Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Όταν κάποιοι επικαλούνται νόμους, η κουβέντα προφανώς και ανήκει στο τι προβλέπουν αυτοί, άρα εκεί προφανώς πρέπει να καταφύγεις στη θεωρία

Το τι γίνεται στην πράξη είναι άλλο καπέλο βέβαια

Ναι σωστά. Το θέμα είναι ότι αρκετοί νομίζουμε ότι ο νόμος λύνει κάτι αλλα στην πράξη όχι και τόσο, απλά ο νόμος υπάρχει γιατί αν δεν υπήρχε θα ήμασταν ακόμα χειρότερα, ζούγκλα. 

1 ώρα πριν, polaki είπε

Φίλε μου ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε στην παλιά πολυκατοικία που έμενα. Ήταν ένας κλασικός νταής που έλεγε τα δικά του, σε σπαστά Ελληνικά κιόλας. Οκ ίσως στη χώρα του ίσχυαν άλλα, εν τέλει είπε θα κάνω μετατροπή κλπ και έφυγε απ'τη συνέλευση χτυπώντας την πόρτα πίσω, λέγοντας ότι δεν θα πληρώσει τα κοινόχρηστα (που πλέον είχαν φτάσει στο θεό). Νταηλίκια μιας άλλης εποχής, και ενός άλλου καθεστώτος. Πριν αρκετά χρόνια είχε πληρώσει ΜΕΤΡΗΤΑ κασέρι τη γιαγιούλα που της άνοικε το διαμέρισμα, και νόμιζε ότι ως ιδιοκτήτης θα έκανε ότι γούσταρε. 

Ε πήρε προσφορά για μετατροπή σε αέριο και λούφαξε. Εδώ και 3 χρόνια πληρώνει κανονικά την αντιστοιχία του και δεν έχει βγάλει άχνα. Παίζει να τον έτσουξε το ποσό. 

Δεν έχω και δεν έχω, αλλά τί ΣΚΑΤΑ νομίζουν? Οτί θα αλλάξουν ολόκληρη θέρμανση με 500€? Γελάει ο κόσμος ώρες ώρες.. Θες ΔΕΚΑ χρόνια για να κάνεις απόσβεση.. δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα...

Τί να αρνηθεί ο ενοικιαστής? Τίποτα δεν μπορεί να κάνει, πληρώνει κανονικά ότι προβλέπεται στο καταστατικό. ΕΙΔΙΚΑ ο ενοικιαστής δηλαδή, του βαράνε το τουμπερλέκι και αυτός χορεύει στο ρυθμό, δεν του πέφτει ΚΑΝ λόγος. Και τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας αν θέλουν να φτιάξουν στον ακάλυπτο, ΘΑ πληρώνει τον κηπουρό. Αν δεν του αρέσει, σηκώνεται και φεύγει. 

Ο ενοικιαστής πληρώνει αν είναι καλοπροαιρετος και δεν κοιτάει να κάνει ότι νομίζει, αλλιώς τα φορτώνει όλα στον ιδιοκτήτη και τελικα είτε τα πληρώνει αυτός είτε τον κυνηγάει στο δικαστήριο αν τον συμφέρει........ 

1 ώρα πριν, xsterg είπε

νομιζουν μερικοι οτι θα βαλουν αντλια θερμοτητας η κλιματιστικα και ξεμπερδεψαν! δεν ειναι ετσι. ολα θελουν προυποθεσεις. η παροχη ρευματος ειναι ενα εμποδιο. η ποιοτητα θερμανσης ειναι ενα αλλο. το κοστος ειναι ενα αλλο! δεν εχουν μερικοι υποτειθεται 300€ για θερμανση ολο τον χειμωνα και ξαφνικα εχουν 7000€ για να κανουν μετατροπη σε αεριο η κλιματιστικα με αμφιβολα αποτελεσματα και κοστος.

Ο κυριότερος λόγος για αυτονομία είναι να διαφωνείς με τις ώρες που ανάβει την θέρμανση η πολυκατοικία και να χρειάζεσαι περισσότερο η λιγότερο, αν και εκεί υπάρχει εναλλακτική λυση να λειτουργείς πχ κλιματιστικο παράλληλα με την κεντρική θέρμανση. Πάντως με 300 ευρώ νομίζω μόνο κανένα περίπτερο ζεσταίνεις. Μια φορά στα δύσκολα χρόνια το 2011 που δεν ανάψαμε έβαλε η πολυκατοικία γύρω στα 300 λίτρα πετρέλαιο που βγήκαν περίπου τόσο μόνο για κάποιες πολύ κρύες ημέρες, τελείωσε σε περίπου μια εβδομάδα. 

• Απαντ. 78
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Βασίλης_29 είπε

Ωραία τα λες στην θεωρία. Στην πράξη αν οι 99 δεν θέλουν θέρμανση και ο 1 θελει δεν θα αναψει τίποτα, αλλιώς κάτσε να τσακωνεσαι με τους υπόλοιπους και να τρέχεις στα δικαστήρια. 

εστω και 1 ναι ενας να θελει να αναψει η κεντρικη θερμανση τοτε αναβει. τιθεται ζητημα επιβιωσης και υπαρχει νόμος για αυτο.

Στην περίπτωση αυτή, με την αποσύνδεση δεν πρέπει να θίγεται η θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών και, περαιτέρω, πρέπει να έχει γίνει μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης στις ιδιοκτησίες που έχουν αποσυνδεθεί. απαλλάσσεται μεν από το σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης, αλλά συνεχίζει να συμμετέχει στις λοιπές δαπάνες του συστήματος, τακτικές και έκτακτες. οποτε ψαξε καλυτερα. αυτος ο ενας πληρωνει το κοστος θερμανσης οσο το καιει. αλλα ολοι αναλογικα βαση ποσοστών ιδιοκτησιας ή ισοποσα βασει καταστατικου παντα την συντηρηση-επισκευη

• Like 1
Δημοσ.

Ως γενικο κανονα,θα ελεγα να επιδιωκετε δυο πραγματα, την αυτονομια και το φυσικο αεριο (ή τηλεθερμανση για λιγους τυχερους στη Β.Ελλαδα)

Το να κυνηγας νομικα την μιση πολυκατοικια ειναι συνηθως ματαιο και ψυχοφθορο,μην προσπαθειτε να βαλετε τους αλλους να πληρωσουν για κατι που δεν θελουν να καταναλωσουν

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, vagos789 είπε

Ως γενικο κανονα,θα ελεγα να επιδιωκετε δυο πραγματα, την αυτονομια και το φυσικο αεριο (ή τηλεθερμανση για λιγους τυχερους στη Β.Ελλαδα)

Το να κυνηγας νομικα την μιση πολυκατοικια ειναι συνηθως ματαιο και ψυχοφθορο,μην προσπαθειτε να βαλετε τους αλλους να πληρωσουν για κατι που δεν θελουν να καταναλωσουν

το ξαναλεω. πληρωνουν την συντηρηση-επισκευη του κεντρικου συστηματος θερμανσης. οχι το καυσιμο. βασει νομου. μονο με γενικη συνελευση βγαζουν και αυτο το εξοδο στο 51% της γενικης συνελευσης αλλα παντα υπαρχει νομος που ειναι υπερανω γενικων συνελευσεων αλλιως καθε μερα θα μαλωναν οι πολυκατοικιες τι πληρωνουν και τι οχι.

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Εφοσον καποιοι θελετε θερμανση και καποιοι δεν θελετε, θα ελεγα οτι το σωστο θα ηταν να αυτονομηθειτε οσοι θελετε,αφου πρωτα το ανακοινωσετε στους αλλους.

Αυτο σημαινει οτι δεν θα ξαναπληρωσουν για θερμανση και οτι εσεις θα πληρωνετε μονο τα δικα σας (βεβαια θα ξοδεψετε πρωτα πχ 2.000 ο καθενας)

Εαν αυτο μπορειτε να το περασετε σε μια γενικη συνελευση και να συμφωνησετε (κατα πλειοψηφια χιλιοστων),θα ηταν ιδανικο 

Κι εμένα αυτός είναι ο στόχος μου. Να αυτονομηθώ να τελειώνω. Το κόστος το έχω υπόψιν μου, περίπου 5.000 ευρώ είναι για το διαμέρισμα μου. 

Το πρόβλημα μου είναι ότι όσες φορές έχω κάνει νύξη για αυτονόμηση, επικαλούνται το καταστατικό (!!) και την ύπαρξη κεντρικής και δεν συμφωνούν. Γι' αυτό γράφω ότι τελώ υπό ιδιότυπης ομηρείας. 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, lightsout είπε

Κι εμένα αυτός είναι ο στόχος μου. Να αυτονομηθώ να τελειώνω. Το κόστος το έχω υπόψιν μου, περίπου 5.000 ευρώ είναι για το διαμέρισμα μου. 

Το πρόβλημα μου είναι ότι όσες φορές έχω κάνει νύξη για αυτονόμηση, επικαλούνται το καταστατικό (!!) και την ύπαρξη κεντρικής και δεν συμφωνούν. Γι' αυτό γράφω ότι τελώ υπό ιδιότυπης ομηρείας. 

Nόμος 4495/2017, Άρθρο 127, Παράγραφος 2  

https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/313052/nomos-4495-2017

7. Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Nόμος 4495/2017, Άρθρο 127, Παράγραφος 2  

https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/313052/nomos-4495-2017

7. Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5

ακριβώς αυτό

ισχύει ο νόμος

ας λένε ότι θέλουν αν εσύ θες αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να σου το απαγορεύσει

καθώς χρειάζονται το 100% να πει ΟΧΙ και αυτό πρακτικά δεν μπορεί να γίνει καθώς ΕΣΥ λες ΝΑΙ.

είναι η ίδια νομοθεσία που ισχύει αν θες να βάλεις οπτικές ίνες στο σπίτι σου.

Επεξ/σία από ikorolis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@AristidisZ @ikorolis Αυτό αφορά σε αποσυνδέσεις από κεντρική πετρελαίου. Θεωρείται ως ενεργειακή αναβάθμιση γι' αυτό και επιτρέπεται. Δυστυχώς για μένα.

Επεξ/σία από lightsout
  • Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, lightsout είπε

@AristidisZ @ikorolis Αυτό αφορά σε αποσυνδέσεις από κεντρική πετρελαίου. Θεωρείται ως ενεργειακή αναβάθμιση γι' αυτό και επιτρέπεται. Δυστυχώς για μένα.

Γράφει κάπου ο νόμος "κεντρική πετρελαίου" ;

Ο νόμος γράφει κεντρική θέρμανση

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Γράφει κάπου ο νόμος "κεντρική πετρελαίου" ;

Ο νόμος γράφει κεντρική θέρμανση

Ο νόμος αναφέρει ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με το νέο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης. Γι' αυτό γράφω για το πετρέλαιο. Προφανώς η αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό, συνιστά αναβάθμιση. Για αποσύνδεση από φυσικό, αμφιβάλλω. Ωστόσο, θα με βόλευε. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, lightsout είπε

Ο νόμος αναφέρει ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με το νέο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης. Γι' αυτό γράφω για το πετρέλαιο. Προφανώς η αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό, συνιστά αναβάθμιση. Για αποσύνδεση από φυσικό, αμφιβάλλω. Ωστόσο, θα με βόλευε. 

Όταν έχεις κεντρικό σύστημα θέρμανσης, έχεις απώλειες σωληνώσεων (ΚΕΝΑΚ) 

Αντίθετα, στο τοπικό σύστημα οι απώλειες δικτύου θεωρούνται μηδενικές (πάλι κατά ΚΕΝΑΚ)

Συν τοις άλλοις, ο κεντρικός λέβητας άντε να έχει έναν βαθμό απόδοσης 93%, ο τοπικός λέβητας (αν είναι και συμπυκνώσεως) μπορεί να πάει και πάνω από μονάδα

Άρα αναβαθμίζεσαι ενεργειακά ή όχι όταν πας σε τοπική αυτόνομη θέρμανση ; 

• Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Ο νόμος αναφέρει ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με το νέο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης

Οπως τα λεει ο φιλος.Ενεργειακη αναβαθμιση ΚΑΥΣΙΜΟΥ  αναφερει και ΟΧΙ απωλειων.Απο αεριο σε αεριο ΔΕΝ μπορεις να πας οταν η κεντρικη-αυτονομη λειτουργει......

Επεξ/σία από SPYRER_007
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, SPYRER_007 είπε

Οπως τα λεει ο φιλος.Ενεργειακη αναβαθμιση ΚΑΥΣΙΜΟΥ  αναφερει και ΟΧΙ απωλειων.Απο αεριο σε αεριο ΔΕΝ μπορεις να πας οταν η κεντρικη-αυτονομη λειτουργει......

Aν γίνεται ρητή αναφορά στην αναβάθμιση καυσίμου, έχεις δίκιο, απλά δε θυμάμαι να διάβασα κάτι τέτοιο στο νόμο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, lightsout είπε

Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω δηλ. πως δε θα μπορέσεις να αποδείξεις ενεργειακή αναβάθμιση.  Ψάξε αυτό που σου λέει ο AristidisZ.

Αν σκεφτώ ή δω κάτι θα σου πω. Τόσα παραθυράκια έχουν οι νόμοι, εδώ άλλοι γλυτώνουν τη φυλακή...

Επεξ/σία από Kralice
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, lightsout είπε

ευτυχως για σενα μπορεις να κανεις οτι σου κανει κεφι αρκει να τηρεις μια προυποθεση:

Η αναβαθμιση - αποκοπη, που θα κανεις να κερδιζεις απο αυτη, σε καταναλωση.

Η αλλαγη καυσιμης υλης δεν ειναι ακριβως αναβαθμιση, ισως μονο με την εκπομπη ρυπων αλλα μεχρι εκει.

Η αυτονομια θερμανσης ομως ειναι, γιατι ξοδευεις οσο ακριβως θες.

Ημουν στη δικη σου φαση και ετοιμαζομουν να το κανω οταν εκανα αναβαθμιση του διαμερισματος μου μεσω του τοτε εξοικονομω κατ οικον.

Επειδη εγιναν συζητησεις με πολιτικους μηχανικους, ηταν στα σχεδια να ενταχθει.

Τελικα για αλλους λογους δεν εγινε οι οποιοι ηταν προσωπικοι αλλα οχι οτι δεν μπορουσε να γινει.

Μαλιστα θα κερδιζα μια ακομα κατηγορια αλλα μειναμε ως εχει.

Επειδη ημουν διαχειριστης, το θεμα της κεντρικης θερμανσης ηταν "(και θα ειναι) μεγαλο αγκαθι.

Ως διαχειριστης τοτε προτεινα να μην γινονται αποκοπες και αυτονομησεις, αλλα να εγκατασταθει συστημα αυτοματης θερμανσης ανα σωμα (κοστος περιπου 60-80 ευρω ανα σωμα) και να πληρωνουμε θερμιδες που καταναλωθηκαν και οχι ποντους στη δεξαμενη και χιλιοστα συμμετοχης. Δυστυχως ειναι δυσκολη η συνεννοηση (χρειαζεται 50+1% πλειοψηφια) και αναγκαζεσαι να αποκοπεις απο το κεντρικο συστημα. 

Στο σπιτι που ειμαι τωρα, επειδη υπαρχει μια σχιζοφρενης τζαμπατζου και χαπια δεν παιρνω, εκανα αποκοπη και ειπα στους υπολοιπους, τραβατε να συνεννοηθειτε οι υπολοιποι με την μουρλη.

Τελος για το φυσικο αεριο, εγω δεν εχω ακομα στη περιοχη, αλλα μην μασατε δεν υπαρχει προβλημα, μπορεις να βαλεις μπουκαλες προπανιου , αυτες τις μεγαλες των εστιατοριων. Κρατανε ενα μηνα και κατι με νορμαλ χρηση, κοστος περιπου 35 ευρω η μια. Για να μπει ΦΑ στην οδο σου δεν μετραει το να κανεις αιτηση, πρεπει να μαζευτει σοβαρος αριθμος για να ξεκινησουν τα εργα.

Επεξ/σία από tornado

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...