dhmm Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Καλημέρα σας. Έχω μια επιχείριση Ο.Ε παροχής υπηρεσιών εδω και 14 μήνες περίπου. Πέρυσι ο λογιστής μας είχε πει ότι ο φόρος μας απο κάθε δουλειά θα είναι 9%. Φέτος μας είπε ότι πάμε 22%, αλλά ο φόρος ανάλογα με το καθαρό εισόδημα θα αυξηθεί και μπορεί να πάει ~45% ( αν θυμάμαι καλά ). Πριν μια εβδομάδα σε μια συνάνατηση που είχα με πελάτη μου , πάνω στην συζήτηση ρώτησε στον λογιστή του και αυτός είπε ότι για Ο.Ε είναι 22% και δεν αλλάζει. Μπερδεύτηκα τελικά για το τι ισχύει. Έκανα μια αναζήτηση και βρήκα ότι είναι 22% και δεν ανεβαίνει και κάπου έγραφε 22%, 30 κάτι % και εως 45 % κ.τ.λ. Θα μπορούσε κάποιος/κάποια να μου εξηγήση ξεκάθαρα τι τελεικά ισχύει ; ( Δεν ξέρω αν πάιζει ρόλο απλά το αναφέρω ότι το πρωϊ εργάζομαι ως μισθωτός σε μια εταιρία Α.Ε. ) Ευχαριστώ για τις απανατήσεις σας
GREGORYMO Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, dhmm είπε Καλημέρα σας. Έχω μια επιχείριση Ο.Ε παροχής υπηρεσιών εδω και 14 μήνες περίπου. Πέρυσι ο λογιστής μας είχε πει ότι ο φόρος μας απο κάθε δουλειά θα είναι 9%. Φέτος μας είπε ότι πάμε 22%, αλλά ο φόρος ανάλογα με το καθαρό εισόδημα θα αυξηθεί και μπορεί να πάει ~45% ( αν θυμάμαι καλά ). Πριν μια εβδομάδα σε μια συνάνατηση που είχα με πελάτη μου , πάνω στην συζήτηση ρώτησε στον λογιστή του και αυτός είπε ότι για Ο.Ε είναι 22% και δεν αλλάζει. Μπερδεύτηκα τελικά για το τι ισχύει. Έκανα μια αναζήτηση και βρήκα ότι είναι 22% και δεν ανεβαίνει και κάπου έγραφε 22%, 30 κάτι % και εως 45 % κ.τ.λ. Θα μπορούσε κάποιος/κάποια να μου εξηγήση ξεκάθαρα τι τελεικά ισχύει ; ( Δεν ξέρω αν πάιζει ρόλο απλά το αναφέρω ότι το πρωϊ εργάζομαι ως μισθωτός σε μια εταιρία Α.Ε. ) Ευχαριστώ για τις απανατήσεις σας Για ΤΙ κέρδη μιλάμε, κατά αρχήν ?
dhmm Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 9 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Για ΤΙ κέρδη μιλάμε, κατά αρχήν ? @GREGORYMO δεν έχω και πολλά κέρδη ακόμη. Αλλά μετά το ε-λιανικό μπορεί να έχω από 10.000 καθαρά έως και 40.000 καθαρά . Αυτό που θέλω να μάθω είναι όντως κλιμακωτός ο φόρος ; Η όπως μας είπε ο άλλος 24% FIX. Μην τα πληρώνω και απο την τσέπη στο τέλος εκεί που πάω να βγάλω κάτι. Ισχύει δηλαδή π.χ αν έχω 40.000 καθαρά ότι ο φόρος αυξάνεται και πάει ~45% ή είναι FIX 24% .
GREGORYMO Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 24 λεπτά πριν, dhmm είπε @GREGORYMO δεν έχω και πολλά κέρδη ακόμη. Αλλά μετά το ε-λιανικό μπορεί να έχω από 10.000 καθαρά έως και 40.000 καθαρά . Αυτό που θέλω να μάθω είναι όντως κλιμακωτός ο φόρος ; Η όπως μας είπε ο άλλος 24% FIX. Μην τα πληρώνω και απο την τσέπη στο τέλος εκεί που πάω να βγάλω κάτι. Ισχύει δηλαδή π.χ αν έχω 40.000 καθαρά ότι ο φόρος αυξάνεται και πάει ~45% ή είναι FIX 24% . Δεν πάει τόσο ψηλά. Στο 24% είναι.
Helionar Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Μπερδεύεις τη φορολογία φυσικών προσώπων που εχουν έσοδα απο επιχειρηματική δραστηριότητα με την φορολογία των νομικών προσώπων (όπως μια Ο.Ε.). Σε επίπεδο εταιρείας Ο.Ε. που τηρεί απλογραφικά βιβλια, η φορολογία υπολογίζεται με το ανωτέρω (24%) που πιθανότατα θα γίνει 23% λόγω των εξαγγελιών που έγιναν προσφατα αλλα δεν ξερω αν εχει θεσμοθετηθεί ακόμη. Για εταιρείες Ο.Ε. με διπλογραφικά νομίζω ο φόρος ανεβαίνει στο 26% αν θυμάμαι καλά. Σε επίπεδο ατόμου / φυσικού προσώπου φορολογήσε με την κλίμακα εισοδήματος (9% για τα πρώτα 10.0000, 22% για τα επόμενα 10.0000, κ.ο.κ.), χωρίς να υπολογίζουμε και φόρο για διανομή μερίσματος (αν τραβας τα κέρδη απο την εταιρεια με αυτον τον τρόπο και δεν πληρωνεις τον εαυτο σου μισθο). Καλό ειναι να τα διευκρινίσεις με εναν καλό και έμπιστο λογιστή και να τον ρωτήσεις πολλες ερωτησεις για να στα κάνει δεκαράκια και να καταλάβεις ακριβώς πως λειτουργεί το πράγμα.
TuXaKoS Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 10 λεπτά πριν, Helionar είπε Μπερδεύεις τη φορολογία φυσικών προσώπων που εχουν έσοδα απο επιχειρηματική δραστηριότητα με την φορολογία των νομικών προσώπων (όπως μια Ο.Ε.). Σε επίπεδο εταιρείας Ο.Ε. που τηρεί απλογραφικά βιβλια, η φορολογία υπολογίζεται με το ανωτέρω (24%) που πιθανότατα θα γίνει 23% λόγω των εξαγγελιών που έγιναν προσφατα αλλα δεν ξερω αν εχει θεσμοθετηθεί ακόμη. Για εταιρείες Ο.Ε. με διπλογραφικά νομίζω ο φόρος ανεβαίνει στο 26% αν θυμάμαι καλά. Σε επίπεδο ατόμου / φυσικού προσώπου φορολογήσε με την κλίμακα εισοδήματος (9% για τα πρώτα 10.0000, 22% για τα επόμενα 10.0000, κ.ο.κ.), χωρίς να υπολογίζουμε και φόρο για διανομή μερίσματος (αν τραβας τα κέρδη απο την εταιρεια με αυτον τον τρόπο και δεν πληρωνεις τον εαυτο σου μισθο). Καλό ειναι να τα διευκρινίσεις με εναν καλό και έμπιστο λογιστή και να τον ρωτήσεις πολλες ερωτησεις για να στα κάνει δεκαράκια και να καταλάβεις ακριβώς πως λειτουργεί το πράγμα. Έτσι ακριβώς και από εκεί προκύπτει και το 45%..
dhmm Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 32 λεπτά πριν, Helionar είπε Μπερδεύεις τη φορολογία φυσικών προσώπων που εχουν έσοδα απο επιχειρηματική δραστηριότητα με την φορολογία των νομικών προσώπων (όπως μια Ο.Ε.). Σε επίπεδο εταιρείας Ο.Ε. που τηρεί απλογραφικά βιβλια, η φορολογία υπολογίζεται με το ανωτέρω (24%) που πιθανότατα θα γίνει 23% λόγω των εξαγγελιών που έγιναν προσφατα αλλα δεν ξερω αν εχει θεσμοθετηθεί ακόμη. Για εταιρείες Ο.Ε. με διπλογραφικά νομίζω ο φόρος ανεβαίνει στο 26% αν θυμάμαι καλά. Σε επίπεδο ατόμου / φυσικού προσώπου φορολογήσε με την κλίμακα εισοδήματος (9% για τα πρώτα 10.0000, 22% για τα επόμενα 10.0000, κ.ο.κ.), χωρίς να υπολογίζουμε και φόρο για διανομή μερίσματος (αν τραβας τα κέρδη απο την εταιρεια με αυτον τον τρόπο και δεν πληρωνεις τον εαυτο σου μισθο). Καλό ειναι να τα διευκρινίσεις με εναν καλό και έμπιστο λογιστή και να τον ρωτήσεις πολλες ερωτησεις για να στα κάνει δεκαράκια και να καταλάβεις ακριβώς πως λειτουργεί το πράγμα. Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία δυστυχώς και απο ότι κατάλαβα μπερδεύομαι. Δηλαδή αν το πάρουμε με απλά λόγια.... Είμαστε 2 άτομα (συνέταιροι)... Αν έχω 10.000 καθαρά το χρόνο απο κει θα δοθεί 24 % άρα 2400 EUR σαν φόρος.. Πέραν αυτού έχω και 5% όταν παίρνω τα λεφτά (μέρισμα). Θα έχω άλλο φόρο ; Διότι 45% φόρος και 45% προκαταβολή μου φαίνονται πολλά... εκτός αν κάνω λάθος. Επίσης έχει διαφορά ο φόρος φυσικών προσώπων με νομικά πρόσωπα ; Δηλαδή θα φορολογούμαι μια φορά για την Ο.Ε. 24 % και ξανα ατομικά ;
Helionar Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, dhmm είπε Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία δυστυχώς και απο ότι κατάλαβα μπερδεύομαι. Δηλαδή αν το πάρουμε με απλά λόγια.... Είμαστε 2 άτομα (συνέταιροι)... Αν έχω 10.000 καθαρά το χρόνο απο κει θα δοθεί 24 % άρα 2400 EUR σαν φόρος.. Πέραν αυτού έχω και 5% όταν παίρνω τα λεφτά (μέρισμα). Θα έχω άλλο φόρο ; Διότι 45% φόρος και 45% προκαταβολή μου φαίνονται πολλά... εκτός αν κάνω λάθος. Επίσης έχει διαφορά ο φόρος φυσικών προσώπων με νομικά πρόσωπα ; Δηλαδή θα φορολογούμαι μια φορά για την Ο.Ε. 24 % και ξανα ατομικά ; Την λογική την εξήγησες μια χαρά. Το εισόδημα που διανέμεται ως μερισμα προστίθεται στο ατομικό σου εισόδημα (φυσικού προσώπου) το οποίο πιθανώς να έχει και άλλες πηγές τροφοδότησης (εισπράξεις ενοικίων για παράδειγμα). Επεξ/σία 19 Μαΐου 2021 από Helionar
Herald Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Μόλις τώρα, Helionar είπε Την λογική την εξήγησες μια χαρά. Το εισόδημα που διανέμεται ως μερισμα προστίθεται στο ατομικό σου εισόδημα (φυσικού προσώπου) το οποίο πιθανώς να έχει και άλλες πηγές τροφοδότησης (εισπράξεις ενοικίων για παράδειγμα). Με βάση το συνολικό δηλωθεν ατομικό εισόδημα γίνεται και η κλιμακωτή φορολόγηση όταν κάνεις τη φορολογική σου δήλωση ως ΦΠ και προκύπτει το ανάλογο πόσο. Φορολόγησε με δύο λόγια και σε επίπεδο εταιρείας και σε επίπεδο προσώπου. Δεν ισχύει αυτό. Τα κέρδη της εταιρείας τα φορολογείται η εταιρεία και όχι το φυσικό πρόσωπο. Το φυσικό πρόσωπο θα πληρώσει μόνο εισφορά αλληλεγγύης (η οποία καταργήθηκε το 2021-και πιθανόν και για το 2022).
Helionar Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 Δημοσ. 19 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, Herald είπε Δεν ισχύει αυτό. Τα κέρδη της εταιρείας τα φορολογείται η εταιρεία και όχι το φυσικό πρόσωπο. Το φυσικό πρόσωπο θα πληρώσει μόνο εισφορά αλληλεγγύης (η οποία καταργήθηκε το 2021-και πιθανόν και για το 2022). Έχεις δίκιο, εξαντλείται η υποχρέωση με την φορολόγηση του μερίσματος. Εγώ είχα λάθος εντύπωση ότι φορολόγηση σε δύο επίπεδα. My bad, έκανα edit για να μην μπερδέψω κανέναν. 1
kage Δημοσ. 20 Μαΐου 2021 Δημοσ. 20 Μαΐου 2021 (επεξεργασμένο) .. Spoiler ..ΟΕ σημαίνει ότι έχεις βάλει κ την προσωπική σου περιουσία....αν αρχίζετε κ χρεώνεστε ή κυκλοφορησει ο αλλος επιταγές εν άγνοια σου μάντεψε π θα απευθυνθούν Αν δεν έχει αλλάξει κάτι με 2η ασφαλιση νομιζω πληρώνεις κανονικά εφκα...τουλ.220 το μήνα ο καθενας 2640χ2 =5280 +φόρο ο.ε. +μέρισμα ή όπως σ είπε μισθό στον εαυτό σου +προκαταβολή φόρου ... (Ενοίκιο έξοδα έδρας άλλο στορυ) Επεξ/σία 20 Μαΐου 2021 από kage
dhmm Δημοσ. 20 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Μαΐου 2021 7 ώρες πριν, kage είπε .. Απόκρυψη περιεχομένων ..ΟΕ σημαίνει ότι έχεις βάλει κ την προσωπική σου περιουσία....αν αρχίζετε κ χρεώνεστε ή κυκλοφορησει ο αλλος επιταγές εν άγνοια σου μάντεψε π θα απευθυνθούν Αν δεν έχει αλλάξει κάτι με 2η ασφαλιση νομιζω πληρώνεις κανονικά εφκα...τουλ.220 το μήνα ο καθενας 2640χ2 =5280 +φόρο ο.ε. +μέρισμα ή όπως σ είπε μισθό στον εαυτό σου +προκαταβολή φόρου ... (Ενοίκιο έξοδα έδρας άλλο στορυ) Οχι φίλε μου δεν πληρώνω ΕΦΚΑ εδώ και 14 μήνες. 14 ώρες πριν, Herald είπε Δεν ισχύει αυτό. Τα κέρδη της εταιρείας τα φορολογείται η εταιρεία και όχι το φυσικό πρόσωπο. Το φυσικό πρόσωπο θα πληρώσει μόνο εισφορά αλληλεγγύης (η οποία καταργήθηκε το 2021-και πιθανόν και για το 2022). Απο ότι κατάλαβα 24% φόρος και 5% μέρισμα και δεν υπάρχει άλλος φόρος για την Ο.Ε. που έχω. Αν όμως έχω 30.000EUR καθαρά ; Νομίζω πάλι 24% θα είναι ε ; Απο την εργασία που είμαι μισθωτώς ήδη κάνουν την κράτηση και απο ότι μου είπαν δεν εμπλέκεται με την Ο.Ε. διότι είναι εταιρία και όχι ατομική επιχείριση. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα