Προς το περιεχόμενο

wireless networking... τα φώτα σας plizzzzzzzzzzzz


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κύριοι insomniacs

 

Θέλω να εγκαταστήσω ένα ασύρματο δύκτιο απο το σπίτι μου έως το σπίτι ενός φίλου μου όπου η απόσταση που μας χωρίζει είναι περίπου 60 μέτρα και υπάρχουν φυσικά εμπόδια (2 τοίχοι) όπου περιορίζουν την οπτική επαφή. Με αυτά τα δεδομένα και με τις λίγες γνώσεις που έχουμε στο αντικείμενο, κατασταλάξαμε στο οτι χρειαζόμαστε είτε 2 wifi κάρτες και μια κεραία, είτε 2 wifi κάρτες και ένα access point (για μελλοντική χρήση dsl γραμμής).

 

Ερώτημα 1ο: Χρειαζόμαστε απαραίτητα 2 κάρτες, ή μπορεί το access point να συνδεθεί απευθείας πάνω στο pc και να λειτουργήσει και σαν κάρτα?

 

Ερώτημα 2ο: Ποιά είναι η δική σας άποψη? δηλαδή, τι τρόπο προτείνετε εσείς ως μια καλή οικονομική λύση?

 

Κατέληξα να ρωτάω εδώ μιας και εδώ στο Ηράκλειο σε όποιο μαγαζί και αν πήγα δεν ήξερε κανένας να μου πει κάτι... Ποιά μηχανήματα κατα την γνώμη σας είναι τα καταλληλότερα γι'αυτή τη δουλεία και απο που μπορώ να τα προμηθευτώ? (αόριστα μου έχουν προταθεί ως μάρκες η d-link και η netgear)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δύσκολα θα φτάσεις τα 60 μέτρα με 2 τοίχους ανάμεσα. Υπάρχει βέβαια πιθανότητα αν υπάρχουν κάποια παράθυρα και ποιάσετε απο αντανακλάσεις στους τοίχους τον δωματίων.

 

 

 

 

Αν έχεις acces point τότε δεν χρειάζεσαι ασύρματη κάρτα δυκτίου το μηχάνημα με το οποίο θα συνδεθεί μέσω απλού lan (ethernet).

 

Αρκετά αφαιρετικά: access point + κάρτα δυκτίου = εσωτερική κάρτα wireless.

 

Αν βάλεις αργότερα και dsl (και το dsl modem δεν έχει ασύρματο access point) τότε απλά θα συνδέσεις το pc σου, το dsl modem, και το access point σε ένα switch και έχεις φτιάξει ένα τοπικό δύκτιο.

 

Αν ο φίλος σου είναι σε εμβέλεια χρειάζεται απλά μια ασύρματη κάρτα δυκτίου για να συνδεθεί με το δικό σου τοπικό δύκτιο και θα είναι σαν να είναι και αυτος συνδεδεμένος στο switch (με λίγο χαμηλότερη ταχύτητα).

 

 

Πρόταση: Αν μπορείς να βγάλεις το acces point σε κάποιο μπαλκόνι ή παράθυρο και ο φίλος σου έχει το pc του κόντά σε παράθυρο μπορεί να πιάσετε απο αντανακλάσεις.

Αν είστε από την ίδια μεριά του δρόμου μπορείτε να πιάσετε από αντανακλάσεις στην απέναντι πολυκατοικία. Αν είναι απέναντί σου τα πράγματα είναι καλύτερα.

 

Φυσικά μπορείτε και οι δύο να αγοράσετε access points (είναι πιο ακριβά (80-120ε) από τις εσωτερικές κάρτες που έχουν γύρω στα 40-50ε) και να τα βγάλετε στα μπαλκόνια ή σε ταράτσες. Σε αυτή την περίπτωση ο φίλος σου θα χρειαστεί και μια κάρτα δυκτίου....

 

Το καλό με το access point είναι ότι είναι πολύ μικρό και το καλώδιο δυκτίου που το συνδέει με το pc ή το switch (UTP) είναι πολύ λεπτό και μπορεί να φτάσει αρκετές εκατοντάδες μέτρα χωρίς απώλειες.

Οπότε πχ αν το δωμάτιο σου είναι μακριά από μπαλκόνι που έχει κάποια οπτική επαφή μπορείς να το πάς ώς εκεί χρησιμοποιώντας μόνο ένα λεπτό και φθηνό καλώδιο. Θέλει και μπρίζα βέβαια στο μπαλκόνι...ε και κάποια στεγανοποίηση... (μπορείς να το βάλεις σε πλαστικό τάπερ ή σε ηλεκτρολογικό κουτί, δεν έχει απώλειες στο σήμα).

 

Δηλαδή το AP είναι λίγο πιο ευέλικτο ώς προς το που μπορεί να μπεί...

 

 

 

 

Επίσης αν το επιτρέπει ο χώρος, το καλώδιο απλού δικτύου ethernet είναι πολύ φτηνό (12 λεπτά το μέτρο). Αν και 60 μέτρα είναι πολλά, αν μπορεί κάπως να περάσει χωρίς να ενοχλεί δεν θα κοστίσει πολύ (8 άντε 10 ευρώ)

 

Εγώ χρησιμοποιώ το dlink 2000ap... (περίπου 120 ευρώ)

και switch dlink 8 port 33ευρώ το είχα πάρει...

Μια απλή κάρτα δυκτίου έχει 10 ευρώ.

 

Ελπίζω να βοήθησα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν κατάλαβα τα λεγόμενα σου, και βέβαια βοήθησες και πολύ μάλιστα. Αλλά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, διευκρίνησε μου σε παρακαλώ, έχοντας δεδομένο οτι τα pc έχουν onboard lan cards, εάν συνδέσουμε απο ένα ΑΡ έκαστος επάνω, θα κάνουμε δουλειά;

Το σκέφτηκα με το καλώδιο και όντως θα έπαιζε με καλώδιο FTP αλλά... σε πυκνοκατοικημένη περιοχή... καταλαβαίνεις...

Το ΑΡ μπο΄ρω να το βγάζω έξω, πληροφοριακά...

 

Ευχαριστώ και πάλι, υπόχρεος!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Α! Τα σπίτια είναι το ένα απέναντι στο άλλο... (οχι ακριβώς απέναντι, στην απέναντι πλευρά του δρόμου)

ξέχασα να το αναφέρω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βάλτε 2 εξωτερικές συσκευές,προτιμήστε συσκευές που να ρίχνουν την ισχύ τους όσο χαμηλότερα γίνεται (το ιδανικό είναι το 1mW, 0db) έτσι ώστε να βάλετε από μια κεραία σε κάθε συσκευή (με καλύτερες τις μεγάλες κατευθυντικές 21 και πάνω db).

 

Αποτέλεσμα: Πολύ καλό και σταθερό link και παράλληλα νόμιμο (λίγο πιο ακριβό βέβαια)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαοτικέ για οπτική επαφή σε 60 μέτρα δεν χρειάζονται εξωτερικές κεραίες... Αυτή που έχει το dlink πχ αρκεί... (ή οποιοδήποτε άλλο). Είναι πολύ μικρή απόστασταση (αν σκεφτείς ότι το θεωρητικό μέγιστο είναι 400 (έχω πιάσει 250 μέτρα με γείτονα με απείραχτα dlink 900ap+ πάνω από 600kb/sec)....

 

Ναι αρκεί να βγάλετε από ένα AP στα μπαλκόνια σας και θα είστε εντάξυ....

Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλώδιο μέχρι το pc....

 

To ένα AP θα είναι σε mode "Access point" και το άλλο σε mode "Client" στο άλλο. (ή και bridge)

 

Απλά θέλει λίγο προσοχή στην στεγανότητα από υγρασία, σκόνη κτλ. Καλύτερα να βάλετε τα AP σε κάποιο ΠΛΑΣΤΙΚΟ ηλεκτρολογικό κουτί (κοστίζουν γύρω στα 15 ευρώ, είναι βιδωτά και έχουν λαστιχάκι στην περίμετρο για στεγανότητα). Τα καλώδια ρεύματος και δικτύου τα περνάτε από τρύπα που θα ανοίξετε στο κουτί και μετά την μονώνετε με κόλα ή σιλικόνη. Προσοχή να είναι πλαστικά και όχι μεταλικά γιατί τα μικροκύματα περνάνε με άνεση το πλαστικό αλλά όχι τον σίδηρο)

 

Αν τα τοποθετήσετε σε κάποιο προστατευμένο μέρος (πχ κάτω από υπόστεγο κτλ κτλ) που δεν τα πιάνει καθόλου η βροχή κτλ μπορείς να τα βάλεις ακόμα και σε απλό πλαστικό τάπερ που θα το τυλίξεις με κολλητική ταινία για ασφάλεια...

 

AWMN και στο TWMN για περισσότερα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mapas, δεν λέω είναι πολύ μικρή η απόσταση, αλλά αν και το Ηράκλειο δεν έχει τα προβλήματα θορύβου που έχει η Αθήνα με αυτή την νοοτροπία θα τα αποκτήσει πολύ γρήγορα. Και εξηγούμε: όσο πιο μικρό κέρδος έχει μια κεραία τόσο λιγότερο κατευθυντικά εκπέμπει. Οπότε εκπέμποντας με 20 db από την κάρτα και 2 από το κεραιάκι απλά προκαλείς θόρυβο σε μια πολύ μεγάλη έκταση γύρω σου. Αντιθετως όσο πιο μεγάλη κεραία βάζεις τόσο πιο κατευθυντική είναι η δέσμη του κύματος άρα επηρεάζεις λειγότερο.

 

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και αντίστροφα. Όσο πιο μικρό κέρδος έχει η κεραία τόσο πιο εύκολα επηρεάζεται από τυχόν θόρυβο που υπάρχει στην περιοχή και αντίθετα με μεγάλες κεραίες.

 

Μιας και τα ασύρματα έχουν αρχίσει πλέον να είναι πολύ διαδεδομένα για οικιακή χρήση ας προσπαθήσουμε να παίζουμε έτσι ώστε να παίζουμε όλοι. Για παράδειγμα αν κάνει link ο φίλος με τα κεραιάκια που έχουν οι συσκευές και ένας γείτονας (1km παρακάτω δεν χρειάζεται να είναι και δίπλα) σηκώσει ένα παρόμοιο link (20db με τα κεραιάκια) τότε να δεις πόσο εύκολα θα επηρεαστεί το link του φίλου μας.

 

Και επειδή στο Ηράκλειο ήδη υπάρχει ασύρματο δίκτυο (hwsn) με αυτή την τοπολογία (χωρίς κεραίες) μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε κάποιο κοντινό link ή να τους δημιουργεί προβλήματα κάποιο κοντινό link.

 

Κοινώς πρότεινα το παραπάνω με το σκεπτικο να μην καταστρέφουμε την συχνότητα (που είναι πολύ εύκολο) από τη στιγμή που με λίγη καλή θέληση χωράμε όλοι... αν μιλούσαμε για ένα χωριό στα βουνά θα έλεγα βάλε ότι σου καπνίσει αρκεί να παίξει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...