ChristosG82 Δημοσ. Κυριακή στις 07:09 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:09 μμ (επεξεργασμένο) Στις 8/10/2025 στις 12:32 ΜΜ, D___G είπε Σημερινή! Ωραία χρώματα, και καθαρή φωτογραφία, χωρίς να ξέρω βέβαια από φωτογραφία, αλλά μου αρέσει στο μάτι 😁 Θέλω να ρωτήσω, μιας και έμαθα πρόσφατα ότι υπάρχουν διάφορα φίλτρα, πχ UV. Εγώ αγόρασα πριν 1 χρόνο την Panasonic Lumix g70, πολύ καλή φωτογραφική, με το φακό 12-60mm, και την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα το φακό 25mm, και σκέφτομαι να πάρω ένα φίλτρο UV, θεωρείται πως είναι απαραίτητο για καλές φωτογραφίες με πολύ ήλιο;; *Βασικά ήταν η φθηνότερη Lumix, μιας και ήθελα να πάρω Panasonic 😏 Πχ το φίλτρο Hoya UX UV II Filter Επεξ/σία Κυριακή στις 07:11 μμ από ChristosG82 1
D___G Δημοσ. Τρίτη στις 04:11 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 04:11 μμ (επεξεργασμένο) Στις 12/10/2025 στις 7:09 ΜΜ, ChristosG82 είπε Ωραία χρώματα, και καθαρή φωτογραφία, χωρίς να ξέρω βέβαια από φωτογραφία, αλλά μου αρέσει στο μάτι 😁 Θέλω να ρωτήσω, μιας και έμαθα πρόσφατα ότι υπάρχουν διάφορα φίλτρα, πχ UV. Εγώ αγόρασα πριν 1 χρόνο την Panasonic Lumix g70, πολύ καλή φωτογραφική, με το φακό 12-60mm, και την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα το φακό 25mm, και σκέφτομαι να πάρω ένα φίλτρο UV, θεωρείται πως είναι απαραίτητο για καλές φωτογραφίες με πολύ ήλιο;; *Βασικά ήταν η φθηνότερη Lumix, μιας και ήθελα να πάρω Panasonic 😏 Πχ το φίλτρο Hoya UX UV II Filter Δεν ξέρω πολλά από φίλτρα, εκτός από τα UV που γράφεις που τα έχω μόνιμα πάνω στους φακούς μου. όχι τόσο για καλύτερες φωτογραφίες, αλλά αποκλειστικά για την προστασία του φακού από χτυπήματα και γρατζουνιές. Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Επεξ/σία Τρίτη στις 04:11 μμ από D___G 1
costas_ Δημοσ. Τρίτη στις 09:43 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:43 μμ (επεξεργασμένο) Επεξ/σία Τρίτη στις 09:44 μμ από costas_ 11
highpriest Δημοσ. Τετάρτη στις 11:25 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:25 πμ (επεξεργασμένο) Στις 12/10/2025 στις 7:09 ΜΜ, ChristosG82 είπε Ωραία χρώματα, και καθαρή φωτογραφία, χωρίς να ξέρω βέβαια από φωτογραφία, αλλά μου αρέσει στο μάτι 😁 Θέλω να ρωτήσω, μιας και έμαθα πρόσφατα ότι υπάρχουν διάφορα φίλτρα, πχ UV. Εγώ αγόρασα πριν 1 χρόνο την Panasonic Lumix g70, πολύ καλή φωτογραφική, με το φακό 12-60mm, και την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα το φακό 25mm, και σκέφτομαι να πάρω ένα φίλτρο UV, θεωρείται πως είναι απαραίτητο για καλές φωτογραφίες με πολύ ήλιο;; *Βασικά ήταν η φθηνότερη Lumix, μιας και ήθελα να πάρω Panasonic 😏 Πχ το φίλτρο Hoya UX UV II Filter Τα UV φιλτρα ήταν χρήσιμα στην εποχή του φιλμ. Πλέον αχρείαστα, και πρακτικά είναι απλά ένα ακόμη τζάμι μπροστά απο τον φακό σου. Οσο πιο φτηνό το τζάμι UV τόσο χαντακώνεις και τον φακό σου αν είναι καλός. Επειδή ρωτάς αν είναι απαραίτητο για πολύ ήλιο, θα διευκρινίσω πως δεν κόβει φως ένα UV φιλτρο. Κόβει μονο ακτίνες UV που δεν είναι ορατές στο μάτι. Αν θες να κόψεις φως (τύπου γυαλιά ηλίου για τον φακό σου) θέλεις φιλτρο ND, όχι UV. Κάποιοι τα βάζουν για πρoστασία απο πτώση. Πχ αν πέσει η μηχανη να σπάσει το φιλτρο και όχι το τζάμι του φακού. Θεωρώ πως ένα παρασολέιγ (αυτό που βάζεις μπροστά στον φακό για να κόβει τις αντανακλάσεις απο τον ήλιο) είναι πολύ πιο στιβαρό για να προστατέψει τον φακό σε πτώση. Οπότε για UV προσωπικά λέω όχι. Αν πάρεις φίλτρο πάρε CPL (πολωτικό). Πολύ χρησιμότερο. Επεξ/σία Τετάρτη στις 11:25 πμ από highpriest 1
ChristosG82 Δημοσ. Τετάρτη στις 12:42 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 12:42 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, highpriest είπε Τα UV φιλτρα ήταν χρήσιμα στην εποχή του φιλμ. Πλέον αχρείαστα, και πρακτικά είναι απλά ένα ακόμη τζάμι μπροστά απο τον φακό σου. Οσο πιο φτηνό το τζάμι UV τόσο χαντακώνεις και τον φακό σου αν είναι καλός. Επειδή ρωτάς αν είναι απαραίτητο για πολύ ήλιο, θα διευκρινίσω πως δεν κόβει φως ένα UV φιλτρο. Κόβει μονο ακτίνες UV που δεν είναι ορατές στο μάτι. Αν θες να κόψεις φως (τύπου γυαλιά ηλίου για τον φακό σου) θέλεις φιλτρο ND, όχι UV. Κάποιοι τα βάζουν για πρoστασία απο πτώση. Πχ αν πέσει η μηχανη να σπάσει το φιλτρο και όχι το τζάμι του φακού. Θεωρώ πως ένα παρασολέιγ (αυτό που βάζεις μπροστά στον φακό για να κόβει τις αντανακλάσεις απο τον ήλιο) είναι πολύ πιο στιβαρό για να προστατέψει τον φακό σε πτώση. Οπότε για UV προσωπικά λέω όχι. Αν πάρεις φίλτρο πάρε CPL (πολωτικό). Πολύ χρησιμότερο. Ευχαριστώ για την συμβουλή σου, πολύ χρήσιμο γιατί η αλήθεια είναι πως η προστασία σίγουρα είναι κάτι που σκέφτεσαι, όμως εγώ βάζω το καπάκι του φακού, και έχω την κάμερα στο τσαντάκι, όταν θέλω να βγάλω φωτογραφίες, την βγάζω, κάνω την δουλειά μου, και μετά πάλι καπάκι και τσαντάκι. Η αλήθεια είναι πως ενδιαφέρομαι περισσότερο για φακούς που είδα στο ίντερνετ, και λένε πως είναι για τον ήλιο, και κάποιοι πως είναι για βράδυ, γιατί βγάζουν υποτίθεται φωτογραφίες με καλύτερα χρώματα κλπ. Απλά μια διευκρίνιση, το ND, και το CPL είναι για την ίδια δουλειά ή είναι διαφορετικά φίλτρα; Όπως και είδα κάτι φακούς που ρυθμίζει την σκουρότητα του φίλτρου, αυτό είναι καλό, έχεις εμπειρία από κάτι τέτοιο; *Βασικά τις διαφορές της βρήκα από το ChatGPT, απλά θέλω να μου πεις για αν έχεις εμπειρία από φίλτρα με ρύθμιση σκουρότητα. Ευχαριστώ! Επεξ/σία Τετάρτη στις 01:12 μμ από ChristosG82
highpriest Δημοσ. Τετάρτη στις 04:35 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 04:35 μμ 3 ώρες πριν, ChristosG82 είπε Ευχαριστώ για την συμβουλή σου, πολύ χρήσιμο γιατί η αλήθεια είναι πως η προστασία σίγουρα είναι κάτι που σκέφτεσαι, όμως εγώ βάζω το καπάκι του φακού, και έχω την κάμερα στο τσαντάκι, όταν θέλω να βγάλω φωτογραφίες, την βγάζω, κάνω την δουλειά μου, και μετά πάλι καπάκι και τσαντάκι. Η αλήθεια είναι πως ενδιαφέρομαι περισσότερο για φακούς που είδα στο ίντερνετ, και λένε πως είναι για τον ήλιο, και κάποιοι πως είναι για βράδυ, γιατί βγάζουν υποτίθεται φωτογραφίες με καλύτερα χρώματα κλπ. Απλά μια διευκρίνιση, το ND, και το CPL είναι για την ίδια δουλειά ή είναι διαφορετικά φίλτρα; Όπως και είδα κάτι φακούς που ρυθμίζει την σκουρότητα του φίλτρου, αυτό είναι καλό, έχεις εμπειρία από κάτι τέτοιο; *Βασικά τις διαφορές της βρήκα από το ChatGPT, απλά θέλω να μου πεις για αν έχεις εμπειρία από φίλτρα με ρύθμιση σκουρότητα. Ευχαριστώ! Τα φιλτρα είναι τεράστιο κεφάλαιο για να αναλυθούν σε ένα ποστ. Προσωπικά δουλευω με πολλά και όχι, ND και CPL δεν κάνουν την ίδια δουλειά. Για να ξεκινησεις να καταλαβαίνεις ποιο κάνει τι, διάβασε αυτό το νημα. Ο φίλος έκανε πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον οδηγό. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα