Locke_John Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Ως ενδιαφέροντες υπάρχοντες τρόποι βοήθειας πάντως που ήδη ξέρω είναι οι εξής 2 : 1)ανάγνωση βιβλίων για άτομα με προβλήματα όρασης 2)φιλοξενία για 12-14 μήνες σκύλου προοριζόμενου για συνοδός τυφλών ατόμων κ βοήθεια με την κοινωνικοποίησή του . θα πρότεινα μετονομασία του παρόντος thread στο "...με αναπηρίες¨" 2
Speculoos Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Στις 6/11/2021 στις 2:49 ΜΜ, Michelanjelo είπε Το να είσαι μαύρος δεν είναι ντροπή όμως δεν λες τη λέξη απο Ν, που σημαίνει μαύρος Στα αγγλικά μιλάς σε όποιον μαύρο βλέπεις για να υπάρχει θέμα με το n-word; 😅
DownUNDERground Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε είτε παραγγελία με φορτηγάκι που κάνουν κάποια sm Αυτό θα έπρεπε να το κάνεις ήδη. Είναι πανεύκολο και πολύ λειτουργικό από την πανδημία και έπειτα. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, DownUNDERground είπε Αυτό θα έπρεπε να το κάνεις ήδη. Είναι πανεύκολο και πολύ λειτουργικό από την πανδημία και έπειτα. Μου το είχανε προτείνει και συγγενείς αυτο. Παρόλα αυτά είναι αδύνατον να τον εφαρμόσω τώρα γιατί δεν το θέλει η μητέρα μου, βγαίνει έξω κάθε μέρα και αγοράζει λίγα λίγα διαφορά προϊόντα, αν κάθεται μέσα τότε νευριάζει και ξεσπάει σε μένα, δεν ακούει κανέναν, οπότε δεν έχει νόημα να το κάνω. Κάποια στιγμή της ζωής της θα κουραστεί.... προς το πάρων είναι 58 ετών και δεν καταλαβαίνει Χριστό από κούραση.....
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 5 ώρες πριν, Speculoos είπε Στα αγγλικά μιλάς σε όποιον μαύρο βλέπεις για να υπάρχει θέμα με το n-word; 😅 δεν είναι αποδεκτή ούτε στα ελληνικά. Απλά είναι η επικρατούσα κουλτούρα. Από το να βλέπεις κείμενα με αγγλικό ερωτηματικό, αγγλικά εισαγωγικά μέχρι άλλα παράλογα όπως αυτά.
pontez2 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Να πω λιγο μερικά πράγματα στον ts. Το οτι κάποιος έχει μια αναπηρία, δε σημαίνει πως δεν ειναι άνθρωπος. Μπορει να ειναι καλός, κακός, ευγενικός, αγενής κτλ κτλ. Μη σε παραξενεύουν οι συμπεριφορές. Επειδή ειμαι στον χώρο, μην εκπλαγεις αν κάποιος ζητήσει επιτακτικά να πάρει μια σειρά. Αν βολευετε στο επιδομα και δεν επιθυμεί να εργαστεί. Αν δεν ξέρει να γράψει μια πρόταση ενώ έχει τελειώσει πανεπιστήμιο. Επίσης, μην εκπλαγεις αν δεις άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα να κάνει πράγματα που εγω κι εσυ δε θα μπορουσαμε να φανταστούμε. Να προσπαθεί να βοηθήσει συνανθρώπους του με λίγότερα προβλήματα, να εργάζεται κανονικά κτλ κτλ. Μια συμβουλήσε όλους όσους διαβάζουν το συγκεκριμένο τοπικ. Η αναπηρία μπορει να ειναι ορατή αλλά μπορει να ειναι και "αόρατη". Δεν έχουμε τη παραμικρή ιδέα το τι σταυρό κουβαλάει αυτος που συνομιλούμε στο insomnia, που έχουμε διπλα μας στη δουλειά, στη σχολή, στο σχολείο κτλ. Οπότε δεν ειναι κακό να δινουμε δευτερες ευκαιρίες σε συμπεριφορές που μας ξενίζουν. 14 2
Speculoos Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 39 λεπτά πριν, Michelanjelo είπε δεν είναι αποδεκτή ούτε στα ελληνικά. Απλά είναι η επικρατούσα κουλτούρα. Από το να βλέπεις κείμενα με αγγλικό ερωτηματικό, αγγλικά εισαγωγικά μέχρι άλλα παράλογα όπως αυτά. Το να χρησιμοποιείς λέξεις όπως nigga και nigger δεν είναι αποδεκτό ό,τι γλώσσα κι αν χρησιμοποιείς. Το νέγρος/negro είναι κάτι το διαφορετικό. Αν και ξεφεύγουμε από το νήμα που ξεκίνησες, η λέξη "νέγρος" στα ελληνικά δεν είχε ποτέ τη σημειολογία ή αλλιώς connotation του αγγλικού nigger που είναι μεν γλωσσολογική προσαρμογή και νεολογισμός του ισπανικού negro αλλά με καθαρά κοινωνική προέκταση. Ως υποτιμητικό όρο στα ελληνικά χρησιμοποιούσαμε πάντα τη λέξη "αράπης". Η λέξη "νέγρος" στα ελληνικά είχε μια πιο λόγια απήχηση και σα νεολογισμός δεν πέτυχε τόσο, δεν ήταν κάτι που χρησιμοποιούσε ο κόσμος στην καθημερινότητά του που θα προτιμούσε λέξεις όπως "μαύρος" ή "αράπης". Εξάλλου στην αμερικάνικη κουλτούρα ακόμα και η λέξη "μαύρος/black" δεν είναι τόσο κοινωνικά απόδεκτή όσο το "coloured/έγχρωμος" ή "αφροαμερικάνος", λέξεις που στα ελληνικά ακούγονται περίεργες. Από την άλλη σε λατινογενείς γλώσσες καθώς και σε λαούς με λατινογενή δάνεια ή δίχως ιστορία μαύρων σκλάβων και αποικιών η λέξη negro ή παραφθορές της είναι τυπικές σε καθημερινή χρήση. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λατινική Αμερική δηλώνει απλά τους μαύρους ενώ σε άλλες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία είναι παλιομοδίτικη και ξεπερασμένη. Δε θα δείρει κάποιος Ιταλός γιατί είπες νέγρος αλλά θα σε κοιτάξει σα να έσκασες με χρονομηχανή από το 1945. 2 1
papoys1 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, pontez2 είπε Μια συμβουλήσε όλους όσους διαβάζουν το συγκεκριμένο τοπικ. Η αναπηρία μπορει να ειναι ορατή αλλά μπορει να ειναι και "αόρατη". Δεν έχουμε τη παραμικρή ιδέα το τι σταυρό κουβαλάει αυτος που συνομιλούμε στο insomnia, που έχουμε διπλα μας στη δουλειά, στη σχολή, στο σχολείο κτλ. Οπότε δεν ειναι κακό να δινουμε δευτερες ευκαιρίες σε συμπεριφορές που μας ξενίζουν. Συμφωνώ με όλα αλλά κράτησα αυτό διότι το θεωρώ το πιο σημαντικό. Όταν βλέπουμε κάποιον με κινητικά ή άλλα σωματικά προβλήματα τον ξεχωρίζουμε αμέσως και φυσικά του φερόμαστε ανάλογα , αλλά υπάρχουν περιπτώσεις τόσο εκεί έξω όσο ενδεχομένως και εδώ μέσα που κάποιος για να τις καταλάβει πρέπει να έχει σχετική εμπειρία π.χ. ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού καλής λειτουργικότητας που οι περισσότεροι θα το χαρακτηρίσουν κακομαθημένο και θα κοιτάνε τους συνοδούς του με άγριο βλέμμα γιατί π.χ. δεν το συνετίζουν και το αφήνουν να έχει κακή συμπεριφορά. Θα πω περίπτωση που μου συνέβη πρόσφατα σε κατάστημα jumbo. Υπάρχουν ουρές στα ταμεία 5-6 ατόμων και πλησιάζει κυρία με ένα παιδάκι 8-10 χρόνων με 2-3 πραγματάκια στα χέρια μπαίνει στην ουρά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το συνετίσει αλλά το παιδάκι βγάζει κακή συμπεριφορά και δεν κάθεται ήσυχο. Έχουν γυρίσει σχεδόν όλοι και κοιτάνε με εκείνο το βλέμμα που μιλάει και λέει "κοίτα πως το έχει κακομαθημένο". Είμαι στη μέση της ουράς λόγω εμπειρίας βλέπω τη διαφορετικότητα του παιδιού γυρνάω και λέω στη κυρία να μην την προσβάλλω κιόλας "περάστε 2-3 πραγματάκια έχετε" Ευτυχώς δεν μίλησε κανείς από την ουρά διότι ήμουν και έτοιμος για καυγά. Για αυτό θα πω και εγώ την ίδια πρόταση. Δεν είναι κακό να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες. Ποτέ δεν ξέρουμε τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας μας. 3
Nabuko Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, Speculoos είπε Εξάλλου στην αμερικάνικη κουλτούρα ακόμα και η λέξη "μαύρος/black" δεν είναι τόσο κοινωνικά απόδεκτή όσο το "coloured/έγχρωμος" Είτε από άγνοια είτε από λάθος, τα έγραψες ανάποδα
Basilhs23___ Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 2 ώρες πριν, papoys1 είπε Συμφωνώ με όλα αλλά κράτησα αυτό διότι το θεωρώ το πιο σημαντικό. Όταν βλέπουμε κάποιον με κινητικά ή άλλα σωματικά προβλήματα τον ξεχωρίζουμε αμέσως και φυσικά του φερόμαστε ανάλογα , αλλά υπάρχουν περιπτώσεις τόσο εκεί έξω όσο ενδεχομένως και εδώ μέσα που κάποιος για να τις καταλάβει πρέπει να έχει σχετική εμπειρία π.χ. ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού καλής λειτουργικότητας που οι περισσότεροι θα το χαρακτηρίσουν κακομαθημένο και θα κοιτάνε τους συνοδούς του με άγριο βλέμμα γιατί π.χ. δεν το συνετίζουν και το αφήνουν να έχει κακή συμπεριφορά. Θα πω περίπτωση που μου συνέβη πρόσφατα σε κατάστημα jumbo. Υπάρχουν ουρές στα ταμεία 5-6 ατόμων και πλησιάζει κυρία με ένα παιδάκι 8-10 χρόνων με 2-3 πραγματάκια στα χέρια μπαίνει στην ουρά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το συνετίσει αλλά το παιδάκι βγάζει κακή συμπεριφορά και δεν κάθεται ήσυχο. Έχουν γυρίσει σχεδόν όλοι και κοιτάνε με εκείνο το βλέμμα που μιλάει και λέει "κοίτα πως το έχει κακομαθημένο". Είμαι στη μέση της ουράς λόγω εμπειρίας βλέπω τη διαφορετικότητα του παιδιού γυρνάω και λέω στη κυρία να μην την προσβάλλω κιόλας "περάστε 2-3 πραγματάκια έχετε" Ευτυχώς δεν μίλησε κανείς από την ουρά διότι ήμουν και έτοιμος για καυγά. Για αυτό θα πω και εγώ την ίδια πρόταση. Δεν είναι κακό να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες. Ποτέ δεν ξέρουμε τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας μας. Δυστυχώς αυτα τα περιστατικά που λες με το φάσμα του αυτισμού η κατι περιπτώσεις με νοητική υστέρηση, είναι συχνότατο φαινόμενο να κακοχαρακτηριζουν τους γονείς. Έχω διαβάσει θλιβερά περιστατικα με γονείς που αν είσαι γνώστης, κρατιέσαι στο όριο να μην τσακωθείς με τον άλλο, το θέμα είναι ότι ο άλλος δεν ξέρει τι παίζει και σε κρίνει επί προσωπικού, όσοι είναι γονείς καλυτερα να ασχολούνται με την διαγωγή των παιδιών τους και να αφήσουν πως έχει η δεν έχει το παιδί ή άλλη μάνα. 1
lector Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 1) Η αναπηρια δεν ειναι ντροπη, ουτε εγκλημα. Δεν ειναι κακο να αποκαλεσεις ενα ΑμεΑ ΑμεΑ. Ειναι η πραγματικοτητα. Τα ακομπλεξαριστα ΑμεΑ χρησιμοποιουν ηδη τον ορο αυτον. Το οτι ο ορος "αναπηρος" εχει καθιερωθει ως προσβλητικος στη γλωσσα του νεοελληνα ειναι κατι εντελως διαφορετικο. 2) Ο ορος "με ειδικες ικανοτητες" ειναι εντελως αστοχος. Ατομο με ειδικες ικανοτητες ειναι ξερω γω ο Τσιτσιπας ή ο Μεσσι. Το να αποκαλεις ατομο χωρις ποδια σε καροτσακι "ατομο με ειδικες ικανοτητες" πιο πολυ προσβλητικο ειναι λογω υπερβολικης κορεκτιλας παρα να τον/την αποκαλεσεις αναπηρο/η. 3) Οι "μαυροι" μεταξυ τους μια χαρα αποκαλουν ο ενας τον αλλο nigga ή nigger, κυριως χιουμοριστικα ή στο φιλικο, οπως εμεις λεμε ο ενας τον αλλο "ρε μαλακα", χωρις να εχουμε διαθεση εξυβρισης. Το προβλημα ξεκινα οταν ενας λευκος αποκαλεσει ενα μαυρο "nigga" ή αλλο συνωνυμο, ποσο μαλλον αν δεν ειναι κολληταρια μεταξυ τους. 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Super Moderators Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 12 minutes ago, lector said: 2) Ο ορος "με ειδικες ικανοτητες" ειναι εντελως αστοχος. Ατομο με ειδικες ικανοτητες ειναι ξερω γω ο Τσιτσιπας ή ο Μεσσι. Το να αποκαλεις ατομο χωρις ποδια σε καροτσακι "ατομο με ειδικες ικανοτητες" πιο πολυ προσβλητικο ειναι λογω υπερβολικης κορεκτιλας παρα να τον/την αποκαλεσεις αναπηρο/η. Χρησιμοποιεί κανείς αυτό τον όρο? Με ειδικές ανάγκες λένε, όχι ικανότητες.
lector Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 17 λεπτά πριν, Thresh είπε Χρησιμοποιεί κανείς αυτό τον όρο? Με ειδικές ανάγκες λένε, όχι ικανότητες. Ευτυχως πλεον οχι ιδιαιτερα, αλλα μεχρι πριν καποιο χρονικο διαστημα ακουγοταν συχνα, χαριν του politically correct. Ειχαν γραφτει και αρθρα σχετικα με το ζητημα.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Super Moderators Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δεν το είχα καν πάρει χαμπάρι.
Nabuko Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, Thresh είπε Χρησιμοποιεί κανείς αυτό τον όρο? Με ειδικές ανάγκες λένε, όχι ικανότητες. Το ξαναέγραψα και πριν. Οι ίδιοι θέλουν να αποκαλούνται με αναπηρία και όχι με ειδικές ανάγκες. Γι' αυτό έχει αλλάξει το Α.Μ.Ε.Α. σε ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα