Προς το περιεχόμενο

Ρύθμιση Ανώτατης Τάσης προς τα κάτω, UnderVoltage σε CPU & GPU (?)


TailoredPCgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για ποιο λόγο να ρυθμίσω σε χαμηλότερες τιμές την τάση λειτουργίας της κάρτας μου ή του επεξεργαστή μου;

Γενικός Κανόνας: Για να μειωθεί η θερμοκρασία του εκάστοτε συστήματος.

Desktop Λόγοι GPU:

-Πολλές φορές μια υλοποίηση μιας κάρτας γραφικών μπορεί να μην έχει αρκετά καλά σχεδιασμένο σύστημα ψύξης και να παρουσιάζονται αυξημένες θερμοκρασίες, είτε γενικά στην κάρτα, είτε σε πιο συγκεκριμένα κομμάτια αυτής. 

-Αρκετές φορές ενώ μια υλοποίηση έχει καλό σχεδιασμό ψύξης υπάρχουν ατέλειες στην τοποθέτηση της θερμοαγώγιμης πάστας ή των thermal pads. (Κάποιοι κατασκευαστές δεν επιτρέπουν να ανοίξουμε το "καπάκι" της κάρτας στο οποίο βρίσκονται τα heatpipes, οι ψύκτρες και το backplate, με αποτέλεσμα η μόνη λύση να είναι η αντικατάσταση της κάρτας 👎 ή η ρύθμιση της τάσης σε χαμηλότερες τιμές 👍, στις άλλες περιπτώσεις με μεγάλη προσοχή αλλάζουμε την πάστα και τα thermal pads)

-Αρκετά πιο σπάνια κάποιος που θέλει να κάνει ένα χαμηλό overclock και δεν θέλει να θερμάνει ούτε στο ελάχιστο την κάρτα του.

Desktop Λόγοι CPU:

-Αρκετά συχνά η ψύξη που διαθέτουμε μπορεί να μην επαρκεί για να κρατήσει το σύστημα μας σε χαμηλές θερμοκρασίες όταν δουλεύει ο επεξεργαστής σε απαιτητικά προγράμματα.

-Αρκετά πιο σπάνια κάποιος που θέλει να κάνει ένα χαμηλό overclock και δεν θέλει να θερμάνει ούτε στο ελάχιστο τον επεξεργαστή του.

 

Laptop Λόγοι: 

-Πάρα πολύ συχνά θα παρατηρήσουμε ότι ένα λάπτοπ έχει υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και όταν δεν τρέχει απαιτητικά προγράμματα, ειδικά τον καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστήματα ψύξης των Laptop είναι φυσικά πολύ πιο υποδεέστερα των Desktop και αρκετές φορές ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών "μοιράζονται" την/τις ίδια/ες ψύκτρα/ες ή ακόμα και τα ίδια heatpipes με αποτελέσματα οι επιδόσεις όλου του Laptop να είναι πολύ πιο κάτω των προσδοκιών. Εφόσον μιλάμε για laptop δεν μπορούμε να αλλάξουμε ψύκτρες ή είναι πολύ δύσκολο, παρά μόνο την θερμοαγώγιμη πάστα και τα thermal pads. Η πιο έυκολη λύση είναι να χαμηλώσουμε την τάση λειτουργίας και των δύο.

+Πολλές φορές οι θερμοκρασίες φτάνουν τόσο ψηλά όπου το λογισμικό του υπολογιστή ρίχνει επίτηδες τις επιδόσεις για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του συστήματος. Με μια ρύθμιση της ανώτατης τάσης προς τα κάτω μπορεί να παρατηρήσουμε δραματική βελτίωση των επιδόσεων.

+Στα Laptop πολύ πιθανά θα παρατηρήσουμε βελτίωση της κατανάλωσης της μπαταρίας και επέκταση της ζωής της.

 

Είναι ασφαλές να χαμηλώσει κάποιος την τάση λειτουργίας μιας κάρτας γραφικών ή ενός επεξεργαστή;

Ναι, είναι.

 

Γιατί είναι ασφαλές;

-Οι επεξεργαστές καθώς και οι κάρτες γραφικών δεν λειτουργούν συνεχώς σε μια σταθερή τιμή τάσης αλλά η τάση λειτουργίας αλλάζει συνεχώς, όχι δραματικά, αλλά σταδιακά. Χαμηλώνοντας την τάση απλά κατεβάζουμε την ανώτατη τιμή που μπορεί να πάρει, άρα η ρύθμιση της ανώτατης τιμής προς τα κάτω δεν μας βάζει σε "απαγορευτικά δρομάκια".

Παράδειγμα:

Σκεφτείτε ότι το σύστημα μας όταν είναι κλειστό είναι ένα ξερό ποτάμι. Το άνοιγμα του συστήματος είναι όταν ξεκινά να βρέχει. Σταδιακά το ποτάμι θα γεμίσει και έτσι το σύστημα μας σταδιακά θα λάβει όλες τις πιθανές τιμές της τάσης μέχρι και την ανώτατη. Αν στο σύστημα μας κάνουμε overvoltage τότε το ποτάμι θα ξεχειλίσε και θα πλημμυρίσει προκαλώντας ζημιά. Χαμηλώλοντας την ροή του νερού στο ποτάμι δεν βάζουμε σε κίνδυνο κάτι, όπως ακριβώς και στο σύστημα μας.

 

-Πρόκειται για μια εύκολη και σχετικά γρήγορη τεχνική όπου τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται ακόμα και από μεγάλες εταιρείες όπως η Acer, η MSI, η Razer όπου ορισμένες σειρές laptop έρχονται με factory undervolt.

-Η επιλογή της ανώτατης τάσης πρέπει να γίνεται μετά από πολύωρες δοκιμές σταθερότητας για να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα μας τρέχει στο 100% των δυνατοτήτων του αλλά και ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας μακροχρόνια.

-Οι πιο πολλοί κατασκευαστές δεν περιορίζουν τους χρήστες, με την μορφή ακύρωσης της εγγύησης, όπως κάνουν με το Overvoltage και το Overclock. 

 

Αφού έχει μόνο θετικά γιατί δεν χρησιμοποιείται παντού και από τους πάντες;

Γιατί οι κατασκευαστές πέρα από το συνεχές κυνήγι βελτίωσης των επιδόσεων πρέπει να προσφέρουν και μια σταθερά καλή εμπειρία στον καταναλωτή. Αν ήταν πολύ χαμηλή η τάση τότε οι χρήστες θα ήταν συχνά αντιμέτωποι με "κακές" εμπειρίες. 

Χαμηλώνοντας την τάσης λειτουργίας συνεχώς είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα περάσουμε την "κατώτατη" ανώτατη τιμή και το σύστημα μας θα γίνει ασταθές και θα παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα. Βέβαια τα προβλήματα αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για το ίδιο το σύστημα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υλικές ζημιές. 

Όταν και αν προκύψουν προβλήματα, το σύστημα μας θα το "καταλάβει" και θα επαναφέρει τον εαυτό του είτε στην προηγούμενη σταθερή/ σχεδόν σταθερή κατάσταση ή θα επιστρέψει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Εάν μπει σε μια σχεδόν σταθερή κατάσταση παέι να πει ότι πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουμε την τάση σε μια λίγο μεγαλύτερη.

Για να καταλάβουμε αν το σύστημα μας είναι σταθερό τρέχουμε προγράμματα που κάνουν αυτό ακριβώς. Για κάθε αλλαγή που κάνουμε στις ρυθμίσεις τρέχουμε αυτά τα τεστ.

 

Έχοντας υπόψιν ότι η τάση είναι ο χυμός του συστήματος, το να κατεβάζουμε συνεχώς την ανώτατη τάση, ακόμα και αν είναι σταθερό το σύστημα, μετά από ένα σημείο και μετά θα χάνουμε στην επίδοση.

 

Disclaimer

Πριν οποιαδήποτε ρύθμιση σε ένα σύστημα ρωτάμε τον κατασκευαστή αν μετά αυτής θα μας καλύπτει η εγγύηση.

Επεξ/σία από TailoredPCgr
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Aris_ είπε

γενικά θα πρότεινα σε κάποιον να μην κάνει undervoltage αλλά underclock για τις θερμοκρασίες και τη κατανάλωση 

Αμα ειναι να κανεις underclock,τοτε πας και παιρνεις υποδεεστερο μοντελο και γλιτωνεις και λεφτα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 ώρες πριν, Dantε είπε

Αμα ειναι να κανεις underclock,τοτε πας και παιρνεις υποδεεστερο μοντελο και γλιτωνεις και λεφτα.

Έχεις ένα point, αλλά σε ένα λάπτοπ που οι επιλογές είναι περιορισμένες και οι θερμοκρασίες φουλ υψηλές, η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός Undervolting και Underclock. Όπως ακριβώς κάνουν και πολλοί κατασκευαστές στις κάρτες γραφικών των λάπτοπ.

 

11 ώρες πριν, Aris_ είπε

γενικά θα πρότεινα σε κάποιον να μην κάνει undervoltage αλλά underclock για τις θερμοκρασίες και τη κατανάλωση 

Με απλό underclock κατεβαίνει συνήθως αυτόματα και η τάση, οπότε έμμεσα κάνεις undervolting. Αν κάνεις undervolting χωρίς underclock οι επιδόσεις συνήθως μένουν οι ίδιες ή και καλυτερεύουν, συν ότι χαμηλώνεις ταυτόχρονα και θερμοκρασίες.

Με το underclock χάνεις επιδόσεις αν και πολλές φορές είναι αμελητέα η διαφορά.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

https://www.espruino.com/mosfets#:~:text=N-channel MOSFETs are easier,the most commonly used type.&text=In a P-channel MOSFET%2C the source is connected to,amount (Vgs < 0).

Για όποιον έχει όρεξη και έχει μια βασική γνώση για back converters αποτελεί μια καλή πηγή πληροφοριών.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...