Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, 

είμαι προς αναζήτηση νέου mobo για 12700Κ και είδα πως στα φθηνά μοντέλα χρησιμοποιούν τον παλαιότερο codec ήχου ACL897, ενώ στα πιο ακριβά νεότερους codecs. Τουλάχιστον, απο ότι είδα, ακόμα και σε φθηνά mobo έχουν isolated κανάλι για το audio για να μην κάνει παρεμβολές. Είπα λοιπόν να ρωτήσω σε forum ξένου site αν η διαφορά είναι μεγάλη με βάση τις δικές μου απαιτήσεις και πλάκωσαν όλοι οι ειδικοί να βροντοφωνάξουν πως η διαφορά είναι χαοτική και πως δεν μπορείς να ακούσεις τόσο καλά από ακουστικά με τον παλαιότερο codec. 

Χρησιμοποιώ καλά ηχεία logitech 2.1 με bass woofer, τα οποία είναι τόσο παλαιά που ούτε καν θυμάμαι πότε τα πήρα. Πρέπει να έχουν περάσει 15 χρόνια και ακόμα έχουν εξαιρετικό ήχο (θυμάμαι πως τα είχα πάρει πανάκριβα για τα δεδομένα της εποχής). Επίσης, όταν και όποτε παίζω κανένα παιχνιδάκι, αν δεν έχω τα ηχεία, έχω κάτι ακουστικά motospeed των 20ευρώ. 

Γενικά, ούτε επαγγελματίας ήχου είμαι, ούτε πρόκειται ποτέ να κάνω κάτι αντίστοιχο στον υπολογιστή, ούτε και είμαι ψείρας να προσπαθώ να ακούσω το κουνούπι μέσα από τα ακουστικά. Μόνο τραγουδάκια θέλω να ακούω όσο δουλεύω, να κάνω τις βιντεοκλήσεις μου σαν άνθρωπος, και να παίζω και κανά χαλαρώ παιχνιδάκι στα διαλείματα. 

Έψαξα να βρω στο forum αν είχε ερωτηθεί κάτι σχετικό παλαιότερα χωρίς επιτυχία. Ρωτώ λοιπόν, για τις δικές μου απαιτήσεις, θα καταλάβω καμία διαφορά ή οχι; 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας. 

• Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όποιος σου λέει ότι έχει τραγικές διαφορές είναι wanna be sound elitist από τα lidl. Σε ακουστικά θα καταλάβεις μια διαφορά, σε ηχεία της πλάκας όχι. Προχώρα άφοβα. Αν πάς για σοβαρό ήχο αγοράζεις ξεχωριστό amp - dac και δεν ασχολείσαι με τα onboard έτσι και αλλιώς. 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2
Δημοσ.

Δεν έχει σχεδόν καμία αξία το codec όσο το κύκλωμα γύρω από το codec. Όταν παίζεις games η κάρτα γραφικών  παράγει έντονο ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο(EMI) και αν η μητρική δεν έχει κατάλληλα σχεδιασμένο κύκλωμα το SNR πέφτει σε επίπεδα πικάπ. Είχα δει σχετικές μετρήσεις από κάποιον redditor. Οπότε πάρ' το with a grain of salt. Σίγουρα όμως οι εσωτερικές discrete κάρτες είναι καλύτερα σχεδιασμένες για αυτό τον σκοπό από την Χ onboard, όπως φαίνεται σε πλειάδα μετρήσεων.

Καλά ηχεία 2.1 logitech δεν υπάρχουν. Καλά ηχεία ξεκινούν από τα ~200€ για 2.0 και ~300€ για 2.1.

• Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@3DJIN

Αυτά που έχω μοιάζουν πολύ με αυτά, ίσως και καλυτερα.: https://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=58422&cat=32&skr_prm=WyI3NTllYWFhOS1iZjU1LTQ5ODItYTUzYi1hNWM1ZjZiZjZiZDkiLDE2NDM0NTc2MDA1ODYseyJhcHBfdHlwZSI6Im5hdGl2ZSIsImNwIjoiYiIsInRhZ3MiOiIifV0

Την εποχή που αγοράστηκαν δεν υπήρχαν καλύτερα για υπολογιστή. Επομένως είναι καλά νομίζω

Επεξ/σία από kogos
Δημοσ.

πεταξες λεφτα στα σκουπιδια με τα σαπιδια της logi,θα εβαζες κατι παραπανω για δυο μονιτορ 5ρια με dac και θα ειχες φοβερο ηχο.

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, kogos είπε

@3DJIN

Αυτά που έχω μοιάζουν πολύ με αυτά, ίσως και καλυτερα.: https://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=58422&cat=32&skr_prm=WyI3NTllYWFhOS1iZjU1LTQ5ODItYTUzYi1hNWM1ZjZiZjZiZDkiLDE2NDM0NTc2MDA1ODYseyJhcHBfdHlwZSI6Im5hdGl2ZSIsImNwIjoiYiIsInRhZ3MiOiIifV0

Την εποχή που αγοράστηκαν δεν υπήρχαν καλύτερα για υπολογιστή. Επομένως είναι καλά νομίζω

1) Δεν έχουν τουίτερ. Δηλαδή, δεν έχουν την ίδια κάλυψη και διασπορά πρίμων σε σύγκριση με ένα καλό μόνιτορ ηχείο. Ακούγονται διαφορετικά(και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερα) σε οποιοδήποτε χώρο.

2) Το μεγάφωνο των δορυφόρων είναι πολύ μικρό και δεν καλύπτει σωστά όλο το ηχητικό φάσμα πάνω από τα 100Hz που θα έπρεπε να σταματάει το γούφερ.

3) Άθλια απόκριση συχνότητας. Καμία πιστότητα. Καμία σχέση με τον ηχογραφημένο ήχο(τουλάχιστον για τον προκάτοχό τους).

http://noaudiophile.com/Logitech_z623/

http://noaudiophile.com/Logitech_z623/Logitech_z623_close_measurements.jpg

Καλό σύστημα θεωρείται κάτι τέτοιο, το λιγότερο. Αλλιώς η κάρτα ήχου χαραμίζεται:

https://www.skroutz.gr/s/16457471/JBL-Αυτοενισχυόμενο-Ηχείο-Studio-Monitor-2-Δρόμων-305P-MkII-41W-Τεμάχιο-Μαύρο.html

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, pirmen56 είπε

1) Δεν έχουν τουίτερ. Δηλαδή, δεν έχουν την ίδια κάλυψη και διασπορά πρίμων σε σύγκριση με ένα καλό μόνιτορ ηχείο. Ακούγονται διαφορετικά(και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερα) σε οποιοδήποτε χώρο.

2) Το μεγάφωνο των δορυφόρων είναι πολύ μικρό και δεν καλύπτει σωστά όλο το ηχητικό φάσμα πάνω από τα 100Hz που θα έπρεπε να σταματάει το γούφερ.

3) Άθλια απόκριση συχνότητας. Καμία πιστότητα. Καμία σχέση με τον ηχογραφημένο ήχο(τουλάχιστον για τον προκάτοχό τους).

http://noaudiophile.com/Logitech_z623/

http://noaudiophile.com/Logitech_z623/Logitech_z623_close_measurements.jpg

Καλό σύστημα θεωρείται κάτι τέτοιο, το λιγότερο. Αλλιώς η κάρτα ήχου χαραμίζεται:

https://www.skroutz.gr/s/16457471/JBL-Αυτοενισχυόμενο-Ηχείο-Studio-Monitor-2-Δρόμων-305P-MkII-41W-Τεμάχιο-Μαύρο.html

Στα ηχεία ρε μαν είναι δύσκολο να καταλάβεις διαφορές μεταξύ των tiers. Μόνο εγώ το έχω το πρόβλημα? :P 

Κάτι edifier της πλάκας έχω και μου φαίνονται υπερκομπλέ (r1800? νομίζω)

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Herald είπε

Στα ηχεία ρε μαν είναι δύσκολο να καταλάβεις διαφορές μεταξύ των tiers. Μόνο εγώ το έχω το πρόβλημα? :P 

Κάτι edifier της πλάκας έχω και μου φαίνονται υπερκομπλέ (r1800? νομίζω)

Είναι και το δωμάτιο/γραφείο στη μέση.

Δεδομένου ότι το 99,99% των ανθρώπων δεν έχουν κατάλληλο χώρο για ακρόαση μουσικής, καθοριστική είναι η ακρόαση high-end ακουστικών και κατά προτίμηση κάποιου από τα Senn Classics με το μνημειώδες voicing(και όχι μόνο). Αμέσως μετά ακολουθεί η ισοστάθμιση των ηχείων ώστε να μιμούνται τον ήχο των Senn. Τότε μόνο αντιλαμβάνεσαι πόσο λάθος είναι αυτό που ακούς από ηχεία σαν αυτά που προανέφερες.

• Like 1
Δημοσ.

Ε αυτό είναι το θέμα, ούτε ο χώρος υπάρχει στους περισσότερους, ούτε θα κάτσεις να ακούσεις μουσική από ηχεία (φαντάζομαι?). Ταινίες / σειρές / youtube είναι τα ηχεία. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν θα δεις μεγαλη διαφορα μεταξυ των codecs

Αν δεις μια μικρη διαφορα θα δεις απο την υλοποιηση στην καθε μητρικη (audio caps, amp κλπ.)

Εν γενει όμως μεταξυ 892, 898, 1150, 1200/1220 δεν θα δεις σημαντικη και διακρισιμη διαφορα (μονο στα χαρτια). Αν ομως η υλοποίηση ειναι πολυ καλη, τοτε σε σχεση με μια απλη υλοποίηση, θα δεις μια μικρη διαφορα.

Προσωπικα εχω cheap ηχεια και ακουστικα οποτε και δεν προκειται να δω διαφορα (και δεν είδα ουτε με onboard ουτε με dedicated καρτες).

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 29/1/2022 στις 12:54 ΠΜ, 3DJIN είπε

με αυτα τα ηχεια απλα παρε οτι να ναι.

χαλια ηχο ειχες και χαλια ηχο θα συνεχισεις να εχεις.

Καλά τα παραλές... 

Αλλά θα συμφωνήσω ότι με τα logi 15ετίας δεν παίζει ρόλο το απο που θα παίρνει τον ήχο και πως τα onboard τσιπακια είναι πάνω κάτω τα ίδια ειδικά αν μιλάμε για στερεοφωνικό ήχο 

14 ώρες πριν, Herald είπε

Μπορεί κάνε αυτό το τεστ και δες σε ποια συχνότητα μπορείς να αρχίσεις να ακούς https://www.audiocheck.net/audiotests_frequencycheckhigh.php

Οτιδήποτε πάνω απο 16khz ειναι εντάξει 

Οτιδήποτε πάνω απο 18khz σημαίνει ότι μπορείς να ακούσεις πολύ καλά. 

Απο εκει και πέρα παίζει ρόλο το πόσο ασχολείσαι με την μουσική δεν εννοώ σαν επαγγελματίας/ερασυτέχνης αλλά σαν ακροατής τι απαιτήσεις έχεις και τι εμπειρία έχεις 

Για παράδειγμα τα περισσότερα ελληνάδικα έχουν 2,3 συγχορδίες και 2,3 όργανα να παίζουν τις ίδιες μπάρες  (συνήθως μάλιστα midi/syth εκτός απο κανα μπουζούκι ή κάποια κιθάρα)  σε λούπα με το ίδιο μπάσο 

πχ 

Άλλα είδη μουσικής έχουν πλούσια/σύνθετη παλέτα απο νότες και όργανα ειναι κάτι που περιμένεις/θέλεις/έχεις συνηθίσει να ακούς (έτσι ώστε να εκτιμήσεις τις λεπτομέρειες ενός μουσικού κομματιού); 

πχ

Εαν όχι τότε ναι δεν έχει και τόσο σημασία τι ηχεία κτλ έχεις όλα τα ηχεία παίζουν μια χαρά τα πιου πιου απο το CoD την dota και το counter :P 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Καλά τα παραλές... 

Αλλά θα συμφωνήσω ότι με τα logi 15ετίας δεν παίζει ρόλο το απο που θα παίρνει τον ήχο και πως τα onboard τσιπακια είναι πάνω κάτω τα ίδια ειδικά αν μιλάμε για στερεοφωνικό ήχο 

Μπορεί κάνε αυτό το τεστ και δες σε ποια συχνότητα μπορείς να αρχίσεις να ακούς https://www.audiocheck.net/audiotests_frequencycheckhigh.php

Απο εκει και πέρα παίζει ρόλο το πόσο ασχολείσαι με την μουσική δεν εννοώ σαν επαγγελματίας/ερασυτέχνης αλλά σαν ακροατής τι απαιτήσεις έχεις και τι εμπειρία έχεις 

Για παράδειγμα τα περισσότερα ελληνάδικα έχουν 2,3 συγχορδίες και 2,3 όργανα να παίζουν τις ίδιες μπάρες  (συνήθως μάλιστα midi/syth εκτός απο κανα μπουζούκι ή κάποια κιθάρα)  σε λούπα με το ίδιο μπάσο 

πχ 

Άλλα είδη μουσικής έχουν πλούσια/σύνθετη παλέτα απο νότες και όργανα ειναι κάτι που περιμένεις/θέλεις/έχεις συνηθίσει να ακούς (έτσι ώστε να εκτιμήσεις τις λεπτομέρειες ενός μουσικού κομματιού); 

πχ

Εαν όχι τότε ναι δεν έχει και τόσο σημασία τι ηχεία κτλ έχεις όλα τα ηχεία παίζουν μια χαρά τα πιου πιου απο το CoD την dota και το counter :P 

Nαι ρε μαν τα ξέρω αυτά, ακούω μουσική φανατικά, εχώ εξοπλισμό τα πάντα όλα, απλά το κάνω με ακουστικά. Από ηχεία ποτέ δεν κατάλαβα διαφορές άξιες λόγου. 

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Καλά τα παραλές... 

πχ 

πχ

Επικρατεί γενικώς η λανθασμένη άποψη ότι τα καλά ηχοσυστήματα αξίζουν μόνο για άριστα ηχογραφημένο υλικό.΄Έτσι βλέπεις πολλά άτομα με pc των 3.000€ να έχουν κάτι HyperX του κιλού και να χλευάζουν όσους επενδύουν σε ήχο, ειδικά για gaming.

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά τα HD650 δεν υπήρχε ούτε ένα πράγμα που να μην είναι ολόκληρα επίπεδα πάνω από ηχεία ή και κάποια καλά σετ που είχα τότε(π.χ. DT 990pro). Η ποιότητα της χροιάς και η αίσθηση του χώρου ήταν πρωτόγνωρη. Μου ήταν αρκετό να κάνω EQ τα φθηνά ηχεία του υπολογιστή ώστε να παίζουν τονικά παρόμοια και δεν πίστευα πόσο καθάρισε και έσφιξε το μπάσο μαζί με κάποιες άλλες βελτιώσεις. Ατέλειες που νόμιζα ότι οφείλονταν στα μέτρια μεγάφωνα ήταν τελικά θέμα ισοστάθμισης/χώρου.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...