nicksoti Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα, Αφορμή για το θέμα πήρα από την πρόθεσή μου να αγορασω ένα οικονομικό λαπτοπ με Ryzen ή Ι3. Εϊχα ρίξει μια ματιά πριν λίγο καιρό να δω τί παίζει με τιμες, και από προχτές μπήκα στη διαδικασία. Είχε αγοράσει πριν κανα 2μηνο ένας γνωστός μου ένα με 350€ και ήταν πολύ ικανοποιητικό για τη δουλειά που το θέλω, οπότε φαντάστηκα ότι κάπου εκεί, 350-400 θα έβρισκα. Ε, βρέθηκα προ έκπληξης. 510€ το φθηνότερο. Και δεν είναι μόνο ότι κάποια ίσως είχαν εξαντληθεί. Μια ματιά στην εξέλιξη τιμών στο skroutz, στην 1η σελίδα αναζήτησης με φίλτρα Ι3-Ryzen, δείχνει γραφήματα όπως τα παρακάτω (αν θυμάμαι 1ο, 4ο, και 7ο φθηνότερο..) Στο 3ο τουλάχιστο υπήρχε μια μεθοδικότητα, μια σταδιακή αύξηση. Αλλά και πάλι, από τα 380 στα 550€ σε 2.5 μήνες.... στα 2 άλλα όμως, μπαμ και... άνω. Θα πει κάποιος, μα και πάλι τα φθηνότερα είναι, υπάρχει η εξέλιξη τιμής, εσύ αποφασίζεις. Εϊναι ένα επιχείρημα. Βεβαίως παρατήρησα ελάχιστη έως μικρή έστω άνοδο σε πολλά προϊόντα τεχνολογίας. Τηλεοράσεις, κάρτες γραφικών, επεξεργαστές, όλα κάτι τσίμπησαν νομίζω σαν γενική εικόνα, πέραν των μικρών ή μεγάλων ανατιμήσεων που είχαν γίνει μέσα στη χρονιά λόγω πανδημίας. Μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρη από το lockdown και το αυξημένο ίσως κόστος διαχείρισης των παραγγελιών. Και λέω εν μέρη, διότι υπάρχουν καταστήματα - eshops που ήδη λειτουργούσαν μόνο ή κυρίως μέσω διαδικτύου και πριν την πανδημία. Φυσικά ως καταναλωτές είναι δική μας η ευθύνη της επιλογής. Εγώ ας πούμε αποφάσισα με την 1η ευκαιρία να αναστήσω το παλιό μου λαπτοπ που έχει σπασμένη οθόνη. Όπως ανέστησα προσφάτως ένα 2κάναλο σύστημα ήχου 32 ετών με ελάχιστο αναλογικά κόστος (ηχεία Β&W, ενισχυτής Luxman) αντί για αγορά ηχομπάρας, και τώρα "κελαηδά" καθημερινά το βράδυ στο σαλόνι δίπλα στην TV. Να τονίσω εδώ βέβαια ότι τα άνω παραδείγματα δεν αφορούν δήθεν προσφορές Black Friday από τους εν λόγω επιχειρηματίες, με πρότερη αύξηση τιμής ώστε να "χαμηλώσουν" την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο πιστεύω ότι κάποιοι εκμεταλεύονται το γενικότερο αγοραστικό κλίμα των ημερών που αυξάνει τη ζήτηση και τσιμπάνε τις τιμές. Δικαίωμά τους; ναι, αλλά δεν ξέρω μέχρι ποιόν βαθμό. Απλά μερικές σκέψεις, και περιμένω τις δικές σας. Επεξ/σία 28 Νοεμβρίου 2020 από nicksoti
sexymwro7 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Το "βαζω τα ιδια φιλτρα και μου βγαζει πιο ακριβα λαπτοπ τωρα απ οτι λιγους μηνες πριν" δεν ειναι τοσο ενδεικτικο... Μεχρι και πριν την καραντινα ας πουμε η αγορα ηταν γεματη με λαπτοπ με ryzen 3200u που εκαναν συν πλην 400-450 ευρω. Μεσα στην καραντινα, οχι μονο εξαντληθηκαν λογω της μεγαλης αναγκης για τηλεργασια και τηλεκπαιδευση, αλλα στο μεταξυ βγηκε και η καινουρια γενια ryzen επεξεργαστων. Πλεον το πιο φτηνο λαπτοπ στο skroutz με ryzen ειναι μεν στα 520 ευρω που λες, αλλα φοραει τον 4300u επεξεργαστη. Με μια ματια στα benchmarks στη συγκριση μεταξω των δυο, θα δεις οτι ο 4300u βγαινει 94% πιο δυνατος απο τον 3200u. Γιατι λοιπον να εχουν την ιδια τιμη? Το ιδιο αντισοιχα ισχυει και για intel επεξεργαστες 8ης/9ης γενιας σε σχεση με 10ης. Η τεχνολογια προχωραει και δε γινεται να θεωρουμε οτι (ακραιο παραδειγμα) ενας i7 του 2012 ειναι καλυτερος ενος i5 του 2020. Το πιο πιθανος ειναι πως ο i5 ειναι ΠΟΛΥ καλυτερος του πρωτου. Η αντιστοιχια μαλλον ειναι ο περσινος ryzen 3200u να ειναι αμεσα συγκρισιμος με τον φετινο athlon 3150u (και ο περσινος i3 να ειναι σε αντιστοιχια με τον φετινο celeron ξερω γω). Στο Black Friday μια χαρα εβρισκες 3150u/8 gb με ips οθονη στα 400 ευρω. Οποτε αφηνουμε στην ακρη ryzen με ryzen και i3 με i3, γιατι μεσα σε διαστημα μηνων αλλαζουν πολλα πραγματα, απο αποψη αποδοσης/δυναμης. Απο κει και περα θα συμφωνησω οτι τα περισσοτερα "φτηνα" λαπτοπ, οχι μονο δεν τα ειδαμε σε εκπτωση, αλλα ηταν και πιο ακριβα κατα το Black Friday. Στον αντιποδα, ειδαμε ομως τα "ακριβα" gaming λαπτοπ να εχουν γενναιες εκπτωσεις. Σε σημειο που να παιρνεις gaming λαπτοπ με επεξεργαστη 4600h με 600 ευρω. Ή αρκετα αλλα περισσοτερο πριμιουμ κομματια σε τιμες 700-900 ευρω. Οποτε συμπερασματικα, ναι, αν δεν εχεις κανει ερευνα αγορας και δεν παρακολουθεις τις εξελιξεις, θα σου φαινεται οτι πηραν ολα την ανιουσα στις τιμες. Αλλα δεν ειναι ακριβως ετσι. Οι πιο ψαγμενοι χτυπησαν ωραια κομματια σε πολυ καλες τιμες. Οσοι δεν το χουν ψαξει, σιγουρα βγηκαν χαμενοι, καθως επεσαν πανω σε μη ευνοικη γι αυτους προσφορα/ζητηση. Στο Black Friday (της Ελλαδας) το 95% των "προσφορων" ειναι η ιδια τιμη με πριν ή και ακριβοτερη με πριν. Αν ομως ξερεις να ψαχνεις αυτο το 5% που μενει, θα κανεις συμφερουσες αγορες. Επεξ/σία 28 Νοεμβρίου 2020 από sexymwro7 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις