koulkos Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 19 ώρες πριν, MariosX είπε Καλησπέρα. Ως στιγμής έχω ρωτήσει 3 λογιστές και κανένας δεν μου έχει απαντήσει σωστά. Θέλω να ανοίξω ένα eshop, όλοι οι λογιστές μου έχουν πει πως θα πρέπει να αγοράσω ταμειακή μηχανή και τους θέτω το εξής ερώτημα: Μεγάλα καταστήματα, όπως public, πλαίσιο κτλ, πως γίνεται να εκτυπώνουν αποδείξεις από τον εκτυπωτή τους; Δεν γίνεται να εκτυπώνω και εγώ αποδείξεις με αυτόν τον τρόπο και να περνάνε ηλεκτρονικά; Κανείς δεν έχει απαντήσει σωστά. Έχω ρωτήσει και στην εφορία. Δεν ξέρανε ούτε αυτοί και αυτοί εν μέρη μου είπαν για Ταμειακή Μηχανή Μήπως γνωρίζει κανένας από εδώ; Γιατί τόσες φορές έχω ψωνίσει από διάφορα κατάστηματα και σπάνια να πάρω απόδειξη από ταμειακή μηχανή. Ούτως ή άλλως την θεωρώ άχρηστη. Ξεκινάμε από τα βασικά. Ανάλογα με το αντικείμενο εργασιών σου και το είδος των συναλλαγών που θέλεις να κάνεις, υποχρεούσαι ή απαλλάσσεσαι σε/από τη χρήση ταμειακής μηχανής (πλέον και του pos). Άλλες απαιτήσεις έχει το eshop ενός λογιστικού γραφείου, άλλες ενός βιβλιοπωλείου και άλλες μιας επιχείρησης που κάνει μόνο χονδρεμπόριο. Επομένως, για να σου απαντήσει κάποιος με ασφάλεια θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα και να εξεταστούν και τα πιθανά σενάρια μελλοντικών συναλλαγών. Η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των eshops όπως τα έχουμε στο μυαλό μας (συναλλαγή με εμπόρευμα ή προϊόν) πρέπει να διαθέτουν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, είτε ΦΗΜ (ταμειακή), είτε ΕΑΦΔΣΣ (φορολογικός μηχανισμός). Στην πράξη, οι περισσότερες επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι μικρές ή νέες) χρησιμοποιούν ταμειακή για λόγους απλότητας και κόστους. Όχι ότι υπάρχει καμιά τεράστια διαφορά στο κόστος αλλά όπως και να έχει έχει, ο φορολογικός μηχανισμός έχει κατά τι μεγαλύτερες απαιτήσεις (εκτυπωτής, πρόγραμμα, η/υ, χαρτί). Το θέμα απλότητας έγκειται στο γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προσωπικό να ασχοληθεί με το πρόγραμμα στο pc (να παραμετροποιεί, να προσθέτει είδη κ.α.) επομένως μια ταμειακή με 3-4-5 κατηγορίες κάνει τη δουλειά. Σημαντικός είναι επίσης ο παράγοντας ανάλυσης, δηλαδή πόσο θέλεις να εμβαθύνεις στα είδη που πουλάς, να παρακολουθείς αποθήκη από το πρόγραμμα και άλλα. Άρα το τι πουλάς και το κατά πόσο μπορείς να παρακολουθείς το εμπόρευμα σου είναι ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί. Μετά υπάρχει το θέμα κόστους προϊόντος. Αν πουλάς βίδες και έχεις κάθε μέρα παππούδες να μπαίνουν και να παίρνουν πράγματα 1 ευρώ τότε η ταμειακή σε εξυπηρετεί γρήγορα και εύκολα. Είναι πολλές οι παράμετροι και πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση. Για να καταλάβεις, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που για λόγους ευκολίας ή νομοθεσίας πρέπει να εκδίδεται απόδειξη με την πλήρη περιγραφή του προϊόντος. Στο θέμα αποστολής ή όχι της απόδειξης με mail, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα απόφαση ευκολίας και marketing . Για αρχή, υπάρχει υποχρέωση έκδοσης απόδειξης και συνοδείας του αποσταλέντος εμπορεύματος. Η νομοθεσία σου επιτρέπει να έχεις στείλει την απόδειξη με mail και σε περίπτωση ελέγχου να δείξεις το mail. Ένας ακόμη λόγος αποστολής της απόδειξης με mail είναι η προβολή της επιχείρησης ως φιλική προς τη τεχνολογία και το περιβάλλον (δεν εκτυπώνω, χρησιμοποιώ νέες τεχνολογίες και τα ρέστα) επομένως βοηθά στο κτίσιμο της φήμης της επιχείρησης. Από την άλλη, όλα αυτά πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα που σημαίνει κόστος. Δεν γίνεται να έχεις 200 παραγγελίες και να πρέπει να κάνεις ταρζανιές για να στείλεις την απόδειξη στον καθένα. Το θέμα είναι ότι ανάλογα με το τι πουλάς, το αν θα στείλεις την απόδειξη με mail ή όχι παίζει πολύ μικρό ρόλο. Πρώτα πρέπει να είσαι σωστός στη δουλειά σου, να μου έρθει το εμπόρευμα σωστά συσκευασμένο, λειτουργικό, γρήγορα και μετά μπαίνουμε και στην λεπτομέρεια της απόδειξης (που δεν πιστεύω να κόπτεται ιδιαίτερα ο άλλος). Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εκδίδεται και ας τη στείλεις και με περιστέρι. 6 ώρες πριν, MariosX είπε Άρα να υποθέσω επίσης πώς γενικά, εφόσον όλα τα παραστατικά στέλνονται ηλεκτρονικά, τότε οι λογιστές που λένε ότι όλα τα παραστατικά τα παίρνανε χειροκίνητα είναι παραμύθι? Μη συγχέετε τα πράγματα. Με τα mydata, υπάρχει υποχρέωση ηλεκτρονικής διαβίβασης των εκδοθέντων στοιχείων στην ΑΑΔΕ (με πολλές παραμέτρους και διαφορετικούς τρόπους που δεν είναι της παρούσης). Δεν αντικαθίσταται η κλασική διαδρομή εκδίδω τιμολόγια - τα δίνω στο λογιστή - ελέγχει αν όλα είναι σύννομα - τα καταχωρεί και έπονται όλες οι άλλες διαδικασίες. Αντιθέτως, προστίθενται εργασίες που είναι σαν να έχεις διπλά βιβλία. Τουλάχιστον στην αρχή και μέχρι να περπατήσει το όλο εγχείρημα (που δεν). 6 ώρες πριν, MariosX είπε Είμαι ήδη παροχή υπηρεσιών και έχω λογιστή και τον πληρώνω κάθε μήνα 30 χωρίς ΦΠΑ και απλά περνάει 10 τιμολόγια εξόδων κατά μέσο όρο και 1 τιμολόγιο σε έσοδα. Και δεν ήξερε. Οπότε απλά αλλάζω λογιστή. Με 30 ευρώ αγαπητέ το πολύ πολύ να σου πω καλημέρα όταν θα πάρω τα χαρτιά, όχι να κάτσω να σου αναλύσω όλα τα παραπάνω. Αποκλείεται να ρώτησες 3 λογιστές που δεν ήξεραν για ταμειακές και τα λοιπά. Εκτός και αν ρωτάς σε λογιστές που έχουν την μεγάλη επιγραφή στο γραφείο "απλογραφικά από 20 ευρώ". Με 20 και 30 ευρώ, αυτό αγοράζεις. Φιλικά, κοίτα να επανεξετάσεις τη σχέση σου με όλους τους συνεργάτες που έχεις ή θα έχεις γιατί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για σένα. Και αν δεν έχεις στην άκρη το κεφάλαιο κίνησης για ένα χρόνο τουλάχιστον ( ή έστω να το βγάζεις στη πορεία από άλλες πηγές εισοδήματος) άραξε εκεί που είσαι και μην ασχολείσαι με άλλα πράγματα.
MariosX Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 49 λεπτά πριν, koulkos είπε Με 30 ευρώ αγαπητέ το πολύ πολύ να σου πω καλημέρα όταν θα πάρω τα χαρτιά, όχι να κάτσω να σου αναλύσω όλα τα παραπάνω. Αποκλείεται να ρώτησες 3 λογιστές που δεν ήξεραν για ταμειακές και τα λοιπά. Εκτός και αν ρωτάς σε λογιστές που έχουν την μεγάλη επιγραφή στο γραφείο "απλογραφικά από 20 ευρώ". Με 20 και 30 ευρώ, αυτό αγοράζεις Η αγορά είναι ελεύθερη, εσύ ορίζεις τις τιμές σου. Συμφώνα με το παραπάνω δεν αντιλέγω, ο καθένας ορίζει τις τιμές του ανάλογα την εμπειρία του, την αυτοπεποίθηση του, τις γνώσεις του, τα έξοδα του και τα σχετικά. Και ναι ίσως πέτυχα λογιστές που περίγραψες και ίσως αυτοί ήταν λογιστές οι οποίοι απλά δεν είχαν κάτσει να ψάξουν και να ερευνήσουν τα θέματα που περιέγραψα. Αν ο Χ, Υ λογιστής με το μοναδικό που έχει ασχοληθεί στο επάγγελμα του, είναι με το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και να περνάει τα Ζ, ναι λοιπόν μπορει να μου έτυχαν άσχετοι. Κανένας όμως δεν μου ανέφερε ότι υπάρχουν φορολογικοί μηχανισμοί. αυτό το έμαθα από εδώ. Όσο για το 30€ που ανέφερα, εγώ είμαι προγραμματιστής, με μπλοκάκι και δουλεύω σε εταιρία, το τιμολογίο παροχής υπηρεσιών που εκδίδω ισοδυναμεί με 1 τον μήνα. Και ο λογιστής μου με έβαλε να κάνω τα εξής: - Να αγοράσω POS. - Να βάλω λογιστικό πρόγραμμα που περνάει τα Τιμολόγια στο myData - Να κάνω εγγραφή στα Επιμελητήρια Από δω μπορείς να παρατηρήσεις τα ακόλουθα: - Το POS δεν χρειαζόταν καν να το βάλω - Εφόσον εκδίδω λιγότερο από 50 τιμολόγια τον χρόνο (εκδίδω 12 ακριβώς) δεν χρειάζεται να βάλω πρόγραμμα myData, μπορεί ο λογιστής να εξακολουθεί να τα περνάει αυτός. - Επιμελητήρια δεν κατάλαβα ακόμα γιατί έπρεπε να κάνω εγγραφή. Υπάρχουν ειδικές λεπτομερείες και παράγραφοι στην νομοθεσία που κάνουν μεγάλες διαφορές. Επιπρόσθετα για τον όγκο δουλειάς που δίνω και από συναδέλφους που έχω ρωτήσει, 30€ (στις αρχές, έδινα 50€ και έφυγα γιατί στράβωσα με όλα τα παραπάνω που περίγραψα), για την ενημέρωση και τον όγκο δουλειάς που δίνω, είναι αξιοσέβαστο πόσο. Εδώ εσύ θα διαφωνήσεις και το σέβομαι που διαφωνείς γιατί φαίνεται από το τρόπο εγγραφής του μηνύματος σου, έχεις διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και το επίπεδο το χτίζεις με τα χρονιά και ναι λοιπόν το επίπεδο πρέπει να το ανταμείβεσαι, γιατί στην ουσία δεν πληρώνουμε για τα 10 λεπτά δουλειά που κάνεις, πληρώνουμε για τις Χ,Υ,Ζ ώρες + 10 λεπτά για να φτάσεις αυτό το επίπεδο και για αυτό το σέβομαι. Επίσης, έχε στον νου σου, εγώ δεν είμαι λογιστής και γι'αυτό από κάποια πράγματα που έχω ήδη γράψει και θα γράψω να λέω κουταμάρες. Γι'αυτό μην παρεξηγείσαι γιατί εγώ απλά δεν ξέρω αλλά ψάχνομαι γιατί θέλω να κάνω κάποια ανοίγματα. Δεν έχω πρόβλημα πάντως να πληρώνω. Εχω πρόβλημα όμως να πληρώνω και να μην παίρνω αυτό που μου αναλογεί σωστά. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2021 από MariosX
koulkos Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 14 λεπτά πριν, MariosX είπε Όσο για το 30€ που ανέφερα, εγώ είμαι προγραμματιστής, με μπλοκάκι και δουλεύω σε εταιρία, το τιμολογίο παροχής υπηρεσιών που εκδίδω ισοδυναμεί με 1 τον μήνα. Και ο λογιστής μου με έβαλε να κάνω τα εξής: - Να αγοράσω POS. - Να βάλω λογιστικό πρόγραμμα που περνάει τα Τιμολόγια στο myData - Να κάνω εγγραφή στα Επιμελητήρια Το POS από τη στιγμή που τιμολογείς μόνο B2B δεν χρειαζόταν. Μέγα λάθος. Πρόγραμμα για το mydata όντως δεν χρειάζεσαι. Για την εγγραφή στο επιμελητήριο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη χωρίς να ξέρω ακριβώς τα δεδομένα. Σου έδωσαν λάθος πληροφορίες πάντως για τα πρώτα δύο. 18 λεπτά πριν, MariosX είπε - Εφόσον εκδίδω λιγότερο από 50 τιμολόγια τον χρόνο (εκδίδω 12 ακριβώς) δεν χρειάζεται να βάλω πρόγραμμα myData, μπορεί ο λογιστής να εξακολουθεί να τα περνάει αυτός. Εδώ κάνεις λάθος. Δεν είναι υποχρέωση του λογιστή να τα στείλει στο mydata ή αν θες, μπορεί να γίνει με extra αμοιβή. Μπορείς κάλλιστα όπως τα εκδίδεις έτσι και να τα βάλεις στη φόρμα της ΑΑΔΕ. Αλίμονο αν ο λογιστής καθόταν να καταχωρεί τα τιμολόγια των πελατών του στο mydata. Είναι και πρακτικά θέματα στη μέση. 22 λεπτά πριν, MariosX είπε Επιπρόσθετα για τον όγκο δουλειάς που δίνω και από συναδέλφους που έχω ρωτήσει, 30€ (στις αρχές, έδινα 50€ και έφυγα γιατί στράβωσα με όλα τα παραπάνω που περίγραψα κ=), για την ενημέρωση και τον όγκο δουλειάς που δίνω, είναι αξιοσέβαστο πόσο. Εδώ εσύ θα διαφωνήσεις και το σέβομαι που διαφωνείς γιατί φαίνεται από το τρόπο εγγραφής του μηνύματος σου, έχεις διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και το επίπεδο το χτίζεις με τα χρονιά και ναι λοιπόν το επίπεδο το πρέπει να το ανταμείβεις, γιατί στην ουσία δεν πληρώνουμε για τα 10 λεπτά δουλειά που κάνεις, πληρώνουμε για τις Χ,Υ,Ζ ώρες + 10 λεπτά για να φτάσεις αυτό το επίπεδο και για αυτό το σέβομαι. Δεν αντιλέγω, υπάρχουν αυτές οι τιμές στην αγορά. Έχω χάσει και πελάτες για τέτοιες τιμές. Η άποψη που έχω να προσφέρω (άσχετα από το γεγονός πως ασκώ αυτό το επάγγελμα) και με την οποία προσπαθώ να πορεύομαι, είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις πληρώνεις μια υπεραξία για να σου δώσει και σένα μια αξία αργότερα. Θα μπορούσες να είχες γλυτώσει τα κόστη POS και του προγράμματος για το mydata, να σε είχε βοηθήσει κάποιος να ανοίξεις έγκυρα και έγκαιρα το eshop και να είχες ήδη έσοδα. Φυσικά, μπορεί να μην είχες και τίποτε από όλα αυτά. Αλλά σκέψου, αν σε απλά πράγματα έγιναν τέτοια λάθη, τι μπορεί να έχει γίνει στη φορολογία εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και πάει λέγοντας. Και αν το δεις και λίγο πονηρά από τη θέση σου, αν για τον Χ,Ψ λόγο αργήσει την υποβολή ΦΠΑ για μία ημέρα, το πρόστιμο είναι 250,00. Ένας που παίρνει 30 ευρώ το μήνα, θέλει 8 μήνες απλήρωτης εργασίας για να σε ισοφαρίσει. Αν παίρνει 100, θέλει 2,5. και το πιο πιθανό είναι να έχει και μια ασφάλιση αστικής ευθύνης. Τέλος, δίνοντας κάτι παραπάνω έχεις την απόλυτη προσοχή του. Είτε γιατρός είναι, είτε δικηγόρος. Να δεχθώ ως ακριβό έναν λογιστή που θα του ζητηθεί να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία επειδή απλά έχει τη γνώση της πλατφόρμας. Εκεί να πεις ότι ναι, αυτός μου ζητάει 20 ενώ ο άλλος 10. Αλλά όταν μιλάμε για επιχείρηση και για ανθρώπους που θέλουν να αναπτύσσονται, η σχέση με τον συνεργάτη ξεφεύγει από τα στενά όρια του τι κάνεις (πατάς 2 κουμπιά, στέλνεις το ΦΠΑ κλπ) και πηγαίνει αλλού. Υπάρχουν θέματα εχεμύθειας πχ. Θα τον πάρεις τηλέφωνο στις 21:00 και θα στο σηκώσει, θα προσπαθήσει να σε εξυπηρετήσει όλες τις ώρες. Αυτά πληρώνεις, θεωρώ. 42 λεπτά πριν, MariosX είπε Επίσης, έχε στον νου σου, εγώ δεν είμαι λογιστής και για αυτό από κάποια πράγματα που έχω ήδη γράψει και θα γράψω να λέω κουταμάρες για αυτό μην παρεξηγείσαι γιατί εγώ απλά δεν ξέρω αλλά ψάχνομαι γιατί θέλω να κάνω κάποια ανοίγματα. Δεν έχω πρόβλημα πάντως να πληρώνω. Εχω πρόβλημα όμως να πληρώνω και να μην παίρνω αυτό που αναλογεί σωστά. Για αυτό και απάντησα στο αρχικό ερώτημα σου. Όλοι ρωτάμε για να μάθουμε και δεν θα παρεξηγηθώ καθόλου. Ίσα ίσα, χαίρομαι όταν κάποιος ψάχνεται στα πάντα, αρκεί να ψάχνεται ώστε να έχει μια άποψη και όχι για προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον κάθε επαγγελματία. Στο τελευταίο που λες συμφωνώ, πρέπει να παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Δυστυχώς όμως, και οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική άποψη για το τι πρέπει να παίρνουν και να δίνουν. Απάντησες πάντως λογικά και το επικροτώ. Στα του θέματος τώρα, προσπάθησε να βρεις κάποιον επαγγελματία στην περιοχή σου να σου λύσει τις απορίες δίνοντας του όλα τα δεδομένα ώστε να μην κάνεις διπλές και τριπλές δουλειές αργότερα, αν θεωρείς πως δεν σε καλύπτει ο τωρινός συνεργάτης σου. 2
MiRN Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Καλησπέρα. Με βάση αυτά που προαναφέρθηκαν έχω και έγω μια απορεία. Για eshop το οποίο είναι ατομική επιχείρηση και πουλάει προιόντα μόνο ηλεκτρονικά (χωρίς φυσικό κατάστημα), τόσο σε ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Υπάρχει το epsilon smart. Πρέπει να έχει ταμειακή? POS? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
james01gr Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 Δημοσ. 19 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, MiRN είπε Καλησπέρα. Με βάση αυτά που προαναφέρθηκαν έχω και έγω μια απορεία. Για eshop το οποίο είναι ατομική επιχείρηση και πουλάει προιόντα μόνο ηλεκτρονικά (χωρίς φυσικό κατάστημα), τόσο σε ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Υπάρχει το epsilon smart. Πρέπει να έχει ταμειακή? POS? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας για eshop αρκεί να έχεις ePOS που θα κάνουν ηλεκτρονικά πληρωμή οι πελάτες σου. δεν χρειάζεσαι φυσικό POS εφόσον θα έχεις ΚΑΔ εμπόριο μέσω αλληλογραφίας. τώρα για ταμειακή ρώτα τον λογιστή σου. με κάποιον τρόπο πρέπει να εκδίδεις ένα χαρτί το οποίο να έχει σήμανση, να αποστέλλονται τα καθέκαστα στο υπουργείο όταν βγάζεις το Ζ στο τέλος της ημέρας κτλ. ταμειακή λογικά θα πάρεις υπάρχει όμως τρόπος να συνδέσεις την ταμειακή και να εκδίδεις αποδείξεις μέσω εκτυπωτή και να σου παίρνει σήμανση από την ταμειακή σου χωρίς να αγοράσεις μηχανισμό έξτρα. ρώτα σε ένα κατάστημα με ταμειακές, γνωρίζουν. δεν ξέρω πόσες αποδείξεις είναι να κόβεις πάντως η ταμειακή είναι καλή λύση γιατί την αγοράζεις μία φορά και δεν πληρώνεις συνέχεια υποστήριξη. λογικά η epsilon θα σε χρεώνει κανά 500άρι τον χρόνο για υποστήριξη. σε επιχειρήσεις εκδίδεις μέσω etimologio εάν δεν έχεις πολλά και καθάρισες.
Antiallou Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Μια και σας βρήκα. Αν ο πελάτης πληρώσει στο eshop με κάρτα τι απόδειξη κόβω. Μετρητά ή κάρτα; Κανονικά θα πρέπει να είναι με κάρτα, αλλά δεν συνάδει με την ταμειακή εκείνη την χρονική στιγμή. Κάποια ιδέα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα