Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι Ευρωπαίοι Κατασκευαστές, πάντως, ζητούν μετακίνηση των ορίων που έχουν τεθεί για το 2035, για το 2050. 😅

https://www.gocar.gr/news/feed/51315,mellon_Eyrwpaiwn_kataskeyastwn_krinetai_.html

Σε λίγες μέρες θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και θα έχουμε αναλυτικότερη εικόνα.

  • Haha 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, QuantumWanderer είπε

Οι Ευρωπαίοι Κατασκευαστές, πάντως, ζητούν μετακίνηση των ορίων που έχουν τεθεί για το 2035, για το 2050. 😅

https://www.gocar.gr/news/feed/51315,mellon_Eyrwpaiwn_kataskeyastwn_krinetai_.html

Σε λίγες μέρες θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και θα έχουμε αναλυτικότερη εικόνα.

δημοσιογραφικες παπατζες. απο τοτε που βγηκε ο τραμπ ξερουν οτι το σχεδιο θα μεινει στα χαρτια και καποια στιγμη θα παρει παραταση απλα δεν θελει η ΕΕ να φανει αδυναμη και δεν το κανει ηδη πραξη. εγινε και η ιστορια με τους δασμους και πηγε πισω. θεωρω ουτε τωρα ειναι ο σωστος χρονος πολιτικα να παρεις τετοια αποφαση. το προβλημα ειναι οτι οι ceo ζητανε δεσμευση οτι αυτα που εχουν ειπωθει ιδιωτικα θα γινουν συντομα δημοσια γιατι δεν μπορουν να παρουν αποφασεις που θα εκπληξουν τους μετοχους. το θεμα ειναι τι θα τους δωσει, μια παραταση στο 2050 δεν ειναι στο τραπεζι. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, sndev είπε

NMC ειναι οχι Lfp 

αν κ εσυ γραφεις για Lfp θα το αναλύσω 

πίστεψε με εχεi αρκετα  καλή ακρίβεια. Σου ειπα καταγράφονται τα πάντα. Αν απο 60 σε 80% επερνε 10Kwh στην αρχη παιρνει τωρα 9.2 kwh ( ειναι τυχαια νουμερα για να σου δειξω οτι δε κοιταω  απλα οτι μου σερβιρει αποτελεσμα) εχοντας αφαιρεσει κ την απωλεια απο τη θερμότητα (ναι υπολογιζει κ αυτή) κ μετα αυτα επιβεβαιώνεται κ από μετρητή στο πίνακα.

ναι παιζει ρολο κ η θερμοκρασια αλλα στην θερμικη απώλεια προς τη μπαταρια ( μπορω να στο αναλυσω περεταίρω αλλα δεν εχει νοημα γτ θα καταλέξουμε στο περιπου το ιδιο συμπερασμα το οποιο ομως παλι δε παιζει ρολο σαν ανάλυση  γτ εχω ασφαλέστατο συμπερασμα για το δικο μου οχημα οπως θα καταλαβεις λογο σταθεροποιησης του degratation.

 

δες το γραφιμα. εχω τη τύχη εμένα να εχει σταθεροποιηθεί το degratation - κλίνω 4 ετη σε 3 μηνες.

19/09/24  μεχρι σημερα σεπ25 περασε κρυο βροχη κ ζεστη κ ειναι σταθερο το νουμερο του degradation , οποτε ναι στο θεμα  συμπεράσματος το αν εχει αλλη θερμοκρασια δεν παιζει κανενα απολυτος ρολο στους μεσους ορους... 

επιπλέον στη μεθοδο αυτη ειναι η πιο λογικη καθως οπως ανέφερα  βγαζει μεσο ορο στις τελευταίες 10 φορτίσεις κ το αφαιρεί μετα απο το μάξιμουμ. Γιατί ναι οντος μπορεί προχθές να φορτησε με 30 βαθμούς εξωτερική κ σημερα με 5 βαθμούς εξωτερικη. αλλα ελα ομως που εγω τα εχω σε βαθος 4ετιας οποτε δε μπορει να βγει λαθος συμπερασμα 

κ στο φινάλε σε τοσα στατιστικα δε παίζει κ μεγαλο ρολο αν ειναι 8 η 7,5% η 8,5%. λες απλα ειμαι 8% και σιγουρα δε θα νε 5% να πεφτει τόσο εξω

 

image.png.99f818abd9f93e9bc219b75a6742ecc2.png

Εφόσον είναι NMC δεν ισχύουν αυτά που γράφω. Γενικά εκεί είναι δυσκολότερο να δείξει λάθος ένδειξη SOC το BMS. 

 

2 ώρες πριν, sndev είπε

Μπαταρια κατω απο 75 % για τετοια χρήση που λες εχω διαβασει ειναι επικίνδυνη για μπαμ μπουμ τζιζ κ γιαυτο κ τις αλλάζουν οταν πλησιάζουν αυτά τα νούμερα. Οποτε μαλλον , οχι

Ίσα ίσα που γενικά προτείνεται πλέον τέτοιες μπαταρίες να χρησιμοποιούνται σε σπίτια που υπάρχει περισσότερος χώρος μέχρι φτάσουν στο 30%. 

Και στο αμάξι φυσικά μπορεί να παραμείνει αν δεν έχεις θέμα με το εύρος. 

3 ώρες πριν, sndev είπε

τεσπα ξεφυγα παλι κ παει αλλου η κουβεντα

Εδώ κάθε λίγο και λιγάκι μιλάμε για βιοαέριο και υβριδικά και θα πούμε ότι ξέφυγες εσύ; :P 

 

1 ώρα πριν, korakios είπε

το οτι δε συμφωνείς οτι (και) η ηλεκτροκίνηση ζόρισε τις βιομηχανίες , δεν πειράζει , απλά είναι γεγονός και η αποδοχή της "νέας πραγματικότητας" μόνο κακό κάνει ....

Το γεγονός είναι ότι οι τιμές στα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως καυσίμου αυξήθηκαν δραματικά όταν τα τσιπάκια ήταν σε έλλειψη στην αγορά. Ποιο πιθανό είναι να φταίνε τα datacenters που φτιάχτηκαν εκείνη την περίοδο για το chatGPT παρά τα ηλεκτρικά. 

31 λεπτά πριν, QuantumWanderer είπε

Οι Ευρωπαίοι Κατασκευαστές, πάντως, ζητούν μετακίνηση των ορίων που έχουν τεθεί για το 2035, για το 2050. 😅

https://www.gocar.gr/news/feed/51315,mellon_Eyrwpaiwn_kataskeyastwn_krinetai_.html

Σε λίγες μέρες θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και θα έχουμε αναλυτικότερη εικόνα.

Όπως σου είπαν και αλλού, ακόμη και να γίνει αυτό δεν θα σώσει τις βιομηχανίες στην ΕΕ που δεν μπορούν να ρίξουν το κόστος στην κατασκευή αυτοκινήτου. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αν έπρεπε να ζητήσουν κάτι αυτό θα ήταν έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, πρωτογενή παραγωγή υλικών, επιχειρήσεις παραγωγής εξαρτημάτων EV όπως για παράδειγμα μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρες. Όσο και να πας το όριο πιο κάτω η πραγματικότητα κάποια στιγμή θα τους προλάβει και θα τους πτωχεύσει. Μετά θα εξαγοραστούν από Ινδούς και Κινέζους. 

  • Like 4
Δημοσ.
2 ώρες πριν, QuantumWanderer είπε

Οι Ευρωπαίοι Κατασκευαστές, πάντως, ζητούν μετακίνηση των ορίων που έχουν τεθεί για το 2035, για το 2050. 😅

https://www.gocar.gr/news/feed/51315,mellon_Eyrwpaiwn_kataskeyastwn_krinetai_.html

Σε λίγες μέρες θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και θα έχουμε αναλυτικότερη εικόνα.

Όπως είπαμε, ούτε στην κατασκευή CRT υπάρχουν όρια, ούτε στις πωλήσεις αλόγων υπάρχει απαγόρευση. 

  • Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, manolis940 είπε

Όπως σου είπαν και αλλού, ακόμη και να γίνει αυτό δεν θα σώσει τις βιομηχανίες στην ΕΕ που δεν μπορούν να ρίξουν το κόστος στην κατασκευή αυτοκινήτου. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αν έπρεπε να ζητήσουν κάτι αυτό θα ήταν έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, πρωτογενή παραγωγή υλικών, επιχειρήσεις παραγωγής εξαρτημάτων EV όπως για παράδειγμα μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρες.

Γιατί να μη ζητήσουν κρατικές ενισχύσεις για να πουλάνε και αυτοί στο κόστος;

  • Like 1
Δημοσ.

Ένα από τα  προβλήματα των Ευρωπαίων κατασκευαστών είναι το οικοσύστημα που έχει δομηθεί (ανταλλακτικά, συνεργεία, service) και πρόκειται να μειωθεί (ως προς τον όγκο και τις δραστηριότητές του) τα επόμενα 20 χρόνια. Από εκεί είχαν μεγάλα έσοδα που πρόκειται να καταρρεύσουν, ενώ και πολλές θέσεις εργασίας θα εκλείψουν (εκεί μπαίνει και η πολιτική με κόμματα που είναι ενάντια στην ηλεκτροκίνηση).
Αναφέρουν ότι (θα) εξαρτώνται από την Κίνα για μπαταρίες και έχουν δίκιο. Συμφωνώ με τον @manolis940 να βοηθηθούν (αν και μπορούν και οι ίδιες) για την  ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Δεν εξαρτόμαστε, όμως, τώρα από μη Ευρωπαϊκό καύσιμο για την κίνηση και παλιότερα υπήρξαν κρίσεις που οδήγησαν σε αύξηση της τιμής;  
Στα υβριδικά δεν έχουμε μπαταρία και καύσιμο;
Επίσης, και ειδικά οι Γερμανοί, συνήθισαν με configurator και επιλογές που οδηγούν σε πολυπλοκότητα παραγωγής. Μπαίνεις και χάνεσαι να δεις τι θα βάλεις, μπαίνεις Tesla και BYD και με 3 κλικ έχεις τελειώσει. Οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί (και με μικρότερο κόστος) σε αυτόν τον τομέα.
Περιμένω με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συνάντησης.

  • Like 7
Δημοσ.
7 ώρες πριν, majunior είπε

Γιατί να μη ζητήσουν κρατικές ενισχύσεις για να πουλάνε και αυτοί στο κόστος;

Ας το κάνουν αν και αν νομίζεις ότι κινέζοι καταφέρνουν πλέον να πουλάνε φθηνά λόγο επιδοτήσεων δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Είναι αυτό που περιγράφει ο newlynx. Ο σχεδιασμός και η απλότητα στην παραγωγή ρίχνουν το κόστος κατακόρυφα. 

Στην Ευρώπη πέραν απ' τα ανταλλακτικά έχουμε μάθει και να πουλάμε και εξοπλισμό για φρου φρου και αρώματα. Βγάζουμε το ίδιο αμάξι σε 500 variants. Το θες με δισκόφρενα ή ταμπούρα; Το θες με αντλία θερμότητας ή χωρίς; Infotament ή κλασικό ραδιόφωνο; Δεν μιλάμε για μια ζάντα απλώς ή μια αλλαγή στο χρώμα. Μιλάμε για μια απίστευτη πολυπλοκότητα που ναι μεν έβγαζε λεφτά γιατί οι ζάντες αλουμινίου για παράδειγμα κόστιζαν extra 2000€ ή το infotement άλλα 3000€ αλλά έκανες χώρο για τον ανταγωνισμό. 

  • Like 9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, majunior είπε

Γιατί να μη ζητήσουν κρατικές ενισχύσεις για να πουλάνε και αυτοί στο κόστος;

Εχουν πλαγιες/εμμεσες ενισχυσεις. 

Πχ οι Ευρωπαίοι εχουν ελαχιστα ηλεκτρικα και full hybrid της προκοπής/ανταγωνιστικα. 

Τι κανει λοιπον η EE και το κρατος? Κοβει τον εταιρικο φορο απο τα plugin hybrid των 40.000€ κι ετσι ολες οι εταιρείες απο εκει που εδιναν στους υπαλλήλους/πωλητές κατι renault clio, δίνουν τωρα plugin hybrid τυπου VW Tiguan. 

Ο κάτοχος βέβαια δεν το φορτιζει ποτε, καιει αρκετη βενζινη(την πληρωνει η εταιρεία), αλλα η εταιρεία εχει γλυτώσει εταιρικο φορο και διαφημιζει οτι ειναι "πρασινη". 

Το κοψιμο εταιρικου φορου των plugin δινει τρελο boost στις πωλησεις των ευρωπαϊκών εταιρειων και ειναι ουσιαστικα επιδοτηση απο την τσεπη μας. 

 

Κανονικά έπρεπε να μην εχουν εταιρικο φορο(=εμμεση επιδοτηση) τα full hybrid τυπου toyota, αλλα οι Ευρωπαίοι δεν εχουν ανταγωνιστικες λυσεις, οποτε επιδοτουμε τα plugin που συνηθως δεν βλεπουν ποτε πριζα. 

 

Επεξ/σία από haHa
  • Like 9
Δημοσ.

Στην αμερική η ηλεκτροκίνηση πεθαίνει, μπήκε το καρφί στο μνήμα

https://www.politico.com/newsletters/power-switch/2025/09/02/trumps-new-ev-move-has-gas-stations-pumped-00539394

Ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να καταργεί σταδιακά – αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου του 2025 – τα μέτρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, αφού ακύρωσε άμεσα τα σχέδια του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα οποία, η μια από τις δύο ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, από το 2030 και μετά, θα αφορούσε σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Τον Ιανουάριο μπλόκαρε εξάλλου την απόφαση της Καλιφόρνιας για απαγόρευση πώλησης καινούργιων Ι.Χ. με θερμικούς κινητήρες από το 2035 και μετά. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια απόφαση, που έχει λάβει και η Ε.Ε., ενώ να σημειώσουμε ότι στην Καλιφόρνια έδωσαν μάχη εναντίον της μεγάλοι αυτοκινητιστικοί όμιλοι, όπως η General Motors και η Toyota.Στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται, επίσης, στις ΗΠΑ η επιδότηση ύψους 7.500 δολαρίων για την αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου μοντέλου και 4.000 δολαρίων για μεταχειρισμένο. Επιπρόσθετα, θα καταργηθούν στα τέλη του 2028 τα φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία θα έληγαν κανονικά τέσσερα χρόνια αργότερα.

Μεγάλες συνέπειες θα έχει και η αξιολόγηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος ΕΡΑ των ΗΠΑ για το διοξείδιο του άνθρακα, που δεν περιλαμβάνεται πλέον στην κατηγορία των ρύπων. Αυτό ισοδυναμεί με σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές, επειδή εκπίπτει η φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ καταργούνται και τα όρια εκπομπής CO2 για τα αυτοκίνητα, άρα και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονταν για την υπέρβασή τους.

Μεγάλη χαμένη είναι η Tesla του άσπονδου «φίλου» του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ. Η εταιρεία ειδικεύεται αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων άρα διαθέτει έναν στόλο μοντέλων μηδενικών ρύπων και έχει εισπράξει μέχρι σήμερα γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από «πιστώσεις ρύπων» σε τρίτες αυτοκινητοβιομηχανίες, που δεν είχαν καταφέρει να πιάσουν τα όρια εκπομπών CO2. Ευνοημένες είναι κυρίως εταιρείες όπως η Toyota, που δίνουν έμφαση στην υβριδική τεχνολογία, καθώς τα οχήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχουν σαφώς μεγαλύτερη ζήτηση από τα αμιγώς ηλεκτρικά και προσφέρουν υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας.

Δημοσ.
6 ώρες πριν, avacan23 είπε

Στην αμερική η ηλεκτροκίνηση πεθαίνει, μπήκε το καρφί στο μνήμα

https://www.politico.com/newsletters/power-switch/2025/09/02/trumps-new-ev-move-has-gas-stations-pumped-00539394

Ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να καταργεί σταδιακά – αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου του 2025 – τα μέτρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, αφού ακύρωσε άμεσα τα σχέδια του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα οποία, η μια από τις δύο ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, από το 2030 και μετά, θα αφορούσε σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Τον Ιανουάριο μπλόκαρε εξάλλου την απόφαση της Καλιφόρνιας για απαγόρευση πώλησης καινούργιων Ι.Χ. με θερμικούς κινητήρες από το 2035 και μετά. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια απόφαση, που έχει λάβει και η Ε.Ε., ενώ να σημειώσουμε ότι στην Καλιφόρνια έδωσαν μάχη εναντίον της μεγάλοι αυτοκινητιστικοί όμιλοι, όπως η General Motors και η Toyota.Στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται, επίσης, στις ΗΠΑ η επιδότηση ύψους 7.500 δολαρίων για την αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου μοντέλου και 4.000 δολαρίων για μεταχειρισμένο. Επιπρόσθετα, θα καταργηθούν στα τέλη του 2028 τα φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία θα έληγαν κανονικά τέσσερα χρόνια αργότερα.

Μεγάλες συνέπειες θα έχει και η αξιολόγηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος ΕΡΑ των ΗΠΑ για το διοξείδιο του άνθρακα, που δεν περιλαμβάνεται πλέον στην κατηγορία των ρύπων. Αυτό ισοδυναμεί με σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές, επειδή εκπίπτει η φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ καταργούνται και τα όρια εκπομπής CO2 για τα αυτοκίνητα, άρα και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονταν για την υπέρβασή τους.

Μεγάλη χαμένη είναι η Tesla του άσπονδου «φίλου» του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ. Η εταιρεία ειδικεύεται αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων άρα διαθέτει έναν στόλο μοντέλων μηδενικών ρύπων και έχει εισπράξει μέχρι σήμερα γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από «πιστώσεις ρύπων» σε τρίτες αυτοκινητοβιομηχανίες, που δεν είχαν καταφέρει να πιάσουν τα όρια εκπομπών CO2. Ευνοημένες είναι κυρίως εταιρείες όπως η Toyota, που δίνουν έμφαση στην υβριδική τεχνολογία, καθώς τα οχήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχουν σαφώς μεγαλύτερη ζήτηση από τα αμιγώς ηλεκτρικά και προσφέρουν υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας.

Επειδή ο Trump έβγαλε τα μέτρα της επιβολής της ηλεκτροκίνησης θα πεθάνει στην Αμερική; 😂

Η Tesla τι πρόβλημα θα έχει; Από την πρώτη μέρα τηρεί όλα τα κριτήρια χωρίς να της τα επιβάλει κάποιος. 

  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

VW ID. Polo  (το ID.2all)

DB2025AU01082_medium.jpg.c8ca3a58eb7cb95212c5a386614e5d3e.jpg

Αν όντως έρθει στα 25.000 η πιο φθηνή έκδοση (λενε 300χλμ. Για πόλη είναι ότι πρεπει), και ποιος δεν θα το ήθελε για καινούργιο αυτοκίνητο πόλης? 

Εγώ κοιτάω τώρα για την αδελφή της γυναίκας μου μήπως πάρει κάτι με τη φημολογούμενη στη ΔΕΘ επιδότηση leasing, αλλά δυστυχώς αυτό αργεί ακόμα, στο 2026. Αλλιως θα την βόλευε μούρλια. 

Επεξ/σία από sattack
Δημοσ.

Με τα ηλεκτρικά μοντέλα που έρχονται στο 2026, πιστεύω ότι αν δεν καίγεται κανείς να κάνει βιαστική κίνηση αγοράς ηλεκτρικού, λόγω προσωπικών αναγκών, αξίζει να περιμένει.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, viman είπε

Μούφα ή αλήθεια; Αν ισχύει, βλέπω σύννεφα στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

https://www.kathimerini.gr/economy/international/563797273/pros-katarreysi-kinezikes-aytokinitoviomichanies/

Εχει συνδρομη η καθημερινη;; Να κλαψω απο τα γελια;;;

  • Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...