Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Caputo nuvola 

65% υγρασία 

4γρ.φρέσκια μαγιά. 

Direct μέθοδο. 

24ωρες ψυγείο 5 ώρες θερμοκρασία δωματίου. 

IMG_20250326_212005_copy_1536x2040.jpg

IMG_20250326_210319_copy_1536x2040.jpg

IMG_20250326_211940_copy_1536x2040.jpg

IMG_20250326_213035_copy_2040x1536.jpg

IMG_20250326_205837_copy_2040x1536.jpg

IMG_20250326_205256_copy_1536x2040.jpg

• Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

Έχει το λιντλ από Δευτερα κουζινομηχανη silvercrest στα 45 ευρώ με την καρτα,  τιμή χώμα και το σκεφτομαι..Θα αντέξει άραγε την παραγωγή ζύμης, αν την εχει κάποιος ας μας πει

Δημοσ.
13 hours ago, elpenor said:

Εννοώ ότι ο @purif δεν άφησε καθόλου να γίνει bulk fermentation σε θερμοκρασία δωματίου, μετά το mix έβαλε τη ζύμη κατευθείαν στο ψυγείο. Μέσα στο ψυγείο η μαγιά θα έγινε γρήγορα ανενεργή λόγω χαμηλής θερμοκρασίας.

Μετά το ψυγείο η μαγιά θα ήθελε κάποιες ώρες για να φτάσει σε θερμοκρασία υψηλής δραστηριότητας και μετά από λίγο η ζύμη μπήκε στο φούρνο.

Λόγω της μικρής ποσότητας μαγιάς που μπαίνει στις ζύμες πίτσας και της περιορισμένης δραστηριότητας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας εκτιμώ ότι μπορεί να μην δημιούργησε αρκετές αλκοόλες που κάνουν πιο complex τη γεύση.

Δεν αμφιβάλω ότι το ζυμάρι του θα ήταν πολύ ωραίο μετά από τόσες ώρες στο ψυγείο αλλά ίσως με κάποιες ώρες bulk fermentation πριν μπει στο ψυγείο να ήταν ακόμα καλύτερο.

Έκανα χθες άλλο ζυμάρι, 71% υγρασία, 35% manitoba oro / 65% nuvola, το άφησα περίπου 3 ώρες σε RT και μετά ψυγείο για 72 ώρες. Θα το αφήσω 1 ώρα σε RT, θα το κάνω μπάλες και μετά άλλες 11 ώρες πάλι σε RT πριν το ψήσιμο. Θα ενημερώσω τη Κυριακή πως πήγε.

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, energy52 είπε

Έχει το λιντλ από Δευτερα κουζινομηχανη silvercrest στα 45 ευρώ με την καρτα,  τιμή χώμα και το σκεφτομαι..Θα αντέξει άραγε την παραγωγή ζύμης, αν την εχει κάποιος ας μας πει

το σκεφτομαι και εγω... αν μπορει να ανταπεξελθει θα αναγκαστω να την παρω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 hours ago, elpenor said:

Έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο γρήγορα δουλέψει η μαγιά (δηλαδή κοντά στους 28) τόσο λιγότερη φθορά θα έχει το ζυμάρι μου. Επειδή φτιάχνω ζύμες με πολύ αδύναμα αλεύρια ολικής (Spelt, Emmer κλπ) είναι αρκετά εμφανές. Το chatGPΤ ισχυρίζεται ότι η τεχνική εξήγηση είναι η παρακάτω:

Reveal hidden contents

Αυτό συμβαίνει λόγω της δράσης των πρωτεασών και της γενικής μηχανικής αδυναμίας των αλεύρων ολικής άλεσης. Ας το αναλύσουμε:

1. Ο Ρόλος των Πρωτεασών

Οι πρωτεάσες είναι ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες του γλουτένου με την πάροδο του χρόνου.

• Σε γρήγορη ζύμωση στους 28°C:

• Οι ζυμομύκητες είναι πολύ ενεργοί, παράγοντας CO₂ γρήγορα.

• Οι πρωτεάσες λειτουργούν αλλά δεν έχουν αρκετό χρόνο να αποδομήσουν σημαντικά το γλουτένιο.

• Η ζύμη διατηρεί περισσότερη ελαστικότητα και δύναμη.

• Σε αργή ζύμωση στο ψυγείο (4-10°C):

• Οι ζυμομύκητες λειτουργούν πιο αργά.

• Οι πρωτεάσες συνεχίζουν να δρουν, σταδιακά αποδομώντας τις γλουτενικές πρωτεΐνες.

• Το γλουτένιο αποδυναμώνεται, κάνοντας τη ζύμη πιο χαλαρή και κολλώδη.

2. Η Φυσική Αδυναμία των Αλεύρων Ολικής Άλεσης

Τα αλεύρια ολικής περιέχουν περισσότερα ένζυμα λόγω του φλοιού και του φύτρου, τα οποία:

• Επιταχύνουν την πρωτεολυτική δράση (διάσπαση γλουτενικών πρωτεϊνών).

• Διακόπτουν τη συνοχή του γλουτένου λόγω των αιχμηρών σωματιδίων πίτουρου που κόβουν τους δεσμούς.

Όταν η ζύμη μένει πολύ ώρα στο ψυγείο, αυτά τα φαινόμενα εντείνονται.

3. Ο Ρόλος του Enrichment (Βούτυρο, Ζάχαρη, Γάλα)

Τα enriched doughs περιέχουν λίπη, ζάχαρα και γαλακτοκομικά, που επηρεάζουν τη γλουτένη:

• Τα λίπη επικαλύπτουν τις γλουτενικές πρωτεΐνες, μειώνοντας την αλληλεπίδρασή τους.

• Η ζάχαρη απορροφά νερό, κάνοντας το δίκτυο γλουτένης πιο αδύναμο.

• Το γάλα περιέχει πρωτεάσες, που επιταχύνουν τη διάσπαση των πρωτεϊνών σε μεγάλες ωριμάνσεις.

Σε υψηλή θερμοκρασία (28°C), αυτά τα αποτελέσματα είναι πιο περιορισμένα, ενώ στο ψυγείο το γλουτένιο έχει περισσότερο χρόνο να διασπαστεί.

Συμπέρασμα

• Γρήγορη ζύμωση στους 28°C: Διατηρεί τους γλουτενικούς δεσμούς πιο δυνατούς επειδή οι πρωτεάσες δεν έχουν αρκετό χρόνο να αποδομήσουν το γλουτένιο.

• Αργή ζύμωση στο ψυγείο: Το γλουτένιο αποδομείται λόγω των πρωτεασών, της δράσης του πίτουρου και των συστατικών του enriched dough.

Εννοώ ότι ο @purif δεν άφησε καθόλου να γίνει bulk fermentation σε θερμοκρασία δωματίου, μετά το mix έβαλε τη ζύμη κατευθείαν στο ψυγείο. Μέσα στο ψυγείο η μαγιά θα έγινε γρήγορα ανενεργή λόγω χαμηλής θερμοκρασίας.

Μετά το ψυγείο η μαγιά θα ήθελε κάποιες ώρες για να φτάσει σε θερμοκρασία υψηλής δραστηριότητας και μετά από λίγο η ζύμη μπήκε στο φούρνο.

Λόγω της μικρής ποσότητας μαγιάς που μπαίνει στις ζύμες πίτσας και της περιορισμένης δραστηριότητας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας εκτιμώ ότι μπορεί να μην δημιούργησε αρκετές αλκοόλες που κάνουν πιο complex τη γεύση.

Δεν αμφιβάλω ότι το ζυμάρι του θα ήταν πολύ ωραίο μετά από τόσες ώρες στο ψυγείο αλλά ίσως με κάποιες ώρες bulk fermentation πριν μπει στο ψυγείο να ήταν ακόμα καλύτερο.

Εκτός από τις ενζυματικές διαδικασίες η γλουτένη διασπάται και από τη μείωση του ph.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης παράγονται οξέα. Όταν η ζύμωση γίνεται σε μικρό χρόνο και υψηλή θερμοκρασία η ζύμη θα αποκτήσει γρήγορα όγκο λόγω του αυξημένου διοξειδίου αλλά επίσης γρήγορα τα οξέα που παράγονται λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των ζυμών θα αρχίσουν να διασπούν τη γλουτένη. Οπότε το time frame μεταξύ ζύμης και σούπας είναι πολύ μικρό. Επίσης τα γρήγορα ζυμάρια  τέτοιου τύπου χάνουν σε γεύση.

Από την άλλη στο ψυγείο πέρα από τις ζύμες καθυστερούν εξίσου και οι ενζυματικές διαδικασίες. Οπότε κάτι δεν μας λέει καλά το chatgpt. 

Όσο για το δεύτερο σκέλος, 

Όταν ένα ζυμάρι πρόκειται να μπει στο ψυγείο το ποσοστό μαγιάς προσαρμόζεται αναλόγως. Επίσης τα ζυμάρια σε bulk κατάσταση δεν φτάνουν σε αδράνεια τόσο σύντομα όταν μπουν ψυγείο. Ο λόγος ειναι ότι η ίδια η ζύμη ειναι μονωτής οπότε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μεταβάλλεται αργά. Ειδικά για ζύμες από 2 κιλά και πάνω μπορεί να πάρει πάνω από 10 ώρες. Φυσικά εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η τελική θερμοκρασία της ζύμης κατά το ζύμωμα. 

Όλα είναι συνάρτηση θερμοκρασιών και ποσοστού μαγιάς. 

Επεξ/σία από Zenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 27/03/2025 at 16:49, Zenor said:

Εκτός από τις ενζυματικές διαδικασίες η γλουτένη διασπάται και από τη μείωση του ph.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης παράγονται οξέα. Όταν η ζύμωση γίνεται σε μικρό χρόνο και υψηλή θερμοκρασία η ζύμη θα αποκτήσει γρήγορα όγκο λόγω του αυξημένου διοξειδίου αλλά επίσης γρήγορα τα οξέα που παράγονται λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των ζυμών θα αρχίσουν να διασπούν τη γλουτένη. Οπότε το time frame μεταξύ ζύμης και σούπας είναι πολύ μικρό. Επίσης τα γρήγορα ζυμάρια  τέτοιου τύπου χάνουν σε γεύση.

Από την άλλη στο ψυγείο πέρα από τις ζύμες καθυστερούν εξίσου και οι ενζυματικές διαδικασίες. Οπότε κάτι δεν μας λέει καλά το chatgpt.

Δεν έχω τις γνώσεις χημείας για να τα καταλάβω σε βάθος όλα αυτά αλλά επειδή φτιάχνω ψωμιά σε σταθερή βάση εδώ και δεκαετίες ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν κατάφερα να κάνω αργό fermentation με αδύναμα αλεύρια ολικής. Όταν βάζω μετά το mix τη ζύμη στο φούρνο στους 28 βαθμούς τότε όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο έχει περισσότερη δύναμη σε σχέση με το αν το αφήσω το χειμώνα να κάνει bulk fermentation στον πάγκο. Όσες φορές το έβαλα στο ψυγείο, ακόμα και σε δοκιμές χωρίς μαγιά το πρωϊ δεν ήταν πλέον αρτοποιήσιμο, είχε διαβρωθεί πλήρως.

Επίσης όσο αφορά τα οξέα είχα διαφορετική εντύπωση, ότι με μέτρο κάποια οξέα βοηθάνε και καθυστερούν την πρωτεόλυση. Δεν είμαι βέβαιος για το τι ισχύει πραγματικά και ξέρω ότι το θέμα είναι πολύ περίπλοκο και έχουν γραφτεί πολλά papers για αυτό τα οποία δεν έχω δυστυχώς το χρόνο να τα διαβάσω και να τα κατανοήσω.

During this time, fermentation creates organic acids and carbon dioxide gases, each of which plays an important part in dough development. Organic acids are primarily what give the dough flavor and strength (acids help condition the gluten network) and carbon dioxide gives the dough volume and lightness.

https://www.kingarthurbaking.com/blog/2019/07/22/bulk-fermentation

Στο θέμα της γεύσης που αναφέρεις εμπειρικά πάλι θα σου πω ότι τα δυνατά αλεύρια από μαλακό στάρι (κλασσικά αλεύρια ψωμιού και πίτσας) είναι εντελώς άγευστα και μόνο το αργό fermentation τους δίνει κάποια γεύση. Όμως το spelt, το emmer, ακόμα και το durum έχουν από τη φύση τους πάρα πολύ γεύση, ιδίως τα ολικής από πετρόμυλο που επιλέγω, και λόγω των συστατικών τους γίνονται ferment πάρα πολύ πιο γρήγορα. Αν έχεις όρεξη κάνε μία δοκιμή και φτιάξε ένα ψωμί με ντίνκελ και δίκοκο ακόμα και από το supermarket και πες μου αν συμφωνείς.

Όσο για το δεύτερο σκέλος,

Όταν ένα ζυμάρι πρόκειται να μπει στο ψυγείο το ποσοστό μαγιάς προσαρμόζεται αναλόγως. Επίσης τα ζυμάρια σε bulk κατάσταση δεν φτάνουν σε αδράνεια τόσο σύντομα όταν μπουν ψυγείο. Ο λόγος ειναι ότι η ίδια η ζύμη ειναι μονωτής οπότε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μεταβάλλεται αργά. Ειδικά για ζύμες από 2 κιλά και πάνω μπορεί να πάρει πάνω από 10 ώρες. Φυσικά εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η τελική θερμοκρασία της ζύμης κατά το ζύμωμα.

Όλα είναι συνάρτηση θερμοκρασιών και ποσοστού μαγιάς.

Πολύ σωστά όσα γράφεις, όμως όλες οι συνταγές με 0.2% μαγιά όπως χρησιμοποίησε ο purif περιλαμβάνουν πολύωρο bulk fermentation σε θερμοκρασία δωματίου και περιλαμβάνουν και τύπους ώστε να υπολογίσεις τη θερμοκρασία του νερού ώστε το ζυμάρι μετά το mix να είναι στους 23-26 (ανάλογα με την ambient temperature και το αν θα ζυμώσεις με το χέρι ή με μηχάνημα). Δεν είναι παράλογο να σκέφτομαι ότι αν το είχε τηρήσει μπορεί να είχε πιο γευστικό αποτέλεσμα!

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
13 hours ago, elpenor said:

Πολύ σωστά όσα γράφεις, όμως όλες οι συνταγές με 0.2% μαγιά όπως χρησιμοποίησε ο purif περιλαμβάνουν πολύωρο bulk fermentation σε θερμοκρασία δωματίου και περιλαμβάνουν και τύπους ώστε να υπολογίσεις τη θερμοκρασία του νερού ώστε το ζυμάρι μετά το mix να είναι στους 23-26 (ανάλογα με την ambient temperature και το αν θα ζυμώσεις με το χέρι ή με μηχάνημα). Δεν είναι παράλογο να σκέφτομαι ότι αν το είχε τηρήσει μπορεί να είχε πιο γευστικό αποτέλεσμα!

Αν προσέχω κάτι ευλαβικά, αυτό είναι η θερμοκρασία στο ζυμάρι κατά το ζύμωμα. Πάντα παγωμένο νερό (+ παγάκια) και η τελική θερμοκρασία να μη ξεπερνάει τους 24,5 βαθμούς. Γευστικά η ζύμη ήταν πάρα πολύ καλή, δεν έχω παράπονο σε αυτό το κομμάτι.

• Like 1
Δημοσ.

Ζήλεψα και είπα να δείξω τις δικές μου. Γύρω στο 65% υγρασία. Οι συγκεκριμένες είναι από τρία μπαλάκια ζύμης που έμειναν για από το ζύμωμα της παρασκευής. Έφτιαξα και ένα διπλωμένο για να το γεμίσω. 

IMG_6626.jpeg

IMG_6624.jpeg

IMG_6632.jpeg

IMG_6629.jpeg

• Like 2
Δημοσ.
On 27/03/2025 at 20:01, elpenor said:

Επίσης όσο αφορά τα οξέα είχα διαφορετική εντύπωση, ότι με μέτρο κάποια οξέα βοηθάνε και καθυστερούν την πρωτεόλυση. Δεν είμαι βέβαιος για το τι ισχύει πραγματικά και ξέρω ότι το θέμα είναι πολύ περίπλοκο και έχουν γραφτεί πολλά papers για αυτό τα οποία δεν έχω δυστυχώς το χρόνο να τα διαβάσω και να τα κατανοήσω.

https://www.kingarthurbaking.com/blog/2019/07/22/bulk-fermentation

Στο θέμα της γεύσης που αναφέρεις εμπειρικά πάλι θα σου πω ότι τα δυνατά αλεύρια από μαλακό στάρι (κλασσικά αλεύρια ψωμιού και πίτσας) είναι εντελώς άγευστα και μόνο το αργό fermentation τους δίνει κάποια γεύση. Όμως το spelt, το emmer, ακόμα και το durum έχουν από τη φύση τους πάρα πολύ γεύση, ιδίως τα ολικής από πετρόμυλο που επιλέγω, και λόγω των συστατικών τους γίνονται ferment πάρα πολύ πιο γρήγορα. Αν έχεις όρεξη κάνε μία δοκιμή και φτιάξε ένα ψωμί με ντίνκελ και δίκοκο ακόμα και από το supermarket και πες μου αν συμφωνείς.

Αυτό που λέει το άρθρο ισχύει όσο το ph της ζύμης είναι από 5 και πάνω. Μόλις το ph αρχίζει και πέφτει πιο χαμηλά αρχίζει να διασπάται η Γλουτένη.  Αυτό που λες για τα αλεύρια ολικής πιθανότατα σχετίζεται με το οτι είναι πολύ πιο ενζυματικά ενεργά. Δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει με τα αλεύρια που λες αλλά ψωμί ολικής με προζύμι που έχω φτιάξει κατα καιρούς το βάζω ψυγείο 24ω χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Spelt flour πράγματι έχει πολλή γεύση το χρησιμοποιώ γενικά σε ποσοστό 20-30% μαζί με 00 δίνει ωραία αποτελέσματα.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 26/3/2025 στις 10:49 ΜΜ, Giwrgos_M είπε

Caputo nuvola 

65% υγρασία 

4γρ.φρέσκια μαγιά. 

Direct μέθοδο. 

24ωρες ψυγείο 5 ώρες θερμοκρασία δωματίου. 

IMG_20250326_212005_copy_1536x2040.jpg

IMG_20250326_210319_copy_1536x2040.jpg

IMG_20250326_211940_copy_1536x2040.jpg

IMG_20250326_213035_copy_2040x1536.jpg

IMG_20250326_205837_copy_2040x1536.jpg

IMG_20250326_205256_copy_1536x2040.jpg

Καλησπέρα. Έχετε την καλοσύνη να μου πείτε τη συνταγή της ζύμης για πίτσα; Τις βλέπω μέρες τώρα και μου τρέχουν τα σάλια.  Τι αλεύρι χρησιμοποιείτε; Βάζετε προζύμι; Θα εκτιμούσα πολύ να μου γράψετε τη διαδικασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων :-)

Δημοσ.
9 ώρες πριν, marilou198530 είπε

Καλησπέρα. Έχετε την καλοσύνη να μου πείτε τη συνταγή της ζύμης για πίτσα; Τις βλέπω μέρες τώρα και μου τρέχουν τα σάλια.  Τι αλεύρι χρησιμοποιείτε; Βάζετε προζύμι; Θα εκτιμούσα πολύ να μου γράψετε τη διαδικασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων :-)

Καλημέρα,ναι βέβαια μπορώ να πω ότι λεπτομέρειες χρειάζεσαι. 

Αρχικά κλαίω με το σχόλιο 😂

Το βασικό είναι το φούρνο έχεις. Οικιακό;

Θέλουμε θερμοκρασία 350 κ πάνω. 

Σκέψου εγώ ψήνω στους 450 περίπου 

Επίσης εδώ ανεβάζω οπότε έχω χρόνο κανα βίντεο.

https://www.tiktok.com/@pyrogeorge?_t=ZN-8vGpSZCJ9qI&_r=1

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Giwrgos_M είπε

Καλημέρα,ναι βέβαια μπορώ να πω ότι λεπτομέρειες χρειάζεσαι. 

Αρχικά κλαίω με το σχόλιο 😂

Το βασικό είναι το φούρνο έχεις. Οικιακό;

Θέλουμε θερμοκρασία 350 κ πάνω. 

Σκέψου εγώ ψήνω στους 450 περίπου 

Επίσης εδώ ανεβάζω οπότε έχω χρόνο κανα βίντεο.

https://www.tiktok.com/@pyrogeorge?_t=ZN-8vGpSZCJ9qI&_r=1

Καλημέρα. Ο φούρνος μου είναι ηλεκτρικός, φτάνει μέχρι 300. Αχ δε θα μου βγει καλή η ζύμη λέτε; Θα ειναι κρίμα.:-(

Ετσι που είδα τις πίτσες σε κοντινό πλάνο, έπρεπε να βλέπατε την αντίδρασή μου χαχαχα. Αν μπορούσα να χωθώ στην οθόνη μόνο αυτό σας λέω.

• Haha 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, marilou198530 είπε

Καλημέρα. Ο φούρνος μου είναι ηλεκτρικός, φτάνει μέχρι 300. Αχ δε θα μου βγει καλή η ζύμη λέτε; Θα ειναι κρίμα.:-(

Ετσι που είδα τις πίτσες σε κοντινό πλάνο, έπρεπε να βλέπατε την αντίδρασή μου χαχαχα. Αν μπορούσα να χωθώ στην οθόνη μόνο αυτό σας λέω.

Σιγουρα θα βοηθούσε μια πλάκα ψησίματος για πίτσα έτσι ώστε να έχει θερμοκρασία να δώσει.

Αξιόλογο αποτέλεσμα θα πάρεις σίγουρα αλλά λόγο θερμοκρασίας δν πιστεύω να φουσκώσει  τόσο πολύ το περιμετρικο στεφάνι 

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Giwrgos_M είπε

Σιγουρα θα βοηθούσε μια πλάκα ψησίματος για πίτσα έτσι ώστε να έχει θερμοκρασία να δώσει.

Αξιόλογο αποτέλεσμα θα πάρεις σίγουρα αλλά λόγο θερμοκρασίας δν πιστεύω να φουσκώσει  τόσο πολύ το περιμετρικο στεφάνι 

Εντάξει θα προσπαθήσω και ότι βγει. :-)

Δημοσ.
2 minutes ago, Giwrgos_M said:

Η δική μου εμπειρία με ψήσιμο σε κλασικό φούρνο (βαθμίδα πίτσας, κάτω θέση, 275 C), με Caputo Pizzeria 75% hydration και 3% EVOO, είναι ότι λόγω χαμηλής θερμοκρασίας δεν μπορώ να έχω ταυτόχρονα υγρασία στο εσωτερικό της ζύμης και τραγανότητα/καραμελοποίηση/maillard. Πρέπει να επιλέξω ή το ένα ή το άλλο.

Το καλό φούσκωμα αν έχω καταλάβει σωστά έχει να κάνει παραπάνω με το να μην γίνει overproof και με το ζύμωμα (το οποίο σε τόσο δυνατά αλεύρια γίνεται σχεδόν μόνο του μετά από δύο μέρες στο ψυγείο). Όταν φτιάχνω ζύμη και την ψήνω την ίδια μέρα, έχω την εντύπωση ότι φουσκώνει λιγότερο όταν τη ζυμώνω με το χέρι, σε σύγκριση με την κουζινομηχανή.

@marilou198530 Η καλή προθέρμανση του φούρνου είναι πάρα πολύ σημαντική. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως εγώ παρατήρησα ότι για το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 20 λεπτά, από τη στιγμή που ο φούρνος δείχνει ότι έφτασε τη θερμοκρασία. Επίσης όταν ψήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία πολλοί ισχυρίζονται ότι μία κουταλιά της σούπας λάδι στο μισό κιλό αλεύρι βοηθάει και εγώ το εφαρμόζω.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...