Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας,

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω κρυπτονόμισμα μικρής αξίας (50-100 ευρώ) για ιντερνετικές αγορές (π.χ. συνδρομή σε υπηρεσίες τύπου VPN, email, κλπ.) ή/και για "επένδυση", χρειάζεται να δηλωθεί στην φορολογική ή όχι εφόσον δεν σκοπεύω να τα εξαργυρώσω ξανά σε ευρώ για κανά 1-2 χρόνια;

Επίσης, από που είναι καλύτερα να αγοράσω κρύπτο, από άποψη να γίνει καμιά στραβή με φορολογίες και δεν ξέρω και εγώ τι στο μακρινό μέλλον; Μέσω ATM κρυπτονομισμάτων όπου δεν απαιτούνται στοιχεία (μόνο αρ. τηλεφώνου απαιτείται) ή είναι ΟΚ και από exchange μέσω τραπεζικής κάρτας;

Επεξ/σία από ioannis861
Δημοσ.

Αν εχεις υπεραποδοση κεφαλαιου την δηλώνεις αλλιως οχι. Αν πάρεις 50€ και τα εξαργυρωσεις και επιστρέψεις σε 1-2-3-5 χρονια 70€ στην τράπεζα, δηλωνεις τα 20€ σαν υπεραποδοση κεφαλάιου και πληρώνεις φορο 15% για αυτο.

Αν παρεις κα ιπληρωσει με κρυπτονομισμα ειναι σαν να ξοδεψες τα χρηματα αρα δεν δηλωνεις κατι

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, ioannis861 είπε

Καλησπέρα σας,

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω κρυπτονόμισμα μικρής αξίας (50-100 ευρώ) για ιντερνετικές αγορές (π.χ. συνδρομή σε υπηρεσίες τύπου VPN, email, κλπ.) ή/και για "επένδυση", χρειάζεται να δηλωθεί στην φορολογική ή όχι εφόσον δεν σκοπεύω να τα εξαργυρώσω ξανά σε ευρώ για κανά 1-2 χρόνια;

Φυσικα, ο σκοπος σου δεν εχει σχεση με το γεγονος...αν αυριο αλλαξεις σκοπο θα κανεις εκπροθεσμη φορολογικη δηλωση?!
επισης οι επενδυσεις,μετοχες, αμοιβαια κεφαλαια options κτλ δεν δηλωνονται?!
και η αγορα και η πωληση και το κερδος...μονο η ζημια δεν δηλωνεται

Δημοσ.

Άρα αν τα χρησιμοποιήσω αποκλειστικά και μόνο για ψώνια δεν χρειάζεται να ανησυχώ καθόλου για φορολογίες; Αν είναι έτσι τότε να μην "φοβηθώ" να αγοράσω μέσω κάρτας;

Σκεφτόμουν μιας που αγόραζα να κρατούσα μερικά και σαν "επένδυση" αλλά εφόσον το ξεκαθαρίσαμε αυτό ότι πρέπει να δηλωθούν τότε δεν θα το κάνω καθώς δεν θέλω να μπλέκω με εφορίες για μερικά ευρώ κέρδος.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση στα ερωτήματά μου, να είστε καλά!

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε

Φυσικα, ο σκοπος σου δεν εχει σχεση με το γεγονος...αν αυριο αλλαξεις σκοπο θα κανεις εκπροθεσμη φορολογικη δηλωση?!
επισης οι επενδυσεις,μετοχες, αμοιβαια κεφαλαια options κτλ δεν δηλωνονται?!
και η αγορα και η πωληση και το κερδος...μονο η ζημια δεν δηλωνεται

Και ποιος μπορει να ελεγξει την αγορα η οχι; Περναω 1000€ σε exchange, δεν αγοράζω τίποτα και μετα απο 3 χρονια επιστρεφω τα ιδια χρηματα. Τι να δηλωσω;

Η ζημια φυσικα και δηλωνεται για συμψηφισμο με κερδη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπερδεύτηκα. :(

@panagiotis54 Μα αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσω για επένδυση αλλά για ψώνια γιατί να δηλωθούν; Τι εννοείς δεν έχει σημασία ο σκοπός; Στην φορολογική δήλωση αν πάνε να δηλωθούν, θα δηλωθούν ως επενδυτικό προϊόν ή δεν ξέρω τι αντιστοιχεί. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με ψώνια που σκοπεύω να κάνω. Δηλαδή αν πχ αγοράσω 0.01 BTC, δηλώσω την αγορά τους και μετά αγοράσω 1 ζευγάρι παπούτσια, στην φορολογική δήλωση τι θα γράψω ότι τα 0.01 BTC ανταλλάχτηκαν για αγορά 1 ζευγαριού παπουτσιών; Ποσό σε ευρώ δεν μπορώ να δηλώσω καθώς πρώτον δεν πλήρωσα σε ευρώ αλλά σε BTC και δεύτερον, αν δηλώσω ότι ανταλλάχτηκαν για x ποσό ευρώ αυτό δεν γίνεται καθώς δεν πήρα στα χερια μου ευρώ αλλά παπούτσια. Αυτό δεν στέκει.

Επεξ/σία από ioannis861
Δημοσ.

Άμα αναφερόσουν σε σοβαρά ποσά, θα μίλαγες με λογιστή (ή θα έψαχνες κάποιον καρτατισμένο).

Για τέτοια ποσά, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί (και δεν χρειάζεται).

Αν θα τα πάρεις για επένδυση και φτάσεις να έχεις σοβαρά κέρδη, διάβασε την αρχή του μηνύματός μου.

• Like 1
Δημοσ.

ρε μαν....δεν θελω να επειμενω γιατι ενταξει ο cso εχει δικιο μιλαμε για μικρα ποσα...αλλα θεωρητικα η αγορα δηλωνεται στον 743 της φορολογικης.
αν αυριο αγορασεις αντι για 100...1000....10.000...αν δηλωνεις ανεργος και αγοραζεις καθε χρονο κρυπτο...αν αυριο θες να δηλωσεις ενα κερδος 10.000 γιατι τα κρυπτο εχουν αγγιξει στρατοσφαιρα....τι να σου πω

• Confused 1
Δημοσ.

Τα δηλώνεις όποτε τραβήξεις σε μετρητά και πληρώνεις φόρο το 15% επί των κερδών.

Το καθε ανταλλακτήριο σου εκδίδει statement το οποιο αποδεικνύει τις καταθέσεις σου οπότε και το αρχικό ποσό επένδυσης.

Αρα οταν θες να τα κανεις fiat πας στον λογιστή σου τα αποδεικτικά αγορας πχ 10.000€ και δηλώνεις κέρδη 20.000€. θα φορολογηθείς με 1.500€ και τέλος.

• Like 1
Δημοσ.

Τα δηλώνεις αν ποτέ να ξανακάνεις μεταφορά στον λογαριασμό σου από το ανταλλακτήριο, και πάλι μόνο εάν είναι κάποιο σοβαρό ποσό.  Για τη δουλειά που θες, αγόρασε στην Binance πχ που είναι από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, βγάλε την χρεωστική τους, και πλήρωνε από εκεί. Θα τραβάει από τα cryptos που έχεις ορίσει.
  Βέβαια για 50-100€ και ιντερνετικές πληρωμές, καλύτερα βγάλε μια προπληρωμένη κάποιας τράπεζας η ακόμα καλύτερα μιας χρήσεως από την revolut. 

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, τώρα νομίζω ξεκαθάρισα στο μυαλό μου το τι ισχύει. Δυστυχώς δεν ήταν εύκολο να βρω απάντηση παρά μόνο από εσάς, πουθενά δεν βρήκα κάποιο άρθρο που να τα διασαφηνίζει επαρκώς, πόσο μάλλον την περίπτωση μου ( αγορά κρύπτο για ιντερνετικες αγορες).

Δημοσ.

50-100 δεν ειναι αξια λογου. Κανε τα οτι νομιζεις. ( εκτος και αν εννοεις χιλιαρικα και δεν καταλαβα καλα).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...