Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έτυχε και ήρθα σε επαφή με ένα εργαστήριο στα πλαίσια μαθήματος με ορισμένα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ξέρω λόγω δουλειάς πολύ κόσμο και συνειδητοποίησα ότι μέχρι χτες δεν είχα ανταλλάξει κουβέντα με κάποιον με κινητικό πρόβλημα. Αναρρωτήθηκα ότι με βάση τα νούμερα έπρεπε να ξέρω αρκετούς περισσότερους. Προφανως και ζουμε σε μια χώρα που και να περπατάς μπορεί να πρέπει να βγεις από το πεζοδρόμιο, πόσο μάλλον να έχεις κάποια δυσκολία. Μίλησα με δύο από αυτούς και οκ, χαζο μεν, αλλά ίσως όχι προφανές δεν υπήρχε "ελέφαντας στο δωμάτιο" όλα πήγαν καλά, υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και θεωρώ πως σε εκείνο το μάθημα δεν ένιωσαν κάποια δυσκλία. Ο ένας ο τύπος δεν μπορούσε να φορέσει τα γάντια για το εργαστήριο (δεν ξέρω από αυτά, αλλά περισσότερο ένιωθα ότι δεν υπάκουγαν ακριβώς τα χέρια του). Τον βοήθησα να τα φορέσει και μου χαμογέλασε και ένιωσα πολύ ωραία, άσχετα που έκανα κάτι τόσο μικρό. Σκέφτηκα ότι και ο αδερφός μου (που δεν έχει κινητικό πρόβλημα, αλλά τον βασανίζει κάτι άλλο) θα ήθελα να βρει κάποιον να τον βοηθήσει αν δεν είχε εμένα δίπλα του εκεί έξω. Από την άλλη δεν είναι όλα άσπρο μαύρο, έχω δει αγενείς συμπεριφορές από άτομα με κινητικές δυσκολίες, ίσως επειδή δεν έχουν απαραίτητα συνειδητοποιήσει ότι η ευγένεια και η βοήθεια δεν είναι υποχρεώση κανενός και δεν μπορούμε μόνο να ζητάμε προτεραιότητα στη ζωή, αλλά καμιά φορά και εμείς να κάνουμε κάτι. Το νόημα όλου αυτού για μενα ειναι, αν δουμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια και πραγματικά δεν μας είναι τίποτα να την δώσουμε, ας την προσφέρουμε (εφόσον είμαστε εμείς ασφαλείς). Η ευγένεια έχει ένδεια και η αγένεια περίσσεια. 

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ΑμεΑ= Άτομο με Αναπηρία.

Όχι με ειδικές ανάγκες, όχι με ειδικές ικανότητες, όχι με ιδιαιτερότητες…

ΑΝΑΠΗΡΙΑ είναι η λέξη…δεν δαγκώνει…δεν κολλάει…δεν λερώνει…δεν προσβάλλει…

• Like 20
  • Thanks 4
  • Confused 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, amorealex είπε

ΑμεΑ= Άτομο με Αναπηρία.

Όχι με ειδικές ανάγκες, όχι με ειδικές ικανότητες, όχι με ιδιαιτερότητες…

ΑΝΑΠΗΡΙΑ είναι η λέξη…δεν δαγκώνει…δεν κολλάει…δεν λερώνει…δεν προσβάλλει…

Νομιζω οτι ψαχνοντας μια λεξη που να μην προσβαλλει, δημιουργηθηκαν οι διαφοροι οροι, οπως το ειδικες ικανοτητες που το θεωρω αστοχο. Το ειδικες αναγκες το προτιμω απο το αναπηρια, μου ακουγεται πιο ευγενικο αλλα δεν εχει και τοση σημασια η λεξη οσο το τι κανουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σωστή η παρατήρηση του @amorealex. Προφανώς ο ts δεν είχε ψαξει την διαφορά των όρων, δεν πειράζει το έμαθε τώρα. Ανηκω στα ΑμΕΑ, ευτυχώς όχι με ακροτηριασμενα μέλη η επάνω σε καροτσάκι. Οι περισσότεροι που δεν με ξέρουν και θα με δουν και θα ανοίξουμε κουβέντα στο γιατί δεν εργάζομαι γιατί δεν φεύγω από το σπίτι γιατί μπλα μπλα θα μου πουν ότι με βλέπουνε μια χαρά δεν έχω τίποτα έπρεπε να κάνω το ένα το άλλο κτλ.... Ειδικές ανάγκες σημαίνει πως χρειάζεσαι άνθρωπο να σε βοηθάει μόνιμα, αναπηρία είναι αν δεν είσαι σε θέση να κάνεις κάτι αποτελεσματικά εν μέρη η ολοκληρωτικά, στο εν μέρη είτε το κάνεις με κούραση από λίγη ως εξαντλητική είτε θες πάλι άνθρωπο. Πχ εγώ για ψώνια αν μείνω ποτέ μόνος θα καλώ άνθρωπο να μου τα φέρει δεν μπορώ να έχω το περπάτημα μαζί με το κουβάλημα από το super market μέχρι το σπίτι και μετά την σκάλα. 

Άτομα που κινούνται επάνω σε καροτσάκι στην Ελλάδα έχουν να περάσουν έναν απίστευτο γολγοθά για να μετακινηθούν μόνοι τους. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Like 7
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Michelanjelo είπε

Το ειδικες αναγκες το προτιμω απο το αναπηρια, μου ακουγεται πιο ευγενικο αλλα δεν εχει και τοση σημασια η λεξη οσο το τι κανουμε.

Εσύ μπορεί να το προτιμάς αλλά οι ίδιοι αποφάσισαν αντί για ΑΜΕΑ να αποκαλούνται ΑμεΑ. 

Και κάτι σχετικό 

https://www.esamea.gr/our-actions/rest-actions/5010-i-e-s-a-mea-aiteitai-ti-diorthosi-tis-anaxronistikis-orologias-gia-ta-atoma-me-anapiria-stin-ilektroniki-platforma-www-gov-gr

• Like 5
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι θεωρούσα ΑΜΕΑ =ατομα με ειδικές ανάγκές ενώ ο σύγχρονος όρος είναι με αναπηρία. Μου ακούγεται κακο το με αναπηρια, αλλα αφου ετσι το θελουν, ας ειναι.

το ειδικες αναγκες το ενιωθα οτι καποιος εχει μια ιδιατερη αναγκη πχ χρειαζεται αμαξιδιο. οχι οτι χρειαζεται φροντιστη. Αλλα αυτο ειναι η εικονα που ειχα στο μυαλο μου απλα.

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος έχει ένα "θέμα" με τη λέξη αναπηρία, ενώ δεν θα έπρεπε.

Το βιώνω σχεδόν καθημερινά λέγοντας σε κάποιον "είμαι ανάπηρος" και με κοιτάει έκπληκτος.

Αναπηρία είναι, δεν είναι ντροπή. 

• Like 13
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, amorealex είπε

Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος έχει ένα "θέμα" με τη λέξη αναπηρία, ενώ δεν θα έπρεπε.

Το βιώνω σχεδόν καθημερινά λέγοντας σε κάποιον "είμαι ανάπηρος" και με κοιτάει έκπληκτος.

Αναπηρία είναι, δεν είναι ντροπή. 

πολλα πραγματα δεν ειναι ντροπή, αλλά είναι και θέμα "ακουστικής".

Δεν λες είμαι βιολιντζής, είμαι βιολονίστας είναι το σωστό. Είναι υποτιμητικό. Το να είσαι μαύρος δεν είναι ντροπή όμως δεν λες τη λέξη απο Ν, που σημαίνει μαύρος. Επίσης είναι αγενές γενικά να χρησιμοποιείς επιθετικό προσδιορισμό για την πάθηση, πχ να λες ο φυματικός. Το "είμαι ανάπηρος" μου ακούγεται αγενές. Σαφως καπου χανομαστε και υπαρχει υποκρισια βεβαια.

Παλιά είχα αποκαλέσει στο δημοτικό ένα παιδί "Αλβανό" που όντως ήταν. Δεν είναι προσβλητικό να είσαι από οποιαδήποτε χώρα. Όμως εγώ προσβλητικά το είχα πει.

Δημοσ.

Το γιατί έχουμε προσαψει προσβλητική και υποτιμητικη χροιά σε λέξεις που κανονικά δεν είναι η τις λέμε με υπιτιμητικο τρόπο απέναντι σε άλλους, αυτό είναι θέμα της κοινωνίας και του καθένα μας ατομικά που πρέπει να το κοιτάξει. 

• Like 9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τη χθεσινή συνέντευξη της Κατερίνας Βρανά: 

Αναφορά σε κείμενο

«Η αναπηρία δεν είναι κάτι κακό, είναι μία κατάσταση.Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε από αυτό, αλλά ούτε από την ίδια τη λέξη. Νομίζω ότι η πολιτεία κι η κοινωνία έχει αρχίσει λίγο να κινείται όχι μόνο στην αποδοχή, αλλά και στην ένταξη ανθρώπων με δυσκολίες στην καθημερινή ζωή» εξήγησε και πρόσθεσε:

«Αλλά αντιμετωπίζω ακόμα μεγάλες δυσκολίες, ιδίως σε παλιές πόλεις, όπως η Αθήνα. Στην Ρώμη μου βγήκε η πίστη. Λόγω αρχαιότητας και δομής, έχουν στενούς δρόμους, χάλια πεζοδρόμια, γλιστράνε, δεν υπάρχουν προσβάσεις κι ο κόσμος παρκάρει όπου να ‘ναι» είπε η Κατερίνα Βρανά.

Ακόμη δήλωσε πως δέχτηκε κριτική, όμως, όταν σε δημόσιο σχόλιό της προς τον Κώστα Μακεδόνα παράλλαξε την ατάκα της Τζένης Μπότση από τη σειρά «Το σημάδι του Έρωτα» και του είπε «Τι έγινε Κωστάκη σε γουστάρει η ανάπηρη;».

«Μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να αυτοσαρκάζομαι λέγοντας πως είμαι είμαι ανάπηρη. Είναι ο επιστημονικός ιατρικός όρος. Έπαιξα με την ατάκα της Τζένης Μπότση γράφοντας στον Κώστα Μακεδόνα “τι έγινε Κωστάκη, σε γουστάρει η ανάπηρη;» είπε και συμπλήρωσε αμέσως μετά:

«Μην θίγεστε με τη λέξη, να θίγεστε που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Ελλάδα για τους ανάπηρους».

Όλο το ζουμί είναι στην τελευταία πρόταση...

Επεξ/σία από amorealex
  • Like 6
Δημοσ.
Στις 6/11/2021 στις 1:24 ΜΜ, Michelanjelo είπε

Νομιζω οτι ψαχνοντας μια λεξη που να μην προσβαλλει, δημιουργηθηκαν οι διαφοροι οροι, οπως το ειδικες ικανοτητες που το θεωρω αστοχο. Το ειδικες αναγκες το προτιμω απο το αναπηρια, μου ακουγεται πιο ευγενικο αλλα δεν εχει και τοση σημασια η λεξη οσο το τι κανουμε.

το πολίτικαλ κορέκτ της εποχής μας πάντως είναι το άτομα με αναπηρία ως όρος. μπορεί ν' ακούγεται πιο "κάπως", αλλά αν το σκεφτεί κάποιος, είναι εντελώς μη προσβλητικό. είναι απλά άνθρωποι που συνέβη για τον α ή β λόγο να έχουν μια αναπηρία.

δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει "ειδικές ανάγκες", όλοι τις ίδιες ανάγκες έχουμε απλά κάποιοι έχουν έξτρα δυσκολίες στην ικανοποίησή τους λόγω της αναπηρίας τους.

Στις 6/11/2021 στις 1:49 ΜΜ, Basilhs23___ είπε

Σωστή η παρατήρηση του @amorealex. Προφανώς ο ts δεν είχε ψαξει την διαφορά των όρων, δεν πειράζει το έμαθε τώρα. Ανηκω στα ΑμΕΑ, ευτυχώς όχι με ακροτηριασμενα μέλη η επάνω σε καροτσάκι. Οι περισσότεροι που δεν με ξέρουν και θα με δουν και θα ανοίξουμε κουβέντα στο γιατί δεν εργάζομαι γιατί δεν φεύγω από το σπίτι γιατί μπλα μπλα θα μου πουν ότι με βλέπουνε μια χαρά δεν έχω τίποτα έπρεπε να κάνω το ένα το άλλο κτλ.... Ειδικές ανάγκες σημαίνει πως χρειάζεσαι άνθρωπο να σε βοηθάει μόνιμα, αναπηρία είναι αν δεν είσαι σε θέση να κάνεις κάτι αποτελεσματικά εν μέρη η ολοκληρωτικά, στο εν μέρη είτε το κάνεις με κούραση από λίγη ως εξαντλητική είτε θες πάλι άνθρωπο. Πχ εγώ για ψώνια αν μείνω ποτέ μόνος θα καλώ άνθρωπο να μου τα φέρει δεν μπορώ να έχω το περπάτημα μαζί με το κουβάλημα από το super market μέχρι το σπίτι και μετά την σκάλα. 

Άτομα που κινούνται επάνω σε καροτσάκι στην Ελλάδα έχουν να περάσουν έναν απίστευτο γολγοθά για να μετακινηθούν μόνοι τους. 

αν επιτρέπεται, πχ για βοήθεια με ψώνια σουπερμάρκετ, απευθύνεστε σε συγγενείς κ φίλους; θ ήταν ωραίο ν υπάρχει κάποιος τρόπος εθελοντικής βοήθειας αγνώστων προς ανθρώπους με παρόμοιες ανάγκες.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Locke_John είπε

το πολίτικαλ κορέκτ της εποχής μας πάντως είναι το άτομα με αναπηρία ως όρος. μπορεί ν' ακούγεται πιο "κάπως", αλλά αν το σκεφτεί κάποιος, είναι εντελώς μη προσβλητικό. είναι απλά άνθρωποι που συνέβη για τον α ή β λόγο να έχουν μια αναπηρία.

δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει "ειδικές ανάγκες", όλοι τις ίδιες ανάγκες έχουμε απλά κάποιοι έχουν έξτρα δυσκολίες στην ικανοποίησή τους λόγω της αναπηρίας τους.

αν επιτρέπεται, πχ για βοήθεια με ψώνια σουπερμάρκετ, απευθύνεστε σε συγγενείς κ φίλους; θ ήταν ωραίο ν υπάρχει κάποιος τρόπος εθελοντικής βοήθειας αγνώστων προς ανθρώπους με παρόμοιες ανάγκες.

Προς το παρών τα ψώνια όλα τα φέρνει η μάνα μου, έχουμε και ένα πολύ δύσκολο παλιό σπίτι χωρίς ασανσέρ και με πολλά προβλήματα, η μάνα δεν ξέρω όμως πόσο θα αντέχει στην ζωή της, οπότε εκεί, μάλλον πρέπει να βρω άλλη λύση, είτε παραγγελία με φορτηγάκι που κάνουν κάποια sm είτε άλλος άνθρωπος επί πληρωμή. Αν τα κάνω μόνος μου μετά δεν έχω ενέργεια να κάνω άλλες δουλειές στο σπίτι, καθάρισμα, μαγείρεμα, μπάνιο..... Εθελοντικά δεν ξέρω αν θα ηθελα να βρω λύση, κανένας δεν θέλω να ξοδεύει τον χρόνο του για μένα χωρίς αμοιβή η κάποιο αντάλλαγμα. Ας κοιτάξει το κράτος να αυξήσει τα προνοιακά των ΑμεΑ με τα ψύχουλα που δίνει, αυτοί που είναι με καροτσάκια έχουν πολλαπλασιως χειρότερο πρόβλημα από εμένα το οποίο φυσικά δεν παίζει να λυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. 

• Like 5
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Basilhs23___ είπε

Προς το παρών τα ψώνια όλα τα φέρνει η μάνα μου, έχουμε και ένα πολύ δύσκολο παλιό σπίτι χωρίς ασανσέρ και με πολλά προβλήματα, η μάνα δεν ξέρω όμως πόσο θα αντέχει στην ζωή της, οπότε εκεί, μάλλον πρέπει να βρω άλλη λύση, είτε παραγγελία με φορτηγάκι που κάνουν κάποια sm είτε άλλος άνθρωπος επί πληρωμή. Αν τα κάνω μόνος μου μετά δεν έχω ενέργεια να κάνω άλλες δουλειές στο σπίτι, καθάρισμα, μαγείρεμα, μπάνιο..... Εθελοντικά δεν ξέρω αν θα ηθελα να βρω λύση, κανένας δεν θέλω να ξοδεύει τον χρόνο του για μένα χωρίς αμοιβή η κάποιο αντάλλαγμα. Ας κοιτάξει το κράτος να αυξήσει τα προνοιακά των ΑμεΑ με τα ψύχουλα που δίνει, αυτοί που είναι με καροτσάκια έχουν πολλαπλασιως χειρότερο πρόβλημα από εμένα το οποίο φυσικά δεν παίζει να λυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. 

κατάλαβα.. είναι περίεργο το αίσθημα ν εξαρτάσαι για κάποιες ανάγκες, από άλλο πρόσωπο, έστω κ αν αυτό είναι το πλέον ανιδιοτελές για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δλδ η μητέρα. σωστό κ αυτό που αναφέρετε για την βοήθεια με αντάλλαγμα, θ μπορούσε αυτό ν είναι στην κρίση του βοηθούμενου κ του βοηθούντος ατόμου.
πάντως, είναι γεγονός ότι σπανιότατα έξω στην Αθήνα, σε κεντρικές περιοχές ειδικά όπου κινούμαι πεζός, βλέπω ανθρώπους με καροτσάκια. προφανώς, δε νομίζω ν μην υπάρχουν, αλλά λόγω αφιλόξενης πόλης, δεν βγαίνουν εκτός σπιτιών..

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Ας κοιτάξει το κράτος να αυξήσει τα προνοιακά των ΑμεΑ με τα ψύχουλα που δίνει

+1 αλλα δεν προκειται ειναι αναλγητο...

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Locke_John είπε

κατάλαβα.. είναι περίεργο το αίσθημα ν εξαρτάσαι για κάποιες ανάγκες, από άλλο πρόσωπο, έστω κ αν αυτό είναι το πλέον ανιδιοτελές για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δλδ η μητέρα. σωστό κ αυτό που αναφέρετε για την βοήθεια με αντάλλαγμα, θ μπορούσε αυτό ν είναι στην κρίση του βοηθούμενου κ του βοηθούντος ατόμου.
πάντως, είναι γεγονός ότι σπανιότατα έξω στην Αθήνα, σε κεντρικές περιοχές ειδικά όπου κινούμαι πεζός, βλέπω ανθρώπους με καροτσάκια. προφανώς, δε νομίζω ν μην υπάρχουν, αλλά λόγω αφιλόξενης πόλης, δεν βγαίνουν εκτός σπιτιών..

Η μάνα έχει πολλά ψυχολογικά από παλιά.... μερικές φορές με το ζόρι κάθομαι εδώ αλλα τι να γίνει, μικρός στο σχολείο, αρκετά εσωστρεφής, όλο προβλήματα με συμμαθητές, bullying και τσαμπουκάδες, πάλι καλά που μου έμειναν κάποιοι καλοί φίλοι. Στο κέντρο μένω, υπάρχει τεράστιο θέμα με τα πεζοδρόμια, άσε που άμα βρέξει, όλο το νερό από Στρέφη και Λυκαβηττό κατεβαίνει από τους παράδρομους και πλημμυρίζει τις όμορες περιοχες. Σόλωνος και Θεμιστοκλεους με στα στενά πεζοδρόμια ακόμα δεν έγιναν μόνο για πεζούς.... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...