Προς το περιεχόμενο

Fans και water cooler - τι να διαλέξω για το PC μου; Η be quiet! έχει τη λύση!


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

503598291_vs.jpg.984113e56ee2297886a24c007e667782.jpg

Η παραδοσιακή λύση ψύξης με τους ανεμιστήρες ενάντια στην πιο προηγμένη υδρόψυξη, ένα δίλημμα που πολλοί έχουν στο μυαλό όταν επιλέγουν το σύστημα ψύξης για τον υπολογιστή τους. Μερικοί δεν συζητούν για κάτι πέρα από υδρόψυξη ενώ άλλοι μένουν πλήρως ικανοποιημένοι με ένα ποιοτικό σύστημα ψύξης μέσω αέρα. Όμως που διαφοροποιούνται οι δύο τρόποι ψύξης και γιατί να επιλέξει κάποιος τον έναν έναντι του άλλου;

Τα σενάρια χρήσης είναι εκείνα που καθορίζουν τι ακριβώς χρειάζεται και, γενικά μιλώντας, όσοι χρειάζονται την πιο ισχυρή ψύξη που προσφέρει ένα σύστημα water cooling είναι υποψιασμένοι πως δεν τους καλύπτει ο απλός αέρας. Αλλά ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι προσφέρει κάθε μέθοδος.

Air Cooling

Ο πιο κλασικός και συνηθισμένος τρόπος ψύξης ενός PC είναι οι ανεμιστήρες, που προτιμώνται από τους περισσότερους. Οι λόγοι είναι πολλοί κι όχι ιδιαίτερα περίπλοκοι, ωστόσο. Για αρχή, ψύκτρες όπως οι Shadow Rock 3 και Dark Rock Pro 4 της be quiet! είναι περισσότερο από αρκετοί για να υποστηρίξουν σχεδόν κάθε χρήστη που σε καθημερινή βάση παίζει απαιτητικά παιχνίδια, κάνει video editing/rendering και γενικότερα «βαριά» χρήση στον υπολογιστή του.

Ένα πρόβλημα που έχουν πολλοί με τους κλασικούς ανεμιστήρες, είναι ο θόρυβος που παράγουν κατά τη λειτουργία τους, με τον χρήστη να ενδιαφέρεται για προτάσεις που είναι ικανές να διαχειριστούν μεγάλα φορτία θερμότητας χωρίς να θερμαίνονται υπερβολικά, κι όλα αυτά παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα θορύβου.

image.jpeg.67be45e98177aea416ab89ece5ae701d.jpeg

Κατά γενικό κανόνα, όμως, ένα σύστημα πρέπει να διαθέτει πολλαπλούς ανεμιστήρες και όλοι να χωρούν στο κουτί άνετα για να εξασφαλίζεται ομαλή ροή αέρα. Έτσι, κάποιος με πιο μικρό κουτί ή όχι τόσους χώρους στο εσωτερικό για να χωρέσει κάθε ανεμιστήρα με τον κατάλληλο τρόπο, ενδεχομένως να πρέπει να υπολογίσει πολλά όταν κληθεί να αποφασίσει για το τελικό, συνολικό σύστημα ψύξης. Ακόμη και το βάρος ενός ανεμιστήρα παίζει ρόλο, καθώς θα μείνει στο ίδιο σημείο του κουτιού για καιρό οπότε πρέπει ο χρήστης να βεβαιωθεί πως δε θα στραβώσει κάτι από υπερβολικό βάρος.

Στα θετικά όμως, το γεγονός ότι άπαξ και τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας τότε η συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη – πρακτικά θα πρέπει κάθε λίγο καιρό να ανοίγει το κουτί και να ξεσκονίζει το εσωτερικό. Επιπλέον, σε περίπτωση βλάβης είναι πολύ εύκολο να τους αλλάξει κανείς ακόμη κι αν έχει πολύ βασικές γνώσεις του τομέα. Και φυσικά, δε γίνεται να μείνει εκτός το κομμάτι της εμφάνισης καθώς ανεμιστήρες όπως οι be quiet! Light Wings συνδυάζουν ψύξη με στυλ ενσωματώνοντας RGB LED σε διάφορα σημεία του σώματός τους για να ομορφαίνουν το κουτί με μοναδικό τρόπο – το φως που πέφτει πάνω στα κινούμενα φτερά παραμένει απίθανο εφέ όσες φορές κι αν το δει κανείς.

image.jpeg.bef50898a526cabecbd5d8619b770b51.jpeg

Πάνω από όλα αυτά, είναι το κόστος ενός συστήματος ψύξης με αέρα. Οι ανεμιστήρες ξεκινούν από αρκετά οικονομικές τιμές χωρίς να θυσιάζουν απαραίτητα την απόδοσή τους, με ένα καλό παράδειγμα να είναι ο δημοφιλής be quiet! Pure Wings 2 που προτιμάται για πολλά μοντέρνα συστήματα.

Water Cooling

Στην άλλη πλευρά, ένας πιο φαντεζί και συνάμα αποδοτικός τρόπος διαχείρισης θερμότητας, η μέθοδος του water cooling. Τα οφέλη του αρκετά, ειδικά σε πιο απαιτητικά PC. Για πολλούς, είναι η προτιμώμενη λύση και δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή, αφού πέραν της εμφάνισής του, ένα σύστημα υδρόψυξης μπορεί να διαχειριστεί απότομες αυξήσεις θερμοκρασίας καλύτερα από ένα τυπικό ανεμιστήρα και φυσικά, ο θόρυβος παραμένει χαμηλά και δεν υπάρχουν αυξομειώσεις ούτε σε αυτό το κομμάτι. Παραμένει επίσης αποδοτικό και ιδανικό για χώρους με σχετικά υψηλή θερμοκρασία σε σταθερή βάση.

Άτομα που πιέζουν το PC στα όριά του ή κάνουν overclocking, χρησιμοποιούν υδρόψυκτα συστήματα για καλύτερη απόδοση και διαχείριση θερμότητας. Για ορισμένους επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, δε, είναι μονόδρομος. Ένα θετικό των συστημάτων υδρόψυξης είναι πως διαθέτουν διάφορα εξαρτήματα οπότε ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται τη θερμοκρασία ανά εξάρτημα, ανάλογα με το πού αντιμετωπίζει πιο συχνά πρόβλημα θερμοκρασίας.

Untitled.jpg.491037eb75c532c69c898367fc2593a0.jpg

Η εγκατάστασή του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν και απαιτείται μεγαλύτερη εξοικείωση με το κομμάτι του PC building και πρέπει να γίνει ένας έλεγχος προτού κάποιος προχωρήσει σε αγορά AIO water cooler. Για παράδειγμα, ένα κουτί όπως το be quiet! Silent Base 802 μπορεί να χωρέσει άνετα υδρόψυξη και μάλιστα με το radiator στην κορυφή, στη μπροστινή ή στην πίσω πλευρά του κουτιού. Ένα κουτί με υδρόψυξη γλιτώνει επίσης από αρκετά καλώδια και τους -συχνά ογκώδεις- ανεμιστήρες οπότε το εσωτερικό του κουτιού είναι «καθαρότερο» και ενδεχομένως ομορφότερο, ανάλογα με τη διακόσμηση που θα επιλέξει ο χρήστης.

Ένα AIO water cooler όπως το Silent Loop που διαθέτει φωτισμό RGB μπορεί να είναι η πηγή της διακόσμησης ενώ ένα σύστημα όπως το Pure Loop μπορεί να εξοπλιστεί με ένα επιπλέον Light Wings στο κομμάτι του radiator, για να προσφέρει φωτισμό RGB αλλά και επιπλέον ψύξη από τον νέο ανεμιστήρα.

Βέβαια, ένα σύστημα υδρόψυξης απαιτεί κάποια συντήρηση, δηλαδή την αναπλήρωση του υγρού και την γενικότερη παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος. Η be quiet! προτείνει την ανανέωση του ψυκτικού υγρού ανά δύο χρόνια, οπότε δεν πρόκειται για κάτι φοβερά απαιτητικό ως διαδικασία. Επίσης, ορισμένα συστήματα όπως το Silent Loop 2 διαθέτουν εύχρηστη θύρα αναγόμωσης τοποθετημένη στην κορυφή, οπότε όταν έρθει η ώρα να γεμίσει ξανά το δοχείο ο χρήστης δε θα χρειαστεί να «λύσει» τον υπολογιστή του.

Τα συστήματα υδρόψυξης, όπως είναι φυσικό, έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος ακόμη κι από ένα σετ ανεμιστήρων όμως προορίζονται για πιο ισχυρά PC οπότε η λογική λέει πως τα εξαρτήματα που καλούνται να διαχειριστούν είναι επίσης υψηλής ποιότητας και τιμής. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορα συστήματα AIO water cooler, με μεγέθη ανεμιστήρα από 120mm έως 280mm ώστε να βρεθεί το κατάλληλο από άποψης μεγέθους, απόδοσης και κόστους. Μπορεί η αρχική επένδυση να είναι υψηλότερη, όμως τα αποτελέσματα δικαιώνουν την επιλογή και αναμφίβολα οι gamers ή εκείνοι που εργάζονται διαρκώς στον υπολογιστή και χρησιμοποιούν απαιτητικά προγράμματα σχεδίασης κλπ θα εκτιμήσουν όσα προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...