Προς το περιεχόμενο

Infrastructure & Application Engineer


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την ομάδα! Είμαι καινούριο μέλος εδώ και θα ήθελα να μου πείτε γνώμη σας για τον παραπάνω τίτλο. Δηλαδή τι είναι καλύτερο να ακολουθήσει κάποιος; Το κομμάτι του infrastructure ή του application; Από άποψη θέσεων εργασίας, εκαπίδευσης, χρημάτων, καριέρας, ανταγωνισμού ή και ακόμα κύρους. Η αλήθεια είναι πως κλίνω προς το infra κομμάτι αλλά παρατηρώ ότι με ενδιαφέρει και το application. Εργάζομαι σε μία εταιρία πληροφορικής όπου κάνω support σε level 1. Σε περίπτωση όμως που πάω σε level 2, νομίζω ιδανικά θα ήθελα να συνδυάσω και τα δύο. Να παίρνω πχ backups, snapshots, να ασχολούμαι με το exchange, τα VM, AWS, Azure κλπ αλλά θα ήθελα να κάνω application upgrades, installations, troubleshooting κλπ. Ο λόγος που θέλω να ασχολούμαι και με τα δύο είναι επειδή 1) δεν θέλω να ασχολούμαι με ένα κομμάτι γιατί βαριέμαι εύκολα αλλά θα ήθελα με πολλά και διάφορα, να έχω περισσότερες επιλογές απασχόλησης αλλά και περισσότερες γνώσεις πέραν του ενός και 2) αν ασχοληθώ με ένα κομμάτι θα πρέπει και να εξειδικευτώ, κάτι το οποίο για μένα φαίνεται τρομερά δύσκολο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που με καταλαβαίνει σε αυτό. Σίγουρα το καλύτερο είναι η εξιδείκευση γιατί θεωρείσαι "σπεσιαλίστας" (αλήθεια πόσο ειδικός μπορεί να θεωρείσαι όταν υπάρχει τόσος κόσμος με πάμπολλες γνώσεις;) και θα έχεις καλύτερο εισόδημα και πιο υψηλό κύρος. Πιστεύετε πως αυτό το να ζητήσω από τον εργοδότη μου να ασχοληθώ και με τα δύο να φαίνεται πως είμαι αναποφάσιστος και ότι δεν ξέρω τι θέλω; ή αν τα βάλω στο βιογραφικό μου να είναι μειονέκτημα; Αν γινόταν να κάνω και τα δύο, αλήθεια τι job title θα είχα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θεωρητικα σε σοβαρη εταιρια δε γινεται να κανεις και τα 2:

και στο καθε τομεα που αναφερεσαι πρεπει να εμβαθυνεις τις γνωσεις σου π.χ infrastructure να μαθεις για dmz, itranet, νεες τεχνολογιες για σερβερς και αλλα ωστε αν ερθει ενας υπευθυνος για τη συμβουλη σου να εισαι σε θεση να προτεινεις κατι χωρις να "ψαξεις". Επισης να μπορεις να προτεινεις κατι καινοτομο με επιχειρηματα. Απο την αλλη γενικα ειναι μια θεση ευθηνης που σε μερικες περιπτωσεις δουλευεις εκτος ωραριου. Αναρωτιεμαι αν στη χωρα μας ειναι τοσες πολλες οι θεσεις για μονο infrastructure αν και εκ πειρας ο ΙΤ/Μηχανογραφος που ζητανε εχει να κανει με infrastructure. Επισης εχεις να κανεις αρκετες φορες και με επιλογη προμηθευτη οποτε κρινεις, γνωριζεις κοσμο και εχεις επαφη με καινουργια προιοντα

απο την αλλη σε application ρολους πρεπει να αφοσιωθεις στο software και μονο και οχι μονο με τις λυσεις που χρησιμοποιει ο εργοδοτης. Θα πρεπει εξισου να διαβαζεις και να πειραματιζεσαι με νεες εκδοσεις ή με αλλα προιοντα. Ωστοσο αν θες να προχωρησεις σε αυτο το κλαδο σε καποιο σημειο ισως χρειαστεις καποιες γνωσεις προγραμματισμου ωστε να παραμετροποιησεις καποια εφαρμογη..Ωστοσο αν εισαι σε θεση να το κανεις αυτο ισως σου ανοιγει περισσοτερες πορτες σε θεσεις εργασιας ενω γινεσαι περισσοτερο απαραιτητος στον εργοδοτη σου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. 

Ισχύει ότι πιθανόν να μην γίνεται, μιας και είχε τύχει πριν καιρό να το αναφέρω στον προϊστάμενο μου (off the record) και μου είπε ότι δεν γίνεται. Ωστόσο σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να γίνει με ένα job title του στυλ Support Engineer κάτι που θεωρείται γενικό. Δεν ξέρω, θα δω.

Στην τωρινή θέση που βρίσκομαι ασχολούμαι και με τα δύο, σε junior επίπεδο ωστόσο. Αυτό ουσιαστικά γίνεται κυρίως, πέρα από το να μάθουμε το πως δουλεύει η εταιρία και ποια είναι τα processes, αλλά και να αποκτήσουμε κάποιες γνώσεις και εμπειρίες στο κάθε ένα ώστε είμαστε σε θέση να κρίνουμε και να επιλέξουμε σε ποιον τομέα θα θέλαμε τελικά να ασχοληθούμε. Πράγμα λογικό. Τώρα στην δική μου περίπτωση δεν ξέρω αν φαίνεται πολύ μειονεκτικό ή ότι δεν ξέρω τι θέλω, επειδή θέλω να ασχοληθώ και με τα δύο. Δεν ξέρω αν το έχεις νιώσεις ποτέ αλλά γενικά θέλω να ξέρω τα πάντα ή όσα περισσότερα μπορώ αλλά σίγουρα είναι δύσκολο και δυστυχώς δεν γίνεται αυτό.

Τώρα όσον αφορά το σχόλιο σου για το nfrastructure... Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα και ταυτίζομαι. Ισχύει ότι είναι μία θέση ευθύνης, και πράγματι δουλεύουμε (μιλάω για τους infra) και εκτός ωραρίου. Από όσο έχω καταλάβει γενικά δεν υπάρχουν πολλές θέσεις για infrastructure αλλά και για application. Τουλάχιστον όχι καθαρό infra ή app. Για να είμαι ειλικρινής, είχα την εντύπωση πως ο μηχανογράφος κλίνει περισσότερο προς application διότι πολύ συχνά διαβάζω για παρεμετροποιήσεις εφαρμογών, παρά να αφορά κάτι πάνω στον AD ή το Exchange κλπ. Αν και νομιζω κάνουν και τα δύο, διότι είναι ο IT admin της εκάστοτε εταιρίας με ίσως λιγότερες γνώσεις αφού θα έχουν σίγουρα κάποια IT εταιρία που θα τους support-άρει σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις. Αν το σκεφτείς βέβαια, όσοι ασχολούνται με το app, καλό θα είναι να ξέρουν και λίγο infra (networking, sysadmin σε linux servers kai win servers). Οι Μηχανογράφοι είναι συνήθως σε εταιρίες άσχετες με το IT. Αυτό με τους προμυθευτές δεν μου αρέσει καθόλου. Επειδή ασχολούμαι και με τα assets (asset management) της εταιρίας τυχαίνει να κάθομαι και να ψάχνω διαφορα κλπ κλπ. Το καλό είναι ότι έρχομαι σε επαφή με νέα προϊόντα και δεν μένω πίσω στις τεχνολογίες, κυρίως από hardware. Προς το παρόν δεν έρχομαι σε επικοινωνία μαζί τους. Παρόλα αυτά δεν μου αρέσει επειδή μου θυμίζει θέση management, ή θέση για διοικητικούς/αποθηκάριους κλπ. Αν και δεν θα μπορούσε κάποιος διοικητικός ή άσχετος να κάνει αυτή την δουλειά διότι χρειάζεται κάποιον που να έχει γνώσεις. Δεν ξέρω... Θεωρείται τεχνική δουλεια αυτό; Μάλλον ναι αλλά θα πρέπει να έχεις και γνώσεις management (δεν με ενδιαφέρει καθόλου το management).

Για το application κομμάτι γενικά το βλέπω λιγάκι δύσκολο στο να το εμβαθύνω, ακριβώς επειδή δεν έχω γνώσεις προγραμματισμού ή βάσεις δεδομένων, αν και έχω ασχοληθεί ελάχιστα σε αρχάριο επίπεδο αλλά αν ξεκινήσω θα είμαι ουσιαστικά από το μηδέν.

Πάντως από infra με βλέπω προς cloud computing, AD, Exchange, VMs κλπ.

Θα εκτιμούσα καμια συμβουλή, ιδέα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αρα κλεινεις προς infra αλλα δε το ξερεις ακομα!

Ωστοσο και με τα χρονια ισως θα θες να αλλαξεις ρολο και να γινεις IT manager οποτε εκει σιγουρα θα εχεις να κανεις με προμηθειες, project management και προυπολογισμους. Ειναι λογικο γιατι και οι μισθοι θα ειναι καλυτεροι αλλα και τα καθηκοντα αποτι καταλαβαινεις περισσοτερα (και τεχνικα και management)

Ο μηχανογραφος γενικα ειναι μπαλαντερ αλλα το βασικο για τις εταιριες ειναι το infra να δουλευει (αρα αυτο ειναι προτεραιοτητα) και μετα το application (παραμετροποιησεις/επεκτασεις κτλ)

cloud, ad, VMs αλλα και linux, jira ειναι μαστ να εμβαθύνεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, κλίνω προς infra. Το έχω γράψει και στο αρχικό post, απλά θα μου άρεσε να επεκταθώ λιγάκι και στο application.

Το να γίνω IT Manager δεν μου αρέσει κυρίως επειδή δεν κατέχω το leadership να ή "μανατζάρω" τους άλλους. Και ιδιαίτερα τους πελάτες, που αν και δεν έχω θεματα με τους πελάτες, δεν ξέρω πως θα πρέπει να απαντήσω ή να διαχειριστώ πχ σε κάτι πολύ σοβαρό που να συνέβει στην επιχείρηση του από δικό μας φταίξιμο ας πουμε. Ντάξει τώρα ξεφεύγει λίγο... Σίγουρα με τα χρόνια θα θέλω να αλλάξω ρόλο όπως λες αλλά έτσι κι αλλιώς όσο εμβαθύνει κάποιος τις γνώσεις του ανεβαίνει επίπεδο και σταματάνε καθήκοντα τύπου χαμαλοδουλειάς. Και κάπως έτσι ανεβαίνει και ο μισθός και λίγο ο ρόλος.

Γενικά είναι τόσες πολλές οι τεχνολογίες που πρέπει να έχει κάποιος γνώσεις για να λέγεται IT...!! Άσε που θέλω να ξεκινήσω να παίρνω πιστοποιήσεις και αισθάνομαι ότι δεν προλαβαίνω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...