Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 minute ago, kostiger said:

Οτι πεις.

Αδιαμφισβήτητα τα επιχειρήματα σου όπως και τα προηγούμενα ποστ για το cyberpunk. 😛 

Καλή συνέχεια 

• Απαντ. 6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, prefuse είπε

Αδιαμφισβήτητα τα επιχειρήματα σου όπως και τα προηγούμενα ποστ για το cyberpunk. 😛 

Καλή συνέχεια 

Επιχειρηματα υπαρχουν, αλλα ο χρονος μου ειναι πολυτιμος, δεν θα τον διαθεσω σε στειρα αντιπαραθεση μαζι σου.

Δημοσ.
3 minutes ago, kostiger said:

Επιχειρηματα υπαρχουν, αλλα ο χρονος μου ειναι πολυτιμος, δεν θα τον διαθεσω σε στειρα αντιπαραθεση μαζι σου.

Ισως και ο ορισμός της υπεκφυγης και του δεν έχω επιχειρήματα. Συγνώμη και ας με συγχωρέσεις, αλλά λίγους μήνες που παρακολουθώ εδώ, κυρίως λινκ για νέα προϊόντα ποσταρεις σαν το νήμα να είναι χώρος διαφημιστικών φυλλαδίων.  

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, prefuse είπε

Ισως και ο ορισμός της υπεκφυγης και του δεν έχω επιχειρήματα. Συγνώμη και ας με συγχωρέσεις, αλλά λίγους μήνες που παρακολουθώ εδώ, κυρίως λινκ για νέα προϊόντα ποσταρεις σαν το νήμα να είναι χώρος διαφημιστικών φυλλαδίων.  

Το οτι μοιραζω ειδησεις με αναγορευει αυτοματα σε πλασιε ας πουμε, οχι οτι ενημερωνω για νεα προιοντα τα οποια αλλα μελη ενδεχομενως να τα ενδιαφερουν.

Το οτι τοσο καιρο αποφευγω συστηματικα να ασχοληθω με τα παραληρηματικα σεντονια σου θεωρεις οτι ειναι ενεκα ελλειψης γνωσης και οχι ελλειψης χρονου και διαθεσης αντιπαραθεσης και επιχειρηματολογησης στα συχνα ακατασχετα κατεβατα σου. Εισαι σε gaming νημα και πολεμιος του HDR. Υπαρχουμε τοσοι που εκτιμουμε την εμπειρια που αυτη εχει να προσφερει.

Μην ξανασχοληθεις μαζι μου και σταματησε την προσπαθεια να με συρεις στα mind games σου. Δεν θα ακολουθησω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 minutes ago, kostiger said:

Εισαι σε gaming νημα και πολεμιος του HDR.

Κάνω HDR grade, λες να είμαι πολέμιος του;

Εξηγούσα τι είναι και πώς λειτουργεί το HDR, γιατί όπως θα έχεις διαπιστώσει κι εσύ (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα), υπήρχε μια τελείως λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ακριβώς κάνει το HDR. Για αυτή την παραπληροφόρηση, βέβαια, δεν φταίτε κυρίως εσείς (αν και την ενισχύετε, επαναλαμβάνοντας ό,τι λέει κάποιο τμήμα μάρκετινγκ), αλλά οι ίδιες οι εταιρείες και το μάρκετινγκ τους. Δυστυχώς, έχετε μάθει να ανήκετε σε «στρατόπεδα»: Intel, AMD, Nvidia, qd-oled, woled, mini led κτλ και ότι επιλέγετε για αγορά το βαπτίζεται ιδανικό. 

Μην ανησυχείς — δεν ασχολούμαι παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να συζητήσουμε.

Πολύ καλό το mind game να το δεις κάποια στιγμή αν δεν το έχεις δει ήδη.

Αν κάποιος μόνο ενημερώνει για νέα προϊόντα χωρις να έχει κριτική σκέψη και να εκφέρει εμπεριστατωμένη άποψη πως λέγεται; Δεν γνωρίζω ούτε σε χαρακτήρισα κάπως απλά περιέγραψα τη βλέπω εδώ. 

Οπότε έχεις ελεύθερο χρόνο κάνε mention και εξήγησε μου με επιχειρήματα ότι θέλεις περι HDR να συζητήσουμε. 

https://www.imdb.com/title/tt0452039/?ref_=ext_shr

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, prefuse είπε

Κάνω HDR grade, λες να είμαι πολέμιος του;

Είσαι, όταν λες ότι ''Ανοίξτε HDR και χορτάστε HDR banding, raised black levels'' κλπ και ότι οι ''tech gurus'' οι οποίοι δεν υπάρχουν εδώ μέσα(όπως λες) το θεωρούν overrated και το ''κλείνουν''.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, prefuse είπε

🔹 Αν δεν κατανοήσεις πώς λειτουργεί κάτι, μπορείς να καταλάβεις τις ανάγκες σου;

👉 Η σύντομη απάντηση:
Ναι, μπορείς να καταλάβεις τις ανάγκες σου — αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να ξέρεις αν αυτό που επιλέγεις τις καλύπτει πραγματικά.

Κατανόηση αναγκών = εσωτερική διεργασία → τι θέλω να κάνω; τι με ικανοποιεί; τι με εξυπηρετεί;
Κατανόηση λειτουργίας = εξωτερική διεργασία → πώς δουλεύει αυτό που θα το καλύψει;

⚠ Χωρίς γνώση του πώς λειτουργεί κάτι, συχνά βασίζεσαι σε γνώμες τρίτων (μάζα, marketing, reviews) και χάνεις τον έλεγχο της επιλογής σου. Επομένως, ναι μεν μπορείς να καταλάβεις τι χρειάζεσαι, αλλά δεν είσαι σε θέση να κρίνεις αν η αγορά που κάνεις είναι η καλύτερη δυνατή.

🔹 Ποια η διαφορά ανάμεσα:

1️⃣ σε κάποιον που κατανοεί και επιλέγει
2️⃣ σε κάποιον που απλά διαλέγει ό,τι πει η μάζα ή ένα review

Χαρακτηριστικό Κατανοεί και επιλέγει Απλά ακολουθεί
Κριτήρια Βασίζεται στις ανάγκες του, στα χαρακτηριστικά, στο πώς δουλεύει Βασίζεται σε εξωτερικές γνώμες, trends, διαφημίσεις
Ανεξαρτησία σκέψης Υψηλή Χαμηλή
Πιθανότητα σωστής αγοράς Υψηλή — η επιλογή ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες Τυχαία — μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι
Σχέση με τεχνολογία Ενεργός χρήστης — μαθαίνει, εξελίσσεται Παθητικός χρήστης — καταναλωτής που επηρεάζεται
Ικανοποίηση από το προϊόν Συνήθως μεγαλύτερη, γιατί είναι συνειδητή η επιλογή Μπορεί να απογοητευτεί αν αποδειχθεί ότι δεν ταιριάζει στις ανάγκες του

🔹

🔹 Συμπέρασμα

👉 Η γνώση σου επιτρέπει να γίνεις ο ίδιος κριτής των επιλογών σου και όχι απλός καταναλωτής καθοδηγούμενος από άλλους.
👉 Αν δεν ξέρεις πώς λειτουργεί κάτι, είσαι πιο ευάλωτος στο να αγοράσεις λάθος πράγμα.
👉 Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ξέρεις όλα σε βάθος· αρκεί να καταλάβεις ό,τι χρειάζεσαι ώστε να συγκρίνεις σωστά.

---

🔹 Αυτός που κατανοεί και επιλέγει

(δηλώνει ανεξαρτησία, κριτική σκέψη)

Συνειδητός επιλέκτης

Στοχαστικός χρήστης

Αυτόνομος αγοραστής

Κριτικός καταναλωτής

Ερευνητικός τύπος

Τεχνοσυνειδητός (συνδυασμός τεχνολογία + συνείδηση)

Ορθολογικός χρήστης

Αναλυτικός αγοραστής

---

🔹 Αυτός που απλά ακολουθεί τη μάζα

(δηλώνει παθητικότητα, μιμητισμό)

Παθητικός καταναλωτής

Μιμητικός αγοραστής

Καθοδηγούμενος χρήστης

Trend follower (αν δε σε πειράζει ο αγγλισμός)

Μαζικός καταναλωτής

Αγοραστής συνήθειας

Άκριτος χρήστης

Εξαρτημένος από γνώμες

Επηρεασμένος από τη μάζα

---

💡 Πρόταση για χρήση

Π.χ.:
«Στην τεχνολογία, ο συνειδητός επιλέκτης ψάχνει, κατανοεί και αγοράζει αυτό που πραγματικά του ταιριάζει, ενώ ο μαζικός καταναλωτής ακολουθεί ό,τι προτείνει η αγορά χωρίς να εξετάζει αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.»

---

Τώρα για ποια θέματα θέλεις να ασχοληθείς και να εμβαθύνεις, αυτό είναι προσωπική επιλογή. 

Περιμένεις να απαντήσω σε κείμενο που έγραψε το chatgpt? 🤨🤔🤨

Ώρες ώρες νομίζω ότι μιλάω με AI συνφορουμίτη..

Γιατί ρε συ δεν τα γράφεις με δικά σου λόγια να καταλάβουμε και τι εννοείς?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, music_lover said:

Περιμένεις να απαντήσω σε κείμενο που έγραψε το chatgpt? 🤨🤔🤨

Ώρες ώρες νομίζω ότι μιλάω με AI συνφορουμίτη..

Γιατί ρε συ δεν τα γράφεις με δικά σου λόγια να καταλάβουμε και τι εννοείς?

Μια χαρά τα γράφει αφού εγώ του δίνω την βάση... και πρέπει να δουλέψω κιόλας.. νομιζω ήταν σαφής η απάντηση. Το θέμα είναι αν κάποιον τον ενδιαφέρει το θέμα και επιθυμεί να κατανοήσει κάτι ή όχι. (που αν δεν σε ενδιέφερε δεν θα συμμετείχες)

Διαφορετικά επέλεγε με βάση τις βαθμολογίες από οποίο site θεωρείς αξιόπιστο, γι'αυτό βάζουν και αυτοί βαθμολογίες, για τους fast food που δεν διαβάζουν ούτε τι γράφουν τα review, πόσο δε να τα κατανοήσουν και να τα διασταυρώσουν και με τα γραφήματα ή με άλλες μετρήσεις/review. Στο κάτω κάτω μια επιλογή για ένα απλό gaming μόνιτορ είναι.

21 minutes ago, Psycho_Warhead said:

Είσαι, όταν λες ότι ''Ανοίξτε HDR και χορτάστε HDR banding, raised black levels'' κλπ και ότι οι ''tech gurus'' οι οποίοι δεν υπάρχουν εδώ μέσα(όπως λες) το θεωρούν overrated και το ''κλείνουν''.

21 minutes ago, Psycho_Warhead said:

Το εξήγησα αλλά δεν έδωσες σημασία και είδες αυτό που ήθελες να δεις.

Το HDR λόγο μεγαλύτερου δυναμικού εύρους θέλει πάνω από 10bit για να μην έχει banding και ακριβώς επειδή είναι absolute πρότυπο που δεν επιτρέπει σωστό calibration αφού δεν έχουμε οθόνες 10.000 nits 

Τα 10bit σε SDR έχουν πιο πυκνή κατανομή και άρα δεν έχεις προβλήματα, από ότι τα 10bit που είναι το απολύτως απαραίτητο (minimum requirement) και έχουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος να καλύψουν.

Τώρα καλύτερα; Το ίδιο είχα γράψει αλλά δεν σου άρεσε μάλλον ή δεν το κατάλαβες.

Δεν το κλείνουν, απλά κάνουν συνετή χρήση γιατί γνωρίζουν καλύτερα πως λειτουργεί και επειδή έχει σχεδιαστεί λάθος από την αρχή. Στους επαγγελματικούς κύκλους συζητιέται να απορρίψουμε το rec2020 και να πάμε για P3. 

Τεσπά πάλι ότι θέλεις να κρατησεις θα κρατήσεις.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, prefuse είπε

Μια χαρά τα γράφει αφού εγώ του δίνω την βάση... και πρέπει να δουλέψω κιόλας.. νομιζω ήταν σαφής η απάντηση. Το θέμα είναι αν κάποιον τον ενδιαφέρει το θέμα και επιθυμεί να κατανοήσει κάτι ή όχι. (που αν δεν σε ενδιέφερε δεν θα συμμετείχες)

Διαφορετικά επέλεγε με βάση τις βαθμολογίες από οποίο site θεωρείς αξιόπιστο, γι'αυτό βάζουν και αυτοί βαθμολογίες, για τους fast food που δεν διαβάζουν ούτε τι γράφουν τα review, πόσο δε να τα κατανοήσουν και να τα διασταυρώσουν και με τα γραφήματα ή με άλλες μετρήσεις/review. Στο κάτω κάτω μια επιλογή για ένα απλό gaming μόνιτορ είναι.

Όχι αγαπητέ, δεν με ενδιαφέρει να κατανοήσω πως δουλεύει, με ενδιαφέρει το ποιο μου αρέσει περισσότερο ή λιγότερο. Δεν με ενδιαφέρει πως φτιάχνονται τα γεμιστά με κιμά, με ενδιαφέρει ποια είναι η συνταγή που θα μου αρέσει περισσότερο. Για αυτό πήγα και τα είδα από κοντά, τα δοκίμασα όσο μπόρεσα και έκρινα με βάση τα μάτια και όσα ο εγκέφαλος μου από τις λίγες γνώσεις που έχει, αρέστηκε. Στα γεμιστά θα χρησιμοποιούσα την γλώσσα, δεν θα ρωτούσα πάντως τον μάγειρα πως τα έφτιαξες, if you know what i mean. Και δεν έχει νόημα να προσπαθείς να πείσεις κάποιον για  το "σωστό" πχ χρόνια τώρα διαβάζουμε μην βάζετε τις οθόνες στο ψυχρό αλλά στο θερμό για πολλούς και διάφορους λόγους, καταλαβαίνω ότι όντως αυτό είναι το "σωστότερο" αλλά δεν αρέσει σε όλους, τι να κάνουμε τώρα? Να τους λέμε πως βλέπετε έτσι, κλείστε το καλύτερα, θα χαλάσουν τα μάτια σας από το πολύ μπλε φως κτλ κτλ? Ψυχρό του αρέσει, ψυχρό θα βάλει. Woled μου αρέσει, woled θα πάρω. Δε πα να λες εσύ μα τα χρώματα, μα το qd-layer, μα το ένα μα το άλλο, είδα, έκρινα, διάλεξα. Το σωστό ή το λάθος δεν ενδιαφέρει όλους. Ελπίζω κάποια στιγμή να το καταλάβουμε.

Μου θύμισες τώρα τον πίνακα του μαέβιους παχατουρίδη από τους αμάν που προσπαθεί να σε πείσει για το αριστούργημα με την αγελάδα στο λιβάδι 🤣

Spoiler

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, prefuse είπε

Το εξήγησα αλλά δεν έδωσες σημασία και είδες αυτό που ήθελες να δεις.

Το HDR λόγο μεγαλύτερου δυναμικού εύρους θέλει πάνω από 10bit για να μην έχει banding και ακριβώς επειδή είναι absolute πρότυπο που δεν επιτρέπει σωστό calibration αφού δεν έχουμε οθόνες 10.000 nits 

Τα 10bit σε SDR έχουν πιο πυκνή κατανομή και άρα δεν έχεις προβλήματα, από ότι τα 10bit που είναι το απολύτως απαραίτητο (minimum requirement) και έχουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος να καλύψουν.

Τώρα καλύτερα; Το ίδιο είχα γράψει αλλά δεν σου άρεσε μάλλον ή δεν το κατάλαβες.

Δεν το κλείνουν, απλά κάνουν συνετή χρήση και γνωρίζουν καλύτερα πως λειτουργεί. 

Το HDR το ανοίγεις εφόσον το implementation του παιχνιδιού ή της ταινίας είναι καλό. Εάν είναι καλό το implementation και όχι απλά το βάλαμε για να λέμε ''βάλαμε HDR'' τότε κάνει μεγάλη διαφορά.

Τις περισσότερες φορές, δεν είναι καλό. Ειδικά κάποιες Dolby Vision ταινίες είναι τόσο σκοτεινές που καταντάει γελοίο, απλά για να κουνήσει κάποιος τον φακό και να δεις το ''highlight'' για να εντυπωσιαστείς.

Κατά τα άλλα βρίσκεται ακόμα σε BETA ναι, τα nits στις TVs δεν είναι ακόμα αρκετά(Ούτε θα είναι με 10.000 nits panels, υπάρχουν επιφάνειες στην πραγματικότητα όπου με αντανακλάσεις ήλιου κλπ πάει πολλές φορές πάνω) και δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα στάνταρ πρότυπο οι εταιρείες για να τελειώνουμε.

Το color banding είναι θέμα panel, η LG ακόμα και στην G5 έχει θέμα στα near blacks. Η Sony τα πάει πολύ καλύτερα.

• Like 1
Δημοσ.
2 minutes ago, music_lover said:

Όχι αγαπητέ, δεν με ενδιαφέρει να κατανοήσω πως δουλεύει, με ενδιαφέρει το ποιο μου αρέσει περισσότερο ή λιγότερο. Δεν με ενδιαφέρει πως φτιάχνονται τα γεμιστά με κιμά, με ενδιαφέρει ποια είναι η συνταγή που θα μου αρέσει περισσότερο. Για αυτό πήγα και τα είδα από κοντά, τα δοκίμασα όσο μπόρεσα και έκρινα με βάση τα μάτια και όσα ο εγκέφαλος μου από τις λίγες γνώσεις που έχει, αρέστηκε. Στα γεμιστά θα χρησιμοποιούσα την γλώσσα, δεν θα ρωτούσα πάντως τον μάγειρα πως τα έφτιαξες, if you know what i mean. Και δεν έχει νόημα να προσπαθείς να πείσεις κάποιον για  το "σωστό" πχ χρόνια τώρα διαβάζουμε μην βάζετε τις οθόνες στο ψυχρό αλλά στο θερμό για πολλούς και διάφορους λόγους, καταλαβαίνω ότι όντως αυτό είναι το "σωστότερο" αλλά δεν αρέσει σε όλους, τι να κάνουμε τώρα? Να τους λέμε πως βλέπετε έτσι, κλείστε το καλύτερα, θα χαλάσουν τα μάτια σας από το πολύ μπλε φως κτλ κτλ? Ψυχρό του αρέσει, ψυχρό θα βάλει. Woled μου αρέσει, woled θα πάρω. Δε πα να λες εσύ μα τα χρώματα, μα το qd-layer, μα το ένα μα το άλλο, είδα, έκρινα, διάλεξα. Το σωστό ή το λάθος δεν ενδιαφέρει όλους. Ελπίζω κάποια στιγμή να το καταλάβουμε.

Αλλά πράγματα λέω εγώ και η απάντηση που πήρες από το llm και άλλα εσύ. Εγώ μιλάω για κριτική σκέψη και οξυδέρκεια σκέψης εσύ για παθητική στάτη και μια πιο εγωκεντρική στάση. Συγνώμη δεν έχουμε κοινά να συζητήσουμε. 

Μαζί σου, δική σου η οθόνη και την χρησιμοποιείς όπως θέλεις, επιθυμητό είναι να γνωρίζεις και το σωστό και γιατί θεωρείται σωστό, μετά επέλεξε ότι σου αρέσει. Δική σου επιλογή. 

Δημοσ.

Επίσης, οι τεχνικές προδιαγραφές προϊόντων ενδιαφέρουν μόνο τους ''ψαγμένους''. Η πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται για τεχνικά χαρακτηριστικά, θα αγοράσει μια TV ή ένα monitor αν ταιριάζει στην τσέπη του και αν αυτό που βλέπουν τα μάτια του είναι ικανοποιητικό γι' αυτόν.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα προϊόντα τεχνολογίας. Άσε τον τόνο ειρωνείας τώρα του στυλ ''Προσπαθώ να σας ανοίξω τα μάτια γιατί δεν ξέρετε τι σας γίνετε'' γιατί κούρασες.

• Like 4
Δημοσ.
3 minutes ago, Psycho_Warhead said:

Το HDR το ανοίγεις εφόσον το implementation του παιχνιδιού ή της ταινίας είναι καλό. Εάν είναι καλό το implementation και όχι απλά το βάλαμε για να λέμε ''βάλαμε HDR'' τότε κάνει μεγάλη διαφορά.

Τις περισσότερες φορές, δεν είναι καλό. Ειδικά κάποιες Dolby Vision ταινίες είναι τόσο σκοτεινές που καταντάει γελοίο, απλά για να κουνήσει κάποιος τον φακό και να δεις το ''highlight'' για να εντυπωσιαστείς.

Κατά τα άλλα βρίσκεται ακόμα σε BETA ναι, τα nits στις TVs δεν είναι ακόμα αρκετά(Ούτε θα είναι με 10.000 nits panels, υπάρχουν επιφάνειες στην πραγματικότητα όπου με αντανακλάσεις ήλιου κλπ πάει πολλές φορές πάνω) και δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα στάνταρ πρότυπο οι εταιρείες για να τελειώνουμε.

Το color banding είναι θέμα panel, η LG ακόμα και στην G5 έχει θέμα στα near blacks. Η Sony τα πάει πολύ καλύτερα.

Κατανοείς ότι με το γενικό.. "το color banding είναι θέμα panel" γενικεύεις και δεν λες απολύτως τίποτα ε; 

Αυτό ακριβώς μας ενδιαφέρει από ποιο ακριβώς παράγοντα του πάνελ δημιουργείται το banding και πχ η Sony τα πάει πολύ καλύτερα; 

Δεν σου λέω ότι είναι μόνο τα 10bit γιατί είναι πολύ πιο πολύπλοκο και ούτε εγώ έχω τις γνώσεις να το αναλύσω εμπεριστατωμένα, αλλά ότι γράφεις αοριστίες. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...