Προς το περιεχόμενο

Ανασκόπηση 2021 (part 1)


chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

To 2021 φτάνει στο τέλος του, μια ακόμη χρονιά στην δίνη της πανδημίας, να διαψεύδονται όλες οι ελπίδες και τα όνειρα για γρήγορη ανάκαμψη με πλέον άγνωστο το πότε και αν θα βγούμε οριστικά από αυτήν την κατάσταση.

Η αρχική αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε την πανδημία διαψεύσθηκαν στο δεύτερο μισό του χρόνου με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, ανθεκτικά στην ανοησία των εμβολιασμών. Ακόμα και αυτό το γεγονός ήταν άλλη μια απόδειξη της οικονομικής ανισότητας που υπάρχει στον πλανήτη καθώς ενώ οι αναπτυγμένες χώρες προχωρούσαν σε τρίτες δόσεις εμβολιασμού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου όπως Αφρική, Ασία οι πολίτες δεν είχαν καν πρόσβαση σε αυτά. Αποτέλεσμα να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις που θα ταλαιπωρήσουν τον πλανήτη όλο το δεύτερο μισό του 2021 ενώ προς το τέλος του η νέα μετάλλαξη omicron θα δείξει ότι η πανδημία θα είναι μαζί μας για πολλά ακόμα χρόνια.

Φυσικά σε όλη αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία με δυσοίωνες τις μελλοντικές προβλέψεις και τις δυτικές χώρες να συνεχίζουν ασταμάτητα την αλόγιστη έκδοση νέου χρήματος εκτινάσσοντας το πληθωρισμό και τις τιμές τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και πετρελαίου, ενέργειας.

To Bitcoin για άλλη μια φορά σε όλη αυτή την οικονομική αβεβαιότητα λειτούργησε σαν safe heaven για τα επενδυτικά κεφάλαια ενώ το 2021 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η χρονιά καθιέρωσης του ως εάν αποθεματικό αξίας και επενδυτικό προϊόν όχι μόνο για τα χρηματιστηριακά χαρτοφυλάκια αλλά ακόμα και για κράτη.

To Εl Salvador θα γίνει το πρώτο κράτος στην ιστορία που θα καθιερώσει ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα το Bitcoin ως επίσημο του κράτους. Μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla θα μετατρέψουν αποθεματικά τους κεφάλαια στο ψηφιακό νόμισμα ενώ στα μέσα της χρονιάς θα έχουμε και την έγκριση του πρώτου ETF στα χρηματιστήρια της Αμερικής.

H ισοτιμία του Bitcoin θα εκτοξευτεί σε ένα ξέφρενο ράλι που θα φτάσει τις 60 χιλιάδες δολάρια ενώ αυτή την φορά τα μετέπειτα διαδοχικά μεγάλα crash δεν κατάφεραν να το κρατήσουν από τα 50 χιλιάδες δολάρια μια ισοτιμία που έπιασε ξανά προς το τέλος του χρόνου.

Ένα άλλο μεγάλο γεγονός είναι και η καθολική απαγόρευση του mining στην Κίνα της άλλοτε κραταιάς χώρας στην εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων. Τα μεγάλα mining farm της χώρας άρχισαν να μεταναστεύουν είτε στις γειτονικές χώρες είτε να συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα μέσα στην Κίνα πίσω από vpn με εξωχώριες ιp. Mέσα σε αυτή την κατάσταση οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκαν σαν την νέα μεγάλη δύναμη στο χώρο του mining με πολιτείες να καθιερώνουν νόμους ώστε να προσελκύσουν mining farm στο έδαφος τους ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στο τομέα αυτό δείχνοντας το δρόμο για την αλματώδη αυτή ανάπτυξη.

Aς δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε αυτή την χρονιά.

 


Ιανουάριος

3/1

Συνεχίζεται η ξέφρενη ανοδική πορεία της ισοτιμίας του Bitcoin σπάζοντας τα 30 χιλιάδες δολάρια, απαρχή για την επακόλουθη αλματώδη άνοδο.

 

 

 

5/1

Ενα γεγονός που δείχνει το αυστηρό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των ψηφιακών ανταλλακτηρίων είναι το πρόστιμο που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές στην πλατφόρμα διαφύλαξης ψηφιακών νομισμάτων Bitgo ύψους 98 χιλιάδων δολαρίων για συναλλαγές με ip που προέρχονται από χώρες οικονομικά αποκλεισμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως η Κούβα, Ιραν, Κριμαία, Συρία και Ουκρανία. Οι συναλλαγές ήταν ύψους 184 Bitcoin.

Tην ίδια μέρα η αμερικανικές αρχές δίνουν το πράσινο φως στα τραπεζικά ιδρύματα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν stable coins ψηφιακά νομίσματα. 

 

9/1

To Bitcoin σπάει και το φράγμα των 40.000 δολαρίων συνεχίζοντας την εκρηκτική του άνοδο της ισοτιμίας.

bitcoina-870x429.jpeg

 

21/1

Η πρώτη μεταγραφή στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που πληρώνεται αποκλειστικά με Bitcoin. Συγκεκριμένα η ομάδα της Β κατηγορίας της Ισπανίας πληρώνει αποκλειστικά με Bitcoin πρώην επιθετικό της Ρεαλ Μαδρίτης.

 

 

 

21/1

H μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στο κόσμο η BlackRock  προσθέτει τα Bitcoin future ως επιλογή στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο κάτι που δείχνει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο να μεταφέρει κεφάλαια στο Bitcoin θεωρώντας το ως ένα ασφαλές καταφύγιο στην παγκόσμια οικονομική περιδίνηση.

 

23/1_

Ένας από τους πλέον γνωστούς απατεώνες στο χώρο του Bitcoin που περιφέρει τον εαυτό του σαν αυτόν που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο του Satoshi Nakamoto ξεκινάει μια νομική εκστρατεία κατά παντών στο Bitcoin οικοσύστημα, προγραμματιστών, εταιριών και όποιον έχει γενικά σχέση με το ψηφιακό νόμισμα. Αργότερα μέσα στο χρόνο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν οικονομικό συμφέρον από το Bitcoin ιδρύουν ένα οργανισμό τον COPA και μηνύουν με την σειρά τους τον Craig Wright, μια δίκη που εκκρεμεί για το 2022.

Όμως τα νομικά προβλήματα δεν σταματάνε για τον Craig Wright aka faketoshi καθώς το Νοέμβριο του 2021  σε αστικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κλήθηκε να πληρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια μετά από μήνυση συγγενών πρώην συνεργάτη του.

Ο Craig Wright αυτοσυστήθηκε το 2015 ως o δημιουργός του Bitcoin παρουσιάζοντας παραποιημένα, χαλκευμένα στοιχεία.

 

24/1

Ένα από τα μεγαλύτερα ασιατικά ανταλλακτήρια το OkCoin ενσωματώνει το νέο πρωτόκολλο πληρωμών που πατάει πάνω στο Bitcoin και που προσφέρει μηδενικά fee το lightning network.

 

24/1

H MicroStrategy συνεχίζει να μετατρέπει τα αποθεματικά της σε Bitcoin κάτι που θα συνεχίσει να κάνει για όλο το 2021 με το τέλος της χρονιάς να είναι η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας με τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε Bitcoin αξίως δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 


Φεβρουάριος

4/2

Η MicroStrategy συνεχίζει την επιθετική της εξαγορά σε Bitcoin προσθέτοντας και αλλά 295 ψηφιακά νομίσματα στα αποθεματικά της.

 

8/2

Σαν βόμβα πέφτει στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων η ανακοίνωση της Tesla ότι έχει αγοράσει Bitcoin αξίας 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ ξεκινάει να δέχεται το ψηφιακό νόμισμα και για την αγορά των αυτοκινήτων της. Mόνο αυτή η είδηση εκτοξεύει την ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος κοντά στα 45 χιλιάδες δολάρια.

tesla-bitcoin-1170x429.jpg

 

12/2

Η αρχαιότερη τράπεζα της Αμερικής ανακοινώνει ότι ετοιμάζει πλατφόρμα διαφύλαξης Bitcoin.

 

12/2

Οι ρυθμιστικές αρχές του Καναδά άναψαν το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγμάτευσης του πρώτου Bitcoin ETF στο χρηματιστήριο της χώρας με ticker “ABTC”

 

 

 

13/2

To Miami περνάει ψήφισμα για την αποδοχή του Bitcoin ως μέσο πληρωμής των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και αποδοχής του ως μέσο πληρωμής των δημοτικών τελών. Ο δήμαρχος του Miami είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του ψηφιακού νομίσματος.

Tesoreria-Miami-alcalde-bitcoin-1000x429.jpg

 

13/2

O CEO του Twitter Jack Dorsey μαζί με τον ραπερ Jay-Z ανακοινώνουν την δημιουργία ενός Bitcoin trust για προγραμματιστές αξίας 500 Bitcoin για όσους αναπτύξουν εφαρμογές γύρω από το ψηφιακό νόμισμα. Το ₿trust έχει στόχο να προσελκύσει κυρίως developer από την Ινδία και Αφρική.

Screenshot_20211226_211501.png

 

14/2

O φυλακισμένος πολιτικός της αντιπολίτευσης στην Ρωσία αποκαλύπτει ότι οι δωρεές με Bitcoin στην ιστοσελίδα υποστήριξης του έχουν ξεπεράσει τις 200.000 δολάρια.  Για άλλη μια φορά το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιείτε ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότης σε αντιφρονούντες που τους έχει κοπεί κάθε πρόσβαση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας τους.

 

14/2

Άλλη μια μεγάλη είδηση για το ψηφιακό νόμισμα μέσα στον Φεβρουάριο ήταν η ανακοίνωση της Mastercard ότι ετοιμάζει πλατφόρμα ώστε τα συνεργαζόμενα εμπορικά καταστήματα να μπορούν να δέχονται Bitcoin και ψηφιακά νομίσματα.

 

17/2

Συνεχίζεται η ξέφρενη άνοδος της ισοτιμίας του Bitcoin καθώς σπάει και το φράγμα των 50.000 δολαρίων.

1_nvGeTrWko8UgJ0Ffo4LuGQ-768x429.jpeg

 

17/2

Oι ρυθμιστικές αρχές του Καναδά δίνουν άδεια διαπραγμάτευσης και δεύτερου Bitcoin ETF.

 

20/2

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ξέφρενη ανοδική πορεία της ισοτιμίας του ξεπερνώντας τα 56.000 δολάρια και φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του σε συνολική κεφαλαιοποίηση το 1 τρις δολάρια.

 

25/2

H Square η εταιρεία διαχείρισης του ομωνύμου mobile app ψηφιακών πληρωμών μαζί με τα οικονομικά της στοιχεία ανακοινώνει ότι πρόσθεσε στα αποθεματικά της ακόμα 3.318 Bitcoin κάτι που αντιπροσωπεύει το 3% των συνολικών της κεφαλαίων. Αξία όμως έχουν και τα ίδια οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε καθώς 2 εκατομμύρια ενεργοί λογαριασμοί κατέχουν Bitcoin μέσω του app ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2021 ένα εκατομμύριο χρήστες της εφαρμογής αγόρασαν το ψηφιακό νόμισμα.

 

25/2

Η MicroStrategy ανακοινώνει την μεγαλύτερη αγορά Bitcoin καθώς προσθέτει 19.452 ψηφιακά νομίσματα με την αξία τους να ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 


Μάρτιος

9/3

Άλλη μια εταιρεία τεχνολογίας ανακοινώνει ότι προσθέτει στα αποθεματικά της Bitcoin. Η κινεζική Meitu που διαχειρίζεται δημοφιλής mobile εφαρμογές ανακοινώνει ότι αγοράζει Bitcoin αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

BB1emiGC-1024x429.jpeg

 

9/3

Ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος Rokke ανακοινώνει την δημιουργία ενός επενδυτικού fund αξίας 58 εκατομμυρίων δολαρίων αποκλειστικά σε Bitcoin.

 

14/3

H ισοτιμία του Bitcoin σπάει άλλο ένα ορόσημο αυτό των 60.000 δολαρίων.

H άνοδος θα συνεχιστεί μέχρι τα 66.000 δολάρια το νέο ATH του Bitcoin αγγίζοντας σε μερικά ανταλλακτήρια προς στιγμή ακόμα και τα 70.000. Οι επόμενοι μήνες όπως είναι φυσικό θα είναι διορθωτικοί χωρίς όμως να καταρρεύσει η αξία του ψηφιακού νομίσματος όπως είχε συμβεί σε όλα τα προηγούμενα ATH του διατηρώντας τα 40-50 χιλιάδες δολάρια.

2c1hhnrlnum61-768x407.jpg

 

25/3

H Tesla ενεργοποιεί τις πληρωμές με Bitcoin για την αγορά των αυτοκινήτων της.

ExORCm2UUAEUPGi.jpeg

27/3

To Timestamp δίκτυο της Microsoft που πατάει πάνω στο Bitcoin Blockchain με την ονομασία ΙΟΝ μπαίνει μετά από 4 χρόνια ανάπτυξης σε λειτουργία.

D6hz5ulXkAAVeok.jpg

 

27/3

To ανταλλακτήριο του Καναδά Coinsquare αναγκάζεται από τις φορολογικές αρχές τις χώρας να δώσει στοιχεία πελατών που κατέχουν ψηφιακά νομίσματα αξίας πάνω από 20.000 δολάρια κίνηση που δείχνει και τον όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των φορολογικών αρχών πάνω στα έσοδα από ψηφιακά νομίσματα.

 

29/3

H πολιτεία του Kentucky περνάει νομοθεσία για την προσέλκυση Bitcoin miner στο έδαφος της. Μέσα στο 2021 θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις και από άλλες πολιτείες της Αμερικής μετατρέποντας την χώρα σε ένα μεγάλο Bitcoin Hub μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

29/3

Συνταξιοδοτικό ταμείο της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνει ότι έχει μετατρέψει το 5% των αποθεματικών του σε Bitcoin κάτι που μεταφράζεται σε 17.4 εκατομμύρια δολάρια.

 

31/3

Άλλη μια από τις μεγάλες ειδήσεις για το Bitcoin στο τέλος του Φεβρουαρίου καθώς η Paypal ανακοινώνει την ενεργοποίηση για πληρωμές με το ψηφιακό νόμισμα στο checkout της εφαρμογής της. Η δυνατότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη μόνο για αμερικανούς πολίτες.

 

 

 


Απρίλιος

 

2/4

Πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές 6.5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Coinbase καθώς βρέθηκε ότι από το 2015 μέχρι το 2018 στην ανταλλακτήριο συμφερόντων της CDAX λειτουργούσαν trading bot που χειραγωγούσαν την ισοτιμία όχι μόνο του Bitcoin αλλά και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.

 

2/4

Την ίδια μέρα η Coinbase ανακοινώνει ότι στις 14 Απριλίου εισέρχεται στο χρηματιστήριο τεχνολογίας της Νέας Υόρκης Nasdaq και είναι το πρώτο ανταλλακτήριο που περνάει σε δημόσια διαπραγμάτευση.

 

7/4

Παραδίδεται στις αμερικανικές αρχές ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου σε όγκο συναλλαγών Bitmex. Πριν λίγους μήνες είχαν συλληφθεί και οι άλλοι δυο συνιδρυτές της πλατφόρμας. Το ανταλλακτήριο αν και είχε διάφορες έδρες ανά τον κόσμο παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία καθώς πρόσφερε σε Αμερικανούς πολίτες διαπραγματεύσεις μελλοντικών συμβολαίων βασισμένων πάνω στο Bitcoin χωρίς να έχει την σχετική άδεια. Πρόσθετα δεν είχε και κανένα μέτρο Know Your Customer. Mέσα σε λίγες μέρες το Bitmex αλλάζει διοίκηση και βγάζει ανακοίνωση ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

8/4

H Coinbase στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου του 2021 ανακοινώνει έσοδα 1.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

10/4

H στοιχηματική εταιρεία με ψηφιακά νομίσματα Sportsbet.io ανανεώνει το συμβόλαιο με την Southampton για άλλα τρία χρόνια ενώ ανακοινώνει ότι θα πληρώσει όλα τα bonus των παικτών της ομάδα σε Bitcoin. 

SportBet_Kit_Shots_040-768x489.jpg

 

10/4

Μεγάλη εταιρεία Real Estate της Καλιφόρνια η Rick Caruso ανακοινώνει ότι έχει μετατρέψει το 1% των αποθεματικών της σε Bitcoin.

 

11/4

Iστοσελίδα για την οικονομική διαφάνεια της Ουκρανίας δίνει τα στοιχεία ότι συνολικά οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν στην κατοχή τους 46.351 Bitcoin.

 

16/4

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός COPA(Cryptocurrency Open Patent Alliance), μια συνεργασία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας με δραστηριότητα στο Bitcoin κατέθεσε μήνυση στο Βρετανικό ανώτατο δικαστήριο κατά του Craig Wright και της απόπειρας του να οικειοποιηθεί την δημιουργία του Bitcoin White paper. O οργανισμός στο statement του αναφέρει ότι ο Craig Wright με λίγα λόγια είναι ένας απατεώνας που καμία σχέση δεν έχει όχι μόνο με την δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος.

Ο οργανισμός COPA έχει μέλη μεγάλες επιχειρήσεις του οικοσυστήματος του Bitcoin όπως το kraken, OkCoin, Square, MicroStrategy με σκοπό της υπεράσπιση του από περιπτώσεις patent troll όπως αυτή του Craig Wright.

https://twitter.com/opencryptoorg/status/1381642092624015360

 

17/10

H Τουρκία απαγορεύει την χρήση του Bitcoin ως μέσου συναλλαγών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Στόχος είναι να ελέγξει τις μεγάλες εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό που πραγματοποιούνται με το ψηφιακό νόμισμα. Η λίρα της Τουρκίας είχε καταρρεύσει με τους πολίτες της χώρας να βρίσκουν καταφύγιο εκτός των άλλων και στο Bitcoin ενώ χρησιμοοποιείτε αρκετά συχνά για την μεταφορά συναλλάγματος.

 

18/10

O μεγάλος παγκόσμιος ασφαλιστικός κολοσσός ΑΧΑ με έδρα την Eλβετία ανακοίνωσε ότι θα δέχεται Bitcoin για πληρωμές των ασφαλιστικών συμβολαίων της.

 

19/10

Ξεκινάει στην Κίνα το μεγάλο shutdown των Bitcoin miner ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και η καθολική του απαγόρευση. Ήδη μεγάλα mining farm στην εσωτερική Μογγολία σταματάνε την δραστηριότητα τους και σημειώνεται μεγάλη πτώση στην επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining. Aρχικά θεωρήθηκε ότι η πτώση αυτή προήλθε λόγο ενός blackout μετά από ατύχημα σε μεγάλα ορυχεία άνθρακα.

 

23/10

H Blockchain.info συγκεντρώνει 300 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια.

 

23/10

To επενδυτικό fund RIT capital πρώην Rothschild Investment Trust ανακοινώνει ότι αποκτά μετοχές του ανταλλακτηρίου kraken

 

24/10

Καταρρέουν ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στην Τουρκία. H δημοφιλία του Bitcoin στην γειτονική χώρα λόγο της αστάθειας της λίρας είχε οδηγήσει στην δημιουργία αρκετών ανταλλακτηρίων που λειτουργούσαν χωρίς κανέναν έλεγχο. Με την πτώση της ιοστιμίας του Bitcoin αρκετά από αυτά κατέβασαν στην κυριολεξία ρολά μέσα σε μια νύχτα, με τους ιδρυτές τους να διαφεύγουν στο εξωτερικό και τους πελάτες να χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

28/10

H game publisher εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία ανακοινώνει ότι εξαγόρασε 1,717 Bitcoin αξίας 100 εκατομμύριον δολαρίων. Άλλη μια εταιρεία από τις πολλές που θα μετατρέψουν μέρος των αποθεματικών τους στο ψηφιακό νόμισμα.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-2021-04-28T190305.314-1170x429.jpeg

 

 


Μάιος

 

3/5

Ξεκινάει η διαδικασία του Taproot upgrade το δεύτερο μεγάλο upgrade στο Bitcoin δίκτυο μετά το segwit που φέρνει συναλλαγές με μεγαλύτερη ανωνυμία, μικρότερα fee καθώς και καλύτερη διαχείριση των multisig συναλλαγών κάτι που θα ωφελήσει τα παράλληλα δίκτυα πληρωμών όπως το lightning network.

 

7/5

Άλλη μια εταιρεία μετατρέπει μέρος των αποθεματικών της σε Bitcoin αυτή την φορά η MercadoLibre η μεγαλύτερη ψηφιακή retail εταιρεία της Νότιας Αμερικής αγοράζοντας Bitcoin αξίας 7.8 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

13/5

H Tesla ανακοινώνει ότι αφαιρεί την υποστήριξη πληρωμών με Bitcoin καθώς θεωρεί ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν είναι ενεργειακά καθαρό. Αργότερα ο CEO της εταιρείας Elon Musk αναφέρει ότι η Tesla θα διατηρήσει τα αποθεματικά που έχει ενώ λίγες μέρες μετά με νέο του tweet θα κάνει γνωστό ότι πούλησαν μέρος των αποθεματικών τους πιο πολύ για να δοκιμάσουν την ρευστότητα του ψηφιακού νομισματος.

H ανακοίνωση της Tesla πίεσε και την ισοτιμία του Bitcoin που έπεσα στα 50 χιλιάδες δολάρια. Η διόρθωση της ισοτιμίας του Bitcoin είχε ξεκινήσει ήδη ένα μήνα πριν.

Screenshot_20211227_060839.png

 

13/5

Μέσα στον μεγάλο crash της ισοτιμίας του Bitcoin η MicroStrategy ανακοινώνει αύξησε τα αποθεματικά της σε Bitcoin με την εξαγορά ψηφιακών νομισμάτων αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

20/5

H ισοτιμία του Bitcoin πέφτει κάτω από τα 40.000 δολάρια και πλέον βρισκόμαστε σε bear market.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-4-414x429.gif

 

25/5

Το πανεπιστήμιο της Pennsylvania και συγκεκριμένα η οικονομική σχολή του πανεπιστημίου Wharton school of business ανακοίνωσε ότι έλαβε την μεγαλύτερη ανώνυμη δωρεά που έχει λάβει ποτέ, το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoin

 

25/5

Το επενδυτικό fund Ark Investment ανακοινώνει την αγορά Bitcoin αξίας 21.7 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

27/5

Το Iran λόγο των μεγάλων ενεργειακών προβλημάτων που έχει με καθημερινά blackout ανακοινώνει την απαγόρευση του Bitcoin mining για 4 μήνες. 

 


Ιούνιος

 

6/6

Ο πρόεδρος του El Salvador σε συνέδριο που διοργανώνεται για το Bitcoin στο Miami ανακοινώνει ότι η χώρα του θα γίνει η πρώτην στον κόσμο που θα έχει ως επίσημο νόμισμα στο Bitcoin. H είδηση κάνει το γύρο του κόσμου και όλοι μιλούν πλέον γιαυτο το παράτολμο εγχείρημα της μικρής αυτής χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει ότι θα διαθέσει ένα ψηφιακό wallet σε όλους του πολίτες. Oλες οι συναλλαγές με το Bitcoin θα πραγματοποιούνται είτε μέσω του Lighting Network είτε onchain.

Λίγες μέρες μετά το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται στο κοινοβούλιο.

 

8/6

Τo FBI κατασχέτει το μεγαλύτερο μέρος των Bitcoin που πλήρωσε η διαχειρίστρια εταιρεία κεντρικού αγωγού πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από ransomware attack. To Ιούνιο παραγματοποιήθηκαν επιθέσεις ransomware στις κεντρικές υποδομές των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων.

H είδηση και μόνο πίεσε ακόμα την ιοστιμία του Bitcoin που βρίσκεται εδώ και μεγάλο διάστημα σε Bull market με αυτήν να αγγίζει τα 30 χιλιάδες δολάρια.

 

9/6

Περνάει το νομοσχέδιο για το Bitcoin από το κοινοβούλιου του El Salvador και η χώρα είναι και επίσημα η πρώτη στον κόσμο που το ψηφιακό νόμισμα είναι legal tender. Θα χρειαστούν επιπλέον τρεις μήνες προετοιμασία για την διάθεση των ψηφιακών wallet στου πολίτες της χώρες.

 

 

 

11/6

H Ledger εταιρεία ψηφιακών hardware wallet με έδρα την Γαλλία ανακοινώνει ότι συγκέντρωσε 380 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

 

11/6

Η νεοεισεχρόμενη εταιρεία στο χώρο των hardware wallet η Foundation Devices ανακοινώνει ότι συγκεντρώνει 2 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

 

11/6

Καθολική απαγόρευση του Bitcoin mining στην Κίνα με την χώρα να κλείνει το ένα μετά το άλλο μεγάλα mining farm. To μεγαλύτερο μέρος του hardware μεταναστεύει στις γειτονικές χώρες ενώ μεγάλο του μέρος συνεχίζει την δραστηριότητα του μέσα στην χώρα κρυμμένο πίσω από vpn.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το μεγάλο κινεζικό ψηφιακό μεγάλο τείχος μπλοκάρει κάθε αναζήτηση γύρω από τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων.

Η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin συνεχίζει την πτώση χάνοντας ακόμα και το 50%.

 

12/6

Οι miner του Bitcoin κλείδωσαν το μεγάλο update του κώδικα του Bitcoin το επανομαζόμενο Taproot με τους επόμενους 6 μήνες να είναι η διαδικασία προετοιμασίας ενεργοποίησης του.

 

14/6

Οδηγία από την πολιτεία του Τέξας ότι οι τράπεζες μπορούν να διαφυλάσσουν τα Bitcoin των πελατών τους.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-2021-06-14T045739.502-678x429.jpeg

 

20/6

Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή των Bitcoin miner από την Κίνα προς τις γειτονικές χώρες.

 

 

 

23/6

H MicroStrategy συνεχίζει την επιθετική της εξαγορά Bitcoin προσθέτοντας ακόμα 13.005 ψηφιακά νομίσματα στα αποθεματικά της

 

23/6

Το μεγαλύτερο mining farm της Kίνας η BTC.com μετακομίζει και αυτό στο Καζακστάν

E4dpanpVcAAa5Wm?format=jpg&name=large

 

26/6

Γίνετε γνωστή μια υπόθεση εξαπάτησης με από επενδυτική εταιρεία της Νότιας Αφρικής με λεία 69.000 Bitcoin.

 

27/6

H Canaan Bitcoin mining hardware εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq ανακοινώνει ότι ανοίγει το πρώτο της mining farm στο Καζακστάν 

 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ιούλιος

 

3/7

Η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση της δυσκολίας στο Bitcoin mining καθώς αυτή αγγίζει σε μια μέρα το -28% ενώ συνολικά από την μέρα που ξεκίνησε το μαζικό shutdown στα mining farm της Κίνας η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin χάνει πάνω από 50% από το ATH και κυμαίνεται γύρω από τα 80-90EH/s.

Προς το τέλος του χρόνου οι Hνωμένες Πολιτείες θα καλύψουν το κενό της Κινάς και η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining δικτύου όχι μόνο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα αλλά θα σημειώσει και νέο All Time High.

0nknpo6o8y871-960x429.jpg

 

5/7

Ολλανδικό ανταλλακτήριο γίνετε επίσημος χορηγός τη Alkmaar ομάδα της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της Ολλανδίας.

 

 

 

10/7

H Visa ανακοινώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 δαπανήθηκαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις χρεωστικές κάρτες που εκδίδουν ανταλλακτήρια και που φορτώνονται απευθείας με Bitcoin και ψηφιακά νομίσματα.

 

10/7

Aρχίζει σταδιακά η επέκταση του Bitcoin mining στις πολιτείες της Αμερικής με μεγάλες επενδύσεις σε mining hardware καθώς και εμφάνιση νέων εταιρειών στον χώρο.

Η αμερικάνικη εταιρεία Bitcoin mining Gryphon ανακοινώνει την εξαγορά από την κινεζική Bitmain 7200 μηχανημάτων mining hardware αξίας 48 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

10/7

Η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining επανέρχεται πάνω από τα 100ΕΗ/s καθώς μεγάλο μέρος του mining hardware της Κίνας έχει ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες. 

E6Jb4WkVoBo3XLT.jpeg

 

19/7

O CEO του Twitter ανακοινώνει νέα πλατφόρμα που απευθύνεται σε προγραμματιστές για την δημιουργία smart contract αλλά και ψηφιακών εφαρμογών γύρω από το Bitcoin και το Lightning network.

 

 

 

26/7

Η JPMorgan γίνετε η πρώτη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών που προσφέρει επενδυτικά προϊόντα βασισμένα στην ισοτιμία του Bitcoin.

651913fasjlz-799x429.jpg

 

 


Αύγουστος

 

2/8

To μεγάλο επενδυτικό fund GoldenTree προσθέτει και αυτό άγνωστο αριθμό Bitcoin στα αποθεματικά του.

 

10/8

Η μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων με παρουσία σε Αμερική αλλά και στην Ευρώπη μέσω των Odeon Cinema ανακοινώνει ότι θα δέχεται Bitcoin για τα εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

20/8

To ανταλλακτήριο της Ιαπωνίας Liquid Global δέχεται επίθεση hacker και χάνει ψηφιακά νομίσματα αξίας 93 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

21/8

To Forbes αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο η BlackRock έχει επενδύσει σε δύο αμερικανικές εταιρείες στο χώρο του Bitcoin mining.

 

24/8

Mια από τις μεγαλύτερες εταιρείες γύρω από το Bitcoin η Blockstream ανακοινώνει ότι συγκεντρώσει 210 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

 

26/8

Παίχτης νέα μεταγραφή στους Detroit Pistons ανακοινώνει ότι θα πληρωθεί το σύνολο του bonus του αποκλειστικά σε Bitcoin.

Screenshot_20211230_055055.png

_

26/8

H United Wholesale Mortgage  γίνετε η πρώτη εταιρεία ενυπόθηκου δανεισμού που δεχεται Bitcoin.

 

27/8

H Paypal ενεργοποιεί και για τους βρετανούς πολίτες την αγορά Bitcoin μέσω του ψηφιακού της app.

 

 

 

29/8

Mέσω τις κρατικής εφημερίδας γίνετε γνωστό ότι η Κούβα ετοιμάζει ρύθμιση για το Bitcoin και τα ψηφιακά νομίσματα. Αυτό που ενδιαφέρει την χώρα καθώς και όλες τις χώρες που είναι σχεδόν αποκλεισμένες από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η εύκολη μεταφορά εμβασμάτων.

 

 


Σεπτέμβριος

 

7/9

To Bitcoin είναι και πλέον το επίσημο νόμισμα του El Salvador καθώς όλες οι σχετικές υποδομές για τους πολίτες είναι έτοιμες. Μαζί έχουμε και την πρώτη commercial διαφήμιση από κράτος για το Bitcoin.

Screenshot_20211230_055916.png

 

 

 

 

11/9

Noμοθετική ρύθμιση περνάει από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναγνωρίζονταν το Bitcoin ως ένα asset και ουσιαστικά άρει το προηγούμενο καθεστώς απαγόρευσης τοu στην χώρα.

 

13/9

H MicroStrategy προσθέτει ακόμα 5050 Bitcoin στα αποθεματικά της.

 

17/9

10 μέρες μετά αφότου το Bitcoin έγινε επίσημο νόμισμα του El Salvador.

 

20/9

To πρώτο άγαλμα στον κόσμο για τον δημιουργό του Bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto τοποθετείτε σε τεχνολογικό πάρκο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία.

614496834100008819839692.jpeg

 

23/9

431 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώνει η αμερικανική εταιρεία Genesis mining με πλέον τις εταιρείες του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν αποκτήσει ήδη μεγάλο μέρος της επεξεργαστικής ισχύς του Bitcoin mining.

 

23/9

Για πρώτη φορά στην δεκάχρονη ιστορία του το Bitcoin.org το site που έστησε ο ίδιος ο Satoshi Nakamoto γίνετε στόχος από hacker. Το site κατεβαίνει για μερικές μέρες.

 

24/9

To Twitter ενεργοποιεί τα tips στην πλατφόρμα του και ανάμεσα σε αυτές έχει προσθέσει και τα Bitcoin tip μέσω του lightning network. Η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για το ios app ενώ είναι άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθεί και για το android.

 

25/9

H Κίνα απαγορεύει το Bitcoin ξανά...

 

28/9

To πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό club ποδοσφαίρου, η PSV Άιντχοβεν της Ολλανδίας προσθέτει στα αποθεματικά της Bitcoin. καθώς ο νέος της σπόνσορας είναι το ανταλλακτήριο της Ολλανδίας  Anycoin Direct.

155f02e8-2069-494b-97f5-7e5d74187407_ACD2-980x429.jpg

 

30/9

H επιτροπή εμπορικών συναλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης, βάζει πρόστιμο στο Kraken 1.25 εκατομμύρια δολάρια για μη αδειοδοτημένο margin trading

 

30/9

To El Salvador κάνει τα πρώτα του βήματα στο Bitcoin mining.

 

 

 


Οκτώβριος

 

2/10

Μετά από σχεδόν 4 μήνες απαγόρευσης το Iran επιτρέπει ξανά τα αδειοδοτημένα mining farm να ενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους.

 

2/10

Το Bitcoin μπαίνει ξανά σε bull market αγγίζοντας τα 48 δολάρια.

 

11/10

To Ινδικό ανταλλακτήριο Coinswitch Kuber ανακοινώνει ότι συγκέντρωσε 260 εκατομμύρια δολάρια.

 

14/10

Oι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι η πρώτη χώρα σε επεξεργαστική ισχύ στο Bitcoin mining ξεπερνώντας το 35% στο συνολικό hashrate του δικτύου.

Screenshot_20211014_230354-1170x429.png

 

14/10

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρει το Bitcoin ως μέσο συναλλαγών με αξία.

 

16/10

To πρώτο ETF στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι γεγονός καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την διαπραγμάτευση του. Το ETF όμως δεν βασίζεται στην ισοτιμία του Bitcoin αλλά σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Μερικές βδομάδες μετά οι ίδιες ρυθμιστικές αρχές απορίπτουν ένα ETF βασισμένο στην ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος κάτι που δείχνει ότι έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι το Bitcoin να γίνει μέρος τoυ επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

 

20/10

Εγκρίνεται και δεύτερο ETF βασισμένο σε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin για διαπραγμάτευση του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Eνδεικτικό  του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι ότι το πρώτο ETF μέσα σε δύο μέρες από την έναρξη διαπραγμάτευσης του είχε ξεπεράσει σε όγκο συναλλαγών το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 

 

 

20/10

H επενδυτική φρενίτιδα γύρω από το Bitcoin μετά την έγκριση των δύο ETF οδηγούν την ισοτιμία του σε νέο ATH σπάζοντας αυτό του Απριλίου. H ισοτιμία θα αγγίξει για άλλη μια φορά τα 67 χιλιάδες δολάρια ενώ λίγες μέρες μετά ακόμα και τα 70 χιλιάδες.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-8.gif

 


Νοέμβριος

 

4/11

Ο Δήμαρχος του Miami ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin κάνει γνωστό ότι θα λαμβάνει το μισθό του στο ψηφιακό νόμισμα ενώ θα δουλέψει ώστε η πόλη του να γίνει το επόμενο μεγάλο bitcoin hub. Μερικές ώρες μετά και ο δήμαρχος της Tampa ανακοινώνει ότι θα λάβει και αυτός τον μισθό του σε Bitcoin. Aκολούθησε και ο νεοκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που και αυτός με την σειρά του δήλωσε ότι μόλις αναλάβει τα καθύκοντα του θα λάβει τους τρεις πρώτους μισθούς σε Bitcoin.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-2021-11-04T063048.962-1170x429.jpeg

 

10/11

Η ισοτιμία του Bitcoin σπάει ξανά το ένα ΑΤΗ μετά το άλλο με το όριο των 70.000 δολαρίων να είναι το νέο φράγμα που όμως δεν θα  ξεπεραστεί ποτέ αυτή την χρονιά. Μαζί αυξάνετε και η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin δικτύου πιάνοντας ξανά τα επίπεδα της προ απαγόρευσης της Κίνας.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-8.gif

 

13/11

Απορρίπτεται για άλλη μια φορά από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ένα ETF βασισμένο πάνω στην ισοτιμία του Bitcoin. Οπως αναφέρει το σκεπτικό της απόρριψης η αγορά και ιδίως τα ανατλλακτήρια που καθορίζουν την ισοτιμία δεν είναι ώριμα ώστε να βασιστεί ένα επενδυτικό προϊόν πάνω τους.

 

14/11

Ενεργοποιείτε στο block 709632 το νέο μεγάλο upgrade στο Bitcoin το Taproot που φέρνει μικρότερα fee, μεγαλύτερη υποστήριξη του lightning network καθώς περισσότερο πολύπλοκα smart contract στο ψηφιακό νόμισμα.

 

 

 

20/11

H Square παρουσιάζει το white paper ενός νέου αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου.

 

23/11

O Πρόεδρος του El Salvador ανακοινώνει την ίδρυση μια νέας πόλης στην χώρα του ως ένα μεγάλο Bitcoin hub. Η ίδρυση της πόλης θα βασιστεί πάνω σε ένα ψηφιακό bond ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα τρέχει πάνω σε ένα sidechain.

 

 

 


Δεκέμβριος

 

1/12

H MicroStrategy προσθέτει στα αποθεματικά της ακόμα 7002 bitcoin.

Λίγες μέρες μετά προσθέτει ακόμα 1434 νομίσματα

Μια μέρα πριν το τέλος του χρόνου η εταιρεία ανακοινώνει και νέα αγορά Bitcoin με πλέον τα αποθεματικά της να έχουν φτάσει 124,391 ψηφιακά νομίσματα αξίας 3.75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

 

15/12

Εξορύχτηκε πλέον το 90% όλων των Bitcoin. Απομένει άλλο ένα 10% μέχρι το 2140.

Μέχρι το επόμενο halving την μείωση στο μισό της παραγωγής των Bitcoin ανά block που αναμένετε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2024 τα ψηφιακά νομίσματα που θα έχουν δημιουργηθεί θα είναι 19 εκατομμύρια 687 χιλιάδες.

imageproxy.png

 

30/12

Συμφωνία μαμούθ ύψους 879 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική Μarathon εταιρεία στο χώρo του Bitcoin mining με την εταιρεία κατασκευής hardware Bitmain.  Oι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο του Bitcoin mining.

 


 

Aυτά είναι τα νέα γύρω από το Bitcoin για άλλη μια συναρπαστική χρονιά όπως ήταν το 2021. Η χρονιά κλείνει με την Ελλάδα χτυπημένη από το τσουνάμι της omicron μετάλλαξης του covid με πρωτοφανή νούμερα στα κρούσματα ενώ και σε ολόκληρο τον κόσμο η νέα χρονιά μπαίνει με χειρότερες συνθήκες από την προηγούμενο.

H παγκόσμια οικονομία είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζεται ενώ το Bitcoin είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι πάντα ένα asset διαφύλαξης αξίας μέσα σε αυτή την εποχή αστάθειας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το συναρπαστικό ταξίδι στο ψηφιακό κόσμο του Bitcoin συνεχίζεται...

Καλή χρονιά σε όλους!

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...