Επισκέπτης Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα, Πήρα έναν Hario μύλο άλεσης καφέ και το Aeropress ώστε να δοκιμάσω να κόβω και να φτιάχνω μόνος μου καφέ φίλτρου. Ξέρετε από πού αγοράζουμε καφέ σε κόκκους; Από κάποιο τοπικό κατάστημα ή online; Ο espresso κάνει για φίλτρου; Γενικά τι προτείνετε να πάρω για αρχή; Ακόμα τι μέγεθος συσκευασίας; Χαλάει ο άκοπος καφές; Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Προφανώς αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή για έναν νουμπά wannabe coffee maker ας μου τη δώσει.
Skrobo Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καφέ καλό είναι να αγοράσεις απο ένα μαγαζί, και για να το στηρίξει οικονομικά, αλλά και επειδή τα περισσότερα χρησιμοποιουν τον καφέ που πουλάνε, άρα μπορείς να τον δοκιμάσεις κιόλας. Και φυσικά μπορείς να ρωτήσεις και 5 πράγματα. Ο espresso δεν κάνει για φίλτρου, καθώς είναι πολύ ψιλοκομμένος. Δεν ξέρω πόσο καφέ παίρνεις, αλλά καλό είναι να ξεκινήσεις με την μικρότερη συσκευασία μέχρι να αποφασίσεις τόσο σε γεύση όσο και αν σου αρέσει το hobby. Τους κόκκους που περισσεύουν θα τους βάζεις σε αεροστεγές τάπες στο ψυγείο. Στους 2-3 μήνες από την ημερομηνία ψησίματος θα είναι ουσιαστικά αναλλοίωτοι. Το τι καφέ να πάρεις, δεν μπορώ να στο πω. Δεν ξέρω ούτε τι σου αρέσει, ούτε το πόσα λεφτά θες να δώσεις. Μπράβο σου πάντως που αποφάσισες να ξεκινήσεις με κάτι απλό αντί να πας κατευθείαν σε εσπρέσσο. Επεξ/σία 15 Οκτωβρίου 2021 από Skrobo 1
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 38 λεπτά πριν, Skrobo είπε Καφέ καλό είναι να αγοράσεις απο ένα μαγαζί, και για να το στηρίξει οικονομία, αλλά και επειδή τα περισσότερα χρησιμοποιουν τον καφέ που πουλάνε, άρα μπορείς να τον δοκιμάσεις κιόλας. Και φυσικά μπορείς να ρωτήσεις και 5 πράγματα. Ο espresso δεν κάνει για φίλτρου, καθώς είναι πολύ ψιλοκομμένος. Δεν ξέρω πόσο καφέ παίρνεις, αλλά καλό είναι να ξεκινήσεις με την μικρότερη συσκευασία μέχρι να αποφασίσεις τόσο σε γεύση όσο και αν σου αρέσει το hobby. Τους κόκκους που περισσεύουν θα τους βάζεις σε αεροστεγές τάπες στο ψυγείο. Στους 2-3 μήνες από την ημερομηνία ψησίματος θα είναι ουσιαστικά αναλλοίωτοι. Το τι καφέ να πάρεις, δεν μπορώ να στο πω. Δεν ξέρω ούτε τι σου αρέσει, ούτε το πόσα λεφτά θες να δώσεις. Μπράβο σου πάντως που αποφάσισες να ξεκινήσεις με κάτι απλό αντί να πας κατευθείαν σε εσπρέσσο. Από ποιο μαγαζί; Δεν έχω ιδέα. - - Καμιά συμβουλή για να ξεκινήσω να δοκιμάζω; Κάποιο φτηνό. Τι εννοείς να πάω κατευθείαν σε εσπρέσσο; Γενικά τον προτιμώ αλλά δεν υπάρχει τρόπος να φτιάχνεις καλό εσπρέσσο στο σπίτι αν δεν δώσεις πολλά λεφτά. (Δεν ξέρω πώς να κάνω παράθεση μόνο συγκεκριμένα σημεία)
livewire Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2021 4 ώρες πριν, golfsoda είπε Καλησπέρα, Πήρα έναν Hario μύλο άλεσης καφέ και το Aeropress ώστε να δοκιμάσω να κόβω και να φτιάχνω μόνος μου καφέ φίλτρου. Ξέρετε από πού αγοράζουμε καφέ σε κόκκους; Από κάποιο τοπικό κατάστημα ή online; Ο espresso κάνει για φίλτρου; Γενικά τι προτείνετε να πάρω για αρχή; Ακόμα τι μέγεθος συσκευασίας; Χαλάει ο άκοπος καφές; Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Προφανώς αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή για έναν νουμπά wannabe coffee maker ας μου τη δώσει. Πήγαινε σε ένα κατάστημα που λειτουργεί και ως καφεκοπτείο (πχ Κόφη άηλαντ) και ζήτα μία μικρή ποσότητα, πχ 100γρ αλεσμένο καφέ για φίλτρο και διευκρίνισέ τους ότι έχεις AEROPRESS συσκευή. Πάρε μία ανάλογη ποσότητα ή λίγο παραπάνω από τον ίδιο καφέ, αλλά σε κόκκους. Δούλεψε τον αλεσμένο καφέ λίγο, ώστε να βρεις τη συνταγή που σου βγάζει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε ρόφημα και κατόπιν, πειραματίσου με τους κόκκους και τη ρύθμιση του μύλου, ώστε να πετύχεις μία άλεση σχετικά κοντά* στον έτοιμο καφέ που πήρες. Ψηλαφώντας τον έτοιμο τριμμένο καφέ και αυτόν που άλεσες εσύ, μπορείς να καταλάβεις αν το κόψιμό τους είναι παρόμοιο. Θέλει λίγη εξάσκηση, αλλά είναι εύκολο τελικά. Το καλό εδώ είναι ότι στην περίπτωση του καφέ φίλτρου, μια μικρή απόκλιση στην άλεση συγχωρείται, γιατί πρόκειται για σχετικά χοντροκομμένο καφέ. Δηλαδή, δεν θα σου "μπουκώσει" το φίλτρο αν έχεις αλέσει τον καφέ πιο ψιλά από ό,τι πρέπει. Θα πρέπει βέβαια και η ροή του καφέ που τρέχει στο ποτήρι, να είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις(του έτοιμου αλεσμένου καφέ και του δικού σου κοψίματος). Έχε υπ'όψην, βέβαια, ότι ακόμα και μία απόκλιση στην άλεση του καφέ με το δικό σου μύλο, σε σχέση με αυτόν που σου έδωσαν στο καφεκοπτείο, μπορεί να σου δώσει και καλύτερο αποτέλεσμα, με βάση το γούστο σου. Μόλις του πάρεις τον αέρα, μπορείς να δοκιμάσεις και πιο εκλεπτυσμένους καφέδες, χαρμάνια και ποικιλίες, από εταιρίες που φρεσκοψήνουν συνέχεια παρτίδες καφέ και δεν έχουν καμία σχέση με τα εμπορικά λεφτόβερς. Συσκευασίες των 250 γραμμαρίων είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή για οικιακή χρήση. 2
gsisr Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 γιατί του μιλάτε για αλεσμένους καφέδες ρε παιδιά, αφού το παιδί πήρε μύλο για να κόβει αυτός τον καφέ του. οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται για espresso είναι οι ίδιο και για φίλτρου απλά αλλάζει η άλεση. στο εσπρεσσο κόβει ψιλά στον φίλτρου χοντρά. μπορεί να δοκιμάσει ο φίλος κόκκους από τα γνωστά εμπορικά καφεκοπτεία η μπορεί να ψάξει και σε πιο ψαγμένα καταστήματα
papoys1 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, gsisr είπε γιατί του μιλάτε για αλεσμένους καφέδες ρε παιδιά, αφού το παιδί πήρε μύλο για να κόβει αυτός τον καφέ του. οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται για espresso είναι οι ίδιο και για φίλτρου απλά αλλάζει η άλεση. στο εσπρεσσο κόβει ψιλά στον φίλτρου χοντρά. μπορεί να δοκιμάσει ο φίλος κόκκους από τα γνωστά εμπορικά καφεκοπτεία η μπορεί να ψάξει και σε πιο ψαγμένα καταστήματα Αν πρόσεχες καλύτερα και μελετούσες λίγο παραπάνω τα μηνύματα 😇 θα έβλεπες ότι του λένε να πάρει μία μικρή ποσότητα την οποία θα χρησιμοποιεί σαν μπούσουλα για το πόσο ψιλό θα πρέπει να τον κόψει. Πιάνοντας μία τον ένα μία τον άλλο να καταλάβει αν είναι το ίδιο κομμένος. Επεξ/σία 15 Οκτωβρίου 2021 από papoys1 1
golden33 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 21 ώρες πριν, golfsoda είπε Καλησπέρα, Πήρα έναν Hario μύλο άλεσης καφέ και το Aeropress ώστε να δοκιμάσω να κόβω και να φτιάχνω μόνος μου καφέ φίλτρου. Ξέρετε από πού αγοράζουμε καφέ σε κόκκους; Από κάποιο τοπικό κατάστημα ή online; Ο espresso κάνει για φίλτρου; Γενικά τι προτείνετε να πάρω για αρχή; Ακόμα τι μέγεθος συσκευασίας; Χαλάει ο άκοπος καφές; Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Προφανώς αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή για έναν νουμπά wannabe coffee maker ας μου τη δώσει. Καλησπέρα φίλε. Επειδή μπήκα πρόσφατα και εγώ στο χορό με το ίδιο setup, να σου πω δύο-τρία πραγματάκια που έμαθα από το διάβασμα που έκανα. Οι καφέδες σε κόκο που βλέπεις κάνουν για όλες τις μεθόδους παρασκευής. Οπότε επιλέγεις καφέδες με βάση το γευστικό σου προφίλ από κάποιο κατάστημα και αλέθεις για αεροπρες. Εγώ συνήθως ρυθμίζω τον hario στα 4-9 notches ανάλογα με το ψήσιμο του καφέ. Οι light/medium ψημένοι θέλουν πιο λεπτή άλεση, οι dark θέλουν πιο χοντρή. Μπορείς να κοιτάξεις και specialty coffees (μονοποικιλιακοί) που θα βρεις σε γνωστά roaster sites (π.χ. kudu, taf, tailor made). Ανάλογα το προφίλ του καφέ που θα πάρεις και το ψήσιμό του, αλλάζεις τις παραμέτρους στην παρασκευή του στο αεροπρες. Δλδ το κόψιμο, την ποσότητα του καφέ, τη θερμοκρασία του νερού και το brewing time. Ότι άλλο θες στείλε και pm.
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2021 18 ώρες πριν, livewire είπε Πήγαινε σε ένα κατάστημα που λειτουργεί και ως καφεκοπτείο (πχ Κόφη άηλαντ) και ζήτα μία μικρή ποσότητα, πχ 100γρ αλεσμένο καφέ για φίλτρο και διευκρίνισέ τους ότι έχεις AEROPRESS συσκευή. Πάρε μία ανάλογη ποσότητα ή λίγο παραπάνω από τον ίδιο καφέ, αλλά σε κόκκους. Δούλεψε τον αλεσμένο καφέ λίγο, ώστε να βρεις τη συνταγή που σου βγάζει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε ρόφημα και κατόπιν, πειραματίσου με τους κόκκους και τη ρύθμιση του μύλου, ώστε να πετύχεις μία άλεση σχετικά κοντά* στον έτοιμο καφέ που πήρες. Ψηλαφώντας τον έτοιμο τριμμένο καφέ και αυτόν που άλεσες εσύ, μπορείς να καταλάβεις αν το κόψιμό τους είναι παρόμοιο. Θέλει λίγη εξάσκηση, αλλά είναι εύκολο τελικά. Το καλό εδώ είναι ότι στην περίπτωση του καφέ φίλτρου, μια μικρή απόκλιση στην άλεση συγχωρείται, γιατί πρόκειται για σχετικά χοντροκομμένο καφέ. Δηλαδή, δεν θα σου "μπουκώσει" το φίλτρο αν έχεις αλέσει τον καφέ πιο ψιλά από ό,τι πρέπει. Θα πρέπει βέβαια και η ροή του καφέ που τρέχει στο ποτήρι, να είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις(του έτοιμου αλεσμένου καφέ και του δικού σου κοψίματος). Έχε υπ'όψην, βέβαια, ότι ακόμα και μία απόκλιση στην άλεση του καφέ με το δικό σου μύλο, σε σχέση με αυτόν που σου έδωσαν στο καφεκοπτείο, μπορεί να σου δώσει και καλύτερο αποτέλεσμα, με βάση το γούστο σου. Μόλις του πάρεις τον αέρα, μπορείς να δοκιμάσεις και πιο εκλεπτυσμένους καφέδες, χαρμάνια και ποικιλίες, από εταιρίες που φρεσκοψήνουν συνέχεια παρτίδες καφέ και δεν έχουν καμία σχέση με τα εμπορικά λεφτόβερς. Συσκευασίες των 250 γραμμαρίων είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή για οικιακή χρήση. Αυτό έκανα. Το coffee island έχει και συσκευασία των 100 γρ που είναι φουλ βολική ακόμα και για να μην αλέθεις μόνος σου λολ. Αλλά θέλει να το ψάξω παραπάνω. Πάντως εγκαινίασα το aeropress με τη συνταγή του Hoffman και βγήκε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Βέβαια τις ποσότητες, τη θερμοκρασία κλπ τα ρυθμίζω με το μάτι καθώς δεν έχω αντίστοιχο εξοπλισμό. Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή να χρησιμοποίησω και τον μύλο μου. Γενικά με ενθουσιάζει η όλη διαδικασία αλλά δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα τη βαρεθώ. 1 ώρα πριν, golden33 είπε Καλησπέρα φίλε. Επειδή μπήκα πρόσφατα και εγώ στο χορό με το ίδιο setup, να σου πω δύο-τρία πραγματάκια που έμαθα από το διάβασμα που έκανα. Οι καφέδες σε κόκο που βλέπεις κάνουν για όλες τις μεθόδους παρασκευής. Οπότε επιλέγεις καφέδες με βάση το γευστικό σου προφίλ από κάποιο κατάστημα και αλέθεις για αεροπρες. Εγώ συνήθως ρυθμίζω τον hario στα 4-9 notches ανάλογα με το ψήσιμο του καφέ. Οι light/medium ψημένοι θέλουν πιο λεπτή άλεση, οι dark θέλουν πιο χοντρή. Μπορείς να κοιτάξεις και specialty coffees (μονοποικιλιακοί) που θα βρεις σε γνωστά roaster sites (π.χ. kudu, taf, tailor made). Ανάλογα το προφίλ του καφέ που θα πάρεις και το ψήσιμό του, αλλάζεις τις παραμέτρους στην παρασκευή του στο αεροπρες. Δλδ το κόψιμο, την ποσότητα του καφέ, τη θερμοκρασία του νερού και το brewing time. Ότι άλλο θες στείλε και pm. Ευχαριστώ, χρήσιμες συμβουλές. Αυτό σημαίνει ότι αν είμαι λάτρης του εσπρέσσο πρέπει να πάω για dark roasted καφέ ή όχι απαραίτητα; Δοκίμασα έναν medium προς light από το coffee island για αρχή. Να σας πω μήπως ξέρετε κάποιο ελληνικό φόρουμ που ασχολείται με τέτοια πράγματα (π.χ. aeropress); Κυρίως με ενδιαφέρει να βρίσκω μαγαζιά αλλά όχι μόνο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα