Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα , 

πρόσφατα αναβάθμισα έναν παλιό υπολογιστή (core 2 desktop του 2008) σε windows 10. 
επειδή η χρήση θα γίνει από μεγαλύτερης ηλικίας άτομα , με όρεξη αλλά και άγνοια κινδύνου σκέφτηκα το εξής :

έφτιαξα έναν user χωρίς δικαιώματα εγκατάστασης , για να αποφύγω ανεπιθύμητα installs. ο υπολογιστής κάνει έναρξη από τον user account επίσης.
υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω ώστε μέσα σε εισαγωγικά να προστατεύσω την χρήση του υπολογιστή, όσο αυτό είναι δυνατό ?

χρειάζεται να προσθέσω κάποιο antivirus ή malware , έστω και δωρεάν εκδόσεις ?

η χρήση του υπολογιστή προορίζεται για web browsing και μουσική από αρχεία και youtube. 

τέλος αν είχα να επιλέξω μεταξύ αναβάθμισης σε ram (έχει 2 gb και αναβαθμίζεται ως 4) ή προσθήκη ενός ssd ? Σκεφτόμουν έναν φθηνό ssd των 20 ευρώ.
δεν νομίζω να έχω πολλά περιθώρια αναβάθμισης , στόχος είναι να γίνει όσο πιο decent γίνεται για την χρήση που ζητείται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βάλε το Deep Freeze ή το Shadow Defender.
Είναι απλούστατο στη χρήση, ειδικά το δεύτερο.

Δεν είναι δωρεάν αλλά ο υπολογιστής θα είναι προστατευμένος 100%  και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Έτσι απλά, τρέχεις το πρόγραμμα και πατάς ένα κουμπί.
Ούτε antivirus, ούτε λογαριασμοί χρηστών, ούτε περιορισμός δικαιωμάτων - όλα αυτά είναι ημίμετρα και σαβούρες.

Ενεργοποίησε τη λειτουργία με κωδικό, για να μην μπορούν να απενεργοποιήσουν το πρόγραμμα.
Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται. 
Όσο ατζαμήδες κι απρόσεκτοι κι αν είναι οι χρήστες του μηχανήματος,
δεν θα μπορούν να κάνουν καμιά ζημιά ακόμη κι αν προσπαθήσουν !

Όσο για την αναβάθμιση, το προφανές είναι η προσθήκη ram.
Το μηχάνημα θα "αναπνέει" οριακά με 4 GB.
Mε 2 GB δεν θα είναι χρηστικό, όσο γοργός κι αν είναι ο SSD.
H έλλειψη ram δεν αντικαθίσταται με έναν γρήγορο δίσκο.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Confused 1
Δημοσ.

για την χρήση που θες linux 

2-3 πραγματάκια ειναι με συντομεύσεις στο desktop καθάρισες, απο ασφάλεια ετη φωτος σε σχεση με τα win10

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H ασφάλεια δεν αφορά μόνον τους ιούς αλλά και τους τυχόν πειραματισμούς ή τις αστοχίες που μπορεί να προξενήσει ένας ατζαμής χρήστης.
Και μεγαλύτερη από αυτή που πρoσφέρουν προγράμματα σαν το Shadow Defender δεν υπάρχει.

Και είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρει το linux - δεν τίθεται καν σύγκριση...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Θα προτιμούσα να παραμείνω στα windows 10 , μιας και αγόρασα και το λογισμικό. 
Το shadow defender είναι περίπου στα 25 ευρώ.
Το family shield είναι με συνδρομή, μιας και βλέπω ότι το αρχικό free πακέτο δεν περιέχει πολλές καλύψεις.
Με κάποιο από τα παραπάνω μετά ουσιαστικά δεν χρειάζομαι να έχω admin και user account. Σωστά ?

Δημοσ.
Στις 22/12/2020 στις 12:14 ΠΜ, stelios_2809 είπε

δεν νομίζω να έχω πολλά περιθώρια αναβάθμισης

η αναβάθμιση κρίνεται από τι δέχεται η μητρική

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, stelios_2809 είπε

Θα προτιμούσα να παραμείνω στα windows 10 , μιας και αγόρασα και το λογισμικό. 
Το shadow defender είναι περίπου στα 25 ευρώ.
Το family shield είναι με συνδρομή, μιας και βλέπω ότι το αρχικό free πακέτο δεν περιέχει πολλές καλύψεις.
Με κάποιο από τα παραπάνω μετά ουσιαστικά δεν χρειάζομαι να έχω admin και user account. Σωστά ?

Το family shield δεν το ξέρω αλλά το Shadow Defender (SD) το χρησιμοποιώ αδιαλείπτως σχεδόν δέκα χρόνια.
Είναι απο τα λίγα utilities που αξίζουν τα λεφτά τους.
Το κόστος του περιλαμβάνει life-time licence και updates 
(σε αντίθεση με το Deep Freeze που απαιτεί πληρωμή κάθε χρόνο).

Απλώς το τρέχεις - και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο (λογαριασμοί, περιορισμός δικαιωμάτων κλπ).
Ωστόσο έχε κατά νου ότι ΔΕΝ είναι antivirus και δεν προστατεύει από διαρροή δεδομένων.
Η δουλειά του είναι να αναιρεί τις αλλαγές όταν κάνεις restart (κάπως σαν να τρέχει ο υπολογιστής από ROM).
Μόνον αυτό κάνει - αλλά το κάνει πολύ καλά.
Ενεργοποιώντας το, ο υπολογιστής (πιο σωστά ο δίσκος) μπαίνει σε μια ασφαλή, αδιαπέραστη "γυάλα".
Σχεδόν ότι και να κάνει ο χρήστης (ιοί, αποτυχημένες ρυθμίσεις & δοκιμές), 
το restart επαναφέρει τον υπολογιστή, ανέγγιχτο.  Simply magic !
Επίσης, έχε κατά νου τα εξής.

1. Αν έχεις ενεργοποιημένο το fast startup των Windows, αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα είδος hibernation.
Οι αλλαγές δεν αναιρούνται με αυτό. Πρέπει να κάνεις κανονικό shutdown ή restart.
To καλύτερο είναι να απενεργοποιήσεις το hibernation και το fast startup.

2. Updates των windows (και κάθε άλλου λογισμικού) προφανώς δεν μπορούν να γίνουν με το SD ενεργοποιημένο.
Θα πρέπει να τα απενεργοποιήσεις και να τα κάνεις χειροκίνητα, έχοντας πρώτα βγει από το shadow mode.
Eγω τα έχω απενεργοποιήσει και τα κάνω μια φορά τον μήνα χειροκίνητα αφού βγω από το shadow mode.

3. Ιmage backup με το SD ενεργοποιημένο είναι άχρηστο.
Θα ολοκληρωθεί αλλά αν επιχειρήσεις να το περάσεις θα πάρεις μπλε οθόνη. 

4. Αν βάλεις κωδικό στο SD, ΜΗΝ τον χάσεις.
Δεν θα μπορείς να το απενεργοποιήσεις και θα πας σε format.

Το SD είναι πανάλαφρο, λιτό και δουλεύει αόρατα.
Tο δοκιμάζεις και το πληρώνεις αν σου κάνει.
Το "μειονέκτημά" του είναι ότι το φτιάχνει ένας μυστήριος τύπος ενώ το Deep Freeze είναι προϊόν μιας μεγάλης εταιρείας.
Είναι πιο εύχρηστο και απλό από το Deep Freeze, και μέχρι τώρα δεν έχει απογοητεύσει κανέναν απ' όσους το εμπιστεύτηκαν.

Εδώ είναι ένας σχολιασμός από χρήστες. 
https://malwaretips.com/threads/shadow-defender-an-unobjective-review.93266/

Σε κάθε περίπτωση, γράψε μας τις εντυπώσεις σου...

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Confused 1
Δημοσ.

Φιλε φτιαξε απλα ενα λογαριασμο διχως admin rights, βαλε ενα free antivirus π.χ. Avast, μπορεις να βαλεις και το δωρεαν Malwarebytes Windows Firewall Control κλπ. κλπ.

Κανε ενα backup μετα την εγκατασταση προγραμματων και τις ρυθμισεις που θες να κανεις και δωστο να το χαρουν και να μαθουν

Αμα χαλασει κατι restore απο το backup και τελος.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, duffyduck είπε

βαλε ενα free antivirus π.χ. Avast

(Συγγνώμη για το άσχετο)

Το έβαλα πέρυσι σε PC γνωστού μου και μου βγάζει να κάνω ενεργοποίηση. Έχει αλλάξει κάτι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οχι, αλλα νομιζω καθε ετος ζητα κατι τετοιο. Μ@λ@κιες φιλε μου της avast, που παραλληλα προσπαθει  με αυτον τον τροπο να σου πεταξει μηνυμα για την full εκδοση των προϊοντων της. Κατα καιρους ολο και κατι θα πεταει.

Το avast το εχω στις VMs μου: WinXP, Win7, Win10. Και εχω μια Linux Mint (την VM με το Ubuntu την διεγραψα, γιατι δεν υπηρχε λογος να εχω δυο ubuntu-based linux OS). Δεν ειναι ο,τι καλυτερο, αλλα κανει τη δουλεια και ειναι υποφερτο. Τζαμπα ειναι, μη τα θελουμε και ολα. :P

Επεξ/σία από duffyduck
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πατας για ενεργοποιηση, αλλα προσεχεις τι θα σου βγαλει μετα γιατι ολο και θα πεταξει κατι για προσφορα για φουλ εκδοση. Επιλεγεις την free εκδοση παλι. Δεν θυμαμαι τι ακριβως ειχα πατησει. Μου το ειχε βγαλει αυτο πριν την καραντινα. Μετα απο εναμισο και πλεον μηνα που να θυμαμαι, εδω αρχισα να ξεχναω πως ειμαι. Κοιταω στον καθρεφτη και απο τα πολλα γενια και μαλλια (οπου υπαρχει μαλλι αναμεσα στην φαλακρα) δεν με αναγνωριζω.  :P :P

Επεξ/σία από duffyduck
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To family shield (απλά αλλαγή dns χωρίς καμία εγγραφή), αποκλείει την επίλυση ονομάτων κάποιων domains, αφορά περισσότερο αποκλεισμό πορνογραφικού περιεχομένου, και όχι μόνο.

Μόνο που έφτιαξε απλό user account, προσωπική μου άποψη, αυτό είναι αρκετό.

Ότι και να επιλέξει ο TS, να κοιτάξει απλά να μην το παρακάνει με την προστασία, γυρίζει μπούμερανγκ, το έχω ζήσει, μπορεί εσύ (3πρ) να το έκανες για να είναι ασφαλείς, αλλά μέρα με την μέρα μαθαίνουν κάτι παραπάνω, κάποια στιγμή (δεν αργεί να ξέρεις) έρχεται αυτή η μέρα που θα αφαιρείς έναν έναν τους περιορισμούς για να μπορούν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή όπως επιθυμούν, και θα έχουν και δίκιο, δικός τους είναι. :)

Και στην τελική αν δεν πάθουν, δεν θα μάθουν. ;) 

Επεξ/σία από htaccess

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...