Joshua21 Δημοσ. 24 Μαΐου 2023 Δημοσ. 24 Μαΐου 2023 2 hours ago, nk9 said: Χαιρετε. Δύο ερωτήσεις, για τις οποίες θα εκτιμούσα την απάντηση από όσους γνωρίζουν. 1) Από αγορά αυτοκινήτου έχω τα εξής παραστατικά: α) Απόδειξη αγοράς (από την εταιρία που το αγόρασα) β) Απόδειξη αμοιβής διεκπεραιωτη (ομοίως από την εταιρία που το αγόρασα) γ) Απόδειξη πληρωμής τέλους άδειας για την μεταβίβαση (ουσιαστικά πρόκειται για μία εκτύπωση από το διαδίκτυο με την πληρωμή που έγινε προς τον τραπεζικό λογαριασμό της Υπηρεσίας Μεταφορών) Άρα στην απόδειξη αγοράς αναφέρεται μόνο η αξία του αυτοκινήτου και όχι τα λοιπά έξοδα. Στις οδηγίες της εφορίας όμως για τη συμπλήρωση του κωδικού 719 αναφέρει πώς συμπληρώνεται το συνολικό ποσό για την αγορά αυτοκινήτου, το οποίο περιλαμβάνει την αξία του και τυχόν λοιπά έξοδα. Να υποθέσω πως πρέπει να μπουν αθροιστικα και τα τρία ποσα; 2) Για αγορά αυτοκινήτου δόθηκε προκαταβολή το έτος 2022, ενώ το αυτοκίνητο παρελήφθη και εξοφληθηκε φετος. Παραστατικό κόπηκε μονο στην εξόφληση, το οποίο αναφέρει την συνολική αξία του οχήματος και άρα περιλαμβάνει και την προκαταβολή. Πώς δηλώνεται η συγκεκριμένη αγορά; Θα πρέπει η προκαταβολή να γραφτεί στο ετος 2022 και το υπόλοιπο της εξόφλησης στο 2023 ή θα πρέπει να γραφει όλο το ποσο στο έτος 2023, αφού τότε εκδόθηκε το σχετικό παραστατικό; 1) Όχι, θα βάλεις μόνο το ποσό του τιμολογίου πώλησης (απόδειξη αγοράς αποκλείεται να είναι), τα "τυχόν λοιπά έξοδα" είναι για άλλες περιπτώσεις, πχ αν το είχες κάνει εισαγωγή μόνος σου και είχαν πληρωθεί τέλη ταξινόμησης στο δικό σου όνομα. 2) Τα σημαντικότερα δεν τα γράφεις, δλδ πότε έγινε η μεταβίβαση και πότε ακριβώς κόπηκε το τιμολόγιο, από αυτά θα εξαρτηθεί το πως θα δηλωθεί.
nk9 Δημοσ. 24 Μαΐου 2023 Δημοσ. 24 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Joshua21 είπε 1) Όχι, θα βάλεις μόνο το ποσό του τιμολογίου πώλησης (απόδειξη αγοράς αποκλείεται να είναι), τα "τυχόν λοιπά έξοδα" είναι για άλλες περιπτώσεις, πχ αν το είχες κάνει εισαγωγή μόνος σου και είχαν πληρωθεί τέλη ταξινόμησης στο δικό σου όνομα. 2) Τα σημαντικότερα δεν τα γράφεις, δλδ πότε έγινε η μεταβίβαση και πότε ακριβώς κόπηκε το τιμολόγιο, από αυτά θα εξαρτηθεί το πως θα δηλωθεί. 1) Η έκδοση άδειας και πινακίδων δεν θεωρουνται ως λοιπά έξοδα; Άλλωστε, όπως και ο εκτελωνισμος, είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της αγορας... 2) Μα τα έγραψα όλα τα απαραίτητα... Προκαταβολή το 2022. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας-εξοφληση το 2023. Επεξ/σία 24 Μαΐου 2023 από nk9
Joshua21 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 1 hour ago, nk9 said: 1) Η έκδοση άδειας και πινακίδων δεν θεωρουνται ως λοιπά έξοδα; Άλλωστε, όπως και ο εκτελωνισμος, είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της αγορας... 2) Μα τα έγραψα όλα τα απαραίτητα... Προκαταβολή το 2022. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας-εξοφληση το 2023. 1) Να στο πω διαφορετικά, όλοι βάζουν μόνο το τίμημα και κανένας την αμοιβή διεκπεραιωτή και τα τέλη μεταβίβασης/αδείας, εσύ κάνε ότι θες. 2) Την έκδοση αδείας μέσα στο 2023 τώρα το έγραψες, δεν το είχες γράψει πριν, πότε έγινε η παράδοση έγραψες μόνο, και φυσικά εφόσον η άδεια εκδόθηκε μέσα στο 2023 τότε η ημερομηνία αγοράς θα είναι προσυμπληρωμένη στην επόμενη δήλωση που θα κάνεις δλδ το 2024. Επίσης ακόμα δεν έχεις γράψει πότε κόπηκε το τιμολόγιο (απαραίτητη πληροφορία και αυτή, άσχετα αν δεν το καταλαβαίνεις), μόνο για το παραστατικό εξόφλησης είχες γράψει.
nk9 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, Joshua21 είπε 1) Να στο πω διαφορετικά, όλοι βάζουν μόνο το τίμημα και κανένας την αμοιβή διεκπεραιωτή και τα τέλη μεταβίβασης/αδείας, εσύ κάνε ότι θες. 2) Την έκδοση αδείας μέσα στο 2023 τώρα το έγραψες, δεν το είχες γράψει πριν, πότε έγινε η παράδοση έγραψες μόνο, και φυσικά εφόσον η άδεια εκδόθηκε μέσα στο 2023 τότε η ημερομηνία αγοράς θα είναι προσυμπληρωμένη στην επόμενη δήλωση που θα κάνεις δλδ το 2024. Επίσης ακόμα δεν έχεις γράψει πότε κόπηκε το τιμολόγιο (απαραίτητη πληροφορία και αυτή, άσχετα αν δεν το καταλαβαίνεις), μόνο για το παραστατικό εξόφλησης είχες γράψει. Το παραστατικό που αναφέρω είναι το τιμολόγιο αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια άλλη απόδειξη. Το 2023 το αυτοκίνητο: - παρελήφθη - εξοφλήθη - εκδοθηκε τιμολογιο - εκδόθηκε άδεια κυκλοφορίας στο όνομά μου Επεξ/σία 25 Μαΐου 2023 από nk9
Joshua21 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 48 minutes ago, nk9 said: Το παραστατικό που αναφέρω είναι το τιμολόγιο αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια άλλη απόδειξη. Το 2023 το αυτοκίνητο: - παρελήφθη - εξοφλήθη - εκδοθηκε τιμολογιο - εκδόθηκε άδεια κυκλοφορίας στο όνομά μου Προφανώς τιμολόγιο πώλησης θες να πεις, το αγοράς είναι κάτι άλλο. Κατά τα άλλα εφόσον η προκαταβολή μέσα στο 2022 δεν φαίνεται πουθενά τότε θα δηλώσεις όλο το ποσό στο 2023, δηλαδή στη δήλωση που θα κάνεις του χρόνου. 1
Ukforthemoment Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, nk9 είπε Το παραστατικό που αναφέρω είναι το τιμολόγιο αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια άλλη απόδειξη. Το 2023 το αυτοκίνητο: - παρελήφθη - εξοφλήθη - εκδοθηκε τιμολογιο - εκδόθηκε άδεια κυκλοφορίας στο όνομά μου Tιμολόγιο αγοράς εκδίδει ο αγοραστής.Ο πωλητής εκδίδει τιμολόγιο πώλησης.
nk9 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Επειδή μίλησα με δύο λογιστές, θα ήθελα να σας μεταφέρω την απάντηση τους. Αμφότεροι μου είπαν πως η προκαταβολή θα πρέπει να δηλωθεί το 2022 και το υπόλοιπο ποσό το 2023. Στους κωδικούς 719-720 της δήλωσης δεν εξετάζεται το πότε απέκτησες την κυριοτητα-κατοχη του αντικειμένου, αλλά το πότε κατέβαλες το χρηματικό αντίτιμο.
Joshua21 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 2 hours ago, nk9 said: Επειδή μίλησα με δύο λογιστές, θα ήθελα να σας μεταφέρω την απάντηση τους. Αμφότεροι μου είπαν πως η προκαταβολή θα πρέπει να δηλωθεί το 2022 και το υπόλοιπο ποσό το 2023. Στους κωδικούς 719-720 της δήλωσης δεν εξετάζεται το πότε απέκτησες την κυριοτητα-κατοχη του αντικειμένου, αλλά το πότε κατέβαλες το χρηματικό αντίτιμο. Προφανώς δεν τους διευκρίνισες πως δεν έχεις κάποια απόδειξη για το ότι έδωσες την προκαταβολή μέσα στο 2022...
nk9 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 3 ώρες πριν, Joshua21 είπε Προφανώς δεν τους διευκρίνισες πως δεν έχεις κάποια απόδειξη για το ότι έδωσες την προκαταβολή μέσα στο 2022... Τους το διευκρινισα. Αμφότεροι μου είπαν πως έτσι πρέπει να δηλωθεί, έχοντας ως αποδεικτικό το ηλεκτρονικό καταθετηριο.
Joshua21 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 7 minutes ago, nk9 said: Τους το διευκρινισα. Αμφότεροι μου είπαν πως έτσι πρέπει να δηλωθεί, έχοντας ως αποδεικτικό το ηλεκτρονικό καταθετηριο. Άλλο είχες γράψει πριν, και συγκεκριμένα πως δεν υπάρχει άλλη απόδειξη εκτός από το παραστατικό που κόπηκε στην εξόφληση το οποίο είχε όλο το ποσό, τώρα λες πως υπάρχει... Με τα νέα δεδομένα λοιπόν που μόλις τώρα μοιράστηκες μαζί μας, ορθώς σου πρότειναν την προκαταβολή να την δηλώσεις στο 2022.
nk9 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Άλλο είχες γράψει πριν, και συγκεκριμένα πως δεν υπάρχει άλλη απόδειξη εκτός από το παραστατικό που κόπηκε στην εξόφληση το οποίο είχε όλο το ποσό, τώρα λες πως υπάρχει... Με τα νέα δεδομένα λοιπόν που μόλις τώρα μοιράστηκες μαζί μας, ορθώς σου πρότειναν την προκαταβολή να την δηλώσεις στο 2022. Συγγνώμη φίλε μου, αλλά δεν σε καταλαβαίνω... Η προκαταβολή πληρώθηκε ηλεκτρονικά και φυσικά υπάρχει το γνωστό pdf από το web banking. Αυτό, σύμφωνα με τους λογιστές, είναι αρκετό για να αποδείξει τα όσα θα δηλώσω. Δεν έχω κάποιο παραστατικό από την εταιρεία (τον πωλητή), αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Η προκαταβολή δεν πληρώθηκε με μετρητά στο χέρι, αλλά με ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων. Εάν πίστεψες το αντίθετο, το διορθώνω. Επεξ/σία 25 Μαΐου 2023 από nk9
Joshua21 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 Δημοσ. 25 Μαΐου 2023 2 minutes ago, nk9 said: Συγγνώμη φίλε μου, αλλά δεν σε καταλαβαίνω... Έγραψα ξεκάθαρα πως η προκαταβολή πληρώθηκε ηλεκτρονικά και φυσικά εννοείται πως υπάρχει το γνωστό pdf από το web banking. Αυτό, σύμφωνα με τους λογιστές, είναι αρκετό για να αποδείξει τα όσα θα δηλώσω. Δεν έχω κάποιο παραστατικό από την εταιρεία (τον πωλητή), αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Απλά μιλάω... Αυτό στα bold δεν το είχες γράψει, τώρα το έγραψες, και συγκεκριμένα στις 22:20. Απλά μιλάς, δεν λέω, το πρόβλημα είναι πως δεν μας είχες δώσει αρκετές πληροφορίες.
nk9 Δημοσ. 26 Μαΐου 2023 Δημοσ. 26 Μαΐου 2023 11 ώρες πριν, Joshua21 είπε Αυτό στα bold δεν το είχες γράψει, τώρα το έγραψες, και συγκεκριμένα στις 22:20. Απλά μιλάς, δεν λέω, το πρόβλημα είναι πως δεν μας είχες δώσει αρκετές πληροφορίες. Καλημέρα. Πράγματι δεν το είχα γράψει και γι' αυτό το διόρθωσα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα