Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Καλημέρα, θα ήθελα τις γνώμες σας για μια αναβάθμιση που προγραμματίζω εδώ και καιρό.

Για αγορά 

CPU: AMD Ryzen 5 5600x
Mobo: Gigabyte X570 Pro
RAM: 16 GB

Ήδη προϋπάρχουν
Τροφοδοτικό THERMALTAKE TOUGHPOWER 850W (με δεκαετή+ χρήση στην πλάτη του)
AMD Radeon 5700 XT
Οθόνη ανάλυσης 1440p.
Cooler: Noctua NH-D14 
Full tower case με πολύ χώρο και 6 ανεμιστήρες Noctua NF-A14 (δύο πάνω στην ψύκτρα και 4 στο κουτί)
4 μηχανικοί δίσκοι, 1 SSD, 1 SSD M.2

Το PC θα έχει χρήση Adobe Premiere, Photoshop, Gaming (Far Cry, METRO, Bioshock, Assassin's Creed, Hitman, Tomb Raider) 

Οι απορίες μου είναι δύο

1. Όσον αφορά την μνήμη RAM, 
Καθώς δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ούτε overclocking, ούτε RBG φωτισμός, να πάω για 
Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-3600MHz (CMK16GX4M2D3600C18) που έχει τιμή 88 ευρώ σήμερα ή
G.Skill TridentZ Neo 16GB DDR4-3600MHz (F4-3600C16D-16GTZNC) που έχει φτάσει στα 128 ευρώ.
Να πάω στις G.Skill γιατί είναι CAS 16 ενώ η Corsair CAS 18?
Αν αγνοήσουμε το RGB, είναι η G.Skill ποιο αξιόπιστη RAM? Έχει νόημα το CAS 16 vs CAS 18 στην περίπτωσή μου (διαφορά τιμής 40 ευρώ). 
Επίσης Corsair Vengeance LPX έχω και στο παλιό setup και είναι επιβεβαιωμένο ότι χωράνε κάτω από την ψυκτρα Noctua NH-D14, οι G.Skill επίσεις έχω βρεί πληροφορίες ότι χωράνε κάτω από την ψύκτρα αλλα είναι πιό ψηλές και λόγο του όγκου της ψύκτρας το RGB δεν θα προβάλλεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. 

2. Όσον αφορά το τροφοδοτικό
Σε ένα calculator απαιτούμενων watt τροφοδοτικού μου βγάζει ότι το νέο σύστημα θα χρειαστεί 550w τροφοδοτικό, το τροφοδοτικό που έχω είναι δεκαετίας, είναι 80plus, έχει Japanese capacitors, προστασία under voltage, over voltage κλπ και ποτέ δεν μου έχει παρουσιάσει πρόβλημα μέχρι σήμερα.
Ερώτηση, να χρησιμοποιήσω το ίδιο και να το αφήσω να πεθάνει σιωπηλά ή να πάω σε καινούριο τώρα. 
Για καινούργιο τροφοδοτικό σκέφτομαι το Corsair RMx 2018 Series RM750x 750W ή 650W

Χωρίς νέο τροφοδοτικό (άμεσα) και RAM Corsair Vengeance μήπως να πήγαινα για AMD Ryzen 7 5800X. 
Για παράδειγμα μερικοί συνδυασμοί που σκεύτηκα
AMD 5600X, G Skill RAM, mobo, PSU Corsair 750w = 840 ευρώ
AMD 5800X, Corsair RAM, mobo, no PSU = 770 ευρώ + ποιό φτηνό τροφοδοτικό RM650x 115 ευρώ = 885 ευρώ

AMD 5600X, Corsair RAM, mobo no PSU = 640 ευρώ
AMD 5600X, Corsair RAM, mobo και καλύτερο ή καθόλου τροφοδοτικό, δηλαδή αν αγοράσω τροφοδοτικό να πάω για το RM750x 750W = 792 ευρώ

Τιμές αναλυτικά
AMD 5600X - 330 euro
AMD 5800X - 460 euro
MOBO Gigabyte X570 Pro - 222 euro
Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-3600MHz - 88 euro
G.Skill TridentZ Neo - 128 euro
Corsair RM750x - 150 euro
Corsair RM650x - 106 euro

Κάθε γνώμη και εμπειρία ευπρόσδεκτη. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Fat MacGyver είπε

να χρησιμοποιήσω το ίδιο και να το αφήσω να πεθάνει σιωπηλά

Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να τα τινάξει και να πάρει και άλλα πράγματα μαζί του. Τα λεφτά του τα έβγαλε πάντως και με το παραπάνω. Βέβαια, τη δεδομένη χρονική περίοδο ποιοτικό τροφοδοτικό από 750W και πάνω είναι κάπως δυσεύρετα.

Υ.Γ. Πάρτε μια άποψη και από άλλα μέλη για τα υπόλοιπα parts και βλέπουμε!

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Fat MacGyver είπε
Καλημέρα, θα ήθελα τις γνώμες σας για μια αναβάθμιση που προγραμματίζω εδώ και καιρό.

Για αγορά 

CPU: AMD Ryzen 5 5600x
Mobo: Gigabyte X570 Pro
RAM: 16 GB

Ήδη προϋπάρχουν
Τροφοδοτικό THERMALTAKE TOUGHPOWER 850W (με δεκαετή+ χρήση στην πλάτη του)
AMD Radeon 5700 XT
Οθόνη ανάλυσης 1440p.
Cooler: Noctua NH-D14 
Full tower case με πολύ χώρο και 6 ανεμιστήρες Noctua NF-A14 (δύο πάνω στην ψύκτρα και 4 στο κουτί)
4 μηχανικοί δίσκοι, 1 SSD, 1 SSD M.2

Το PC θα έχει χρήση Adobe Premiere, Photoshop, Gaming (Far Cry, METRO, Bioshock, Assassin's Creed, Hitman, Tomb Raider) 

Οι απορίες μου είναι δύο

1. Όσον αφορά την μνήμη RAM, 
Καθώς δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ούτε overclocking, ούτε RBG φωτισμός, να πάω για 
Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-3600MHz (CMK16GX4M2D3600C18) που έχει τιμή 88 ευρώ σήμερα ή
G.Skill TridentZ Neo 16GB DDR4-3600MHz (F4-3600C16D-16GTZNC) που έχει φτάσει στα 128 ευρώ.
Να πάω στις G.Skill γιατί είναι CAS 16 ενώ η Corsair CAS 18?
Αν αγνοήσουμε το RGB, είναι η G.Skill ποιο αξιόπιστη RAM? Έχει νόημα το CAS 16 vs CAS 18 στην περίπτωσή μου (διαφορά τιμής 40 ευρώ). 
Επίσης Corsair Vengeance LPX έχω και στο παλιό setup και είναι επιβεβαιωμένο ότι χωράνε κάτω από την ψυκτρα Noctua NH-D14, οι G.Skill επίσεις έχω βρεί πληροφορίες ότι χωράνε κάτω από την ψύκτρα αλλα είναι πιό ψηλές και λόγο του όγκου της ψύκτρας το RGB δεν θα προβάλλεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. 

2. Όσον αφορά το τροφοδοτικό
Σε ένα calculator απαιτούμενων watt τροφοδοτικού μου βγάζει ότι το νέο σύστημα θα χρειαστεί 550w τροφοδοτικό, το τροφοδοτικό που έχω είναι δεκαετίας, είναι 80plus, έχει Japanese capacitors, προστασία under voltage, over voltage κλπ και ποτέ δεν μου έχει παρουσιάσει πρόβλημα μέχρι σήμερα.
Ερώτηση, να χρησιμοποιήσω το ίδιο και να το αφήσω να πεθάνει σιωπηλά ή να πάω σε καινούριο τώρα. 
Για καινούργιο τροφοδοτικό σκέφτομαι το Corsair RMx 2018 Series RM750x 750W ή 650W

Χωρίς νέο τροφοδοτικό (άμεσα) και RAM Corsair Vengeance μήπως να πήγαινα για AMD Ryzen 7 5800X. 
Για παράδειγμα μερικοί συνδυασμοί που σκεύτηκα
AMD 5600X, G Skill RAM, mobo, PSU Corsair 750w = 840 ευρώ
AMD 5800X, Corsair RAM, mobo, no PSU = 770 ευρώ + ποιό φτηνό τροφοδοτικό RM650x 115 ευρώ = 885 ευρώ

AMD 5600X, Corsair RAM, mobo no PSU = 640 ευρώ
AMD 5600X, Corsair RAM, mobo και καλύτερο ή καθόλου τροφοδοτικό, δηλαδή αν αγοράσω τροφοδοτικό να πάω για το RM750x 750W = 792 ευρώ

Τιμές αναλυτικά
AMD 5600X - 330 euro
AMD 5800X - 460 euro
MOBO Gigabyte X570 Pro - 222 euro
Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-3600MHz - 88 euro
G.Skill TridentZ Neo - 128 euro
Corsair RM750x - 150 euro
Corsair RM650x - 106 euro

Κάθε γνώμη και εμπειρία ευπρόσδεκτη. 

Νομιζω πως αν σε νοιαζει το budget, δεν πρεπει να κοιτας amd.. Πανακριβη η τελευταια γενια ακομα. Αν αντι για 5600x παρεις 10600kf εισαι 130 ευρο κατω, χωρις να θυσιασεις ουσιαστικες επιδοσεις. Αν αντι για 5800x, πας 10700kf (ακομα και ryzen 3700x)εισαι 150+ ευρο κατω..Τωρα αν το εχεις παρει αποφαση για amd κ σε παιρνει παρε τις cl16 μνημες για το ryzen συστημα κ σιγουρα αλλαξε τροφοδοτικο. Οπως ειπε και ο τερης τα εβγαλε τα λεφτα του κ με το παραπανω, δεν ειμαστε για δυσαρεστες εκπληξεις. 😁

Επεξ/σία από niko13
  • Like 4
Δημοσ.
ΟΚ έγινε κατανοητό. Το παλιό τροφοδοτικό φεύγει και πάω για καινούριο. Η αλήθεια είναι ότι έχω καλή εμπειρία από εξυπηρέτηση πελατών από Corsair. Στο παρελθόν, σε πληκτρολόγιο που είχα πάρει από Amazon.de, είχα επικοινωνήσει απευθείας με την Corsair και όλα έγιναν αστραπιαία. Έχουν κερδίσει την εκτίμησή μου.

Από την άλλη με έχει κερδίσει το hype για τους νέους AMD Ryzen και έχω δεί κάποια benchmark. Ναι μεν ο i7 10700K παίζει στα ίδια λεφτά με τον 5600Χ αλλά μου φαίνεται πιό ελκυστική επιλογή ο AMD.

Απλά ανακεφαλαιώνοντας πάω εν γνώση μου να πληρώσω καπέλο 30 ευρώ στις RAM και 50 ευρώ στο τροφοδοτικό, σύμφωνα με το γράφημα τιμών του παρελθόντος σε skroutz και bestprice. Η μητρική παίζει σταθερά στα ίδια και ο 5600Χ έχει πέσει κάπως σε επίπεδα που χωνεύεται. Απλά βλέπω ότι έχουν αρχίσει και τα ελληνικά mainstream media να αναφέρουν περι bitcoin, Elon Musk και τα συναφή και φοβάμαι ότι αν καθυστερήσω στην αγορά θα έχω δυσάρεστες εκπλήξεις. Μόνη ελπίδα (κατάρα για μερικούς) η έλλειψη καρτών γραφικών που μπορεί να καθυστερήσει τον στήσιμο νέων συστημάτων. 

Δημοσ.

''Απλά βλέπω ότι έχουν αρχίσει και τα ελληνικά mainstream media να αναφέρουν περι bitcoin, Elon Musk και τα συναφή και φοβάμαι ότι αν καθυστερήσω στην αγορά θα έχω δυσάρεστες εκπλήξεις.''

Πολυ καλα βλεπεις , τελειωσε το τωρα για να εισαι ησυχος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...