chrisde Δημοσ. χθες στις 12:30 μμ Δημοσ. χθες στις 12:30 μμ 3 ώρες πριν, Tambas91 είπε Το κουτί είναι λίγο άστοχο παράδειγμα, εμένα δε με βόλεψε λόγο χώρου όπως και αλλά μικρότερα κουτιά που είχα δοκιμάσει, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει σύγκριση με οτιδήποτε άλλο έιχα ήταν κλάσεις ανώτερο και σε ποιότητα κατασκευής και εργονομίας τωρα στα των οθονών Εχω μια οθόνη συνδεδεμένη στον υπολογιστή. Υποσιτίζει 12 και 10 bit depth , ποιο από τα 2 να επιλέξω και γιατί ; Το 12 μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με το 10 ; Ωραία ερώτηση – έχει σημασία τι εννοείς με το 10-bit και 12-bit depth και πού θες να το χρησιμοποιήσεις. 🔹 Τι σημαίνει: Το bit depth αφορά πόσα επίπεδα φωτεινότητας/χρώματος μπορεί να αποδώσει η οθόνη ανά κανάλι (κόκκινο, πράσινο, μπλε). 8-bit → 256 επίπεδα/κανάλι (~16,7 εκατ. χρώματα). 10-bit → 1024 επίπεδα/κανάλι (~1 δισ. χρώματα). 12-bit → 4096 επίπεδα/κανάλι (~68 δισ. χρώματα). 🔹 Τι ισχύει στην πράξη: Οι περισσότερες οθόνες και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα + drivers δουλεύουν κυρίως σε 8-bit ή 10-bit. Το 12-bit είναι πολύ πιο σπάνιο και συνήθως δεν έχει ορατή διαφορά σε σχέση με το 10-bit, εκτός αν μιλάμε για πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές (π.χ. επαγγελματικό HDR grading, ιατρικές εικόνες, high-end monitors). Αν η οθόνη σου και η κάρτα γραφικών δεν υποστηρίζουν πραγματικά 12-bit pipeline, το πιο πιθανό είναι να κάνει downsampling σε 10-bit ή 8-bit, ή ακόμα και να παρουσιάσει ασυμβατότητες (π.χ. artifacts, flickering, περιορισμούς στη συχνότητα ανανέωσης). 🔹 Πιθανά προβλήματα με 12-bit: Μείωση του μέγιστου refresh rate (π.χ. από 120Hz να πέσει σε 60Hz). Ασυμβατότητες με κάποιες εφαρμογές. Δεν θα δεις ορατή διαφορά από το 10-bit, γιατί ούτε τα Windows/Mac/Linux desktop ούτε τα περισσότερα βίντεο είναι σε 12-bit. ✅ Συμπέρασμα: Αν δεν έχεις πολύ συγκεκριμένο λόγο (π.χ. επεξεργασία βίντεο σε Dolby Vision/HDR mastering), μείνε στο 10-bit. Είναι το πιο σταθερό και καλύτερα υποστηριζόμενο. Το 12-bit σπάνια δίνει κέρδος και μπορεί να περιορίσει άλλες δυνατότητες. Θέλεις να κοιτάξουμε τις προδιαγραφές της οθόνης σου για να δούμε αν είναι όντως native 12-bit ή αν απλά κάνει “internal processing” σε 12-bit; Αν επιλέξω 12 και το αφήσω παρόλο που το περιεχόμενο που θα βλέπω είναι σε 10 έχει κάποια σημασία ; Ωραία σκέψη 👌 Αν αφήσεις την οθόνη ρυθμισμένη σε 12-bit ενώ το περιεχόμενο είναι 10-bit (ή και 8-bit), συμβαίνει το εξής: Η πηγή (βίντεο, παιχνίδι, desktop) θα δώσει 10-bit σήμα. Η κάρτα γραφικών / οθόνη θα το «ανεβάσει» (upsampling) σε 12-bit. Δεν χάνεις ποιότητα, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα ορατό. Είναι σαν να παίζεις mp3 σε DAC που υποστηρίζει 192 kHz – δεν γίνεται χειρότερο, αλλά δεν αποκτά μαγικά καλύτερη ποιότητα. 🔹 Πιθανά σενάρια: Αν η οθόνη και το καλώδιο σηκώνουν 12-bit χωρίς περιορισμούς (π.χ. refresh rate, HDR mode), μπορείς να το αφήσεις έτσι. Απλώς το 10-bit περιεχόμενο θα “τυλίγεται” σε 12-bit. Αν δεις πτώση σε refresh rate (π.χ. από 120Hz → 60Hz) ή περίεργα artifacts, τότε καλύτερα γύρνα το σε 10-bit. Σε HDR περιεχόμενο, το 10-bit είναι ήδη στάνταρ. Δεν υπάρχει διαθέσιμο consumer HDR σε 12-bit εκτός πολύ ειδικών format (Dolby Vision σε επαγγελματικά workflows). ✅ Συμπέρασμα: Μπορείς να αφήσεις το 12-bit χωρίς πρόβλημα αν όλα δουλεύουν ομαλά, αλλά για πρακτικούς λόγους το 10-bit είναι η πιο ασφαλής επιλογή και το ίδιο ποιοτικό για το περιεχόμενο που βλέπεις. Θέλεις να σου δείξω πώς να ελέγξεις αν το refresh rate ή άλλες ρυθμίσεις πέφτουν όταν βάλεις 12-bit; Με λίγα λόγια δε βλέπω κάποιο πρόβλημα γιατί να μη το βάλεις 12 Με απογοητεύεις... Γιατί χρησιμοποιείς Chat Gpt αντί για ChatRTX, τι είσαι, κάνας πλεμπαίος με amd; Ντροπή... Spoiler 5 λεπτά πριν, akoinonitos είπε Σχετικο ετσι οπως πανε οι τιμες στις καρτες ,δεν θελουν ολοι να σκανε 3χιλιαρα για xx90 για να τραβαει σε 4k Καλύτερα 4Κ με dlss παρά 1440p native...
Psycho_Warhead Δημοσ. χθες στις 12:34 μμ Δημοσ. χθες στις 12:34 μμ 16 λεπτά πριν, akoinonitos είπε Σχετικο ετσι οπως πανε οι τιμες στις καρτες ,δεν θελουν ολοι να σκανε 3χιλιαρα για xx90 για να τραβαει σε 4k Αγοράζεις μια 5070Ti και αντί για 4K + DLSS Q, παίζεις με DLSS P. 2
Tambas91 Δημοσ. χθες στις 12:50 μμ Δημοσ. χθες στις 12:50 μμ 1 ώρα πριν, prefuse είπε Δεν το έγραψα για το κουτί αλλά για τις θερμοκρασίες, είχες πάρει και είχες βάλει πολλά ανεμιστήρια με τα οποία είχες χειρότερες θερμοκρασίες, από ότι μόνο με τα ανεμιστήρια του κουτιού. Κάνεις λάθος είχα γράψει αυτό : Γενικά απίστευτο κουτί με πολύ καλές θερμοκρασίες και χώρους αλλα δε θα το ξανά αγόραζα για άλλους λόγους, με τα φανακια έφτασε κοντά 1000ρίκο 1 ώρα πριν, prefuse είπε Ψήφισες για το asus ή τσάμπα έγραψα.. ή να πω τον φίλο primen να έρθει να σου κάνει μια καλιμπρά; Δεν έχω καταλάβει ρε συ που ψηφίζουμε και τι? έχουμε κανένα δημοψήφισμα από Μητσοτάκη? 18 λεπτά πριν, chrisde είπε Με απογοητεύεις... Γιατί χρησιμοποιείς Chat Gpt αντί για ChatRTX, τι είσαι, κάνας πλεμπαίος με amd; Ντροπή... Το pc αδερφέ μου chris έχει να ανοίξει 2 μήνες ελπίζω να κρατάει η μπαταρία της M/B και να μη μου χαλάσει το bios
Tambas91 Δημοσ. χθες στις 01:12 μμ Δημοσ. χθες στις 01:12 μμ 17 λεπτά πριν, prefuse είπε πωλά τα γράφις αδαιλφέ κε εν ξέβρω και γράματτα με τρανσλατε γράφο, αιγο θοιμάμε οτη ηχαις βαλ 753 κομα 654 φανάκια και ο αέρας ωπος και η ηκονομία, πηγενε σβήν.. Αδερφέ το τι θυμάσαι και τι όχι είναι πρόβλημα σου... το τι είχα γράψει εγώ είναι άλλο θέμα: Τώρα τι τρελα θες να πουλήσεις ξαφνικά δε ξέρω
akoinonitos Δημοσ. χθες στις 01:27 μμ Δημοσ. χθες στις 01:27 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, chrisde είπε Με απογοητεύεις... Γιατί χρησιμοποιείς Chat Gpt αντί για ChatRTX, τι είσαι, κάνας πλεμπαίος με amd; Ντροπή... Απόκρυψη περιεχομένων Καλύτερα 4Κ με dlss παρά 1440p native... πλεον δεν παιζεις ουτε 1440p native τι συζηταμε. 57 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε Αγοράζεις μια 5070Ti και αντί για 4K + DLSS Q, παίζεις με DLSS P. Μπα δεν. Αν ειναι να κολλησουμε παλι στα 60fps για να λεμε οτι παιζουμε 4k να το βρασω. Μπορω να σου γραψω ενα σκασμο παιχνιδια που ψυχοραγει σε 4k. Τελος παντων γουστα ειναι αυτα ,οπως την βρισκει ο καθενας Επεξ/σία χθες στις 01:32 μμ από akoinonitos
Tambas91 Δημοσ. χθες στις 01:31 μμ Δημοσ. χθες στις 01:31 μμ 6 λεπτά πριν, prefuse είπε αν και θυμάμαι σε καποια φαση να αναφέρεις οτι οι θερμοκρασίες ηταν χειρότερες και ηταν λογο των πολλών φαν. στο ειχε γράψει και ενας μελος που ειναι banned. Κάτι άλλο θυμάσαι μάλλον, σου έδειξα πάνω τι είχα γράψει όταν πήρα το κουτί και τα fans... να γύρισα το χρόνο πίσω και να άλλαξα τα γραφόμενα αποκλείεται πάντως. 8 λεπτά πριν, prefuse είπε αλλα εχουν σημασία ολα αυτα; Δε ξέρω εσύ το έφερες σαν παράδειγμα λανθασμένα σε διόρθωσα και επιμένεις, thats all... στο θέμα μας όμως περιμένω να μου πεις γιατί δεν κάνει να βάλεις 12 bit
Psycho_Warhead Δημοσ. χθες στις 01:38 μμ Δημοσ. χθες στις 01:38 μμ 10 λεπτά πριν, akoinonitos είπε πλεον δεν παιζεις ουτε 1440p native τι συζηταμε. Μπα δεν. Αν ειναι να κολλησουμε παλι στα 60fps για να λεμε οτι παιζουμε 4k να το βρασω. Μπορω να σου γραψω ενα σκασμο παιχνιδια που ψυχοραγει σε 4k. Τελος παντων γουστα ειναι αυτα ,οπως την βρισκει ο καθενας Για SP games με RT/PT είναι υπεραρκετά τα 60.
prefuse Δημοσ. χθες στις 01:39 μμ Δημοσ. χθες στις 01:39 μμ (επεξεργασμένο) .. Επεξ/σία πριν από 20 ώρες από prefuse
akoinonitos Δημοσ. χθες στις 01:43 μμ Δημοσ. χθες στις 01:43 μμ (επεξεργασμένο) 31 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε Για SP games με RT/PT είναι υπεραρκετά τα 60. Παιζεις δλδ ας πουμε cp2077 η wukong με 5070ti σε 4k με pt και το ευχαριστιεσαι? Εγω με την 4080s δεν μπορω να πω οτι το ευχαριστιεμαι. Αλλα ειπα ,γουστα ειναι αυτα Επεξ/σία χθες στις 02:09 μμ από akoinonitos
prefuse Δημοσ. χθες στις 01:51 μμ Δημοσ. χθες στις 01:51 μμ (επεξεργασμένο) .. Επεξ/σία πριν από 20 ώρες από prefuse
Tambas91 Δημοσ. χθες στις 02:18 μμ Δημοσ. χθες στις 02:18 μμ 25 λεπτά πριν, prefuse είπε πες οτι εχω δικιο και ειχες γράψει οτι ειχες χειρότερες θερμοκρασιες στο pc και τι έγινε ρε; εχετε καποια gaming police που αφαιρεί πόντους σε οποιο κάνει κατι λάθος; και αν δεν κάνει κάτι λάθος πως θα μάθει; Καλά καλά έχεις δίκιο ότι πεις 26 λεπτά πριν, prefuse είπε στο εγραψα πρίν, πέφτεις σε 4:2:2 αντί για 4:4:4, θα με ρωτήσεις, θα την δεις την διαφορά και θα σου πω πρεπει να ψάχνεις για να την δεις. οποτε επελεξε οτι θελεις. Αυτό συμβαίνει λόγο bandwidth η έτσι δουλεύει ούτως η άλλος? αν βάλεις χαμηλότερη ανάλυση δε σε αφήνει να βάλεις rgb η 4:4:4?
akoinonitos Δημοσ. χθες στις 02:18 μμ Δημοσ. χθες στις 02:18 μμ (επεξεργασμένο) 39 λεπτά πριν, prefuse είπε πες οτι εχω δικιο και ειχες γράψει οτι ειχες χειρότερες θερμοκρασιες στο pc και τι έγινε ρε; εχετε καποια gaming police που αφαιρεί πόντους σε οποιο κάνει κατι λάθος; και αν δεν κάνει κάτι λάθος πως θα μάθει; στο εγραψα πρίν, πέφτεις σε 4:2:2 αντί για 4:4:4, θα με ρωτήσεις, θα την δεις την διαφορά και θα σου πω πρεπει να ψάχνεις για να την δεις. οποτε επελεξε οτι θελεις. το dolby οπως λανθασμένα νομίζει και ο φιλος ακοινονητος, δεν "στέλνει" σήμα 12bit αλλα 10bit, σε 12bit γίνεται το processing.. μολις εκανες κάτι λάθος.. και έμαθες γιατί κανεις λάθος. εγω να δεις πόσα λάθη κάνω. πρεπει να έχεις εξοπλισμό για να δεις που πραγματικά κλειδώνει το σήμα σου, ασε τι βάζεις εσυ στο pc. αν και υπαρχει τροπος στις LG να το δεις αλλα δεν ειναι πάντα σωστό. https://www.rtings.com/tv/learn/hdr10-vs-dolby-vision οτι διαβαζω λεω ,αν τα γραφει λαθος και το rtings τι να πω. Επεξ/σία χθες στις 02:18 μμ από akoinonitos 1
prefuse Δημοσ. χθες στις 03:54 μμ Δημοσ. χθες στις 03:54 μμ (επεξεργασμένο) .. Επεξ/σία πριν από 20 ώρες από prefuse
aetos1988 Δημοσ. χθες στις 06:58 μμ Δημοσ. χθες στις 06:58 μμ (επεξεργασμένο) Λοιπόν μετά από πάνω από δεκαετία σε οθόνη 1080p ( το ξέρω τραγικό 😁) ήρθε επιτέλους και η σειρά μου να πάω σε monitor 1440p και μάλιστα OLED! Το μοντέλο που πήρα είναι: Samsung Odyssey G6 D61 OLEDhttps://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/othones/oles-oi-othones/samsung-monitor-27-odyssey-oled-g6-g61sd_4678494 Οι πρώτες εντυπώσεις που έχω είναι άκρως θετικές! Επιτέλους βλέπω πραγματικά μαύρα και τα χρώματα σωστά χωρίς να είναι πολύ κορεσμένα! Δεν δυσκολεύτηκα σχεδόν καθόλου να βρω τις ρυθμίσεις για μια σωστή εικόνα. Είχαν δίκιο χρήστες όπως ο @Psycho_Warhead για τις oled. Ήξερα τα πλεονεκτήματα βέβαια των oled αλλά δίσταζα ( κακώς ) για οθόνη υπολογιστή. Επεξ/σία χθες στις 09:32 μμ από aetos1988 14
prefuse Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες (επεξεργασμένο) 6 hours ago, aetos1988 said: Επιτέλους βλέπω πραγματικά μαύρα και τα χρώματα σωστά χωρίς να είναι πολύ κορεσμένα! Καλορίζικη! Επεξ/σία πριν από 20 ώρες από prefuse 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα