Προς το περιεχόμενο

ΟΤΕ: Mειωμένα κατά 56,6% τα κέρδη πρώτου τριμήνου


ATG

Προτεινόμενες αναρτήσεις

· Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12%

 

· Αύξηση κερδών προ Φόρων, Τόκων & Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 1,5%

 

· Μείωση κόστους υπηρεσιών της μητρικής εταιρείας κατά 1,4%

 

· Θετικά τα αποτελέσματα από την αναδιάρθρωση της RomTelecom

 

Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ κατά το Α’ τρίμηνο 2004 διαμορφώθηκαν ως εξής:

 

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης λόγω ενοποίησης της ROMTELECOM και της αύξησης των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία αύξησαν τη συμμετοχή τους στον Κύκλο Εργασιών και αντιπροσωπεύουν το 27,6% των εσόδων.

 

Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου Globul και Cosmofon, καθώς και της χρήσης κινητών τηλεφώνων (CΟSMOTE).

 

Το Κόστος Υπηρεσιών του Ομίλου ανήλθε στα 932,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης κατά 20,8%, ενώ χωρίς την ROMTELECOM η αύξηση θα περιοριζόταν σε 4,7%.

 

Η συγκρατημένη αυτή αύξηση είναι αποτέλεσμα της συνέχισης των προσπαθειών της Διοίκησης για περιορισμό του κόστους κυρίως στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. στην οποία το Κόστος Υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,4%.

 

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) στο Α’ τρίμηνο 2004 ανήλθαν σε € 473,9 εκατ., παρουσίασαν αύξηση κατά 1,5%.

 

* Οι διαφορές που παρατηρούνται στα μεγέθη των οικονομικών αποτελεσμάτων μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής ανακοίνωσης οφείλονται στο ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας είναι με βάση τα αμερικάνικα λογιστικά πρότυπα (US GAAP).

 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Α τριμήνου του 2004 o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης υπογράμμισε: «Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του Ομίλου ΟΤΕ αντανακλούν τη συνεχή πίεση που υφίσταται η σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος. Η COSMOTE ενίσχυσε τα οικονομικά της μεγέθη και η RomTelecom είναι σε καλό δρόμο με την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Αν και η θητεία μου στον ΟΤΕ είναι μικρότερη από ένα μήνα, με βάση την ενημέρωση που είχα, εκτιμώ ότι ο ΟΤΕ διαθέτει τη τεχνογνωσία, τις δυνάμεις και τους πόρους να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Βεβαίως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα. Οι άμεσες προτεραιότητές μου είναι ο αυστηρός έλεγχος του κόστους, η επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν από δραστηριότητες χαμηλής απόδοσης, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, η απλοποίηση των πολύπλοκων εσωτερικών διαδικασιών και η εδραίωση μια νέας σχέσης με τη ρυθμιστική αρχή. Ήδη έχω ξεκινήσει να εργάζομαι προς αυτές τις κατευθύνσεις. Για να επιτευχθεί η μεταστροφή του ΟΤΕ, χρειάζεται η συνεργασία των εργαζομένων και η υποστήριξη των αρμόδιων φορέων ώστε να αποδώσουμε την κατάλληλη αξία στους μετόχους.»

 

ΟΤΕ Α.Ε.

 

Ο Κύκλος Εργασιών στο Α’ τρίμηνο 2004 ανήλθε στα € 697,4 εκατ. εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 12% λόγω της συνεχιζόμενης έντασης του ανταγωνισμού από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους εναλλακτικούς παρόχους της σταθερής, καθώς και λόγω της απόφασης της ΕΕΤΤ για εφαρμογή των νέων μειωμένων τελών διασύνδεσης και μισθωμένων γραμμών.

 

Η πτωτική τάση του μεριδίου αγοράς επιβραδύνθηκε το Α’ τρίμηνο 2004 με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να παραμένει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2003 (87%).

 

Αναλυτικά, η μεταβολή του κύκλου εργασιών προήλθε από:

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

Τα έσοδα της Τηλεφωνίας Εσωτερικού, που αντιπροσωπεύουν το 60,4% του Κύκλου Εργασιών από 61,3% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ανήλθαν στα € 421,1 εκατ., υποχωρώντας κατά 13,4% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2003. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμολογίων και της κίνησης.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

 

Τα έσοδα της Διεθνούς Τηλεφωνίας εμφάνισαν μείωση το τρίμηνο κατά 18,1% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2003, που οφείλεται κυρίως στη μείωση της κίνησης λόγω αύξησης του ανταγωνισμού και στη μεταβολή των μεριδίων των διεθνών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών.

 

ΛΟΙΠΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΣΟΔΑ

 

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Παραδοσιακές Υπηρεσίες, οι Νέες Υπηρεσίες, οι Εργασίες σε Βάρος Τρίτων και τα Έσοδα Διασύνδεσης που συνολικά παρουσίασαν μείωση κατά 7,6% έναντι εκείνων του Α’ τριμήνου του 2003. Ειδικότερα:

 

Παραδοσιακές υπηρεσίες

 

Τα έσοδα από Παραδοσιακές Υπηρεσίες παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 7,1%, αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από την επικοινωνία Audiotex κατά 70,1%, των εσόδων από τηλεφωνικό κατάλογο κατά 9,6% και παρά τη μείωση των εσόδων από τηλεκάρτες κατά 29%.

 

Νέες Υπηρεσίες

 

Οι Νέες Υπηρεσίες το Α’ τρίμηνο του 2004 παρουσίασαν μείωση κατά 23% έναντι του Α’ τριμήνου του 2003. Αναλυτικά:

 

· Τα έσοδα από ISDN (Νέες Συνδέσεις και Μηνιαία Τέλη) αυξήθηκαν κατά 23,3%, λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των συνδέσεων.

 

· Τα έσοδα από Μισθώσεις γραμμών και Μεταφορά δεδομένων παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά 65,9%, κυρίως λόγω της απόφασης της ΕΕΤΤ το Δεκέμβριο του 2003 για εφαρμογή νέων μειωμένων τιμολογίων στις μισθωμένες γραμμές.

 

· Τα έσοδα από τις υπηρεσίες Internet αυξήθηκαν κατά 7,3% λόγω αύξησης της συνδρομητικής βάσης.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

H πολιτική συγκράτησης του κόστους στην ΟΤΕ Α.Ε. συνεχίστηκε και στο Α’ τρίμηνο του 2004. Συγκεκριμένα στο Α’ τρίμηνο του 2004 το Κόστος Υπηρεσιών ανήλθε στα € 612,9 εκατ. παρουσιάζοντας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο μείωση κατά 1,4%, που οφείλεται στην:

 

· Αύξηση κατά 7% των Δαπανών Προσωπικού, που προήλθε κυρίως από την εφαρμογή από 1-1-2004 της συλλογικής σύμβασης εργασίας έτους 2004 και τις μεταφερόμενες δαπάνες από την εφαρμογή συμβάσεων προηγούμενων χρήσεων.

 

· Μείωση των αποδόσεων προς τις εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας κατά 23,9% κυρίως λόγω της μείωσης των τιμολογίων και της κίνησης.

 

· Μείωση των αποδόσεων προς τους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς κατά 26,9% κυρίως λόγω της μείωσης της κίνησης και της μεταβολής των μεριδίων απόδοσης στους Διεθνείς Τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς.

 

· Αύξηση κατά 8,5% στις Αποσβέσεις αποτέλεσμα του επενδυτικού προγράμματος των προηγουμένων χρήσεων.

 

· Αύξηση των Λοιπών Λειτουργικών Εξόδων κατά 21% που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δικαιωμάτων παρόχων Audiotext κατά 49,8%, στα έξοδα συντήρησης και στις δαπάνες της ΟΤΕ Α.Ε. για τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου. Επίσης στα Λοιπά Λειτουργικά Έξοδα περιλαμβάνονται οι δαπάνες προώθησης των πωλήσεων σταθερής τηλεφωνίας και οι δαπάνες για την υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα (χρεωστικοί-πιστωτικοί τόκοι) ανήλθαν σε € 27,3 εκατ., τα έσοδα / έξοδα από συμμετοχές (μέρισμα COSMOTE, προβλέψεις υποτιμήσεων θυγατρικών εξωτερικού) ανήλθαν σε € 19 εκατ. και τα έκτακτα έξοδα, όπως προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, κίνητρα εθελουσίας εξόδου και λοιπές επιβαρύνσεις, ανήλθαν σε € 32,2 εκατ.

 

ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

 

COSMOTE (σε US GAAP)

 

Η ανοδική πορεία της COSMOTE συνεχίστηκε και στο Α’ τρίμηνο του 2004

 

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου 2004, το ΑMOU (μέση μηνιαία χρήση ανά πελάτη σε λεπτά) αυξήθηκε κατά 26%, ενώ το ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη) αυξήθηκε κατά 6,2%.

 

AMC (Αλβανία)

 

H Albania Mobile Communications / AMC είναι θυγατρική εταιρεία της COSMOTE και ενοποιείται πλήρως με αυτήν. Στο τέλος Μαρτίου 2004 η πελατειακή της βάση ανήλθε στους 615.934 πελάτες, με ετήσια αύξηση 14,5%. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 27 εκατ. έναντι 24,7 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 8,2 εκατ. αυξημένα κατά 16,9% και το EBITDA ανήλθε στα € 15,5 εκατ. με το περιθώριο να διατηρείται πολύ υψηλό (57,6%).

 

GLOBUL (Βουλγαρία)

 

H εταιρεία κινητής τηλεφωνίας GLOBUL, τη διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει η COSMOTE, εμφανίζει κύκλο εργασιών ύψους € 32,9 εκατ. έναντι € 16,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2003 (αύξηση 98%). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η εταιρεία διαμορφώνει πλέον θετικό EBITDA το οποίο ανήλθε στο Α’ τρίμηνο σε € 8 εκατ. έναντι € 2,2 εκατ. του Α’ τριμήνου της προηγούμενης χρήσης. Ταυτόχρονα καταγράφεται δυναμική ανάπτυξη στο σύνολο της πελατειακής της βάσης, που αυξήθηκε κατά 104% και ανήλθε σε 1.148.484 πελάτες την 31-3-2004.

 

COSMOFON (πΓΔΜ)

 

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmofon, που βρίσκεται επίσης υπό τη διαχείριση της Cosmote, εμφανίζει στο Α’ τρίμηνο 2004 κύκλο εργασιών € 4,3 εκατ. και η συνδρομητική της βάση ανήλθε σε 111.568 πελάτες.

 

ΟΤΕnet (Ν.2190/1920)

 

Αύξηση στο σύνολο της συνδρομητικής της βάσης σημείωσε η OTEnet για το Α’ τρίμηνο 2004 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2003. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου 2004, η ΟΤΕnet είχε 241.100 καταναλωτικούς πελάτες. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι dial-up και OnDSL HOME συνδρομητές, καθώς και οι χρήστες καρτών προπληρωμένου χρόνου πρόσβασης στο Internet. Επίσης, οι επιχειρησιακοί πελάτες, στα τέλη Μαρτίου 2004, ανήλθαν στους 7.200. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται όλες οι Μόνιμες Γραμμές, τα VPNs, oι OnDSL OFFICE συνδρομητές, καθώς και οι πελάτες του Data Center της ΟΤΕnet.

 

Σημαντική αύξηση κατά 60% περίπου σημείωσε ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της OTEnet για το Α΄ τρίμηνο 2004, ανερχόμενος στα € 22.8 εκατ. έναντι € 14.2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Τα κυριότερα σημεία της απόδοσης του Α’ τριμήνου είναι η αύξηση κατά 35% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία ανήλθαν σε € 3.6 εκατ. έναντι € 2.7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Επίσης τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε € 1.2 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 52% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003.

 

Η κερδοφορία αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού της πελατειακής βάσης και των εσόδων της εταιρίας, της εισαγωγής νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, της μεγιστοποίησης της χρήσης του Διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και της αξιοποίησης των επενδύσεων. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται επίσης και στην αύξηση του Κύκλου Εργασιών της Voice@net by OTEnet, θυγατρικής της OTEnet, οποίος ανήλθε στις € 3.348 εκατ. έναντι € 980 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2003, σημειώνοντας αύξηση 242%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων της Voice@net by OTEnet ανήλθαν στις € 364 χιλ. έναντι € (24) χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2003 σημειώνοντας αύξηση 1.591%.

 

Στο Α’ τρίμηνο του 2004 ο κύκλος εργασιών της ROMTELECOM ανήλθε στα € 201,2 εκατ., εμφανίζεται δε σταθεροποιημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αύξηση 1,4%). Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των βασικών τελών, της κίνησης καθώς και στα τέλη διασύνδεσης. Σημειώνεται ότι η ROMTELECOM ξεκίνησε ήδη να τιμολογεί σε ευρώ από τα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που προστατεύει τα έσοδά της από συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

 

Το EBITDA ανήλθε στα € 58,3 εκατ. και αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση των εσόδων και τη συγκράτηση δαπανών, η σημαντικότερη των οποίων είναι η μείωση δαπανών για αποδοχές προσωπικού κατά 23%. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με εφάπαξ πρόβλεψη για αποχωρήσεις προσωπικού ύψους € 19,2 εκατ.

 

Η RomTelecom θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης το 2004 έτσι ώστε να επιτύχει το στόχο που έχει θέσει όσον αφορά στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Παράλληλα, αναμένοντας το 2004 σημαντικό ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας σχεδιάζει την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στην πελατοκεντρική εμπορική πολιτική σε συνδυασμό με την καθιέρωση μιας ελκυστικής λιανικής τιμολογιακής πολιτικής, βασισμένης σε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης των τιμολογίων που συμφωνήθηκε με την ρυθμιστική αρχή και στην εφαρμογή κοστοστρεφών τελών διασύνδεσης.

 

ARMENTEL (σε US GAAP)

 

Ο κύκλος εργασιών της ARMENTEL ανήλθε στο ποσό των € 17,6 εκατ. έναντι € 16,0 της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά κέρδη του Α’ τριμήνου 2004 ανήλθαν σε € 2,4 εκατ. έναντι € 2,1 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Σημειώνεται ότι το EBITDA ανήλθε στα € 9,0 εκατ. και το περιθώριο του ανήλθε στο 51,1%.

 

TELECOM SERBIA (σε US GAAP)

 

Ο ΟΤΕ συμμετέχει στο Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας κατά 20%. Η TELECOM SERBIA παρουσιάζει κύκλο εργασιών το Α’ τρίμηνο 2004 € 135,1 εκατ. (αύξηση 10,1%) και κέρδη € 31,2 εκατ., ενώ το EBITDA ανέρχεται στα € 71,6 εκατ.

 

ΣΗΜ. Οι λογιστικές καταστάσεις Ομίλου και ΟΤΕ Α.Ε. είναι διαθέσιμες στο http://www.ote.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...