Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 ώρες πριν, prefuse είπε

@akoinonitos

Το μόνιτορ το έχεις με τα setting που προτείνει και έχει μετρήσει το rtings ή έβαλες τα δικά σου πχ ανέβασες brightness?

Καλημερα. Οσο παιζω παιχνιδια με hdr το εχω μονιμα σε hdr mode με το sdr brightness στα windows τερμα κατω. Δεν ανοιγει και συχνα τωρα. Το ανοιξα να παιξω το mafia ,το τερματισα και απο τοτε δεν εχει ξανα ανοιξει το πισι.

• Απαντ. 5,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 19/08/2025 at 09:29, akoinonitos said:

Καλημερα. Οσο παιζω παιχνιδια με hdr το εχω μονιμα σε hdr mode με το sdr brightness στα windows τερμα κατω. Δεν ανοιγει και συχνα τωρα. Το ανοιξα να παιξω το mafia ,το τερματισα και απο τοτε δεν εχει ξανα ανοιξει το πισι.

Ο φίλος σου ο Τιμ, λέει να το πάρς

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
6 ώρες πριν, prefuse είπε

Ο φίλος σου ο Τιμ, λέει να το πάρς

Αλλιώς είπε ότι θα στο φέρει στο κεφάλ. Αγριεμενο τον είδα.. έχουν ακόμα χειμώνα εκεί..

FYI, Αν δεν έχεις τα setting που δίνει το rtings ή ο Άγγλος TFT central (άσε τους monitor unboxed γιατί δεν έχουν τον εξοπλισμό και γνώσεις των άλλων), να γνωρίζεις ότι όλα αυτά που μετράνε, αν αλλάζετε settings και βάζετε ότι επιθυμείτε, πάνε περίπατο για τα μόνιτορ που αγοράζετε γιατί είναι για το συγκεκριμένο μόνιτορ, με τα συγκεκριμένα settings και μπορεί να έχει αρκετά διαφορετικη συμπεριφορά από το δικό σας monitor, με τα δικά σας settings.

Ένα 10-20% διαφορά, από αυτά που μέτρησαν, σε σχέση με το δικό σου, θεωρείται νορμάλ αλλά τα υλικά και η παραγωγή στα εργοστάσια και ειδικότερα στα μόνιτορ, δεν είναι ποτέ σταθερή και αλλάζουν ξαφνικά υλικά και μπορεί να έχεις και πολύ μεγάλη απόκλιση από αυτά που μετράνε στο rtings. 

Το έχεις ακόμα στα 12bpc;

Αν μάθεις γιατί πες το και στον φίλο μου τον tambas γιατί παίρνετε Ferrari και την οδηγείται από χωματόδρομους.

https://www.rtings.com/vote/monitor~mouse~keyboard~printer~router~vpn~keyboard-switch~laptop

Δεν ρίχνετε και κανα ψήφο στο Asus pa32ucdm αν και αργά ή γρήγορα θα το κάνουν review. 

Τι να τα κανω τα settings τους αφου δεν το εχω ποτε σε native mode. 

αψωγο το asus :P

Screenshot_20250819_231002_SamsungInternet.jpg.9cff1c9dc3afb874debd9cd4d2964294.jpg

Δεν υπαρχει επιλογη για 12bit με dp ρε θειο :P

Σου ειχα βαλει review απο τον vincent για το pro art ρε ,τι το θες το rtings

Δημοσ.
17 minutes ago, akoinonitos said:

Τι να τα κανω τα settings τους αφου δεν το εχω ποτε σε native mode. 

αψωγο το asus :P

Screenshot_20250819_231002_SamsungInternet.jpg.9cff1c9dc3afb874debd9cd4d2964294.jpg

Δεν υπαρχει επιλογη για 12bit με dp ρε θειο :P

Σου ειχα βαλει review απο τον vincent για το pro art ρε ,τι το θες το rtings

Σε native το έχουν για calibration, 

Νομίζω το μετράνε και σε sRGB ή οποίο είναι πιο σωστό. Αν έχουν ρυθμίσεις εκεί βάλτες. 

Ρε ψήφισε και μην κοντραρεις.. γιατι να μην δούμε και το treatment του rtings;

Dip για dip θείος ειμαι.. καλά ρε μπατζάνακη, 10bit με dp χρησιμοποιείς; και λες στους άλλους καψερούς να το βάλουν στα 12bit.. :PΔεν τους αγαπάς καθόλου; 

Περιμενε και rtings για το asus, οι μόνιτορ unboxed έχουν κρύο χειμώνα και μεσάνυχτα και δεν το έχουν με  μετρήσεις.

Καλορίζικο πάντως, αφού το ποθείς και όλοι το ξέρουμε, woled, true glossy, φωτεινό και 1440p, δεν μωβιζει και θα μπορείς να παίζεις παιχνιδάκια και τα ΣΚ πρωινά με ζεστό γάλα και σπιτικά μπισκοτάκια 😛 

Ζηλεύω πάντως για το mafia, μου άρεσε αρκετά το trilogy. Κάποιο πρέπει να το είχα παίξει και στο PS2 ή ps3..

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, prefuse είπε

Σε native το έχουν για calibration, 

Νομίζω το μετράνε και σε sRGB ή οποίο είναι πιο σωστό. Αν έχουν ρυθμίσεις εκεί βάλτες. 

Ρε ψήφισε και μην κοντραρεις.. γιατι να μην δούμε και το treatment του rtings;

Dip για dip θείος ειμαι.. καλά ρε μπατζάνακη, 10bit με dp χρησιμοποιείς; και λες στους άλλους καψερούς να το βάλουν στα 12bit.. :PΔεν τους αγαπάς καθόλου; 

Ε αφου εχουν dolby vision αυτοι ρε ,τσαμπα να παει το feature? :P

Εγω βαζω creators srgb ρε ,δεν εχει settings να πειραξεις ειναι το καλιμπραρισμενο. Και αυτοι το srgb μετρανε στα review. Τα settings ειναι για το native αλλα δεν το μπορω για χρηση desktop.

Ψηφισα ρε γκρινια σταματα.

• Like 1
Δημοσ.
3 minutes ago, akoinonitos said:

Ε αφου εχουν dolby vision αυτοι ρε ,τσαμπα να παει το feature? :P

Εγω βαζω creators srgb ρε ,δεν εχει settings να πειραξεις ειναι το καλιμπραρισμενο. Και αυτοι το srgb μετρανε στα review. Τα settings ειναι για το native αλλα δεν το μπορω για χρηση desktop.

Ψηφισα ρε γκρινια σταματα.

Θα μεγαλώσει η μύτη σου, πρόσεχε.

60 ήταν 60 παρέμειναν...

Πες τους να ψάξουν γιατί θα πρέπει να μην έχουν 12bit.. να σε πάρουν στο γάμο τους ρε, να τους πεις και του χρόνου.. αν πας, πες να έρθω και εγώ :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Screenshot_20250820_000145_SamsungInternet.jpg.2e75c1ee3cc6dbabfc13779b80c70cd3.jpg

15 λεπτά πριν, prefuse είπε

Θα μεγαλώσει η μύτη σου, πρόσεχε.

60 ήταν 60 παρέμειναν...

Πες τους να ψάξουν γιατί θα πρέπει να μην έχουν 12bit.. να σε πάρουν στο γάμο τους ρε, να τους πεις και του χρόνου.. αν πας, πες να έρθω και εγώ :P 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, prefuse είπε

Το έχεις ακόμα στα 12bpc;

Αν μάθεις γιατί πες το και στον φίλο μου τον tambas γιατί παίρνετε Ferrari και την οδηγείται από χωματόδρομους.

Εμενα και να θέλω δε πάει 12 εκτος άμα πέσω ανάλυση ή ρίξω hz γιατί τα τζιμάνια εκεί στην lg βάλαν 40gbps bandwidth hdmi αντί για 48 που έπρεπε να είναι κανονικά... αλλα δε καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα άμα το βάλεις 12 αντί 10?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 hours ago, prefuse said:

https://www.rtings.com/vote/monitor~mouse~keyboard~printer~router~vpn~keyboard-switch~laptop

ψηφισε Asus pa32ucdm και θα σου φέρει ο Αι Βασίλης tandem 32αρι.. 

Kαλά με τις τιμές που θα εχει κάτι τέτοιο τον βλέπω με την επομενη 42αρα TV αγκαλιά για να αλλάξει την αντιστοιχη 42-αρα LG C2 "Panasonic" (και καλά θα κάνει)

Επεξ/σία από 7nisiotis
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, prefuse είπε

Αν το ψάξεις θα δεις γιατί..

Το όλα δεξιά ή στο τέρμα, δεν είναι καλός σύμβουλος σχεδόν για τίποτα. Συνήθως δημιουργούνται πιο πολλά προβλήματα από όσα νομίζετε ότι λύνεται. Το διαπιστώσες νομίζω και με ένα κουτί με 2 ντουζίνες ανεμιστήρια που είχες πάρει πριν πολλά 🌙 

Το κουτί είναι λίγο άστοχο παράδειγμα, εμένα δε με βόλεψε λόγο χώρου όπως και αλλά μικρότερα κουτιά που είχα δοκιμάσει, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει σύγκριση με οτιδήποτε άλλο έιχα ήταν κλάσεις ανώτερο και σε ποιότητα κατασκευής και εργονομίας

τωρα στα των οθονών 

Εχω μια οθόνη συνδεδεμένη στον υπολογιστή. Υποσιτίζει 12 και 10 bit depth , ποιο από τα 2 να επιλέξω και γιατί ; Το 12 μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με το 10 ;

Ωραία ερώτηση – έχει σημασία τι εννοείς με το 10-bit και 12-bit depth και πού θες να το χρησιμοποιήσεις.

🔹 Τι σημαίνει:

• Το bit depth αφορά πόσα επίπεδα φωτεινότητας/χρώματος μπορεί να αποδώσει η οθόνη ανά κανάλι (κόκκινο, πράσινο, μπλε).
  • 8-bit → 256 επίπεδα/κανάλι (~16,7 εκατ. χρώματα).
  • 10-bit → 1024 επίπεδα/κανάλι (~1 δισ. χρώματα).
  • 12-bit → 4096 επίπεδα/κανάλι (~68 δισ. χρώματα).

🔹 Τι ισχύει στην πράξη:

• Οι περισσότερες οθόνες και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα + drivers δουλεύουν κυρίως σε 8-bit ή 10-bit.
  • Το 12-bit είναι πολύ πιο σπάνιο και συνήθως δεν έχει ορατή διαφορά σε σχέση με το 10-bit, εκτός αν μιλάμε για πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές (π.χ. επαγγελματικό HDR grading, ιατρικές εικόνες, high-end monitors).
  • Αν η οθόνη σου και η κάρτα γραφικών δεν υποστηρίζουν πραγματικά 12-bit pipeline, το πιο πιθανό είναι να κάνει downsampling σε 10-bit ή 8-bit, ή ακόμα και να παρουσιάσει ασυμβατότητες (π.χ. artifacts, flickering, περιορισμούς στη συχνότητα ανανέωσης).

🔹 Πιθανά προβλήματα με 12-bit:

• Μείωση του μέγιστου refresh rate (π.χ. από 120Hz να πέσει σε 60Hz).
  • Ασυμβατότητες με κάποιες εφαρμογές.
  • Δεν θα δεις ορατή διαφορά από το 10-bit, γιατί ούτε τα Windows/Mac/Linux desktop ούτε τα περισσότερα βίντεο είναι σε 12-bit.

Συμπέρασμα:

Αν δεν έχεις πολύ συγκεκριμένο λόγο (π.χ. επεξεργασία βίντεο σε Dolby Vision/HDR mastering), μείνε στο 10-bit. Είναι το πιο σταθερό και καλύτερα υποστηριζόμενο. Το 12-bit σπάνια δίνει κέρδος και μπορεί να περιορίσει άλλες δυνατότητες.

Θέλεις να κοιτάξουμε τις προδιαγραφές της οθόνης σου για να δούμε αν είναι όντως native 12-bit ή αν απλά κάνει “internal processing” σε 12-bit;

Αν επιλέξω 12 και το αφήσω παρόλο που το περιεχόμενο που θα βλέπω είναι σε 10 έχει κάποια σημασία ;

Ωραία σκέψη 👌

Αν αφήσεις την οθόνη ρυθμισμένη σε 12-bit ενώ το περιεχόμενο είναι 10-bit (ή και 8-bit), συμβαίνει το εξής:

• Η πηγή (βίντεο, παιχνίδι, desktop) θα δώσει 10-bit σήμα.
  • Η κάρτα γραφικών / οθόνη θα το «ανεβάσει» (upsampling) σε 12-bit.
  • Δεν χάνεις ποιότητα, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα ορατό. Είναι σαν να παίζεις mp3 σε DAC που υποστηρίζει 192 kHz – δεν γίνεται χειρότερο, αλλά δεν αποκτά μαγικά καλύτερη ποιότητα.

🔹 Πιθανά σενάρια:

1. Αν η οθόνη και το καλώδιο σηκώνουν 12-bit χωρίς περιορισμούς (π.χ. refresh rate, HDR mode), μπορείς να το αφήσεις έτσι. Απλώς το 10-bit περιεχόμενο θα “τυλίγεται” σε 12-bit.
  2. Αν δεις πτώση σε refresh rate (π.χ. από 120Hz → 60Hz) ή περίεργα artifacts, τότε καλύτερα γύρνα το σε 10-bit.
  3. Σε HDR περιεχόμενο, το 10-bit είναι ήδη στάνταρ. Δεν υπάρχει διαθέσιμο consumer HDR σε 12-bit εκτός πολύ ειδικών format (Dolby Vision σε επαγγελματικά workflows).

Συμπέρασμα:

Μπορείς να αφήσεις το 12-bit χωρίς πρόβλημα αν όλα δουλεύουν ομαλά, αλλά για πρακτικούς λόγους το 10-bit είναι η πιο ασφαλής επιλογή και το ίδιο ποιοτικό για το περιεχόμενο που βλέπεις.

Θέλεις να σου δείξω πώς να ελέγξεις αν το refresh rate ή άλλες ρυθμίσεις πέφτουν όταν βάλεις 12-bit;

Με λίγα λόγια δε βλέπω κάποιο πρόβλημα γιατί να μη το βάλεις 12 

Επεξ/σία από Tambas91
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, firepc είπε

το 27αρι είναι no go πλέον, όπως και το matte

Σχετικο  ετσι οπως πανε οι τιμες στις καρτες ,δεν θελουν ολοι να σκανε 3χιλιαρα για xx90 για να τραβαει σε 4k

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...