιμος στο μηχανολογο για να ξερω τι θα τον ρωτησω και πως θα τον τσεκαρω.

Καλα τα λεει τα chatgpt αλλα η διαφορα απο τη πραξη απεχει ακομα αρκετα

Επιτοίχια. Οροφής είναι καλύτερα στην ψύξη επιτοίχια στη θέρμανση.

Δημοσ.
13 ώρες πριν, mechpanos είπε

Καλά το λες. Πάρε και άλλη γνώμη. Καλά ότι δεν θα φτάνει στο τελευταίο κύκλωμα λόγω κυκλοφορητή είναι αστείο. Δουλεύω θέρμανση σε σπίτι 290τμ με τον κυκλοφορητή της αντλίας. Επίσης από τη στιγμή που σχεδιάζεται από το μηδέν επιλέγεις διατομή σωλήνας κατάλληλη και κάνεις ότι θες.

Άσε τους υδραυλικούς και βρες ένα μηχανολόγο λέω εγώ. Να σου βγάλει τη μελέτη και να πας σε όποιον υδραυλικό να του πεις πόσα θέλεις να μου φτιάξεις ΑΥΤΟ ....

Αυτό ακριβώς εκανα και χθες ηρθε ενας άλλος μάστορας, κατάλαβε τι του ζηταω, οβερσαιζ σωματα, χαμηλη θερμοκρασία νερου εισόδου (45 ή 50) εξοδου (40 ή 50), υδραυλική εξισορρόπηση κεντρική γραμμή σωληνώσεων 28 ή 32, μποιλερ 200λ με μεγαλυτερολη επιφάνεια σπειρας για να ζεστάνει το ΖΝΧ γρήγορα και αν χρειαστεί και δεύτερος κυκλοφορητης βάλε. Παζάρια δεν κάνω αλλά θελω την τελειότητα και να δουλεύει όσο πιο οικονομικά γίνεται 24/7.

Φάνηκε οτι κατάλαβε τι εννοώ 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/10/2025 στις 7:01 ΜΜ, dm_mlnk είπε

Ισχυει και αυτο που λες για αυτο ανεφερα να δει ο μελετητης τα technical data του καθε μοντελου.

τετοια κατηγοριοποιηση εχουν και αλλοι κατασκευαστες , αλλα αναμεσα και σε μοντελα που ειναι στην ιδια κατηγορια εχουν διαφορες ομως σε λειτουργία αλλα και σε περιφερειακα οπου στο τελος διαμορφωνουν διαφορετικη συμπεριφορα.

Το ιδιο ισχυει και για την daikin π.χ. μπορει η altherma EBLA08E3V3 (8KW) να μειωθει η μεγιστη ισχυ της σε 6ΚW αλλα να μην εχει την ιδια συμπεριφορα-καταναλωση σε σχεση με την altherma EBLA06E3V3 (6KW). Αντιστοιχα και η 11KW δεν θα εχει την ιδια συμπεριφορα με μια ρυθμισμενης αποδοσης σε 16KW Αντλια που εχει γινει Limit στα 11ΚW. Παρα οτι εχουν το ιδιο Minimum operation power , το average power θα ειναι σιγουρα διαφορετικο.

Και αυτος ειναι ο λογος που απαιτειται να γινει η αντιστοιχη μελετη απωλειας του χωρου και να διαστασιολογηθει το συστημα να ειναι απολυτα με τις αναγκες του χωρου διοτι δεν μπορει να βελτιστοποιηθει η χρηση μιας μεγαλης αντλιας για ενα χωρο που εχει μικροτερες απωλειες.

Ο λογος που υπαρχει ο περιορισμος ισχυος των αντλιων ειναι διοτι οι κατασκευαστες σου δινουν την δυνατοτητα οχι για να περιορισεις την ισχυ εξοδου αλλα για την περιπτωση που δεν υπαρχει επαρκεια ισχυος εισοδου ωστε να μην προκαλεσεις προβληματα με διακοπες τροφοδοσιας σε αλλο εξοπλισμο που μοιραζεται την ιδια παροχη. 

Και στις δύο σειρές της altherma υπάρχει η επιλογή του περιορισμού της ισχύος, αλλά και η επιλογή της economy function. Εφαρμόζοντας τη 2η επιλογή, όλα τα μοντέλα ξεκινούν αλλά και επανεκινούνται (μετά από start stop), με την ελάχιστη δυνατή ισχύ, εξοικονομώντας ενέργεια. Από κει και πέρα, η διασφάλιση του ίδιου ελάχιστου αλλά ανώτερου μέγιστου, πρακτικά συνεπάγεται μεγαλύτερο inversion rate, που είναι και το ζητούμενο σε έναν συμπιεστή. Ηλεκτρονικά και μόνο περιορισμένο inversion rate αποτελεί έναν οικονομικό μεν, μη αποδοτικό δε, τρόπο περιορισμού του μηχανήματος για τις ανάγκες του marketing. Εάν τα παραπάνω συνέβαιναν με την επιλογή άλλων επιμέρους εξαρτημάτων θά είχε όντως νόημα, αλλάζοντας το συνολικό εύρος λειτουργίας προς τα κάτω ή πάνω (πχ 0.5kw -> 2.5kw, 1kw-> 3kw, 2kw->4kw, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει (0.9kw->2kw, 0.9kw->3kw, 0.9kw->4->kw).

Κοινώς η επιλογή του μηχανήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη μέγιστη απόδοση, αλλά και την ελάχιστη (inversion rate), αλλιώς δεν έχει νόημα.

Επεξ/σία από ThanG
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, hero_nikolas είπε

Εκαναν καποια ανακοινωση ?

Πληροφορίες του ΥΠΕΝ. Τους πήρε ένας μηχανικός τηλέφωνο και του είπαν αυτό.

https://vm.tiktok.com/ZNdWawLUL/

Επεξ/σία από Vsrs7

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...