Προς το περιεχόμενο

photograph color calibration


bgeorgalas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά καλημέρα,

Μην σας πιάσουν τα γέλια:

Ας υποθέσουμε ότι θέλω να μετρήσω (όχι υποκειμενικά αλλά αντικειμενικά με δεδομένα) πόσο "κόκκινη" είναι μια ντομάτα.

Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να τραβηξω φωτογραφίες από διάφορες ντομάτες με ένα reference color chart μέσα στην κάθε φωτογραφία, να καλιμπράρω στην συνέχεια την κάθε φωτογραφία με βάση το reference color chart και να μετρήσω το πόσο "κόκκκινη είναι".

Έχετε καμμία ιδέα στο πως μπορώ να το καταφέρω αυτό μέσω GIMP ή κάποιου άλλου προγράμματος? πως καλιμπράρω την κάθε φωτογραφία με βάση το reference color chart? Τι να μετρήσω για να δω το πόσο "κόκκινη" είναι η κάθε ντομάτα?

Δεν με ενδιαφέρει να καλιμπράρω το μονιτορ κτλ ώστε να φαίνονται ωραίες/με σωστά χρώματα οι ντομάτες, το μόνο που θέλω είναι να εξάγω τα δεδομένα σε excel και να συγκρίνω το πόσο "κόκκινες" είναι οι ντομάτες από το Α ή τον Β παραγωγό, με το Α ή Β λίπασμα κτλ.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη,

Για color reference chart πήρα αυτό: https://www.oktostore.com/kaiser-prodisk-mini-beyaz-ayari-filtresi-gri-kart-renk-referans-karti-6601-

 

Επεξ/σία από bgeorgalas
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...

αν έχω καταλάβει σωστά .Χρειάζεσαι ένα χώρο που κατά την διάρκεια της φωτογράφισης δεν θα αλλάξουν οι συνθήκες φωτισμού. Σε αυτό το χώρο τοποθετείς την γκρι επιφάνεια από αυτό που αγόρασες στο σημείο που θα τοποθετήσεις μετέπειτα την κάθε ντομάτα. Βάζεις στην μηχανή την επιλογή custom wb, Φωτογραφίζεις  την γκρι επιφάνεια (να πιάνει οσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια στην φωτογραφία ) ,και ύστερα ορίζεις στην μηχανή από τις ρυθμίσεις την τραβηγμένη φωτογραφία ως την σωστή για την επιλογή custom wb .Με αυτό τον τρόπο έχεις ορίσει σε αυτό τον φωτισμο τα κατάλληλα χρώματα .
Από εκεί και πέρα τοποθετώντας στο ιδιο σημείο την κάθε ντομάτα θα παίρνεις τα σωστά χρώματα στην μηχανή. 
Τα στάδια ρύθμισης της μηχανής θα μπορούσες να τα αποφύγεις ,και να επιλέξεις (τουλάχιστον μέσω photoshop/lightroom) το white balance selector να κλικαρεις την γκρι επιφάνεια στην πρώτη φωτο και μετά να κάνεις επικόλληση τις χρωματικές ρυθμίσεις που θα σου βγάλει σε όλες τις επόμενες φωτογραφίες. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε νομίζω να ενδιαφέρεται ο φίλος για white balance. Απ' ότι κατάλαβα θέλει να συγκρίνει διάφορες εικόνες βάση ενός color chart και να πάρει δεδομένα όσον αφορά την θέση ενός χρώματος στην εικόνα μέσα στο chart. Η δήλωση "πόσο κόκκινη είναι η κάθε ντομάτα" νομίζω το εξηγεί κατάλληλα.

Επεξ/σία από micos000
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...